Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στην Τιμισοάρα και το Βουκουρέστι (Ρουμανία) απήγγειλε κατηγορίες σε τέσσερα άτομα και μία εταιρεία για απάτη επιδοτήσεων, που αφορά έργο που χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014–2020, με πάνω από € 2,8 εκατομμύρια μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση από κοινοτικές και εθνικές πηγές.

Όπως αναφέρθηκε τον Μάρτιο του 2024, ο διαχειριστής της δικαιούχου εταιρείας κατηγορείται για παραποίηση δηλώσεων για να διεκδικήσει την ολοκλήρωση εργασιών που δεν εκτελέστηκαν πλήρως. Εικάζεται ότι υποβλήθηκαν τιμολόγια, εκθέσεις εργασίας και προσφορές στο φορέα διαχείρισης κεφαλαίων της ΕΕ, υποδεικνύοντας παραπλανητικά ότι οι εργασίες ολοκληρώθηκαν. Επιπλέον, οι ύποπτοι κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν πλαστά έγγραφα για να αποδείξουν ότι ο εξοπλισμός για την εκτέλεση των εργασιών παραδόθηκε πριν από την προθεσμία του έργου.

Κατά τη διάρκεια ερευνών που διεξήχθησαν τον Μάρτιο και αυτήν την εβδομάδα, οι αρχές κατέσχεσαν σπίτια, γη και μετρητά αξίας 1 εκατομμυρίου ευρώ από τους υπόπτους, σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν τα εξαπατημένα κοινοτικά και εθνικά κεφάλαια. Χάρη στη γρήγορη έρευνα, πάνω από 1,8 εκατομμύρια ευρώ σε μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους δεν εκταμιεύθηκαν ποτέ.

Εάν κριθούν ένοχοι, οι ύποπτοι αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης από τρία έως δέκα χρόνια.

Όλα τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα τεκμαίρεται ότι είναι αθώα έως ότου αποδειχθεί η ενοχή τους στα αρμόδια ρουμανικά δικαστήρια.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι η ανεξάρτητη εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αρμόδιο για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Πηγή