Επιμέλεια :
Κώστας Νιφορόπουλος
Κωστής Κουλογιάννης

 

Ιανουάριος

Η ΑΑΔΕ ανακοινώνει ότι από 20.1.2024 εάν κάποιο παραστατικό δεν έχει QR code (σύμφωνα με παλιότερες πληροφορίες) θα αυτοκαταστρέφεται μετά από μερικές ώρες. Συγκεκριμένα, με πρόσφατο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε πρόσφατα και κατακυρώθηκε πρόσφατα, η ανεξάρτητη αρχή προμηθεύτηκε πρόσφατα από γνωστή Ιαπωνική Εταιρία την ειδική πατέντα που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στις επικίνδυνες αποστολές (mission impossible). Η πατέντα αυτή σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ θα πρέπει να έχει ενσωματωθεί στα λογισμικά που εκδίδουν τιμολόγια έως τις 20.1.2024. Έτσι όταν ένα παραστατικό εκτυπωθεί χωρίς QRcode θα αυτοκαταστρέφεται μετά από μερικές ώρες. Εξυπακούεται ότι το παραστατικό δεν θα είναι έγκυρο (αφού δεν θα υπάρχει) και δεν θα εκπίπτει από τα έσοδα του λήπτη για τον ίδιο λόγο (αφού δεν θα υπάρχει).
Όσες εταιρίες λογισμικού δεν έχουν ενσωματώσει μέχρι τις 20.1.2024 την συγκεκριμένη διαδικασία αυτοκαταστροφής των παραστατικών κινδυνεύουν με τα βαριά πρόστιμα του άρθρου 54ΣΤ και 54Ε του ΚΦΔ.

Στο τέλος του μήνα ανακοινώνεται ότι αυξάνεται το όριο απαλλαγής από το ΦΠΑ (άρθρο 39Α), από τις 10.000 στα 23.257,04 ευρώ.

Με τροπολογία που θα κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπ.Υγείας, θεσπίζεται διάταξη με την οποία μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στις μπουγάτσες σε 6% αλλά μόνο για όσες παραδίδονται σε πακέτο (μέσω υπηρεσιών delivery) και δεν καταναλώνονται επιτόπου. Το επιχειρηματικό δαιμόνιο κατορθώνει να «μεταφέρει», όλα τα προϊόντα στο συντελεστή 6% ονομάζοντάς τα «τύπου delivery Μπουγάτσα», αλλά η φορολογική αρχή αντιμετωπίζει άμεσα το θέμα με έκδοση νέας διευκρινιστικής εγκυκλίου η οποί ισχύει αναδρομικά από ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους «Όταν λέμε Μπουγάτσα εννοούμε Μπουγάτσα και όχι «τύπου delivery Μπουγάτσα»».
Η ΔΕΔ μετά από προσφυγή φορολογουμένων παραπέμπει το θέμα στον ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων).

Το Υπ. Οικ. ανακοινώνει ότι φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη φορά θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων και ότι δεν θα υπάρξει περίπτωση να δοθεί καμία παράταση πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας η οποία θα οριστεί με νεώτερη ανακοίνωση.

Λαϊκή Σοφία
✻ Τι θα γίνουμε αν δε βρέξει, και αν θα βρέξει πού θα πάμε;
✻ Να ‘μουν το Μάη γάιδαρος, τον Αύγουστο κριάρι, όλους τους μήνες κόκορας και γάτος το Γενάρη.
✻ Όποιο χορτάρι γελάς, στην πόρτα σου φυτρώνει.

 

Φεβρουάριος

  Δίνεται νέα παράταση για την διασύνδεση των POS με τις ΦΗΜ. Ως νέα προθεσμία ορίζεται η 1η Μαρτίου 2024 αντί της 29ης Φεβρουαρίου 2004 και ταυτόχρονα ο Υπουργός οικονομικών με δήλωσή του διαμηνύει ότι δεν θα υπάρξει καμία άλλη παράταση, μέχρι να δοθεί η επόμενη.


Στο υπουργείο οικονομικών συστήνεται επιτροπή από λογιστές και στελέχη του ΣΕΠΕ για να επανεξεταστεί το καθεστώς φορολογίας των εταιριών που δεν έχουν έδρα στις νήσους Μποναίρ, άγιο Ευστάθιο και Σάμπα.

