Δεν είναι δυνατόν να είσαι πάντα πρώτος, κι αυτό ακόμη και οι μεγαλύτεροι αθλητές του κόσμου. Η Nike, πάντως, το μαθαίνει τους τελευταίους μήνες.

Χθες, η εταιρεία υπέστη νέα διολίσθηση στη Wall Street μετά την ανακοίνωση πτωτικών τριμηνιαίων αποτελεσμάτων, με την αναθεώρηση των εκτιμήσεων για ολόκληρο το έτος και την αναβολή της ημέρας αφιερωμένης στους επενδυτές, για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια.

Αν και η Nike ξεπέρασε τις προσδοκίες για τα καθαρά έσοδα το τρίτο τρίμηνο (τα οποία μειώθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο), τα έσοδα υστέρησαν ελαφρώς στις προβλέψεις, καθώς μειώθηκαν κατά 10% (11,59 δισεκατομμύρια δολάρια) σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Ο αριθμός αντιπροσωπεύει τη χειρότερη τριμηνιαία πτώση από την έναρξη της πανδημίας. Η στρατηγική συγκράτησης του κόστους, συμπεριλαμβανομένων των απολύσεων που ανακοινώθηκαν πέρυσι, επέτρεψε ωστόσο στην εταιρεία να επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την κερδοφορία.

Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 28%, πολύ λιγότερο από την πρόβλεψη των αναλυτών για πτώση 47%, αλλά εξακολουθούν να σημειώνουν τη χειρότερη πτώση από το 2020.

Ανησυχία στη Wall Street

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τους αναλυτές, η Nike προειδοποίησε ότι οι πωλήσεις θα μπορούσαν να μειωθούν μεταξύ 8% και 10% το επόμενο τρίμηνο, υπερβαίνοντας την πτώση 6,7% που ανέμενε η Wall Street.

Τα δεδομένα αυτά ενίσχυσαν τις ανησυχίες της αγοράς σχετικά με το μέλλον της εταιρείας, ιστορικού ηγέτη στον τομέα των αθλητικών ειδών.

Πιο αβέβαιη ήταν η απόφαση της Nike να αποσύρει τις εκτιμήσεις της για ολόκληρο το οικονομικό έτος, τροφοδοτώντας φόβους ότι η πτώση των εσόδων θα μπορούσε να είναι υψηλότερη από το 5% που περίμεναν οι αναλυτές, το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1999.

Η στιγμή είναι λεπτή για τη Nike και χαρακτηρίζεται από την αλλαγή στην κορυφή της εταιρείας. Ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος Τζον Ντόναχιου θα αφήσει σύντομα τη θέση του στον Έλιοτ Χιλ, ο οποίος θα ηγηθεί της εταιρείας από τις 14 Οκτωβρίου.

Ο Χιλ, με 32 χρόνια εμπειρίας στη Nike, έχει ήδη διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επανεκκίνηση των πωλήσεων στη Βόρεια Αμερική το 2010. Η αγορά βλέπει στον Χιλ ένα πρόσωπο ικανό να αντιστρέψει την τάση: μετά το διορισμό του, οι μετοχές της Nike ανέκαμψαν 10%, αν και εξακολουθούν να είναι μειωμένες κατά 21% από την αρχή του έτους.

Στον απόηχο του ανταγωνιστή

Αυτή η αλλαγή στην ηγεσία θυμίζει αυτό που συνέβη πέρυσι στην Adidas, όταν ο νέος διευθύνων σύμβουλος Μπγιορν Γκούλντεν χαρακτήρισε το 2023 «έτος επαναφοράς» για την εταιρεία.

Μετά από μια περίοδο στασιμότητας η Adidas επέστρεψε στην ανάπτυξη τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2024, καταφέρνοντας μάλιστα να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την κερδοφορία του έτους.

Εν κατακλείδι, το τρίμηνο της Nike υπογραμμίζει την ανάγκη για μια βαθιά στρατηγική ανανέωση.

Η αναβάθμιση του Χιλ αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία, αλλά ο δρόμος για να επαναφέρει την εταιρεία στην κορυφή θα είναι μακρύς και γεμάτος προκλήσεις, παρόμοιος με αυτόν που αντιμετωπίζουν οι κύριοι ανταγωνιστές της.

naftemporiki.gr

Πηγή