Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Χρηματιστηριακό ‘κρεσέντο’ στις αγορές κεφαλαίων με τους περισσότερους δείκτες σε Αμερική και Ευρώπη να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά. Είναι ίσως η πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες που σύσσωμες οι αγορές σπάνε καθημερινά το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ήδη σήμερα ο Dow Jones βρίσκεται στο αστρονομικό επίπεδο των 44.500 μονάδων, ο S&P 500 έχει ήδη σπάσει τις 6.000 μονάδες ενώ ο υψηλός Nasdaq διόρθωνε οριακά λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος. Ταυτόχρονα ανεβαίνει και η ισοτιμία του Δολαρίου ΗΠΑ έναντι όλων των άλλων ‘σκληρών’ νομισμάτων.

Το μείγμα της αλλαγής της οικονομικής πολιτικής της Ουάσινγκτον, τα εταιρικά αποτελέσματα, η διαφαινόμενη λύση στο Ουκρανικό (έστω και αχνά) και οι μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε συνδυασμό με την ρευστότητα που υπάρχει οδηγούν δείκτες και μετοχές σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Στην Ευρώπη, ο γερμανικός DAX  (της προβληματικής γερμανικής οικονομίας) κατέγραφε λίγο μετά τις 17.00 άνοδο 1,46%, ο γαλλικός CAC την ίδια ώρα είχε άνοδο 1,24%, ο ιταλικός MIB είχε άνοδο 1,53% και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 αυξάνονταν κατά 1,12%.

Ελληνικό χρηματιστήριο: Ακολούθησε σε άνοδο τις ευρωπαικές αγορές. Στο υψηλό ημέρας στις 1.428,4 μονάδες και ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α.

Αυτή τη φορά το ελληνικό χρηματιστήριο, δεν υπολειπόταν σε άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών. Ξεκίνησε στις 1.420 μονάδες και σταδιακά εδραιώθηκε σε υψηλότερα επίπεδα για να κλείσει στο υψηλό ημέρας στις 1.428,4 με άνοδο 1,08%. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 125 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 68 ήταν ανοδικές και οι 39 πτωτικές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 1,12%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap είχε άνοδο 1,06% και ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 1% δίνοντας τον τόνο της ανόδου στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Οι τραπεζικές μετοχές ξεκίνησαν την άνοδο και τις ακολούθησε η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips. Στις τράπεζες ανοδικά κινήθηκαν από την αρχή η Alpha Bank (με την μεγαλύτερη άνοδο) ως μία τράπεζα που είχε υποαποδώσει τον προηγούμενο μήνα και η Πειραιώς. Οριακές υποχωρήσεις κατέγραψαν ΕΤΕ και Eurobank. Από τα μη τραπεζικά blue chips, ξεχώρισαν ανοδικά η Cenergy και η Viohalco, η Coca Cola HBC, ο ΑΔΜΗΕ, η Αegean, ο ΟΤΕ και ο ΟΛΠ, o ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ. Ο Τιτάνας ξεκίνησε πολύ δυνατά αλλά έχασε τα πολλά κέρδη του.

Πηγή