Στο κυνήγι των σταθερών ταμιακών ροών επιδίδονται οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι στη λογική φροντίζουμε τώρα για να έχουμε στις δύσκολες συγκυρίες.

Για τους ΓΕΚ Τέρνα, Intrakat, Άβαξ και Μέτκα σταθερές ταμειακές ροές σημαίνει περισσότερες συμμετοχές σε έργα Παραχώρησης και ΣΔΙΤ καθώς και βελτίωση του περιθωρίου κέρδους στις κατασκευές.

Όλες οι εταιρίες διαθέτουν ψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο, συνολικά 14,3 δις. ευρώ, έχοντας αφήσει πίσω τους τη περίοδο της οικονομικής κρίσης κατά την οποία τα έργα ήταν ελάχιστα. Και δεν είναι μόνον τα δημόσια έργα. Σε εξέλιξη βρίσκονται πολλά ιδιωτικά με βασικότερο την ανάπτυξη του Ελληνικού.

Οι διοικήσεις τους, όπως φάνηκε κατά τις πρόσφατες ετήσιες γενικές συνελεύσεις των μετόχων, είναι συγκρατημένα αισιόδοξες. Το βλέμμα τους βρίσκεται στην εκτέλεση των έργων που έχουν αναλάβει – προφανώς δεν λείπουν τα προβλήματα – αλλά και στην χρηματοοικονομική ενδυνάμωση των Ομίλων.

Η γενική εκτίμηση είναι πως τουλάχιστον μέχρι το 2030 θα υπάρχει μπόλικη δουλειά και μάλιστα και εκτός Ελλάδας.

Στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στις κατασκευές συνοψίζοντας την εικόνα σήμερα στον κλάδο, σημείωνε χαρακτηριστικά πως όλοι οι κατασκευαστικοί όμιλοι – πλέον τέσσερις σε αριθμό – έχουν αλλάξει πίστα.

Οι διοικήσεις τους έχουν πάρει το μάθημά τους τη δύσκολη περίοδο που προηγήθηκε και πλέον δεν κοιτάζουν μόνον πως θα εκτελέσουν τα έργα, αλλά και πως οι εταιρίες θα ενδυναμωθούν καταρτίζοντας μακροπρόθεσμα πλάνα για την πορεία τους.

ΓΕΚ Τέρνα

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ Τέρνα, Γιώργος Περιστέρης, μιλώντας στους μετόχους υπογράμμισε ότι «οι τελευταίοι 12 μήνες υπήρξαν εξαιρετικά πυκνοί σε εξελίξεις, θέτοντας ισχυρές βάσεις για μια νέα εποχή ανάπτυξης για τη ΓΕΚ Τέρνα».

Η συμφωνία πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή με την Masdar, φέρνει στον Όμιλο επιπλέον ρευστότητα 900 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας τη συνολική επενδυτική ισχύ του στα 3 δισ. ευρώ.

«Τα κεφάλαια αυτά θα μας επιτρέψουν να διεκδικήσουμε νέα μεγάλα έργα στις υποδομές και τις παραχωρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό» σημείωσε ο επικεφαλής της ΓΕΚ Τέρνα.
Μίλησε για ευκαιρίες που θα υπάρξουν σε Ρουμανία και Βουλγαρία το επόμενο διάστημα, καθώς και για το ακόμη πιο ελκυστικό χρηματοδοτικό προφίλ, που αποκτά ο Όμιλος αφού πλέον αφαιρούνται από το συνολικό δανεισμό του περίπου 1,1 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου (Pro-Forma) να μηδενιστεί.

Εκτίμησε ότι τόσο η καθαρή όσο και η λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου ΓΕΚ Τέρνα θα συνεχίσει να αυξάνεται με διψήφιο ρυθμό τα επόμενα χρόνια και θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ λειτουργικής κερδοφορίας εντός των επόμενων 5 ετών (2028).

Το συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο της ΓΕΚ Τέρνα έχει διαμορφωθεί σε 5 δις. ευρώ και περίπου το 75% αφορά σε ιδιωτικά έργα (ίδιες επενδύσεις και έργα για τρίτους), ενώ το 55% αφορά σε έργα ιδίων επενδύσεων.

