Η Nvidia πέρασε την Apple σε χρηματιστηριακή αξία την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να ποντάρουν στην κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ που βρίσκεται πίσω από την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Στο κλείσιμο της αγοράς, η Nvidia είχε χρηματιστηριακή αξία 3,019 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι της Apple, η οποία βρισκόταν στα 2,99 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η Microsoft παραμένει η πολυτιμότερη εισηγμένη εταιρεία, με χρηματιστηριακή αξία 3,15 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

80% μερίδιο στην αγορά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης

Οι μετοχές της Nvidia έχουν αυξηθεί περισσότερο από 24% από τότε που η εταιρεία ανακοίνωσε τα κέρδη του πρώτου τριμήνου τον Μάιο και βρίσκονται σε ανοδική πορεία από πέρυσι. Η εταιρεία εκτιμάται ότι κατέχει μερίδιο 80% στην αγορά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης για τα κέντρα δεδομένων, τα οποία κερδίζουν δισεκατομμύρια δολάρια από μεγάλους προμηθευτές cloud.

Οι επενδυτές αρχίζουν επίσης να αισθάνονται πιο ασφαλείς ότι η τεράστια αύξηση των πωλήσεων της Nvidia σε μια χούφτα εταιρείες cloud μπορεί να διατηρηθεί.

Το τελευταίο τρίμηνο, τα έσοδα από τα data center, που περιλαμβάνουν πωλήσεις GPU, αυξήθηκαν κατά 427% σε σχέση πέρυσι, σε 22,6 δισ. δολάρια – περίπου το 86% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας.

«Φρενάρει» η Apple

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της Apple έχουν αυξηθεί μόνο κατά 5% φέτος, καθώς η αύξηση των πωλήσεων iPhones έχει σταματήσει τους τελευταίους μήνες.

Στην πιο πρόσφατη τριμηνιαία έκθεση κερδών της, η Apple δήλωσε ότι οι συνολικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 4% και οι πωλήσεις iPhone μειώθηκαν κατά 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η εταιρεία είναι αντιμέτωπη με στρατηγικά ζητήματα,όπως η ζήτηση στην Κίνα, η  παραγωγή και τις ανάμεικτες αντιδράσεις για το νέο της headset εικονικής πραγματικότητας, το Vision Pro.

Η Apple ήταν η πρώτη εταιρεία που έφτασε τα 1 και 2 τρισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση. Κατείχε επί μακρόν τον τίτλο της πολυτιμότερης αμερικανικής εταιρείας, αλλά την προσπέρασε η Microsoft νωρίτερα φέτος, καθώς επωφελήθηκε επίσης από τη ζήτηση των επενδυτών για υποδομές τεχνητής νοημοσύνης.

Η Nvidia υπήρξε πιο ευμετάβλητη ως μετοχή από την Apple. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1991 και στόχευε κυρίως στο gaming, πουλώντας hardware για την αναπαραγωγή τρισδιάστατων ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Το άλμα του 2002

Η τελευταία φορά που η κεφαλαιοποίηση της Nvidia είχε ξεπεράσει αυτή της Apple ήταν το 2002, πέντε χρόνια προτού παρουσιαστεί στην αγορά το πρώτο iPhone. Τότε, οι δύο εταιρείες είχαν αξία μικρότερη των 10 δισ.δολαρίων η κάθε μία.

naftemporiki.gr

Πηγή