Με αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) επιχειρεί να αντιμετωπίσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας το πρόβλημα των οφειλών του δημοσίου στις εργοληπτικές οργανώσεις, χωρίς πάντως να αναφέρει το πότε θα λυθεί.

Οι τεχνικές εταιρίες, μέσω κοινής επιστολής των οργανώσεων τους προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας αναφέρουν ότι βρίσκονται «σε καθεστώς μόνιμης οικονομικής ομηρίας» και τονίζουν ότι η πολύμηνη καθυστέρηση εξόφλησης των οφειλών απέναντι στις εργοληπτικές επιχειρήσεις «οδηγεί σε πλήρη απορρύθμιση του κλάδου, στην διακοπή εκτέλεσης μικρών και μεγάλων δημοσίων έργων και φυσικά απειλεί την βιωσιμότητα χιλιάδων επιχειρήσεων».

Αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της «Ν», ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι γνωστό και έρχεται από το παρελθόν, καθώς κάθε χρόνο μεταφέρονται οφειλές από τα προηγούμενα έτη. Έτσι οι πιστώσεις είναι μεγαλύτερες από αυτές του προϋπολογισμού με αποτέλεσμα να μην καταβάλλονται οφειλές το ύψος των οποίων δεν έχει γίνει γνωστό.

Πρόσθεσε, πως η προσπάθεια είναι να αντιμετωπιστεί με την αύξηση του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ ωστόσο το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί άμεσα, αλλά μόνο σταδιακά.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε δηλώσει ότι  οι διαθέσιμοι πόροι του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ του υπουργείου έχουν αυξηθεί από τα 320 στα 500 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της θετικής πορείας την ελληνικής οικονομίας.

Οι εργοληπτικές οργανώσεις ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ, ΣΑΤΕ, ΣΤΕΑΤ σε συνέχεια άλλων επιστολών απέστειλαν χθες στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ακόμα μια με θέμα: «Σε καθεστώς μόνιμης οικονομικής «ομηρίας» οι ελληνικές εργοληπτικές επιχειρήσεις – Καμία προοπτική επιστροφής σε συνθήκες κανονικότητας του κατασκευαστικού κλάδου».

Υπογράφεται από τους Κ. Γκολιόπουλο, πρόεδρο ΠΕΔΜΕΔΕ, Μ. Τσιομπάνου, πρόεδρο ΠΕΣΕΔΕ, Ζ. Αθουσάκη, πρόεδρο ΣΑΤΕ και Γ. Συριανό, πρόεδρο ΣΤΕΑΤ οι οποίοι ζητούν την λήψη άμεσων μέτρων για τη διευθέτηση του θέματος και άμεση πραγματοποίηση συνάντησης, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την οριστική αλλαγή του οικονομικού περιβάλλοντος λειτουργίας των εργοληπτικών επιχειρήσεων.

Όπως επίσης επισημαίνουν «από ενός έτους και πλέον και παρά τις υποσχέσεις του υπουργείου για καταβολές ανά τρίμηνο, οι ελληνικές εργοληπτικές επιχειρήσεις βιώνουμε μία άτυπη στάση πληρωμών των Δημοσίων Έργων. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που τείνει να γίνει «κανονικότητα», παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας προς το υπουργείο σας και την κυβέρνηση. Είμαστε η μοναδική Χώρα στην Ευρώπη που δεν τηρεί την Οδηγία  2011/7/2011 της Ε.Ε περί έγκαιρης πληρωμής των υποχρεώσεων του Δημοσίου που απορρέουν από την εκτέλεση των έργων και πολύ πρόσφατα έχει επιβληθεί στην χώρα μας από την Ε.Ε. χρηματικό πρόστιμο για αυτήν την τακτική.

Είναι αδύνατο να ανταποκριθούμε στις δικές μας συμβατικές υποχρεώσεις όταν το ίδιο το Κράτος είναι ανακόλουθο στις δικές του. Είναι αδύνατον να ολοκληρωθούν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς να υπάρχει τάξη και συνέπεια στις πληρωμές τους, Η επιλογή της μη έγκαιρης εξόφλησης του εργολαβικού ανταλλάγματος, εκτός των άλλων, απορρυθμίζει την λειτουργία των εργοληπτικών επιχειρήσεων και απομακρύνει την πιθανότητα επιστροφής του κατασκευαστικού κλάδου σε συνθήκες κανονικότητας».

Πηγή