Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven
Η αποκλιμάκωση του αμερικανικού πληθωρισμού συντηρεί το ανοδικό κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές εκατέρωθεν του Ατλαντικού. Ο Dow Jones, λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, αυξάνεται οριακά, ο S&P 500 καταγράφει άνοδο 0,44% και ο τεχνολογικός Nasdaq έχει άνοδο 1,16%. Στην Ευρώπη, οι δυσοίωνες εκτιμήσεις προς το παρόν δεν επαληθεύονται (τουλάχιστον χρηματιστηριακώς) και ο DAX αυξάνεται οριακά, ο γαλλικός CAC καταγράφει σημαντική άνοδο 1,02% λόγω εταιρικών αποτελεσμάτων και επιχειρηματικών κινήσεων, ο ιταλικός MIB διορθώνει ήπια (-0,22%) και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 αυξάνεται κατά 0,52%.
Γενικός Δείκτης: Στις 1102,79 μονάδες με άνοδος 0,63%
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η άνοδος συνεχίστηκε για 10η συνεδρίαση και ο Γενικός Δείκτης έχοντας καταγράψει άνοδο της τάξης του 7% περίπου από τις αρχές Απριλίου. Κατά τη συνεδρίαση της Μ. Πέμπτης, ο Γενικός Δείκτης έσπασε από την έναρξη της συνεδρίασης τις 1.100 μονάδες και αφού κινήθηκε σε ένα εξαιρετικά στενό εύρος διακύμανσης, έκλεισε στο τέλος της συνεδρίασης στις 1102,79 μονάδες με άνοδο 0,63%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 96 εκατ. ευρώ από τα οποία το 70% των συναλλαγών το έκαναν 6 μετοχές. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 67 έκλεισαν ανοδικά και οι 34 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 0,58% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε άνοδο 0,99%. Από τη μεταβολή αυτή γίνεται εμφανές ότι υπάρχουν και σημαντικές τοποθετήσεις και σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχε ο κλάδος της Υγείας (4,43%), τα Προσωπικά-Οικιακά Προϊόντα (2,55%) λόγω Jumbo, ο κλάδος της Τεχνολογίας (1,38%), οι Τηλεπικοινωνίες (1,15%) ενώ και πάλι οι τράπεζες έδωσαν τον ανοδικό τόνο στη συνεδρίαση με άνοδο 0,9%, όπως και οι χρηματοοικονομικές (ΕΧΑΕ). Το Εμπόριο αυξήθηκε κατά 0,86%. Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των πετρελαϊκών (-1,88%) και τα Ταξίδια-Αναψυχή (-1,26%).
Την τάση για το υπόλοιπο του Απριλίου θα την δώσουν για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, η αξιολόγηση της S&P στις 21 Απριλίου ενώ για τις διεθνείς αγορές η στάση της ΕΚΤ ως προς τα επιτόκια. Οι χρηματιστηριακές αγορές προεξοφλούν το 0,25% στην αύξηση Μαΐου.
Το ελληνικό χρηματιστήριο εκτός από την αξιολόγηση της S&P έχει μπροστά του και τις εκλογές Μαΐου και όσο πλησιάζουμε στο ορόσημο αυτό, τόσο θα αυξάνεται (θεωρητικά) η μεταβλητότητα.