Με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Ενσωμάτωση του άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1151» ρυθμίζονται τα ακόλουθα:

1.α. Θεσπίζεται έκτακτη Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης (Π.Σ.Α.) στις επιχειρήσεις του άρθρου 14 του Κανονισμού (ΕΕ) 2022 1854 υπολογιζόμενη βάσει των άρθρων 15 και 16 του εν λόγω Κανονισμού.

β. Καθορίζονται:

οι υπόχρεοι καταβολής της ανωτέρω συνεισφοράς, που ασκούν τις αναφερόμενες δραστηριότητες για την παραγωγή ενέργειας.

ο τρόπος υπολογισμού και καταβολής της συνεισφοράς.

γ. Παρέχεται η δυνατότητα στους υπόχρεους, της έκπτωσης του ποσού της συνεισφοράς, ως δαπάνης, κατά τον προσδιορισμό των φορολογητέων κερδών τους για το φορολογικό έτος 2024.

2.   Παρατείνεται εκ νέου από τη λήξη τους, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης και μέχρι την οριζόμενη ημερομηνία, η διάρκεια των αναφερόμενων αποσπάσεων υπαλλήλων σε υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

3. α. Ρυθμίζονται, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα, ζητήματα ενημέρωσης των καταναλωτών κατά την εφαρμογή του συστήματος καρτών πληρωμής (μορφότυπος της σχετικής αναγραφής, τα σημεία εντός της επιχείρησης στα οποία η αναγραφή αυτή τίθεται κ.λπ.).

β. Ορίζεται και η Α.Α.Δ.Ε. ως αρμόδιος φορέας για την επιβολή των κυρώσεων για τις οριζόμενες παραβάσεις της παρ. 1 του άρθρου 66 ν. 4446 2016 και καθορίζεται η διαδικασία αμφισβήτησης της πράξης επιβολής του σχετικού προστίμου.

4.α. Χορηγείται οικονομική ενίσχυση, με τη μορφή άμεσης επιχορήγησης, ποσού έως οκτώ εκατομμύρια τετρακόσιες ογδόντα δύο χιλιάδες εκατόν ογδόντα ευρώ (8.482.180,00) στην εταιρεία «SKY EXPRESS Α.Ε.» για την αποκατάσταση της άμεσα συναρτώμενης με την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 ζημίας που υπέστη για το οριζόμενο χρονικό διάστημα εντός του έτους 2020.

Η σχετική δαπάνη βαρύνει τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Υποδομίόν και Μεταφορών.

β. Καθορίζεται η διαδικασία και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την καταβολή της ενίσχυσης.

γ. Περαιτέρω, προβλέπεται ότι το ποσό της ενίσχυσης:

–   είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει.

–   μειώνεται κατά το ποσό της αποζημίωσης που τυχόν έχει λάβει η εταιρεία για την αποκατάσταση της ίδιας ζημιάς,

–   ανακτάται εντόκως από το Ελληνικό Δημόσιο κατά το μέρος που κριθεί ότι συνιστά υπερβάλλουσα ενίσχυση της εταιρείας, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα.

δ. Παρέχεται νομοθετική εξουσιοδότηση για τον καθορισμό των όρων και των απαιτούμενων διαδικασιών για την εφαρμογή των προτεινόμενων ρυθμίσεων.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1

Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης στις επιχειρήσεις του άρθρου 14 του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/1854 με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη φορολογικού έτους 2023

1. Θεσπίζεται έκτακτη Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης (Π.Σ.Α.) στις επιχειρήσεις του άρθρου 14 του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/1854 του Συμβουλίου της 6ης Οκτωβρίου 2022 σχετικά με παρέμβαση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας (L 261), η οποία υπολογίζεται βάσει των άρθρων 15 και 16 του εν λόγω Κανονισμού.

