Επιμέλεια

Επιστημονική ομάδα TaxHeaven

Ι. Την Κυριακή, 23.6.2024, η ΑΑΔΕ απέστειλε μαζικά e-mails τα οποία αφορούσαν στην υποχρέωση διασύνδεσης των ταμειακών συστημάτων με τα τερματικά pos και το περιεχόμενό τους ήταν το ακόλουθο:
 

  • Αγαπητή κυρία / Αγαπητέ κύριε,
    Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία που τηρούνται στα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, δεν έχετε διασυνδέσει το ταμειακό σας σύστημα με το/τα τερματικά POS που διαθέτει η επιχείρησή σας.
    Υπενθυμίζουμε ότι η προθεσμία ολοκλήρωσης της διασύνδεσης εκπνέει την 1η Ιουλίου 2024 και η μη διασύνδεση επισύρει πρόστιμο ύψους δέκα χιλιάδων (10.000) ή είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ, ανάλογα με το λογιστικό σύστημα (απλογραφικό ή διπλογραφικό) που είστε υπόχρεοι να τηρείτε.
    Σε περίπτωση που δεν έχετε έρθει σε επικοινωνία με τον συνεργάτη σας που κατασκευάζει ή υποστηρίζει τεχνικά το Εμπορικό/Λογιστικό πρόγραμμα διαχείρισης (ERP) της επιχείρησής σας, προκειμένου να προγραμματίσετε ραντεβού διασύνδεσης εντός Ιουνίου του/των POS με το ERP που συνεργάζεται με Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ) σας ή τον Πάροχο Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης παρακαλούμε να το πράξετε άμεσα.
    Αν έχετε ήδη διασυνδέσει το ταμειακό σας σύστημα με το/α POS, παρακαλούμε αγνοήστε αυτό το μήνυμα.
    Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο και τη συνεργασία σας.
    Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
     

Από την ως άνω ενημέρωση της Α.Α.Δ.Ε. και κυρίως από την αναφορά στα πρόστιμα μη διασύνδεσης, δημιουργήθηκε τεράστια σύγχυση και αναστάτωση στον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς και στους συναδέλφους λογιστές, διότι το σχετικό e-mail το έλαβαν και επιχειρήσεις που ΔΕΝ έχουν υποχρέωση διασύνδεσης των pos που κατέχουν.

Υπενθυμίζουμε ότι, οι περιπτώσεις που εξαιρούνται από τη διασύνδεση σύμφωνα με τις ισχύουσες αποφάσεις (Α.1155/2023, Α.1098/2022, Α.1157/2023), αλλά και την διευκρινιστική εγκύκλιο Ε.2044/2024 της ΑΑΔΕ, περιγράφονται αναλυτικά στο σχετικό άρθρο του κόμβου με τίτλο: Υποχρεώσεις και προθεσμίες διασύνδεσης POS με ταμειακά συστήματα (ΦΗΜ, ERP, πάροχοι ηλ. συναλλαγών)

Δείτε επίσης:
 Διασύνδεση ΦΗΜ-POS: Νέες διευκρινίσεις και ερωταπαντήσεις
Ε.2044/2024 Παροχή διευκρινίσεων περί της υποχρεωτικής διασύνδεσης των τερματικών Ηλεκτρονικής Μεταφοράς Κεφαλαίων στο Σημείο Πώλησης (Electronic Funds Transfer at the point of sale, EFT/POS) των οντοτήτων με τα ταμειακά τους συστήματα και την ΑΑΔΕ

ΙΙ. Τελικά χθες, 25.6.2024, η Α.Α.Δ.Ε. προέβη στη μαζική αποστολή και νέου e-mail με το ακόλουθο περιεχόμενο:

«Αγαπητή κυρία / Αγαπητέ κύριε,
Σε συνέχεια του από 22/6/2024 μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που λάβατε, για την υποχρέωση διασύνδεσης ERP – POS, εφόσον σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δεν έχετε υποχρέωση χρήσης Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), παρακαλούμε να το αγνοήσετε.
Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο και τη συνεργασία σας».
 

ΙΙΙ. Κατά την άποψή μας, η Α.Α.Δ.Ε. έπρεπε να είναι πιο προσεκτική όσον αφορά στην αποστολή τέτοιων μαζικών e-mails. Περαιτέρω, πρέπει να τονίσουμε ότι και με την αποστολή του δεύτερου email φαίνεται πως η Α.Α.Δ.Ε. εξακολουθεί να μη γνωρίζει αν και πόσοι από τους λήπτες των emails είναι υπόχρεοι σε διασύνδεση ή όχι, κάτι που προκύπτει από το ίδιο το περιεχόμενο του email. Αν η ίδια η Α.Α.Δ.Ε. δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιοι είναι υπόχρεοι σε διασύνδεση και ποιοι εξαιρούνται, τότε αυτό το γεγονός δημιουργεί έντονους προβληματισμούς. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε πως πρέπει να σταλεί νέα ειδική ενημέρωση σε όσους υποχρεούνται και σε όσους εξαιρούνται από την υποχρέωση διασύνδεσης. 

Πηγή