Περισσότερο χρόνο μελετά να δώσει στην αρμόδια επιτροπή που έχει επιφορτιστεί με τον έλεγχο των ενστάσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να λυθούν νομοθετικά – τεχνικά θέματα και να ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου πλέον, μετά από τόσες καθυστερήσεις και δεδομένου ότι ήδη έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από την ημερομηνία (28 Φεβρουαρίου) που θα έπρεπε οι υπόχρεοι να είχαν λάβει τις απαντήσεις επί των ενστάσεών τους, είναι να μην αδικηθεί τελικά κανένας φορολογούμενος ο οποίος αν και δικαιούνταν τις κρατικές ενισχύσεις των επιστρεπτέων τις έχασε χωρίς υπαιτιότητά του.

Επισημαίνεται ότι χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις είχαν υποβάλει ενστάσεις, καθώς θεωρούν ότι αποκλείστηκαν άδικα από τη χορήγηση των κρατικών δανείων, αφού όταν είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν με το επιχείρημα ότι δεν κάλυπταν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα.

Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα δικαιωθούν μετά την εξέταση των ενστάσεων που έχουν υποβάλει θα λάβουν την κρατική ενίσχυση που δικαιούνται και θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις από τον Ιούνιο με τα ποσά να είναι «κουρεμένα» έως 75%. Ο έλεγχος των ενστάσεων διενεργείται με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι επιχειρήσεις και τα στοιχεία που έχει αποστείλει εγγράφως η ΑΑΔΕ και περιέχονται στις βάσεις δεδομένων της, ενώ όλες οι αιτήσεις για λήψη των κρατικών δανείων που είχαν απορριφθεί για διάφορους λόγους κατά την περίοδο υποβολής των αιτήσεων, επανεξετάζονται μετά από φορολογικούς ελέγχους σε βιβλία και στοιχεία, ενώ διενεργούνται και άλλοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Εάν από τον αυτοματοποιημένο έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση δικαιούται τη χορήγηση της ενίσχυσης, δημιουργείται συγκεντρωτική και αναλυτική κατάσταση με τα
στοιχεία των δικαιούχων και το δικαιούμενο ποσό, και η ενίσχυση καταβάλλεται από το υπουργείο Οικονομικών. Η επιστροφή του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής γίνεται με το ίδιο καθεστώς που ισχύει για τις επιστρεπτέες που καταβλήθηκαν στα αρχικά στάδια, δηλαδή σε έως 96 δόσεις και με «κούρεμα» της αρχικής οφειλής.

Ως περίοδος χάριτος ορίζεται το χρονικό διάστημα από την καταβολή της ενίσχυσης έως 31 Μαΐου, που ουσιαστικά σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις που δεν θα προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έως 31 Μαΐου ή θα διαπιστωθεί ότι τελικά δεν τήρησαν τους όρους της κρατικής ενίσχυσης και κυρίως τη ρήτρα της απασχόλησης, θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά της επιστρεπτέας με τόκο, ο οποίος μάλιστα «τρέχει» από την 1η Δεκεμβρίου 2022. Η εφάπαξ και έντοκη εξόφληση των ποσών της επιστρεπτέας, που βεβαιώθηκαν με το «ραβασάκι» που είχε στείλει η ΑΑΔΕ στις επιχειρήσεις στις 2 Νοεμβρίου 2022, θα πρέπει να γίνει έως τις 30 Ιουνίου 2023.

Και… τόκοι

Όσοι επιχειρηματίες δεν υποβάλουν δικαιολογητικά μέχρι τις 31 Μαΐου ή τα δικαιολογητικά δεν αποδεικνύουν ότι τήρησαν τον όρο της απασχόλησης εργαζομένων, τότε δεν ισχύουν οι παρατάσεις, και επί του επιστρεπτέου ποσού που βεβαιώθηκε έως τις 2 Νοεμβρίου 2022 επιβάλλονται τόκοι από την 1η Δεκεμβρίου 2022 και η οφειλή εξοφλείται έως τις 30 Ιουνίου 2023. Σε περίπτωση βεβαίωσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών λόγω μη τήρησης της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, διενεργείται εκ νέου υπολογισμός.

Πηγή