Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στη Φρανκφούρτη επί του Μάιν (Γερμανία) πραγματοποίησε χθες έρευνες σε διάφορες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων κοινωνικών επιχειρήσεων και ιδιωτικών κατοικιών, στην περιοχή της Στουτγκάρδης. Πρόκειται για διάφορα έργα που προορίζονται για τη στήριξη των ανέργων, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μέχρι στιγμής, οι τρεις υπό έρευνα κοινωνικές επιχειρήσεις έλαβαν πολλές επιχορηγήσεις σχετικά με έργα που θα υποστήριζαν ανέργους με ειδικές δυσκολίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας από τον Ιανουάριο του 2018. Οι επιχορηγήσεις χρηματοδοτήθηκαν όλες εν μέρει από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ). και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο Plus (ΕΚΤ+) και το συνολικό ποσό που ελήφθη ήταν πάνω από 6,6 εκατομμύρια ευρώ.

Οι πέντε ύποπτοι, διευθυντές και υπάλληλοι κοινωνικών επιχειρήσεων, πιστεύεται ότι υπέβαλαν έγγραφα με λανθασμένα στοιχεία σχετικά με την κατανομή του προσωπικού τους για τα έργα, για να λάβουν υψηλότερα ποσά σε επιχορηγήσεις για τις εταιρείες τους.

Ανώνυμα μέλη του προσωπικού μιας από τις κοινωνικές επιχειρήσεις υπέβαλαν ποινική καταγγελία δηλώνοντας ότι οι εργαζόμενοι δέχονταν πιέσεις να υπογράψουν έντυπα που ισχυρίζονταν ότι εργάζονταν σε ορισμένα έργα του ΕΚΤ, ενώ στην πραγματικότητα δεν είχαν.

Η έκταση αυτής της πρακτικής και κατά συνέπεια η οικονομική ζημιά που προκλήθηκε από αυτήν θα πρέπει να εκτιμηθεί μετά τη διεξαγωγή των ερευνών.

Οι έρευνες κινητοποιούν δεκάδες αστυνομικούς από τα Κρατικά Γραφεία Εγκληματικής Αστυνομίας (Landeskriminalamt) από τη Βάδη-Βυρτεμβέργη.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι η ανεξάρτητη εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αρμόδιο για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Πηγή