Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του
Taxheaven
Ξένες αγορές: Ανάκαμψη στην Ευρώπη μετά την ΕΚΤ
Ανακάμπτουν οι ευρωπαικές χρηματιστηριακές αγορές μετά την παρατεταμένη υποχώρηση των τελευταίων εβδομάδων. Οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει στο προηγούμενο διάστημα ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα μείνουν αμετάβλητα και ότι ο στόχος μείωσης του πληθωρισμού στο 2% θα μετατεθεί χρονικά το 2025.
Τα επιτόκια έμειναν αμετάβλητα και η κα Λαγκάρντ είπε ότι ο στόχος θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2025. Απλώς οι επενδυτές πιάστηκαν από το ενδεχόμενο να μειωθούν τα επιτόκια μέσα στον Σεπτέμβριο 2024.
Όσοι είχαν προλάβει να πουλήσουν σε υψηλότερα επίπεδα, σήμερα βγαίνουν αγοραστές. Ο γερμανικός DAX αυξάνονταν λίγο πριν τις 17.00 ώρα Ελλάδος, κατά 0,47%, ο γαλλικός CAC κατά 1,04%, ο ιταλικός MIB κατά 1,14% και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 κατά 0,63%.
Σε ότι αφορά τις αμερικανικές αγορές, η εκτόνωση των πιέσεων σε θέματα τεχνολογίας και υλικών (ημιαγωγούς) βοηθά στην άνοδο και του Nasdaq (0,52%) στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης και του S&P 500 (0,25%). Μικρή υποχώρηση κατέγραφε ο Dow Jones που είχε κάνει ράλι τις προηγούμενες ημέρες προς τις 41.200 μονάδες. Τα εταιρικά αποτελέσματα στην Αμερική διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση υψηλότερων αποτιμήσεων.
Ελληνικό Χρηματιστήριο: Στις 1.457,74 μονάδες (0,75%) ο Γενικός Δείκτης με τραπεζική άνοδο
Η άνοδος των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών συνετέλεσε και στην άνοδο του Γενικού Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο. Το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές (άνοδος 2%) σε συνδυασμό με την επιλεκτική άνοδο και σε μη χρηματοοικονομικά blue chips, βοήθησε να διακοπεί η καθοδική πορεία και να επιστρέψει ο Γ.Δ σε επίπεδα άνω των 1.450 μονάδων. Ενδοσυνεδριακά προσέγγισε και τις 1.460 μονάδες (1.459 μ) αλλά δεν κατάφερε να κάνει υπέρβαση αυτών. Η άνοδος στις τράπεζες ήρθε μετά και τις αποφάσεις της ΕΚΤ για διατήρηση επιτοκίων αμετάβλητων αλλά και ενόψει των εξελίξεων που αναμένονται στην Attica Bank και στην ΕΤΕ.
Στη λήξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1457,74 μονάδες με άνοδο 0,75%. Η αξία συναλλαγών αυξήθηκε προς το τέλος της συνεδρίασης και διαμορφώθηκε στα 107 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 58 έκλεισαν ανοδικά και οι 46 πτωτικά.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά 0,86%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 0,69%. Ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης αυξήθηκε κατά 2%. Εκτός από τις τραπεζικές μετοχές που έκλεισαν με άνοδο (4 συστημικές + Οptima Bank) από τα μη χρηματοοικονομικά blue chips άνοδο είχαν η ΔΕΗ, η Jumbo, η Motor Oil, o OTE (με αυξημένες συναλλαγές), η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Lamda Development.
Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ΕΤΕ, Πειραιώς, ΟΤΕ, Alpha Bank, Εurobank, Μυτιληναίος, Jumbo.