Τα άτομα που ανήκουν στην γενιά Ζ εξακολουθούν να αισθάνονται μοναξιά, ενώ η κοινωνική ζωή ανακάμπτει -κάπως νευρικά – από τα σοκ της εποχής της πανδημίας.
Μια νέα έρευνα του Pew Research Center σε 6.204 Αμερικανούς ενήλικες, που διεξήχθη από τις 3 έως τις 15 Σεπτεμβρίου, εξετάζει πόσο αισιόδοξες και μοναχικές αισθάνονται οι διάφορες ηλικιακές ομάδες. Σε γενικές γραμμές, το 16% του συνόλου των Αμερικανών ενηλίκων δηλώνει ότι αισθάνεται μοναξιά ή απομόνωση από τους γύρω του συνέχεια ή τις περισσότερες φορές.
Η αίσθηση μοναξιάς διαφέρει ανάλογα με την ηλικία
Αλλά η αίσθηση μοναξιάς διαφέρει έντονα ανάλογα με την ηλικία. Σχεδόν το ένα τέταρτο των Αμερικανών ηλικίας 18 έως 29 ετών δήλωσε ότι αισθάνεται μοναξιά, σε σύγκριση με μόλις το 6% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω. Ταυτόχρονα, οι ενήλικες 65 ετών και άνω ήταν οι πιο πιθανό να δηλώσουν ότι αισθάνονται αισιόδοξοι για τη ζωή τους όλο ή τον περισσότερο χρόνο, ενώ μόλις οι μισοί από τους 18 έως 29 ετών δήλωσαν ότι αισθάνονται το ίδιο.
«Οι ηλικιωμένοι είναι σχεδόν πάντα η πιο ευτυχισμένη ηλικιακή ομάδα», σύμφωνα με τις έρευνες για την ευτυχία, δήλωσε στο Business Insider η Kim Parker, διευθύντρια έρευνας κοινωνικών τάσεων της Pew. Ωστόσο, η ίδια εξεπλάγη από τις πιο αρνητικές απόψεις της νεότερης ηλικιακής ομάδας.
«Είναι ενδιαφέρον να βλέπουμε ότι τα δύο τρίτα των ενηλίκων 65 ετών και άνω δηλώνουν ότι αισθάνονται αισιόδοξοι για τη ζωή τους όλες ή τις περισσότερες φορές, όταν μόνο το 48% των 18 έως 29 ετών το κάνει, όταν έχουν τόσο πολύ χρόνο μπροστά τους», δήλωσε η Parker. «Αλλά μπορεί να είναι ότι υπάρχει τόσο πολύ περισσότερο άγνωστο σε αυτό το στάδιο της ζωής που είναι πιο δύσκολο να αισθάνεται κανείς αισιόδοξος».
Οι κοινωνικοί δεσμοί
Τα προβλήματα μοναξιάς της γενιάς Z θα μπορούσαν να έχουν να κάνουν με την αποδυνάμωση των κοινωνικών δεσμών. Οι νέοι της γενιάς Ζ έρχονται αντιμέτωποι με μια περιθωριακή κρίση φίλων: Τους λείπουν οι ευρύτερες διασυνδέσεις και τα κοινωνικά δίκτυα που ήταν πιο εύκολα προσβάσιμα στις προηγούμενες γενιές.
Ένα μέρος του χάσματος μοναξιάς και αισιοδοξίας μπορεί επίσης να έχει να κάνει με το πόσο η γενιά Z κοινωνικοποιείται: οι νεότεροι περνούν περισσότερο χρόνο μόνοι τους. Το 2010, οι νέοι μεταξύ 20 και 24 ετών περνούσαν περίπου τέσσερις ώρες την ημέρα μόνοι τους, αριθμός που έκτοτε έχει αυξηθεί, με αποκορύφωμα τον μέσο όρο των 6,7 ωρών την ημέρα που περνούν μόνοι τους το 2021 – πιθανό αποτέλεσμα του χρόνου που περνούσαν μόνοι τους κατά τη διάρκεια της πυκνής πανδημίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία για τη χρήση του χρόνου δεν είναι διαθέσιμα για το 2020, καθώς το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας αντιμετώπισε προβλήματα με τη διεξαγωγή της έρευνάς του κατά την αρχική περίοδο της πανδημίας.
Φυσικά, δεν είναι όλοι οι boomers και οι ηλικιωμένοι αισιόδοξοι ή αποφεύγουν τη μοναξιά. Οι ηλικιωμένοι που βασίζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην κοινωνική ασφάλιση αισθάνονται απομονωμένοι και δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά κοινωνικές δραστηριότητες που διαφορετικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν να κρατήσουν τη μοναξιά μακριά.
Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στη μοναξιά της γενιάς Z θα μπορούσε να αποδοθεί σε ευρύτερες κοινωνικές και δημογραφικές τάσεις. Το 8% των παντρεμένων Αμερικανών δήλωσαν ότι αισθάνονται μοναξιά ή απομόνωση όλη την ώρα, σε σύγκριση με το 24% των ατόμων που δεν είναι παντρεμένοι.
Με το 86% των 18 έως 24 ετών να μην είναι δεσμευμένοι από το 2023, η κατάσταση των σχέσεων της Gen Z θα μπορούσε επίσης να τους επιβαρύνει, ειδικά καθώς τα ραντεβού γίνονται πιο δαπανηρά. «Βλέπουμε πάντα ότι οι παντρεμένοι ενήλικες είναι πιο ευτυχισμένοι από ό,τι οι ενήλικες χωρίς σύντροφο. Αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για έναν πληθυσμό που είναι όλο και πιο πιθανό να μην είναι παντρεμένος σχετικά με το πώς μπορεί να αισθάνεται για την αισιοδοξία, για τη ζωή του και τι θα βλέπαμε στο μέλλον από την άποψη μιας τάσης», δήλωσε η Parker. «Αλλά δεν θα ξέρουμε μέχρι να φτάσουμε εκεί».
Πηγή: Pew Research Center
You must be logged in to post a comment.