ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
https://imegsevee.gr
Η Ετήσια Έκθεση του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το 2023, η 5η κατά σειρά, αποτελώντας πλέον θεσμό, επιχειρεί, αξιοποιώντας πάντοτε επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία, να αποτυπώσει τις σημαντικότερες τάσεις που διαμορφώνουν το οικονομικό και κοινωνικό οικοσύστημα στο οποίο οι ΜμΕ καλούνται να λειτουργήσουν με όρους βιωσιμότητας, καινοτομίας και ανάπτυξης.
Παράλληλα, εστιάζει στις ιδιαίτερες ανάγκες και χαρακτηριστικά των μικρών επιχειρήσεων, προβαίνοντας σε τεκμηριωμένες προτάσεις πολιτικής για την βελτίωση της βιωσιμότητάς τους.
Η Έκθεση διαρθρώνεται σε τρία μέρη:
Στο πρώτο μέρος επιχειρείται η συστηματική αποτύπωση του ευρύτερου μακρο-οικονομικού περιβάλλοντος εντός του οποίου δραστηριοποιούνται οι ΜμΕ με την ανάλυση της εξέλιξης βασικών οικονομικών μεγεθών.
Στο δεύτερο μέρος αρχικά περιγράφονται οι εξελίξεις στην διάρθρωση των επιχειρήσεων σε κλαδικό επίπεδο ενώ στη συνέχεια παρουσιάζονται αποτελέσματα επιλεγμένων ερευνών που αφορούν στην κατάσταση του ανταγωνισμού και τις επιδράσεις του στις μικρές επιχειρήσεις.
Στο τρίτο μέρος μέσα από μία σειρά αυτοτελών κειμένων συνεργατών του Ινστιτούτου, διερευνώνται πτυχές του ανταγωνισμού στην ελληνική οικονομία.
Μήνυμα του Προέδρου του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργου Καββαθά
Η Ετήσια Έκθεση του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το 2023, η 5η κατά σειρά, αποτελώντας πλέον θεσμό, επιχειρεί, αξιοποιώντας πάντοτε επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία, να αποτυπώσει τις σημαντικότερες τάσεις που διαμορφώνουν το οικονομικό και κοινωνικό οικοσύστημα στο οποίο οι ΜμΕ καλούνται να λειτουργήσουν με όρους βιωσιμότητας, καινοτομίας και ανάπτυξης.
Παράλληλα, εστιάζει στις ιδιαίτερες ανάγκες και χαρακτηριστικά των μικρών επιχειρήσεων, προβαίνοντας σε προτάσεις πολιτικής για τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση αλλά και διαχείρισή τους.
Το στοιχείο που δημιουργεί πρόσθετη αξία στη σειρά αυτή Ετήσιων Εκθέσεων είναι ότι κάθε χρόνο, εκτός από την αποτύπωση του γενικότερου πλαισίου, όπως αυτό περιγράφηκε παραπάνω, πραγματεύονται κι ένα ειδικό θέμα, που άπτεται της τρέχουσας οικονομικο-κοινωνικής και πολιτικής συγκυρίας.
Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπ’όψιν ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η ακρίβεια και οι συνακόλουθες επιπτώσεις της στην έξαρση της φτώχειας, καθώς και στη διεύρυνση των ανισοτήτων μεταξύ εισοδηματικών στρωμάτων, αλλά και μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, έχει αναχθεί σε ένα από τα κεντρικότερα θέματα του δημόσιου διαλόγου, το ειδικό θέμα της Ετήσιας Έκθεσης που παρουσιάζεται σήμερα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι “χτυπάει” στην καρδιά των γεγονότων, αφού πραγματεύεται τα ζητήματα ανταγωνισμού της ελληνικής οικονομίας.
Πιο συγκεκριμένα, η Έκθεση αναδεικνύει το διαχρονικό πρόβλημα του στρεβλού ανταγωνισμού στην ελληνική οικονομία. Μετά, μάλιστα, την κρίση του 2008 και κυρίως των πρόσφατων κρίσεων, οι τάσεις συγκεντροποίησης στην αγορά εντάθηκαν ακόμα περισσότερο.
Επιπλέον, οι εφαρμοζόμενες πολιτικές δεν φαίνεται να οδήγησαν σε αποτελεσματική διευθέτηση ζητημάτων που χαρακτηρίζουν αγορές με ολιγοπωλιακή διάρθρωση, οι οποίες έχουν ως συνακόλουθο τη χειραγώγηση των τιμών και τη στρέβλωση του ανταγωνισμού. Ειδικότερα στην περίπτωση της Ελλάδας, οι πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού οδήγησαν σε σταδιακή επιδείνωση της θέσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες καλούνται, επιπλέον, να αντιμετωπίσουν και τα προβλήματα που έχουν σωρεύσει κατά τη μακρά περίοδο των αλλεπάλληλων κρίσεων αλλά και τις πρόσφατες προκλήσεις του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού τους.
Η αντιφατική εικόνα μιας επιδεινούμενης κατάστασης των ΜμΕ στο πλαίσιο μιας γενικότερης θετικής εικόνας της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας – έστω και κάτω του προσδοκώμενου – επιβεβαιώνει περίτρανα τον μονοδιάστατο τρόπο διάχυσης της οικονομικής μεγέθυνσης και συνακόλουθα την αύξηση των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού στη χώρα μας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 87,3% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων θεωρεί ότι υπάρχουν ολιγοπώλια που ελέγχουν μεγάλο μέρος της αγοράς και διαμορφώνουν τις τιμές.
Αναδεικνύεται, επομένως, η αδήριτη ανάγκη για τη δημιουργία και εφαρμογή ενός ισχυρού κι αξιόπιστου ρυθμιστικού πλαισίου, με την εφαρμογή αντιμονοπωλιακών πολιτικών για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς.
Η Έκθεση, επομένως, αυτή αποτελεί μια πρώτη προσέγγιση του εν λόγω θέματος, στο πλαίσιο μιας σειράς παρεμβάσεών μας που έπονται, αφού το ζήτημα αυτό φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει έντονα και στο μέλλον, δεδομένου ότι ο ανταγωνισμός συνιστά το επίκεντρο της ελεύθερης οικονομίας, λειτουργώντας ως καταλυτικό στοιχείο για τη μείωση των τιμών, την καινοτομία, την ενίσχυση της δημιουργικότητας και εν γένει την οικονομική ανάπτυξη, διευρύνοντας, παράλληλα, το πεδίο επιλογών για το καταναλωτικό κοινό.
Δείτε παρακάτω την παρουσίαση ή κατεβάστε την από εδώ όπως και ολόκληρη την Έκθεση: