Η Ελβετία εισήγαγε χρυσό από τη Ρωσία για πρώτη φορά μετά την εισβολή στην Ουκρανία, δείχνοντας ότι η στάση της βιομηχανίας απέναντι στα πολύτιμα μέταλλα της χώρας μπορεί να έχει αρχίσει να μαλακώνει.
Περισσότεροι από 3 τόνοι χρυσού στάλθηκαν στην Ελβετία από τη Ρωσία τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Τελωνειακής Διοίκησης. Αυτή είναι η πρώτη αποστολή μεταξύ των δύο χωρών από τον Φεβρουάριο.
Οι αποστολές αντιπροσωπεύουν περίπου το 2% των εισαγωγών χρυσού στον βασικό κόμβο διύλισης τον περασμένο μήνα. Μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει μια αλλαγή στην αντίληψη του ρωσικού χρυσού, η οποία έγινε ταμπού μετά την εισβολή. Τα περισσότερα διυλιστήρια απέφευγαν να δέχονται νέο χρυσό από τη Ρωσία, αφού η Ένωση Αγοράς χρυσού του Λονδίνου αφαίρεσε τους κατασκευαστές της χώρας από τον διαπιστευμένο κατάλογο.
Αν και αυτό θεωρήθηκε ως de facto απαγόρευση του φρέσκου ρωσικού χρυσού από την αγορά του Λονδίνου, μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, οι κανόνες δεν απαγορεύουν την επεξεργασία του ρωσικού μετάλλου από άλλα διυλιστήρια. Η Ελβετία φιλοξενεί τέσσερα μεγάλα διυλιστήρια χρυσού, τα οποία μαζί διαχειρίζονται τα δύο τρίτα του παγκόσμιου χρυσού.
Σχεδόν όλος ο χρυσός καταχωρήθηκε από τα τελωνεία ως προς διύλιση ή άλλη επεξεργασία, υποδεικνύοντας ότι τον πήρε ένα από τα διυλιστήρια της χώρας. Τα τέσσερα μεγαλύτερα — MKS PAMP SA, Metalor Technologies SA, Argor-Heraeus SA και Valcambi SA — αρνήθηκαν ότι πήραν το μέταλλο.
Τον Μάρτιο, τουλάχιστον δύο μεγάλα διυλιστήρια χρυσού αρνήθηκαν να λιώσουν ξανά τις ρωσικές ράβδους, παρόλο που οι κανόνες της αγοράς τους το επιτρέπουν. Άλλοι, όπως η Argor-Heraeus, δήλωσαν ότι θα δέχονταν εξευγενισμένα προϊόντα στη Ρωσία πριν από το 2022, εφόσον υπήρχαν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι κάτι τέτοιο δεν θα ωφελούσε οικονομικά κάποιο πρόσωπο ή οντότητα.
naftemporiki.gr