Την παρακάλεσε να μην τον αφήσει, παρότι ήξερε ότι είχε εξαπατηθεί. Ακόμα δυσκολεύεται να δεχτεί ότι η «ερωμένη» του τον αφαίμαξε.

Όλα ξεκίνησαν με ένα μηνυμα: Έγραφε ότι το προφίλ του ήταν εντυπωσιακό, και ήθελε να συνδεθεί μαζί του στο LinkedIn

Φαινόταν ευγενική και ελκυστική. Ο άνδρας, ένας 75χρονος επαγγελματίας που ζει στις μεσοδυτικές πολιτείες της Αμερικής, απάντησε.

Αυτή ήταν η αρχή ενός πολύμηνου εφιάλτη που άδειασε το συνταξιοδοτικό του λογαριασμό και τον οδήγησε στα πρόθυρα της αυτοκτονίας. Είναι ένας από τους εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως που έπεσαν θύματα της «σφαγής των χοίρων» (pig butchering), μιας μορφής απάτης κατά την οποία οι απατεώνες αποπλανούν αγνώστους στο διαδίκτυο, κερδίζουν την εμπιστοσύνη τους και τους πείθουν να βάλουν χρήματα σε ψεύτικες επενδύσεις.

Το φαινόμενο της ψυχολογικής χειραγώγησης ευάλωτων, ειδικά ηλικιωμένων, που δεν έχουν τεχνολογικές γνώσεις, αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις.

Η Wall Street Journal εξέτασε χιλιάδες μηνύματα μεταξύ του άνδρα και της απατεώνισσας, οικονομικά αρχεία, φωτογραφίες και άλλα έγγραφα που δείχνουν πώς εκτυλίχθηκε η απάτη.

Οι θύτες, συχνά είναι και  οι ίδιοι θύματα εμπορίας ανθρώπων

Οι απατεώνες συχνά εμφανίζονται ως όμορφες νεαρές γυναίκες με πολλά χρήματα και πείθουν τα θύματά τους ότι οι δυο τους έχουν ξεχωριστό δέσιμο.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για άνδρες που επικοινωνούν με τους στόχους τους από «σκοτεινά» κέντρα που διευθύνονται από κινεζικά συνδικάτα εγκλήματος. Συχνά είναι   οι ίδιοι θύματα εμπορίας ανθρώπων που αναγκάζονται να διαπράξουν απάτη υπό την απειλή βίας.

Μια σεμνή πόζα

Το θύμα δεν γνώριζε τίποτα από όλα αυτά όταν έλαβε για πρώτη φορά ένα μήνυμα στο LinkedIn στις 31 Μαΐου του περασμένου έτους. Η φωτογραφία του προφίλ έδειχνε μια νεαρή γυναίκα ντυμένη με μπλε μπλουζάκι και κόκκινη φούστα, σε μια σεμνή πόζα δίπλα σε ένα μπουκέτο λουλούδια. Μετά από μερικές ευχάριστες κουβέντες, του πρότεινε να μεταβούν στο WhatsApp για να έχουν μια πιο ιδιωτική συζήτηση και καθοδήγησε το θύμα στα βήματα λήψης και εγκατάστασης της εφαρμογής.

Η υπόσχεση μιας ζωής που ονειρευόταν

Τον παρέσυρε με την υπόσχεση μιας ζωής που ο άντρας ονειρευόταν αλλά δεν πίστευε ποτέ ότι θα μπορούσε να έχει.

Του είπε ότι ζούσε στο Σαν Φρανσίσκο όπου εργαζόταν για τον πλούσιο θείο της. Του έστελνε φωτογραφίες της να δοκιμάζει ρούχα επώνυμων σχεδιαστών, να τρώει σε καλά εστιατόρια και να ποζάρει δίπλα στο πολυτελές αυτοκίνητό της.

Της είπε την ηλικία του, ότι είχε ένα συνταξιοδοτικό απόθεμα και εξακολουθούσε να εργάζεται με πλήρη απασχόληση. Της είπε επίσης ότι ζούσε με την επί 40 χρόνια σύντροφό του , αλλά ότι είχαν αποξενωθεί.

Οι απατεώνες αναζητούν συγκεκριμένα, μοναχικούς ανθρώπους και τους δελεάζουν με την προοπτική μιας συναρπαστικής ζωής που διαφορετικά θα φαινόταν απρόσιτη.

Η «ιδανική γυναίκα»

Ο χαρακτήρας της ήταν αρκετά πιστευτός. Ανέφερε ότι είχε μετακομίσει στις ΗΠΑ από την Κίνα οκτώ χρόνια νωρίτερα, μετά ένα διαζύγιο. Είχε δυσκολία να εμπιστευτεί τους άνδρες, αλλά στα 37 της χρόνια ήταν μόνη και λαχταρούσε έναν σύντροφο. Δεν την ενδιέφερε η ηλικία, η εμφάνιση, τα χρήματα – είχε πολλά δικά της.Το μόνο που ήθελε ήταν η αληθινή αγάπη…

Άρχισε να αποκαλύπτει περισσότερα για τον εαυτό της μέσα από τις συνεχείς συνομιλίες τους στο WhatsApp.