Intrakat

Για ανάπτυξη βασισμένη στις κατασκευές, τα ΣΔΙΤ – παραχωρήσεις και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) η οποία θα φέρει το 2026 εξαπλασιασμό των εσόδων της Intrakat, μίλησε κατά την ετήσια γενική συνέλευση της εταιρίας ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Αλέξανδρος Εξάρχου.
Σημείωσε πως η στρατηγική της είναι να αξιοποιήσει την σημερινή ευνοϊκή συγκυρία και να ωθήσει τις επιδόσεις του Ομίλου στο επόμενο επίπεδο, με σκοπό να  πολλαπλασιάσει την οικονομική του απόδοση, στοχεύοντας το 2026 σε κύκλο εργασιών 2,5 δισ., από 412 εκατ. το 2023, μικτό κέρδος 10% από 9,8% και περιθώριο EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) 7,5% από 3,8%.

Όπως τόνισε επιδίωξη αποτελεί η ισορροπημένη ανάπτυξη στις δραστηριότητες του Ομίλου έχοντας ως βάση την Ελλάδα και την Ρουμανία και στοχεύοντας τα επόμενα χρόνια σε ένα βέλτιστο μίγμα χαρτοφυλακίου (κατασκευές 40%, ΑΠΕ 30% και ΣΔΙΤ 30%).

Εξήγησε ότι στόχος του Ομίλου είναι να διατηρεί σταθερά υψηλό ανεκτέλεστο για την επόμενη πενταετία (σήμερα είναι 4,9 δις.) ώστε να ενισχυθεί η κερδοφορία από τις κατασκευές και να δοθεί χρόνος για την ανάπτυξη των κλάδων ΑΠΕ και ΣΔΙΤ – παραχωρήσεων «ώστε ο όμιλος να είναι διασφαλισμένος για τις δύσκολες εποχές, έχοντας τακτικές ταμιακές ροές».

Άβαξ

Την εκτίμηση ότι από φέτος ο Άβαξ θα παρουσιάσει αύξηση του τζίρου με μεγαλύτερο ρυθμό και περαιτέρω βελτίωση του περιθωρίου EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) εξέφρασε η διοίκηση του κατασκευαστικού Ομίλου, επίσης κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων του.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος, Χρήστος Ιωάννου, σημείωσε πως «από το 2024 και πέρα βλέπουμε αύξηση του τζίρου με μεγαλύτερο ρυθμό και παράλληλα περαιτέρω βελτίωση του περιθωρίου EBITDA. Είναι πεποίθηση μας ότι η κερδοφορία στο κομμάτι της κατασκευής θα είναι πλέον σημαντικά βελτιωμένη με αφετηρία το 2024».

Όπως επίσης είπε η νέα στρατηγική του Ομίλου βασίζεται σε τρεις πυλώνες Κατασκευές (που αποτελεί το DNA της εταιρίας) με ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων 3,4 δις. ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των προς υπογραφή συμβάσεων, Συμμετοχές με αποτίμηση στα 465 εκατ. την τρέχουσα περίοδο (κυρίως σε ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις και σε άλλες πετυχημένες συμμετοχές όπως σε Μαρίνες και στην κερδοφόρα θυγατρική Auteco) και νέες επενδύσεις.

Μέτκα

Σε διαγωνισμούς του δημοσίου για οδικά και σιδηροδρομικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 3,85 δις. διεκδικώντας μερίδιο συμμετέχει (ή θα) η Μέτκα, θυγατρική της Metlen (πρώην Μυτιληναίος) και παράλληλα εισέρχεται στα περιβαλλοντικά, όπως είναι η διαχείριση  απορριμμάτων (συνήθως έργα ΣΔΙΤ).

Όπως είπε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μέτκα, Ντίνος Μπενρουμπή, στόχος είναι η διεκδίκηση δημόσιων έργων, συμβάσεων ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων, ωστόσο επιλεκτικά, προκειμένου «να διατηρούνται υγιή τα περιθώρια κέρδους». «Δεν μας ενδιαφέρει ο σχηματισμός υψηλού ανεκτέλεστου» επεσήμανε.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της Μέτκα είναι 1 δις. και φιλοδοξία της είναι τα επόμενα 3 με 4 χρόνια να αναλάβει έργα αξίας τουλάχιστον 1 δις. ευρώ.

Πηγή