Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ξένες αγορές: Επιστροφή σε άνοδο για Αμερική και Ευρώπη παρά τα μηνύματα του ΔΝΤ

Οι προειδοποιήσεις για υπέρογκο δημόσιο χρέος στα περισσότερα κράτη από το ΔΝΤ δεν έκαμψαν ούτε τις ευρωπαικές αγορές ούτε τις αμερικανικές αγορές. Οι επενδυτές εστίασαν στην μείωση του γεωπολιτικού κινδύνου και στην εκτόνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και στα εταιρικά αποτελέσματα (α’ τριμήνου 2024).

Ανοδικά ξεκίνησαν οι αμερικανικοί δείκτες μετά από μία εβδομάδα έντονης μεταβλητότητας. Ο Dow Jones κατά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, αυξάνονταν κατά 0,18%, S&P 500 κατά 0,48%, ο Nasdaq κατά 0,75%. Στην Ευρώπη από την έναρξη των συνεδριάσεων οι περισσότεροι δείκτες ήταν ανοδικοί. Στις 17.00 ώρα Ελλάδος ο DAX κατέγραφε άνοδο 0,69%, ο γαλλικός CAC κατά 0,23%, ο ιταλικός MIB (-0,76%) ενώ ο Eurostoxx 50 είχε άνοδο 0,39%.

EΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Έντονη άνοδος στις τραπεζικές μετοχές και σε μη χρηματοοικονομικά blue chips

Ανοδική υπερ-αντίδραση σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο που επωφελούμενο από την εκτόνωση των γεωπολιτικών εντάσεων και την άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών κατέγραψε σημαντική άνοδο τόσο σε επίπεδο Γενικού Δείκτη όσο και σε επίπεδο μετοχών από την υψηλή και μεσαία κεφαλαιοποίηση. Μία ώρα πριν τη λήξη της συνεδρίασης, ο Γ.Δ έπιασε τις 1.420 μονάδες. Ο τραπεζικός κλάδος ήταν αυτός που έδωσε και πάλι σημαντική ώθηση στην αγορά. Οι 6 (4 συστημικές +2) τραπεζικές μετοχές έκλεισαν με σημαντική άνοδο. Τον ρυθμό της έντονης ανόδου ακολούθησαν και μη τραπεζικά blue chips όπως ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Jumbo, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, OΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola HBC, Τitan Int και Motor Oil.

Η πορεία της συνεδρίασης
Από την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πάνω από τις 1.400 μονάδες για να φτάσει στις 1.420 μονάδες προς το τέλος της συνεδρίασης με χαμηλές-συγκριτικά με τις προηγούμενες συνεδριάσεις-συναλλαγές. Στο τέλος της συνεδρίασης διαμορφώθηκε στις 1420,4 μονάδες (υψηλό ημέρας) με άνοδο 1,99%. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 105,26 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 98 έκλεισαν ανοδικά και οι 16 πτωτικά.
 
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (Large Cap) μεταβλήθηκε κατά 2,26%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης μεταβλήθηκε κατά 1,68%. Στους επιμέρους κλάδους, εκτός από τον τραπεζικό δείκτη που αυξήθηκε κατά 2,99% και έδωσε τον τόνο στην συνεδρίαση, άνοδο είχαν οι τηλεπικοινωνίες (2,38%) λόγω ΟΤΕ, οι πετρελαϊκές (1,78%) και τα οικιακά προϊόντα (1,68%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών στην συνεδρίαση ήταν σε Τράπεζα Πειραιώς, Μυτιληναίο, ΕΤΕ, Eurobank, Αlpha Bank, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ.

Πηγή