2. Υπόχρεοι για την καταβολή της συνεισφοράς της παρ. 1 είναι εταιρείες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, και μόνιμες εγκαταστάσεις, κατά την έννοια των άρθρων 2 και 6 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’ 167), οι οποίοι είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα για το φορολογικό έτος 2023 προέρχονται, κατά εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) τουλάχιστον, από οικονομικές δραστηριότητες στους τομείς της εξόρυξης λιθάνθρακα και λιγνίτη, της άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, της παραγωγής προϊόντων οπτανθρακοποίησης και διύλισης πετρελαίου, κατά την έννοια του Κανονισμού (ΕΚ) 1893/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2006, για τη θέσπιση της στατιστικής ταξινόμησης των οικονομικών δραστηριοτήτων NACE – αναθεώρηση 2 και για την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΟΚ) 3037/90 του Συμβουλίου και ορισμένων κανονισμών των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σχετικών με ειδικούς στατιστικούς τομείς (L 393). Το πρώτο εδάφιο εφαρμόζεται εφόσον το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) των ακαθαρίστων εσόδων της εταιρείας, νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, ή της μόνιμης εγκατάστασης προέρχεται από τις εξής οικονομικές δραστηριότητες, κατά ομάδα «NACE»:

α) 05.1 εξόρυξη λιθάνθρακα,

β) 05.2 εξόρυξη λιγνίτη,

γ) 06.1 άντληση αργού πετρελαίου,

δ) 06.2 άντληση φυσικού αερίου,

ε) 19.1 παραγωγή προϊόντων οπτανθρακοποίησης (κωκοποίησης),

στ) 19.2 παραγωγή προϊόντων διύλισης πετρελαίου.

Ως ακαθάριστα έσοδα για την εφαρμογή της παρούσας θεωρούνται τα ακαθάριστα έσοδα, όπως αυτά δηλώνονται από τους υπόχρεους της παρούσας στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2023, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

3. Η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης έχει επείγοντα, προσωρινό και έκτακτο χαρακτήρα και υπολογίζεται με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη φορολογικού έτους 2023 των υπόχρεων της παρ. 2, σύμφωνα με την παρ. 4.

4. Τα πλεονάζοντα κέρδη για την επιβολή της Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης ισούνται με τη θετική διαφορά μεταξύ των φορολογητέων κερδών φορολογικού έτους 2023 του υπόχρεου και του εκατόν είκοσι τοις εκατό (120%) του ποσού αναφοράς του δεύτερου εδαφίου. Το ποσό αναφοράς ισούται με το ένα τέταρτο (1/4) του αθροίσματος των φορολογητέων κερδών ή ζημιών των φορολογικών ετών 2018 έως και 2021 και όταν αυτό είναι αρνητικό, θεωρείται μηδενικό. Εάν ο υπόχρεος της παρ. 2 συστάθηκε ή διεξάγει εργασίες μετά το φορολογικό έτος 2018, το ποσό αναφοράς προσαρμόζεται αναλόγως των ετών λειτουργίας του. Όταν μια συγχώνευση, διάσπαση, ή μερική εισφορά περιουσιακών στοιχείων έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση ή τη μείωση της διαφοράς του πρώτου εδαφίου, η βάση επιβολής της συνεισφοράς διορθώνεται αναλόγως. Σε περίπτωση απόσχισης κλάδου, για το ποσό αναφοράς του δεύτερου εδαφίου, λαμβάνονται υπόψη τα φορολογητέα κέρδη ή οι ζημιές που αφορούν στον κλάδο αυτό. Ως φορολογητέα κέρδη ή ζημιές για την εφαρμογή του πρώτου εδαφίου νοούνται τα φορολογητέα κέρδη ή ζημιές του υπόχρεου της παρ. 2, που λαμβάνονται υπόψη για την επιβολή του φόρου εισοδήματος, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ζημίες παρελθουσών χρήσεων που μεταφέρονται σύμφωνα με το άρθρο 27 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

5. Ο εφαρμοστέος συντελεστής ορίζεται σε τριάντα τρία τοις εκατό (33 %).

6. Κατ’ εφαρμογή των παρ. 3 έως και 5, η Π.Σ.Α. υπολογίζεται ως εξής:

Π.Σ.Α. = [Φορολογητέα κέρδη φορολογικού έτους 2023 – (120% χ (1/4 χ (φορολογητέα κέρδη ή ζημίες φορολογικών ετών 2018 + 2019 + 2020 + 2021))] χ 33%.

