Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ελληνικό χρηματιστήριο: Ξανά στις 1.423 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Επιστροφή με άνοδο και πάντα σε συνάφεια με τις ευρωπαικές αγορές κινήθηκε και σήμερα ο Γ.Δ. Από την αρχή της συνεδρίασης κατέγραψε έντονη άνοδο, με πρωταγωνίστριες τις τραπεζικές μετοχές. Εκτός από τις τραπεζικές μετοχές που έδωσαν τον ανοδικό τόνο, σημαντική άνοδο είχαν οι μετοχές Μυτιληναίου, ΟΤΕ, Jumbo, Cenergy, Viohalco, Lamda Development ενώ συνεχίστηκαν οι μεταβιβάσει μετοχών στην Revoil που ανεβάζουν τις συνολικές μετοχές που άλλαξαν χέρια πάνω από 800 χιλ. τεμάχια (από την προηγούμενη Πέμπτη) και την μετοχή στα 2,05 ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος έδωσε την ανοδική ώθηση

Στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1423,56 μονάδες με άνοδο 1,17%. Οι 82 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά και οι 28 πτωτικά. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 86 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 1,35%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap αυξήθηκε κατά 0,47%. Ο τραπεζικός δείκτης αυξήθηκε κατά 1,09%. Σημαντική άνοδο είχαν επίσης οι πρώτες ύλες , οι τηλεπικοινωνίες, τα προσωπικά-οικιακά προϊόντα, το πετρέλαιο-αέριο και οι βιομηχανικές.

Ξένες αγορές

Ανοδική κίνηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (μετά τη χθεσινή έντονη διόρθωση) άνευ συγκεκριμένου λόγου. Οι αγορές κινούνται με αυξημένη μεταβλητότητα (Δευτέρα άνοδος-Τρίτη πτώση) και οι αγοραστές «πατούν» πάνω στις βραχυχρόνιες διορθώσεις. Κατά τις σημερινές συνεδριάσεις, λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 1,02%, ο γαλλικός CAC κατά 1,16%, ο ιταλικός MIB κατά 1,05% και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 κατά 1,05%. Οι αμερικανικοί δείκτες καταγράφουν ήπιες ανοδικές κινήσεις μειωμένων (σε σχέση με προηγούμενες συνεδριάσεις) συναλλαγών. Ο Dow Jones αυξάνεται (λίγο μετά τις 17.30 ώρα Ελλάδος) κατά 0,1%, ο S&P 500 κατά 0,12% και ο Nasdaq κατά 0,12% επίσης.

Πηγή