Η Brianna Roush ξύπνησε στο σπίτι της ένα απόγευμα Κυριακής τον περασμένο Ιανουάριο και βρήκε τον 20 μηνών γιο της, Leightyn, αποπροσανατολισμένο και με πόνους. Όταν τον πήγε στο νοσοκομείο, δεν ανέπνεε. Το ιατρικό προσωπικό προσπάθησε για μία ώρα να τον επαναφέρει στη ζωή προτού διαπιστωθεί ο θάνατός του.

Η αναφορά της αστυνομίας δήλωνε ότι το νήπιο πέθανε από κατάποση φαιντανύλης, του ισχυρού συνθετικού οπιοειδούς που τροφοδοτεί ρεκόρ θανάτους από ναρκωτικά στις ΗΠΑ. Η αστυνομία βρήκε μια σακούλα με υπολείμματα φαιντανύλης στο πάτωμα της κουζίνας του σπιτιού της οικογένειας. Η Roush είπε στους αστυνομικούς ότι είχε καπνίσει το ναρκωτικό το πρωί που πέθανε ο γιος της.

«Το μικρό αγόρι από το Οχάιο που λάτρευε την πίτσα και τα κινούμενα σχέδια «CoComelon» είχε γίνει ένα άλλο στατιστικό στοιχείο σε μια ύπουλη εξέλιξη της κρίσης των ναρκωτικών – πολύ μικρά παιδιά δηλητηριασμένα από την ολοένα και πιο τοξική προσφορά οπιοειδών στις ΗΠΑ. Καθώς η φαιντανύλη φτάνει σε κάθε γωνιά της χώρας, αντικαθιστώντας τα λιγότερο ισχυρά οπιοειδή και αυξάνοντας τον κίνδυνο θανάτου για τους χρήστες, βρέφη και νήπια πεθαίνουν κατά λάθος» γράφει σε ένα ρεπορτάζ – γροθιά στο στομάχι η Wall Street Journal.

Κατεγράφησαν 133 θάνατοι σχετιζόμενων με οπιοειδή σε παιδιά κάτω των 3 ετών πέρυσι, σύμφωνα με ομοσπονδιακά στοιχεία των ΗΠΑ. Ο αντίστοιχος αριθμός το 20 ήταν 67 και το 2019 ήταν 51. Τα συνθετικά οπιοειδή, μια κατηγορία που αποτελείται κυρίως από φαιντανύλη, ευθύνονται για τους περισσότερους θανάτους. Για το 2022 δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία, αλλά ίσως καταγραφεί νέο θλιβερό ρεκόρ. Οι γονείς που κάνουν κατάχρηση οπιοειδών μερικές φορές αφήνουν επικίνδυνα ναρκωτικά σε κοντινή απόσταση από τα παιδιά, μετατρέποντας το σπίτι τους σε παγίδα θανάτου.

Η παρόρμηση ορισμένων γονέων να «ταΐσουν» τον εθισμό τους επισκιάζει τις ευθύνες τους να κρατούν τα παιδιά τους ασφαλή. «Αυτά είναι τα νεότερα και πιο ευάλωτα από τα θύματα της επιδημίας», δήλωσε στη WSJ ο Γκρέγκορι Βίνσεντ, ιατροδικαστής στο Κονέκτικατ. Ο ίδιος έχει καταγράψει 8 θανάτους που σχετίζονται με τη φαιντανύλη μεταξύ μικρών παιδιών στο Κονέκτικατ τα τελευταία τρία χρόνια. Δεν μπορούσε να θυμηθεί ούτε έναν θάνατο από φαιντανύλη σε βρέφη ή νήπια πριν από το 2019.

Το πρόβλημα είναι η δραστικότητα των ναρκωτικών στα οποία εκτίθενται τα παιδιά, είπε. Μόλις δύο χιλιοστόγραμμα φαιντανύλης – περίπου όσο το βάρος ενός σπόρου σουσαμιού – μπορεί να είναι θανατηφόρα για τους ενήλικες, πόσο μάλλον για παιδιά. Οι κλήσεις σε τηλεφωνικές γραμμές για τον έλεγχο των δηλητηριάσεων για έκθεση σε φαιντανύλη μεταξύ των μικρών παιδιών έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία από τον οργανισμό American Poison Centers. Το συνθετικό οπιοειδές έχει εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά της παράνομης αγοράς ναρκωτικών και οδηγεί τους θανάτους από υπερβολική δόση σε επίπεδα ρεκόρ.

«Ήταν για τον μπαμπά…»

Στο Munhall, Pa., ο 2χρονος Robert Kraft πέθανε τον Μάιο μετά από κατάποση φαιντανύλης στο σπίτι, όπου η αστυνομία είπε ότι βρήκε άδεια πακέτα ναρκωτικών σκορπισμένα ανάμεσα σε μπλοκ lego και αυτοκινητάκια. «Ο Robbie ήπιε ένα μικρό μαύρο πράγμα και ήθελε να κάνει εμετό», είπε στους ανακριτές το αδερφάκι του αγοριού. Είπε ότι το “πραγματάκι” ήταν «για τον μπαμπά».

Οι γονείς του Robert—James Kraft, 40, και Paige Hufnagel, 29— αντιμετωπίζουν κατηγορίες συμπεριλαμβανομένης της ανθρωποκτονίας. Και οι δύο δήλωσαν αθώοι και περιμένουν τη δίκη του Φεβρουαρίου. Οι δικηγόροι τους αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η τάση των βρεφών και των νηπίων να εξερευνούν τον κόσμο κολλώντας πράγματα στο στόμα τους τα καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτα σε τοξικές ουσίες, εξηγεί στο ρεπορτάζ η Kaitlyn Brown, κλινική διευθύντρια στο America’s Poison Centers. Και λόγω του μικρού μεγέθους των παιδιών, «θα είναι πολύ πιο εύκολο για αυτά να λάβουν μια θανατηφόρα δόση από κάτι τόσο ισχυρό όπως η φαιντανύλη».

Η φαιντανύλη έχει εξελιχθεί γρήγορα σε απειλή για τα παιδιά και στη Λουιζιάνα, όπου το Υπουργείο Παιδικών & Οικογενειακών Υπηρεσιών της πολιτείας έχει ξεκινήσει έρευνες για εννέα θανάτους παιδιών από το ναρκωτικό μόλις φέτος. Ανάμεσά τους ήταν ο Μίτσελ Ρόμπινσον, ένα 2χρονο αγόρι στο Μπατόν Ρουζ που πέθανε στα τέλη Ιουνίου. Τον Απρίλιο και ξανά στις αρχές Ιουνίου, ο Μίτσελ μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο με αναπνευστική δυσχέρεια και υποβλήθηκε σε θεραπεία με το φάρμακο ναλαξόνη για την αντιστροφή της υπερβολικής δόσης.

Πηγή