7. Για την επιβολή της συνεισφοράς, ο υπόχρεος της παρ. 2 υποβάλλει ηλεκτρονικά δήλωση στη Φορολογική Διοίκηση έως την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του Σεπτεμβρίου 2024. Η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης καταβάλλεται έως την 28η Φεβρουάριου 2025. Η προθεσμία και η άσκηση προσφυγής κατά του προσδιορισμού της συνεισφοράς δεν αναστέλλουν την εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης.

8. Για την υποβολή και τον έλεγχο της δήλωσης, τον προσδιορισμό της συνεισφοράς και την κοινοποίησή της στον υπόχρεο, την είσπραξη και την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών εφαρμόζεται ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 5104/2024, A’ 58). Για την παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για τον προσδιορισμό και την είσπραξη της εισφοράς, καθώς και της αξίωσης του υπόχρεου για επιστροφή τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, όπως και για τις κυρώσεις σε περίπτωση μη υποβολής ή εκπρόθεσμης ή ανακριβούς υποβολής της δήλωσης του πρώτου εδαφίου, συμπεριλαμβανομένων των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις που ισχύουν για τον φόρο εισοδήματος.

9. Τα έσοδα από την Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης εισπράττονται ως δημόσια έσοδα. Προς τούτο εγγράφονται ισόποσες πιστώσεις, στον Αναλυτικό Λογαριασμό Εξόδου 2910601001 «Πιστώσεις για δαπάνες εφαρμογής δράσεων προγραμμάτων» του ειδικού φορέα 1024-7110000000 «Γενικές Κρατικές Δαπάνες» του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σύμφωνα με το άρθρο 74 του ν. 4270/2014 (A’ 143).

10. Οιυπόχρεοι της παρ. 2 δύνανται, κατά τον προσδιορισμό των φορολογητέων κερδών για σκοπούς επιβολής φόρου εισοδήματος, να εκπίπτουν το ποσό της συνεισφοράς του παρόντος, ως δαπάνη, κατά το φορολογικό έτος 2024, σύμφωνα με τον Κ. Φ.Ε.. Από την εφαρμογή του παρόντος δεν επηρεάζονται οι δηλώσεις του φορολογικού έτους 2023.

11. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που εκδίδεται κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, δύναται να καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης της παρ. 7, καθώς και κάθε διαδικαστική λεπτομέρεια για τον προσδιορισμό και την είσπραξη της συνεισφοράς και για την εφαρμογή του παρόντος.

Άρθρο 2

Παράταση αποσπάσεων στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 55 του ν. 5092/2024 (Α’ 33), περί παράτασης αποσπάσεων στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η λέξη «Ιουνίου» αντικαθίσταται από τη λέξη «Σεπτεμβρίου», και το άρθρο 55 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 55

Παράταση αποσπάσεων στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Η διάρκεια των αποσπάσεων των υπαλλήλων που έχουν αποσπασθεί σε υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής καθώς και σε υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με βάση την υπ’ αρ. 99603/9.9.2020 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για αποσπάσεις ογδόντα (80) υπαλλήλων στη Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας», παρατείνεται από τη λήξη τους μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2024 κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης. Ο χρόνος υπηρεσίας των αποσπασμένων υπαλλήλων λογίζεται, για κάθε συνέπεια, ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στην οργανική τους θέση.».

Άρθρο 3
Αναγραφή δυνατότητας πληρωμής μέσω κάρτας σε συγκεκριμένους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας – Προσθήκη παρ. 9α και 9β στο άρθρο 66 ν. 4446/2016

Στο άρθρο 66 του ν. 4446/2016 (Α’ 240), περί υποχρέωσης ενημέρωσης καταναλωτή, προστίθενται παρ. 9α και 9β νως εξής:

«9α. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που εκδίδεται μετά από εισήγηση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) δύναται να προσδιορίζεται ο μορφότυπος της αναγραφής της παρ. 1, τα σημεία εντός της επιχείρησης στα οποία τίθεται η αναγραφή αυτή για τις εκάστοτε δραστηριότητες, ο τρόπος παραγωγής και διάθεσης των αναγραφών αυτών, ο τρόπος κάλυψης της δαπάνης και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος.

