Την σθεναρή αντίθεσή της δήλωσε η Κίνα σε οποιαδήποτε αναγκαστική πώληση του TikTok, ως μια πρώτη άμεση απάντηση στις απαιτήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν να πουλήσουν οι Κινέζοι ιδιοκτήτες της εφαρμογής το μερίδιό τους στην εταιρεία ή να αντιμετωπίσουν απαγόρευση στην πιο σημαντική αγορά της, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN.

Το σχόλιο αυτό έγινε την ώρα που ο διευθύνων σύμβουλος της Tik Tok Shou Chew κατέθεσε ενώπιον των Αμερικανών νομοθετών εν μέσω αυξανόμενου ελέγχου σχετικά με τους δεσμούς της εφαρμογής με το Πεκίνο. Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε την Πέμπτη ότι μια αναγκαστική πώληση της TikTok θα «έβλαπτε σοβαρά» την εμπιστοσύνη των παγκόσμιων επενδυτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αν τα νέα (σ.σ. για την αναγκαστική πώληση) είναι αληθινά, η Κίνα θα αντιταχθεί σθεναρά σε αυτά», σημείωσε η Shu Jueting, εκπρόσωπος του υπουργείου, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη στο Πεκίνο, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία θα χρειαζόταν έγκριση από την κινεζική κυβέρνηση. «Η πώληση ή η εκποίηση του TikTok περιλαμβάνει εξαγωγή τεχνολογίας και οι διαδικασίες διοικητικής αδειοδότησης πρέπει να εκτελούνται σύμφωνα με τους κινεζικούς νόμους και κανονισμούς», δήλωσε η ίδια. «Η κινεζική κυβέρνηση θα λάβει απόφαση σλυμφωνα με το νόμο». Προηγουμένως, το Πεκίνο δεν είχε τοποθετηθεί άμεσα σχετικά με μια πιθανή αναγκαστική πώληση. Ωστόσο, αρχής γενομένης από το 2020, είχε δηλώσει ότι ήθελε να προστατεύσει την κινεζική τεχνολογία προσθέτοντας αλγόριθμους συστάσεων, στους οποίους θα μπορούσε να περιλαμβάνεται και ο αλγόριθμος της TikTok, σε έναν κατάλογο τεχνολογιών που περιορίζονται για εξαγωγή.

Τι κατέθεσε στο Κογκρέσο ο διευθύνων σύμβουλος του Tik Tok

Την Πέμπτη, ο Chew, στην πρώτη του ακρόαση στο Κογκρέσο, προσπάθησε να δώσει διαφοροποιημένες απαντήσεις και να καθησυχάσει τις ανησυχίες των νομοθετών σχετικά με την εταιρεία και τη μητρική της, την Bytedance με έδρα το Πεκίνο.

Όμως, οι νομοθέτες τον διέκοπταν συχνά και τον χαρακτήριζαν υπεκφεύγοντα. Μετά από περισσότερες από πέντε ώρες κατάθεσης, οι νομοθέτες εξέφρασαν έντονο σκεπτικισμό σχετικά με τις προσπάθειες της εταιρείας του να προστατεύσει τα δεδομένα των χρηστών των ΗΠΑ και να αμβλύνει τις ανησυχίες για τους δεσμούς της με την Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα υπάρξουν περισσότερες εκκλήσεις από την Ουάσινγκτον για απαγόρευση της TikTok εάν η εταιρεία δεν αποσχιστεί από την κινεζική μητρική της, δήλωσαν αναλυτές.

Η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να έχει δικαίωμα βέτο στην πώληση, σύμφωνα με την τελευταία απάντηση του Σου και τις προηγούμενες ενέργειες του Πεκίνου.

Τον Δεκέμβριο, Κινέζοι αξιωματούχοι πρότειναν την αυστηροποίηση των κανόνων που διέπουν την πώληση αλγορίθμων συστάσεων με βάση το περιεχόμενο σε ξένους αγοραστές.

Οι αλγόριθμοι του TikTok, οι οποίοι κρατούν τους χρήστες κολλημένους στην εφαρμογή, πιστεύεται ότι αποτελούν το κλειδί της επιτυχίας του. Οι αλγόριθμοι δίνουν συστάσεις με βάση τη συμπεριφορά των χρηστών, προωθώντας έτσι βίντεο που πραγματικά τους αρέσουν και θέλουν να παρακολουθήσουν.

naftemporiki.gr

Πηγή