Το προγραμματισμένο ταξίδι του στην κεντρική Ασία ακύρωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, καθώς σεισμολόγοι προειδοποίησαν ότι η χώρα οφείλει να προετοιμαστεί για έναν ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό.

Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε την Πέμπτη την πρώτη της προειδοποίηση για τον κίνδυνο ενός μεγάλου σεισμού στις ακτές της χώρας, λίγες ώρες μετά τη δόνηση μεγέθους 7,1 Ρίχτερ που έπληξε το νησί Κιούσου, χωρίς πάντως να προκαλέσει σημαντικές ζημιές. Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι ελαφρά, από πτώσεις αντικειμένων.

Είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται μια τέτοια προειδοποίηση, αφότου τέθηκε σε λειτουργία ένα νέο σύστημα συναγερμού μετά τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε το 2011, ο οποίος προκάλεσε φονικό τσουνάμι.

«Αποφάσισα να παραμείνω στην Ιαπωνία για περίπου μία εβδομάδα για να διασφαλίσω ότι οι προετοιμασίες και οι επικοινωνίες μας είναι εντάξει», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο κ. Κισίντα, ο οποίος επρόκειτο να μεταβεί στο Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και τη Μογγολία.

Όπως τόνισε, είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται τέτοια προειδοποίηση και «πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα αισθάνονται ανήσυχοι γι ‘αυτό. Συνεπώς, αποφάσισα να ακυρώσω την προγραμματισμένη επίσκεψή μου στην Κεντρική Ασία και τη Μογγολία».

Τι ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία

«Η πιθανότητα να συμβεί ένας νέος ισχυρός σεισμός είναι υψηλότερη απ’ ό,τι σε κανονικές συνθήκες, όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα συμβεί με βεβαιότητα ένας σεισμός», ανακοίνωσε η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία (JMA) εκδίδοντας χθες, Πέμπτη, την προειδοποίησή της, έπειτα από τη δόνηση μεγέθους 7,1 βαθμών.

Η Ιαπωνία βρίσκεται στο σταυροδρόμι τεκτονικών πλακών κατά μήκος της «ζώνης της φωτιάς» του Ειρηνικού και είναι μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα στον κόσμο.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως υπάρχει πιθανότητα 70% να πλήξει τη χώρα ένας σεισμός μεγέθους 8 ή 9 Ρίχτερ μέσα στα 30 επόμενα χρόνια.

Πηγή