Λουξεμβούργο, 24 Μαΐου 2024

Επτά συνελήφθησαν στο πλαίσιο έρευνας για απάτη ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ για τον ΦΠΑ στο Βέλγιο και την Ολλανδία

Μια έρευνα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στις Βρυξέλλες (Βέλγιο), με την κωδική ονομασία «Βασίλειο», οδήγησε στη σύλληψη επτά υπόπτων στην Ολλανδία, για απάτη ΦΠΑ ύψους € 13 εκατ.

Βελγική θυγατρική ολλανδικής εταιρείας είχε ζητήσει επιστροφή ΦΠΑ από το βελγικό Δημόσιο, ύψους 13,7 εκατ. ευρώ. Το ποσό που ζητήθηκε καταβλήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών του Βελγίου σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκαν στους υπόπτους. Ωστόσο, μία από τις τράπεζες υποπτεύτηκε απάτη και επέστρεψε 3,7 εκατομμύρια ευρώ από αυτό το ποσό στο Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την έρευνα, η αξίωση προς το βελγικό υπουργείο Οικονομικών ήταν παράνομη, καθώς δεν διακινούνταν πραγματικά αγαθά και υποβλήθηκαν μόνο πλαστά τιμολόγια και δηλώσεις ΦΠΑ στις βελγικές φορολογικές αρχές. Η ολλανδική εταιρεία, που ελέγχεται από τους υπόπτους, ήταν γνωστή στις αρχές στις Κάτω Χώρες ως εικονικός έμπορος – μια οντότητα που χρησιμοποιείται με αποκλειστικό σκοπό τη λήψη παράνομων επιστροφών φόρων, εκμεταλλευόμενη τους κανόνες της ΕΕ για τις διασυνοριακές συναλλαγές μεταξύ των κρατών μελών της. καθώς αυτά απαλλάσσονται του ΦΠΑ. Μερικοί από τους υπόπτους – όλοι ζούσαν στην Ολλανδία την εποχή αυτών των γεγονότων – ήταν ήδη γνωστοί στις αρχές για παρόμοια αδικήματα στη χώρα. Όπως γίνεται αντιληπτό αποφάσισαν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και στο Βέλγιο, προκειμένου να διαφύγουν τον εντοπισμό.

Μετά από αυτήν την πρώτη επιστροφή ΦΠΑ στο Βέλγιο, οι ύποπτοι προσπάθησαν να επαναλάβουν το καθεστώς με το βελγικό υποκατάστημα άλλης ολλανδικής εταιρείας, που επίσης ελέγχεται από αυτούς. Αυτή τη φορά, οι ύποπτοι ζήτησαν επιστροφή ποσού άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία δεν καταβλήθηκαν, καθώς είχαν δημιουργηθεί υποψίες.

Με βάση τα στοιχεία, σημαντικό μέρος των παράνομων κερδών έχει μεταφερθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το υπόλοιπο έχει χρησιμοποιηθεί για την αγορά ακριβών αυτοκινήτων, πολυτελών ειδών και για τυχερά παιχνίδια σε καζίνο.

Έρευνες πραγματοποιήθηκαν στις 23 Μαΐου 2024 σε εγκαταστάσεις εταιρειών στην Ολλανδία, που συνδέονται με τους φερόμενους ως δράστες της απάτης, καθώς και στα σπίτια των υπόπτων. Τα ανακριτικά μέτρα εκτελέστηκαν με την υποστήριξη 97 αξιωματικών από την Ολλανδική Υπηρεσία Δημοσιονομικών Πληροφοριών και Έρευνας (FIOD), καθώς και από την ολλανδική δημόσια εισαγγελία για σοβαρή απάτη, περιβαλλοντικό έγκλημα και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων (Functioneel Parket) και το Βέλγιο Κεντρική Μονάδα Οικονομικού Εγκλήματος της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας (CDGEFID/OCDEFO).

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, αστυνομικοί επιβολής του νόμου κατέσχεσαν πολυτελή είδη αξίας άνω των 200.000 ευρώ, 7.000 ευρώ σε μετρητά και ένα αυτοκίνητο.