Δημοσιεύεται η απόφαση με τις τεχνικές λεπτομέρειες για το κλείδωμα της δήλωσης ΦΠΑ. Από το κλείδωμα εξαιρούνται, οι αλλοδαπές εταιρίες οι οποίες δεν έχουν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, οι μη υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ, οι οντότητες που βρίσκονται σε αδράνεια, καθώς επίσης και οι επιχειρήσεις που έχουν προβεί σε διακοπή κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης.
Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν αγγελίες που υπόσχονται το «ανέπαφο» ξεκλείδωμα των δηλώσεων Φ.Π.Α.
Θεσπίζεται όριο απόκλισης εσόδων και εξόδων στη δήλωση σε σχέση με τα ποσά που έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα myDATA. To όριο καθορίζεται σε ποσοστό %, το οποίο είναι για κάθε επιχείρηση το άθροισμα όλων των ψηφίων του ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας μέχρι αυτό να φτάσει σε μονοψήφιο νούμερο (π.χ. για επιχείρηση με ΚΑΔ 69.20 το όριο απόκλισης είναι : 6+9+2+0 = 17 = 1+7 = 8%)

Ρεκόρ κλεισίματος ατομικών επιχειρήσεων και ανοίγματος Ετερορρύθμων Εταιρειών (Ε.Ε), με τον κύριο ομόρρυθμο εταίρο να κατέχει το 99,99%, με σκοπό την αποφυγή της τεκμαρτής φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων. Αξιωματούχοι της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου προτείνουν «Τεκμαρτά παντού»

Με σκοπό να επιτευχθεί ο στόχος του Υπουργείου Οικονομικών για έναρξη των φορολογικών δηλώσεων, παρατείνεται ο μήνας Φεβρουάριος μέχρι και τον μήνα Απρίλιο.

Λαϊκή Σοφία
✻ Ο λόγος εις την ώρα του χίλια φλουριά αξίζει, κι αν δεν τον πεις στην ώρα του, τίποτα δεν αξίζει.
✻ Ας ήμουν νιος και να ‘ξερα, γέρος και να μπορούσα.
✻ Αν φοβόταν ο λύκος τη βροχή, θα φόραγε καπότα.

Μάρτιος

Την 1η Μαρτίου ανακοινώνεται νέα παράταση για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης pos-ΦΗΜ έως το τέλος Απριλίου. Ο Υπουργός οικονομικών δηλώνει σχετικά: «Η παράταση αυτή κρίθηκε αναγκαία λόγω της ανικανότητας των εμπλεκόμενων φορέων να αξιοποιήσουν τον επιπλέον χρόνο που δόθηκε από την καταληκτική ημερομηνία (29.2.2024) μέχρι την παράταση που δόθηκε έως την 1η Μαρτίου 2024».

