Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ανησυχητική για την οικονομία και τις μελλοντικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο σε ότι αφορά τον στασιμοπληθωρισμό ή και την ύφεση είναι η μείωση των αποθεμάτων πολλών επιχειρήσεων στην Ελλάδα κάτω από το 50% που θεωρείται ότι ικανοποιεί τη ζήτηση. Πρόκειται για εισαγωγικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων που έχουν μειώσει τις τρέχουσες παραγγελίες προκειμένου να πουλήσουν τα αποθέματα που είχαν συγκεντρώσει το προηγούμενο διάστημα. Από τους κλάδους των μεταφορικών οχημάτων (αυτοκίνητα-μηχανές), τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, μέχρι φαρμακευτικές και χονδρική πώληση οι επιχειρήσεις έχουν μειώσει σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 30% τα αποθέματά τους και τις παραγγελίες τους προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της ζημιογόνας συσσώρευσης αποθεμάτων.

Η τάση αυτή δεν προέρχεται από την Ελλάδα αλλά κυρίως από το εξωτερικό που βλέπουν τους ρυθμούς μείωσης της ανάπτυξης, του διαθέσιμου εισοδήματος και άλλων μεγεθών να μειώνονται σε τέτοιο βαθμό ώστε να θεωρείται πιθανή σε ποσοστό 30% (Goldman Sachs) ή 50% (Citi) η είσοδος μεγάλων οικονομιών όπως των ΗΠΑ σε ύφεση στα επόμενα τρίμηνα. Οι ελληνικές εισαγωγικές επιχειρήσεις απλώς ακολουθούν τις εξελίξεις.

Το φαινόμενο της μείωσης της αποθεματοποίησης παρατηρείται στις επιχειρήσεις κυρίως σε περιόδους κρίσεων. Ιστορικά, το φαινόμενο της αποθεματοποίησης έπληξε την Αμερική κατά την κρίση του 1929 και έκτοτε οι επιχειρήσεις κατά την διάρκεια κρίσεων και μάλιστα με αυξημένο πληθωρισμό, δουλεύουν με το σύστημα ‘just in time’ δηλαδή παράγουν ότι χρειάζεται την δεδομένη χρονική συγκυρία.

Με τις παραγγελίες προς τις μεγάλες χώρες εξαγωγών (δηλαδή Κίνα, Γερμανία, Κορέα, ΗΠΑ) να αυξάνονται και η βιομηχανική παραγωγή να μειώνεται δημιουργούνται μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις (‘μποτιλιάρισμα’) και αυτό επηρεάζει και τις τιμές των προϊόντων και την παραγωγική διαδικασία. Πρόκειται δηλαδή για ένα φαύλο κύκλο  που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζει όλη την παραγωγική διαδικασία μέχρι και την κατανάλωση.

Τα μηνύματα από την μείωση των αποθεμάτων έχουν ήδη φτάσει και στο ΣΕΒ και στα Επιμελητήρια και στο υπουργείο Οικονομικών. Προς το παρόν το πρόβλημα είναι συστημικό αλλά εάν φτάσει στον καταναλωτή ίσως χρειαστεί να ληφθούν μέτρα όπως πλαφόν στις τιμές ή στην ζήτηση προϊόντων που δεν θα είναι καλό για την οικονομία.

Πηγή