Με όμοια απόφαση προσδιορίζονται οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας των δραστηριοτήτων που ακολουθούν τους προσδιοριζόμενους μορφότυπους.

9β. Η Α.Α.Δ.Ε. είναι αρμόδια, παράλληλα μετά όργανα της παρ. 4, να επιβάλλει τις κυρώσεις της παρ. 2 για παραβάσεις της παρ. 1, όταν αυτές αφορούν δραστηριότητες που προσδιορίζονται με την απόφαση του δεύτερου εδαφίου της παρ. 9α. Κατά διοικητικής κύρωσης της παρούσας που επιβάλλεται από την Α.Α.Δ.Ε. επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής ενώπιον του αρμόδιου Διοικητικού Πρωτοδικείου, χωρίς διαδικασία ενδικοφανούς προσφυγής. Η μείωση της παρ. 9 ισχύει και για τα πρόστιμα που επιβάλλονται σύμφωνα με την παρούσα. Αν το πρόστιμο επιβάλλεται από την Α.Α.Δ.Ε., η μείωση ισχύει σε περίπτωση καταβολής εντός εξήντα (60) ημερών από την κοινοποίηση της σχετικής πράξης στον υπόχρεο.».

Άρθρο 4
Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στη «SKY EXPRESS Α.Ε.»

1. Χορηγείται οικονομική ενίσχυση, με τη μορφή άμεσης επιχορήγησης, στη «SKY EXPRESS Α.Ε.» για την αποκατάσταση της άμεσα συναρτώμενης με την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 ζημίας που υπέστη κατά το διάστημα από την 23η Μαρτίου 2020 έως την 31η Οκτωβρίου 2020, ποσού έως οκτώ εκατομμύρια τετρακόσιες ογδόντα δύο χιλιάδες εκατόν ογδόντα ευρώ (8.482.180), σύμφωνα με τους όρους του παρόντος και την υπό στοιχεία C(2024) 1645/15.3.2024 εγκριτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

2. Η δαπάνη της ενίσχυσης της παρ. 1 βαρύνει τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, οικονομικού έτους 2024: Ειδικός Φορέας (Ε.Φ.) 1039 -203 «Γενική Γραμματεία Μεταφορών» και Αναλυτικό Λογαριασμών Εξόδων 2310889001 «Επιχορήγηση σε λοιπά νομικά πρόσωπα για λοιπούς σκοπούς», με πιστώσεις που μεταφέρονται από τον Ε.Φ. 1024-711-0000000 «Γενικές Κρατικές Δαπάνες» του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

3. Για τη χορήγηση της ενίσχυσης της παρ. 1, η «SKY EXPRESS Α.Ε.» υποβάλλει προς το ελληνικό δημόσιο, που εκπροσωπείται από τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών, και προς την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (Α.Π.Α), χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, αίτηση, στην οποία προσδιορίζεται το ακριβές ύψος της ζημίας που υπέστη, ως άμεση συνέπεια της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, κατά το διάστημα της παρ. 1.

Η αίτηση συνοδεύεται από:

α) σχετική οικονομοτεχνική έκθεση και οικονομικά στοιχεία πιστοποιημένα και ελεγμένα από ανεξάρτητη ελεγκτική-συμβουλευτική εταιρεία διεθνούς κύρους και με επαρκή εμπειρία σε ανάλογους ελέγχους, προκειμένου να καταδειχθεί ότι το ποσό της ενίσχυσης της παρ. 1 δεν υπερβαίνει τη ζημία αυτή, και

β) έγγραφη δήλωση της εταιρείας προς το ελληνικό δημόσιο, περί παραίτησής της από οποιαδήποτε απαίτησή της, για τη χρονική περίοδο της ενίσχυσης, όπως προσδιορίζεται στην εγκριτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της παρ. 1, εξαιτίας ενεργειών οποιουδήποτε οργάνου του ελληνικού δημοσίου, που σχετίζονται με την επιβολή περιοριστικών μέτρων στον τομέα των αερομεταφορών, για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19. Εάν υφίσταται τέτοια απαίτηση της «SKY EXPRESS Α.Ε.», αναφορικά με τη χρονική περίοδο της ενίσχυσης, τούτο αναφέρεται και προσδιορίζεται αναλυτικά και στην αίτηση.

4. Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης της παρ. 1 είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, μη εφαρμοζόμενης της παρ. 1 του άρθρου 47 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’ 167), δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

5. Η οικονομική ενίσχυση της παρ. 1 δεν σωρεύεται με άλλες ενισχύσεις υπέρ της ίδιας εταιρείας για τις ίδιες επιλέξιμες δαπάνες και δεν οδηγεί σε υπερβάλλουσα ενίσχυση της ευθέως συναρτώμενης με την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 ζημίας της, για το χρονικό διάστημα που αναφέρεται σε αυτή. Το ποσό της καταβλητέας ενίσχυσης μειώνεται κατά το ποσό αποζημίωσης που έχει λάβει η επιχείρηση λόγω ασφάλισης, δικαστικής διαμάχης, διαιτησίας ή άλλης πηγής για την αποκατάσταση της ίδιας ζημίας, για την οποία καταβάλλεται η χορηγούμενη οικονομική ενίσχυση. Εάν η ενίσχυση καταβληθεί πριν από την καταβολή οποιουδήποτε ποσού αποζημίωσης, κατά το προηγούμενο εδάφιο, το ελληνικό δημόσιο ανακτά το ισόποσο της αποζημίωσης αυτής από τη δικαιούχο εταιρεία, εντόκως από την ημερομηνία καταβολής της ενίσχυσης προς την εταιρεία, σύμφωνα με το επιτόκιο ανάκτησης που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ενίσχυση δεν καταβάλλεται ολικώς ή μερικώς, εάν η «SKY EXPRESS Α.Ε.» είναι υπεύθυνη για το ανάλογο ύψος της ζημίας που υπέστη εκ του ότι δεν διεξήγαγε τις δραστηριότητές της με τη δέουσα εκ των πραγμάτων επιμέλεια ή σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ή δεν έλαβε κανένα μέτρο για την αποφυγή της ζημίας.

6. H «SKY EXPRESS Α.Ε.» υποβάλει έως την 30η Σεπτεμβρίου 2024 στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και στην Α.Π.Α. πλήρη έκθεση των εσόδων και εξόδων που συνδέονται με τη δραστηριότητα της μεταφοράς επιβατών για τη χρονική περίοδο της παρ. 1, πιστοποιημένα από ανεξάρτητη ελεγκτική -συμβουλευτική εταιρεία ορκωτών ελεγκτών, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο ή πληροφορία που ζητείται από τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες για την εφαρμογή του παρόντος, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι δεν υφίσταται υπερβάλλουσα ενίσχυση της εταιρείας. Αν στο πλαίσιο σχετικού ελέγχου προκύψει ότι το ύψος της άμεσα συναρτώμενης με την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 ζημίας της εταιρείας για την περίοδο της παρ. 1 υπολείπεται του ποσού της ενίσχυσης που καταβλήθηκε στη «SKY EXPRESS Α.Ε.», δυνάμειτου παρόντος, και άλλων ενισχύσεων, που έχουν χορηγηθεί στην εταιρεία, από άλλες πηγές, κατά την παρ. 5, το υπερβάλλον ποσό ανακτάται από το ελληνικό δημόσιο, εντόκως, από την ημερομηνία καταβολής της ενίσχυσης προς την εταιρεία, σύμφωνα με το επιτόκιο ανάκτησης που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών, καθορίζονται: α) οι όροι, οι προθεσμίες, τα δικαιολογητικά και κάθε λεπτομέρεια για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης του παρόντος και β) η διαδικασία διακρίβωσης τυχόν υπερβάλλουσας, κατά τις παρ. 5 και 6, ενίσχυσης της εταιρείας, η διαδικασία και το επιτόκιο ανάκτησής της από το Δημόσιο, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το επιτόκιο ανάκτησης, όπως αυτό ορίζεται στην Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την ανάκτηση παράνομων και ασυμβίβαστων κρατικών ενισχύσεων (2019/C 247/01), η διαδικασία βεβαίωσης της μη εμπρόθεσμης επιστροφής της, η αρμόδια για τις παραπάνω ενέργειες υπηρεσία και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα για την εφαρμογή του παρόντος.