Σε προηγούμενη έρευνα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με μερικούς από τους υπόπτους, η FIOD και η ολλανδική εισαγγελία είχαν κατασχέσει δύο Porsche και μία Lamborghini, καθώς και τέσσερις τραπεζικούς λογαριασμούς συνολικής αξίας 671.000 ευρώ. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θεωρείται ότι έχουν αποκτηθεί με μέρος της παράνομα ληφθείσας επιστροφής ΦΠΑ από το βελγικό Δημόσιο και, ως εκ τούτου, κατασχέθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για την αποκατάσταση της ζημίας.

Ιταλία: Η EPPO καταπολεμά την απάτη πολλών εκατομμυρίων που αφορούσαν κονδύλια της ΕΕ

Μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) στο Παλέρμο (Ιταλία), εκτελέστηκε διάταγμα δέσμευσης άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ, που εκδόθηκε από τον δικαστή για προκαταρκτικές έρευνες του Δικαστηρίου του Παλέρμο σήμερα εναντίον επτά φυσικών προσώπων και πέντε εταιρειών, ύποπτων για απάτη που αφορούσε κοινοτικά κεφάλαια, ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή.

Ο δικαστής διέταξε επίσης περιοριστικά μέτρα κατά των επτά υπόπτων, που τους απαγορεύει να υποβάλλουν αίτηση για επιδοτήσεις, να συνάπτουν συμβάσεις με τη δημόσια διοίκηση και να ασκούν ορισμένες επαγγελματικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες. Εκτός από την κατάσχεση χρημάτων, ακίνητης περιουσίας και εταιρικών μετοχών, η ιταλική οικονομική αστυνομία (Guardia di Finanza) του Παλέρμο κατέσχεσε επίσης ένα τροχόσπιτο, το οποίο ήταν σταθμευμένο δίπλα σε ένα ιστορικό ορόσημο στο Παλέρμο για πάνω από ένα χρόνο και ανήκε στους υπόπτους.

Εικάζεται ότι οι ύποπτοι παραποιήθηκαν έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων επίσημων δηλώσεων, τεχνικών εκθέσεων και φωτογραφικών εκθέσεων, για να λάβουν παράνομα περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) για την κατασκευή ενός συστήματος διανομής καυσίμων, ενός αγροκτήματος με στάβλους και αμπελώνα με κλειστό κελάρι. Από το ποσό που ζητήθηκε, έχουν ήδη καταβληθεί πάνω από 2,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ύποπτοι εξέδωσαν και χρησιμοποίησαν επίσης τιμολόγια για ανύπαρκτες πράξεις ύψους 8,3 εκατ. ευρώ, επιτρέποντας στους υπόπτους να λάβουν επιστροφές ΦΠΑ άνω των 3,4 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, αποκαλύφθηκαν αποδεικτικά στοιχεία για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος – το οποίο περιλαμβάνει τα ίδια άτομα που διέπραξαν τόσο την κύρια απάτη όσο και τη συνακόλουθη νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων. Πιστεύεται ότι πάνω από 1,1 εκατ. ευρώ από τα έσοδα από δόλια χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά ακινήτων από πτωχευτικές διαδικασίες και για κερδοσκοπικές επενδύσεις, με στόχο να συγκαλυφθεί η εγκληματική προέλευση των χρημάτων. Επίσης φαίνεται ότι άλλες 850.000 ευρώ έχουν υπεξαιρεθεί.

Για να αποτρέψει τις πέντε υπό έρευνα εταιρείες να συνεχίσουν τις οικονομικές τους δραστηριότητες, ο δικαστής διέταξε την κατάσχεσή τους και διόρισε δικαστικό διαχειριστή για την επίβλεψή τους. Συνολικά, οι εταιρείες αποτιμώνται στα 7,5 εκατ. ευρώ.

Όλα τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα τεκμαίρεται ότι είναι αθώα έως ότου αποδειχθεί η ενοχή τους στα αρμόδια δικαστήρια.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) είναι η ανεξάρτητη δημόσια εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αρμόδιο για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Πηγή