Πλούσια και φιλάνθρωπη

Tου έστελνε καθημερινά περιγραφές των γευμάτων και των προπονήσεών της. Του έδειχνε φωτογραφίες κινεζικών πιάτων και του εξηγούσε τα οφέλη τους. Είπε ότι δεν σπαταλούσε ποτέ φαγητό επειδή ένιωθε ενοχές για την παγκόσμια πείνα και ότι έδινε χρήματα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα που τρέφουν φτωχά παιδιά στην αγροτική Κίνα.

Είχαν κάνει και μερικές σύντομες φωνητικές κλήσεις αλλά και μια βιντεοκλήση, λίγων δευτερολέπτων. Η «γυναίκα» του είπε ότι βιαζόταν, και έκλεισε.

Αυτό ωστόσο ήταν αρκετό για να τον πείσει ότι ήταν αληθινή. Το θύμα εξάλλου, δεν ήθελε να περνάει πολύ χρόνο στο τηλέφωνο γιατί ανησυχούσε ότι η σύντροφός του θα αντιλαμβανόταν τι συμβαίνει, ενώ δεν του άρεσαν οι βιντεοκλήσεις επειδή είχε δεν είχε αυτοπεποίθηση για την εμφάνισή του.

Τα χρήματα στο…τραπέζι

Μέσα σε δύο ημέρες, η Βαιολάιν άρχισε να εφαρμόζει την επόμενη φάση της απάτης: να τον κάνει να βάλει τα χρήματα στο τραπέζι.

Ξεκίνησε εξηγώντας του πώς είχε γίνει τόσο πλούσια. Είπε ότι είχε κάνει μια περιουσία από την εμπορία συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε χρυσό. Ο θείος της, υποτίθεται ότι κατείχε μερίδιο σε μια πλατφόρμα συναλλαγών που ονομαζόταν FX6 και είχε μια ομάδα ειδικών αναλυτών που μπορούσαν να προβλέψουν πότε οι τιμές επρόκειτο να κάνουν άλμα.

Γενικότερα όσα του έλεγε δεν ήταν απόλυτα κατανοητά αλλά την εμπιστευόταν και ακολουθούσε τις οδηγίες της.

Το «ρομαντικό σχέδιο»

Σε αυτό το σημείο, ο ρομαντισμός και τα οικονομικά συνδέθηκαν άρρηκτα. Η Βαιολάιν  του πρότεινε ένα «ρομαντικό σχέδιο»: αυτή και το θύμα θα επένδυαν εξίσου σε ένα κοινό ταμείο στην πλατφόρμα και θα κέρδιζαν αρκετά ώστε να αφήσει τη σύντροφό του. Θα αγόραζαν ένα όχημα αναψυχής ή RV και θα έκαναν ένα οδικό ταξίδι μαζί στην Καλιφόρνια.

Η τράπεζα του θύματος τον προειδοποίησε. Εμπιστεύτηκε όμως τη Βαιολάιν, η οποία του είπε ακριβώς τι να πει στην τράπεζα για να τις πείσει να πραγματοποιήσουν τα αιτήματά του για τις μεταφορές χρημάτων.

Του έλεγε συνεχώς ότι λαχταρούσε να είναι μαζί του. Του έστελνε φωτογραφίες από την Αργεντινή, όπου έτρωγε μπριζόλα σε ένα καλό εστιατόριο, χαλάρωνε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της και επισκεπτόταν τις διάσημες αλυκές του Jujuy στα βόρεια της χώρας. Όσο περισσότερο μιλούσαν για την κοινή τους ζωή, τόσο περισσότερο αυτός ήταν πρόθυμος να ξοδέψει.

«Θα πάρουν κάθε δεκάρα που έχετε»

«Θα πάρουν κάθε δεκάρα που έχετε», δήλωσε ένας εισαγγελέας, γνώστης. Είναι μέρος της απάτης να μάθουν πόσα έχετε στην κατοχή σας και να σας τα πάρουν όλα, κάτι είναι εξίσου καταστροφικό για τον άνθρωπο που χάνει 5 εκατομμύρια δολάρια όσο και για τον 22χρονο που χάνει 50.000 δολάρια – είναι όλα όσα έχουν».

Σε λιγότερο από δύο μήνες, το θύμα είχε χάσει συνολικά 716.212 δολάρια.

Δεν κατάφερε να εντοπίσει πού πήγαν τα χρήματά του. Η Βαιολάιν, εξαφανίστηκε. Υπάρχουν ακόμη στιγμές που ο άνδρας εξακολουθεί να πιστεύει ότι ήταν αληθινή.

naftemporiki.gr

Πηγή