Τα νέα του ΕΣΠΑ

Η 3η ετήσια Εβδομάδα Μακροπεριφερειακών Στρατηγικών της ΕΕ ολοκληρώθηκε με επιτυχία!

7/4/2022

Για ακόμα μια χρονιά η ετήσια Εβδομάδα Μακροπεριφερειακών Στρατηγικών της ΕΕ ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Ήταν η τρίτη κατά σειρά #EUMRSWeek η οποία φέτος πραγματοποιήθηκε υβριδικά από 7 έως 11 Μαρτίου. Συμμετοχή, Ενδυνάμωση, Εξέλιξη ήταν ο φετινός τριπλός στόχος, με επίκεντρο τρεις θεματικούς πυλώνες: Νεολαία, Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Κοινωνική Αλλαγή. Για πρώτη φορά, διοργανώθηκαν συνεδρίες των ενδιαφερομένων μερών γύρω από τα τρία αυτά θέματα, ώστε να διευρυνθεί η συμμετοχή τους και να συνδιαμορφώσουν με τους διοργανωτές το περιεχόμενο της Εβδομάδας.

Με το βλέμμα στην Ουκρανία, οι Προεδρίες των τεσσάρων Μακροπεριφερειακών Στρατηγικών της ΕΕ (EUSAIR, EUSALP, EUSBSR, EUSDR) χαιρέτισαν την έναρξη των εργασιών της 3ης #EUMRSWeek στέλνοντας μήνυμα συμπαράστασης στη χώρα, η οποία μέχρι πρότινος ήταν Προεδρεύουσα χώρα της EUSDR. Λόγω των έκτακτων πολιτικών συνθηκών, το πρόγραμμα της εβδομάδας αναπροσαρμόστηκε ανάλογα.

Τα μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης, ακολούθησε το πάνελ συζήτησης για τη Νεολαία κατά το οποίο οι νέοι παρουσίασαν το πώς οι μακροπεριφερειακές στρατηγικές της ΕΕ τους έδωσαν τη δυνατότητα να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν καινοτόμες λύσεις σε κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις στις μακροπεριφέρειές τους. Σκοπός του σεμιναρίου ήταν να λειτουργήσει ως πηγή έμπνευσης για το νεότερο κοινό και να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη συμβολή των μακροπεριφερειακών στρατηγικών στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που οι νέοι αντιμετωπίζουν, προκλήσεις που είναι κοινές παγκοσμίως. Η πρώτη μέρα έκλεισε με το πάνελ για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία  και το πώς οι Μακροπεριφερειακές Στρατηγικές της ΕΕ μπορούν να κινητοποιήσουν ενδιαφερομένους και ταμεία για την εφαρμογή της σε αντίστοιχες περιοχές, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες κλιματικές/περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Η έμφαση στη Νεολαία, την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την Κοινωνική Αλλαγή συνεχίστηκε και τη δεύτερη ημέρα. Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Elisa Ferreira, στην κεντρική ομιλία της ημέρας, αφού εξέφρασε την αλληλεγγύη της στην Ουκρανία, τόνισε ότι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις είναι η ενσωμάτωση των προτεραιοτήτων και των δράσεων των μακροπεριφερειακών στρατηγικών στους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Το τρίτο πάνελ αφιερωμένο στην Κοινωνική Αλλαγή διερεύνησε το πώς οι μακροπεριφερειακές στρατηγικές μπορούν να υποστηρίξουν την κοινωνία στις αλλαγές που απαιτούνται, ώστε να αντιμετωπίσει τις μεγάλες κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις. Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι οι μακροπεριφερειακές στρατηγικές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω, στοχεύοντας θέματα που αφορούν ευάλωτες ομάδες ανθρώπων.

Η υπόλοιπη μέρα, όπως και η τρίτη και τέταρτη ημέρα, ήταν αφιερωμένες στις συνεδρίες που διοργανώθηκαν από διαφορετικούς ενδιαφερόμενους φορείς των τεσσάρων μακροπεριφερειών, διερευνώντας περαιτέρω από διαφορετικές οπτικές τα θέματα Νεολαία, Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και Κοινωνική Αλλαγή. Στο πλαίσιο του Χωροταξικού Σχεδιασμού, διοργανώθηκε συνεδρία σχετικά με το πώς τα εδαφικά και χωροταξικά σχέδια μπορούν να συμβάλλουν στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Ο τομέας πολιτικής για την Εκπαίδευση τόνισε στη συνεδρίασή πώς τα Κέντρα Προσανατολισμού Νέων βοηθούν στην υποστήριξη νέων ενηλίκων που είτε δεν εργάζονται, είτε δε λαμβάνουν εκπαίδευση ή την κατάρτιση. Οι τρόποι με τους οποίους η «θαλάσσια ψηφιοποίηση» καθιστά δυνατή την πιο πράσινη, ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη ναυτιλία διερευνήθηκαν σε μια συνεδρία που πραγματοποιήθηκε από τον τομέα πολιτικής για την Ασφάλεια. Ο ρόλος της καινοτομίας, με τη σειρά του, προσεγγίστηκε από διαφορετικές οπτικές γωνίες σε δύο συνεδρίες που διοργάνωσε ο αρμόδιος τομέας πολιτικής. Η πρώτη ανέδειξε τις έξυπνες στρατηγικές εξειδίκευσης που μπορούν να βοηθήσουν στην περαιτέρω πράσινη μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ η δεύτερη τόνισε τη σημασία της ενδυνάμωσης των γυναικών στην καινοτομία.

Η τελευταία ημέρα ήταν αφιερωμένη στη 14η συνεδρίαση της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για τις τέσσερις Μακροπεριφερειακές Στρατηγικές της ΕΕ (High Level Group Meeting) και τη συνάντηση των Προεδριών τους.

Διαθέσιμες διαδικτυακά είναι οι παρουσιάσεις των ομιλητών, οι συνεδριάσεις έναρξης & ολομελειών, καθώς και οι συναντήσεις ενδιαφερόμενων μερών.

Περισσότερα για την 3η #EUMRSWeek εδώ.

Είδος

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 7/4/2022

Πηγή