Τα νέα του ΕΣΠΑ

Η μετάβαση της EUSAIR προς την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

6/12/2021

Το Forum των Εμπορικών Επιμελητηρίων Αδριατικής-Ιονίου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα της Ιταλίας, διοργανώνουν μια σειρά από τρία διαδικτυακά εργαστήρια με τίτλο «Περιβαλλοντικά ζητήματα και οι δράσεις της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για το 2050».

Τα εργαστήρια χρηματοδοτούνται από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης (DG REGIO), στο πλαίσιο του έργου «H EUSAIR φέρνει την Πράσινη Συμφωνία στην περιοχή», το οποίο αποσκοπεί στη στήριξη της υιοθέτησης πιο βιώσιμων πρακτικών στις συνεδριάσεις της μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου.

Η κοινότητα της EUSAIR, μέσω της διακυβέρνησής της και των ενδιαφερόμενων μερών, ασκεί αγοραστική δύναμη μεγάλης κλίμακας στις συμβάσεις για αγαθά και υπηρεσίες και θέτει τον τόνο σε πολλούς σημαντικούς πολιτικούς φακέλους στην περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου. Συνεπώς, η EUSAIR οφείλει να πρωτοστατήσει, ώστε η Ευρώπη να καταστεί κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, καθιερώνοντας αρχές βιωσιμότητας και προωθώντας αγαθά και υπηρεσίες που είναι φιλικά προς το περιβάλλον και αποδοτικά από πλευράς πόρων.

Το πρώτο από τα τρία εργαστήρια έλαβε χώρα στις 29 Νοεμβρίου 2021 και είχε ως στόχο την οικοδόμηση κοινών αντιλήψεων για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και τη σύνδεση μεταξύ των πολιτικών και των προγραμμάτων της ΕΕ και των κανονισμών παραγωγής και κατανάλωσης.

Σύμφωνα με την παρουσίαση του Giacomo Luciani από τη ΓΔ Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης, οι ενέργειες της EUSAIR για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στην περιοχή Αδριατικής-Ιονίου και οι πιθανές ευκαιρίες ανάπτυξης βασίζονται σε τέσσερα υφιστάμενα στοιχεία/χαρακτηριστικά της στρατηγικής:

  1. Σταθερότητα. Η EUSAIR έχει αποδείξει πως είναι πολύ σημαντική για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Υπάρχουν σταθερές βάσεις πάνω στις οποίες μπορούμε να οικοδομήσουμε για να προχωρήσουμε παραπέρα.
  2. Συμπληρωματικότητα. Οι δράσεις της στρατηγικής είναι σχετικές και συμπληρωματικές με πολλά έγγραφά της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
  3. Προοπτικές. Η EUSAIR προσφέρει μια «κατάλληλη για τους σκοπούς» πλατφόρμα συνεργασίας για την υποστήριξη της εφαρμογής των δράσεων της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας παρέχοντας τα εξής:
    • Συντονισμό των πόρων και των δράσεων και κοινές ενέργειες για τη βέλτιστη χρήση των πολλαπλών και ποικίλων ευκαιριών χρηματοδότησης και διαθέσιμων πόρων, που είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (Τρέχουσα διαδικασία ενσωμάτωσης των εμβληματικών προτεραιοτήτων της στρατηγικής στα εθνικά επιχειρησιακά προγράμματα),
    • Διατομεακή προσέγγιση για την εφαρμογή των δράσεων της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας,
    • Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και συμμετοχή/εμπλοκή των ενδιαφερόμενων μερών για τη διασφάλιση της συνεισφοράς όλων των σχετικών μερών στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
  4. Αμοιβαία οφέλη (win-win). H EUSAIR στηρίζει την εφαρμογή της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και αυτή με τη σειρά της προσφέρει ένα κοινό όραμα για τη μακροπεριφέρεια και για το σύνολο των τεσσάρων μακροπεριφερειακών στρατηγικών της ΕΕ.

Είδος

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 6/12/2021

Πηγή