ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά γινόμαστε μάρτυρες και νιώθουμε όσο ποτέ άλλοτε την ασφυξία που προκαλείται στο κλάδο μας. Καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας μια πληθώρα δηλωτικών υποχρεώσεων, υποβολών και διαδικασιών σε πολυάριθμες πλατφόρμες και εφαρμογές, μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες τις περισσότερες φορές με ασαφείς οδηγίες και μη πρόβλεψη όλων των περιπτώσεων. Το κράτος στο όνομα μιας υποτιθέμενης «ηλεκτρονικής διακυβέρνησης» έχει απλώς μετατοπίσει στην ουσία τη γραφειοκρατία που διαχρονικά ταλανίζει πολίτες, επιχειρήσεις και λογιστές, από τα γραφεία των Δ.Υ. στα δικά μας γραφεία προσθέτοντας πέραν των συμβατικών υποχρεώσεων μας πολλές επιπλέον υποχρεώσεις και ευθύνες.

Όλα αυτά μέσα σε ένα κλίμα πανδημίας, έντονης ακρίβειας, πληθωρισμού, φόρων, χρεών και αβεβαιότητας για την επόμενη ημέρα.

Ιδιαίτερα στο πολύπαθο Νομό μας που έχει κυριολεκτικά «γονατίσει» τα τελευταία χρόνια από τις αλλεπάλληλες φυσικές καταστροφές, όπως για παράδειγμα οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, οι πλημμύρες του 2020 κ.α. για τις οποίες ακόμη και σήμερα οι αρμόδιες αρχές ζητούν από τους πολίτες επανειλημμένα τα ίδια έγγραφα.
Ξανά και ξανά.
Ξανά και ξανά υποβολές.
Ξανά και ξανά δικαιολογητικά.
Ξανά και ξανά αλλαγές, ΠΝΠ, ΚΥΑ, πλατφόρμες και εφαρμογές. Ξανά και ξανά προθεσμίες.
Ξανά και ξανά οι συνάδελφοι «αμπαρωμένοι» στα γραφεία τους μην έχοντας δικαίωμα στη ζωή, στον ελεύθερο χρόνο, στην οικογένεια και-πάνω από όλα- στην ασθένεια με όλο το βάρος της «αποκρυπτογράφησης» των ασαφών διατάξεων και το άγχος της μη έκθεσης στους πελάτες τους, να προσπαθούν αγόγγυστα να στηρίξουν επιχειρήσεις, κοινωνία και κράτος.
 
Την κρίσιμη αυτή ώρα είναι επιτακτικό να διεκδικήσουμε άμεσα την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ:

• Αναβολή της υποχρεωτικότητας των MyDATA επ’ αόριστον έως την πλήρη λειτουργικότητά τους χωρίς τεχνικά και πρακτικά προβλήματα. Να λυθούν οριστικά όλα τα θέματα και να κωδικοποιηθεί η πλήρης λειτουργία των διαδικασιών της πλατφόρμας.
• Παράταση στην υποβολή των εσόδων στο MyDATA για το 2021 και μη επιβολή προστίμων για αποκλίσεις η τυπικές παραβάσεις στην υποβολή.
• Παράταση της υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έως 30/9/2022. Αναστολή έστω και τώρα της ανούσιας διαδικασίας της επικαιροποίησης στοιχείων επικοινωνίας.
• Καθιέρωση- θεσμοθέτηση της άδειας ασθένειας του λογιστή (και άδεια μητρότητας για της λογίστριες) με παράταση των δηλωτικών υποχρεώσεων για τους πελάτες μας
• Καθιέρωση του μήνα Αυγούστου ως περίοδο αδείας για τον κλάδο, με μετάθεση των δηλωτικών υποχρεώσεων .
• Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.
• Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
• Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
• Για το Νομό Ευβοίας, να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης των αποζημιώσεων για τις φυσικές καταστροφές (πλημμύρες 2020, πυρκαγιές 2021) δίχως την αποστολή επανειλημμένα των ίδιων δικαιολογητικών.

Σε ένδειξη στήριξης παράλληλων/ παρόμοιων δράσεων από λοιπές ενώσεις ανά την Ελλάδα, το Δ.Σ. της ΕΦΕΕ Ευβοίας θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας στις 13:00 μ.μ. την Πέμπτη 9/6/2022.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.Φ.Ε.Ε. Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ :
ΜΟΥΤΟΥΣΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:
ΜΑΝΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:
ΛΑΜΠΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:
ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Ο ΤΑΜΙΑΣ:
ΡΙΖΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Ο ΥΠΕΥΘ. ΔΗΜ. ΣΧΕΣΕΩΝ:
ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΤΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ:
ΚΑΪΜΑΚΟΥΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Πηγή