Η προεδρία του Συμβουλίου και οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σε προσωρινή πολιτική συμφωνία σχετικά με το σχέδιο οδηγίας σχετικά με τους επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ΕΕ. Ο νέος νόμος – μόλις εγκριθεί οριστικά – θα προωθήσει την επάρκεια των νόμιμων κατώτατων μισθών και έτσι θα βοηθήσει στην επίτευξη αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και διαβίωσης για τους ευρωπαίους εργαζόμενους.

Η οδηγία θεσπίζει διαδικασίες για την επάρκεια των υποχρεωτικών κατώτατων μισθών, προωθεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μισθών και ενισχύει την αποτελεσματική πρόσβαση στην προστασία του κατώτατου μισθού για εκείνους τους εργαζόμενους που δικαιούνται κατώτατο μισθό σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, π.χ. με νόμιμο κατώτατο μισθό ή συλλογικές συμβάσεις.

Επάρκεια προβλεπόμενων κατώτατων μισθών

Ζητείται από τα κράτη μέλη με υποχρεωτικό κατώτατο μισθό να θεσπίσουν ένα διαδικαστικό πλαίσιο για τον καθορισμό και την ενημέρωση αυτών των κατώτατων μισθών σύμφωνα με ένα σύνολο σαφών κριτηρίων. Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν ότι οι επικαιροποιήσεις των νόμιμων κατώτατων μισθών θα πραγματοποιούνται τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια (ή το πολύ κάθε τέσσερα χρόνια για τις χώρες που χρησιμοποιούν μηχανισμό αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής). Οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να συμμετάσχουν στις διαδικασίες για τον καθορισμό και την επικαιροποίηση των νόμιμων κατώτατων μισθών.

Προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των μισθών

Καθώς οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μισθών είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να επωφεληθούν από επαρκείς κατώτατους μισθούς, η οδηγία στοχεύει στην επέκταση της κάλυψης των εργαζομένων μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι συννομοθέτες συμφώνησαν ότι οι χώρες πρέπει να προωθήσουν την ενίσχυση της ικανότητας των κοινωνικών εταίρων να συμμετέχουν σε συλλογικές διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των εκπροσώπων των εργαζομένων.

Η προσωρινή συμφωνία μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προβλέπει ιδίως ότι όταν το ποσοστό κάλυψης των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι μικρότερο από ένα όριο του 80%, τα κράτη μέλη θα πρέπει να καταρτίσουν σχέδιο δράσης για την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Το σχέδιο δράσης θα πρέπει να ορίζει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένα μέτρα για τη σταδιακή αύξηση του ποσοστού κάλυψης των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Αποτελεσματική πρόσβαση

Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν επίσης σε μια σειρά μέτρων για τη βελτίωση της αποτελεσματικής πρόσβασης των εργαζομένων στην προστασία του κατώτατου μισθού. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν ελέγχους από τις επιθεωρήσεις εργασίας, εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες σχετικά με την προστασία του κατώτατου μισθού και την ανάπτυξη της ικανότητας των αρχών επιβολής του νόμου να διώκουν τους εργοδότες που δεν συμμορφώνονται.

Ιστορικό και επόμενα βήματα

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποβλήθηκε στους δύο συννομοθέτες – το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – στις 28 Οκτωβρίου 2020. Το Συμβούλιο συμφώνησε με τη θέση του στις 6 Δεκεμβρίου 2021. το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη διαπραγματευτική του εντολή στις 25 Νοεμβρίου 2021.

Από τις αρχές Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκαν οκτώ γύροι διαπραγματεύσεων μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Από την πλευρά του Συμβουλίου, η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από την ΕΜΑ. Αυτή η έγκριση θα ακολουθηθεί από επίσημη ψηφοφορία τόσο στο Συμβούλιο όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να μεταφέρουν την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο.

Πηγή