Αθήνα, 16 Ιουλίου 2024

Α. Αιτιολογική έκθεση

Η «ταυτότητα» της αξιολογούμενης ρύθμισης

1. Ποιο ζήτημα αντιμετωπίζει η αξιολογούμενη ρύθμιση;

Αρθρο 1: Εφαρμόζεται το άρθρο 14 του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/1854 του Συμβουλίου της 6ης Οκτωβρίου 2022, σχετικά με παρέμβαση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας (L 261), όσον αφορά στην επιβολή της Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης σε εταιρείες, νομικά πρόσωπα νομικές οντότητες, καθώς και μόνιμες εγκαταστάσεις, των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα για το φορολογικό έτος 2023 προέρχονται, κατά εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%), τουλάχιστον, από οικονομικές δραστηριότητες στους τομείς της εξόρυξης λιθάνθρακα και λιγνίτη, άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και την παραγωγή προϊόντων οπτανθρακοποίησης και διύλισης πετρελαίου. Η συνεισφορά αποτελεί ένα επείγον, έκτακτο και προσωρινό μέτρο αλληλεγγύης για τη ρύθμιση των πλεοναζόντων κερδών που προέκυψαν για τις εταιρείες του ενεργειακού κλάδου και αποσκοπεί στον μετριασμό των άμεσων οικονομικών επιπτώσεων αύξησης των τιμών ενέργειας στην εσωτερική αγορά.

Αρθρο 2: Παρατείνεται η διάρκεια των αποσπάσεων των υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών από τη λήξη τους μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2024 για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών.

Αρθρο 3: Προβλέπεται ειδικότερα το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ενημέρωση των καταναλωτών ως προς τη δυνατότητα πληρωμής μέσω κάρτας σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Αρθρο 4: Αντιμετωπίζονται οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, για τη «SKY EXPRESS Α.Ε.».


2. Γιατί αποτελεί πρόβλημα;

Αρθρο 1: Οι εταιρείες και οι μόνιμες εγκαταστάσεις του ενεργειακού κλάδου, οι οποίες έχουν αποκομίσει πλεονάζοντα κέρδη, οφείλουν να συνεισφέρουν αναλογικά στην αντιμετώπιση των διαφόρων σημαντικών κοινωνικών δαπανών.

Αρθρο 2: Υφίστανται λειτουργικές και υπηρεσιακές ανάγκες που δεν μπορούν να καλυφθούν με άλλον τρόπο.

Άρθρο 3: Διότι απαιτείται η ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων που αφορούν την υποχρέωση ενημέρωσης που βαρύνει τους δικαιούχους πληρωμής προς τους καταναλωτές και η ένταξη συγκεκριμένων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) στις ρυθμίσεις αυτές.

Άρθρο 4: Την αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη η εταιρεία με την επωνυμία «Sky Express», λόγω των μέτρων που θεσπίστηκαν από τις κρατικές αρχές, σε σχέση με τη μεταφορά επιβατών με αεροπλάνα, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

3. Ποιους φορείς ή πληθυσμιακές ομάδες αφορά;

Άρθρο 1: Εταιρείες, και συγκεκριμένα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με εταιρική οργάνωση, καθώς και μόνιμες εγκαταστάσεις αλλοδαπών επιχειρήσεων, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα για το φορολογικό έτος 2023 προέρχονται, κατά εβδομήντα τοις εκατό (75%) τουλάχιστον, από οικονομικές δραστηριότητες στους τομείς εξόρυξης λιθάνθρακα και λιγνίτη, άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, παραγωγή προϊόντων οπτανθρακοποίησης και διύλισης πετρελαίου.

Άρθρο 2: Τους υπαλλήλους που έχουν αποσπασθεί σε υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής, καθώς και σε υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Άρθρο 3: Τους δικαιούχους πληρωμής, οι οποίοι αποδέχονται κάρτες πληρωμών ή πληρωμές μέσω υπηρεσίας άμεσης πληρωμής και τους καταναλωτές.

Άρθρο 4: Την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «SKY EXPRESS Α.Ε.».

Πηγή