Δημοσιεύεται από την ΑΑΔΕ η  απόφαση με την οποία προσδιορίζονται τα δικαιολογητικά τα οποία θα προσκομίζουν στις ελεγκτικές αρχές οι ατομικές επιχειρήσεις που δεν συμφωνούν με το ελάχιστο τεκμαρτό καθαρό εισόδημα των άρθρων 28Α έως 28Δ του ΚΦΕ.
Η διαδικασία θα είναι αρκετά απλή και θα ολοκληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο φορολογούμενος θα πρέπει να υποβάλλει ενδεικτικά και όχι περιοριστικά εντός μία ημέρας από την αίτησή του για έλεγχο και συνεπώς την απαλλαγή από το τεκμήριο του ελάχιστου εισοδήματος τα παρακάτω δικαιολογητικά/έγγραφα :
-6 υπεύθυνες δηλώσεις για άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών (μια για κάθε συστημική τράπεζα),
-εκτυπώσεις με αναλυτικές εγγραφές των βιβλίων που τηρεί (απλογραφικά ή διπλογραφικά),
-τα στοιχεία (παραστατικά) των τελευταίων 5 ετών,
-τις δηλώσεις εισοδήματος και τα έντυπα Ε3 των τελευταίων 10 ετών,
-πίνακα ανάλωσης κεφαλαίου των τελευταίων 20 ετών
-πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών,
-πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ των τελευταίων 5 ετών (για όσα ακίνητα διαθέτει) ,
-αντίγραφα Ζ από όλες τις ΦΗΜ (εφόσον διαθέτει) ή βεβαίωση από το esend ότι δεν διαθέτει ΦΗΜ (εφόσον δεν διαθέτει),
-αντίγραφα κτηματολογίου και τυχόν ενστάσεων,
-υπεύθυνη δήλωση ότι έχει διαβιβάσει όλα τα έσοδα και έχει χαρακτηρίσει όλα τα έξοδα στην πλατφόρμα myDATA ή εναλλακτικά για την διευκόλυνση του βεβαίωση από την πλατφόρμα για την ανωτέρω διαδικασία,
-πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας με apostille εφόσον είναι κάτοικος Ελλάδος,
-αντίγραφα δηλώσεων ΦΠΑ εφόσον είναι ενταγμένος ή υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι υπόχρεος ΦΠΑ,
-βεβαίωση ότι δεν είναι κατ’ επάγγελμα αγρότης,
-δηλώσεις vies και αποδεικτικά ενδοκοινοτικών παραδόσεων ή αποκτήσεων (εφόσον διενεργεί τέτοιου είδους συναλλαγές) ,
-βεβαίωση πραγματικού δικαιούχου (ειδικά στην περίπτωση που η ατομική επιχείρηση ανήκει στα πρώην ελ. Επαγγέλματα) ,
-βεβαίωση από το δήμο για την πληρωμή του ΤΑΠ της κατοικίας,
-βεβαίωση μόνιμης κατοικίας,
-βεβαίωση απογραφής,
-βεβαίωση πληρωμής τελών κυκλοφορίας.

Επιπλέον των ανωτέρω ο φορολογούμενος θα πρέπει να προσκομίσει υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση ότι έχει προβεί στην διασύνδεση του pos με τον ΦΗΜ (εφόσον διαθέτει) ή βεβαίωση από την αρμόδια νομαρχία ότι δεν διαθέτει pos, υπεύθυνη δήλωση deminimis, και εφόσον τα ανωτέρω έγγραφα προσκομίζονται από τον ίδιο, ειδικό πληρεξούσιο από συμβολαιογράφο ότι εξουσιοδοτεί τον εαυτό του για την υποβολή των παραπάνω εγγράφων στη αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία, καθώς και βεβαίωση αρνητικού test covid-19.

Τέλος, απαιτείται και έκθεση ορκωτού ελεγκτή λογιστή για την εκτίμηση όλων των περιουσιακών στοιχείων της ατομικής επιχείρησης.

Στη συνέχεια εντός αποκλειστικής προθεσμίας η οποία δεν πρέπει να ξεπερνάει τα έτη της παραγραφής του συγκεκριμένου φορολογικού έτους η αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία είναι υποχρεωμένη εφόσον ελέγξει τα ανωτέρω δικαιολογητικά να κοινοποιήσει το αποτέλεσμα του ελέγχου στο φορολογούμενο.
Ο φορολογούμενος έχει δικαίωμα να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή μετά την πάροδο 30 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης έτσι ώστε να απορριφθεί η προσφυγή του από την ΔΕΔ.

Μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες το esend δεν καταφέρνει να συνδεθεί με την πλατφόρμα myDATA και το πρόγραμμα καταργείται. Καθορίζεται νέο είδος ταμειακής μηχανής, με νέες τεχνικές προδιαγραφές, η οποία θα διαβιβάζει συνόψεις και χαρακτηρισμούς (όπως και τα ERΡ) κατευθείαν στην πλατφόρμα myDATA με κωδική ονομασία : «ΦΜΠΔΔΣΕΑΚΣΜΝΤΓΝΤΜΑΤΘΕ» (Φορολογικοί Μηχανισμοί που δεν διαβιβάζουν σε esend αλλά κατευθείαν σε myDATA για τελειώνουμε με αυτό το θέμα επιτέλους).

Λαϊκή Σοφία
✻ Όποιος στην ξέρα περπατεί και θάλασσα γυρεύει, ο διάβολος οπίσω του κουκιά του μαγειρεύει.
✻ Όποιος διάβολο αγόρασε, διάβολο πουλάει.
✻ Καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια.

 

Απρίλιος

Στις
15 Απριλίου ανακοινώνεται το άνοιγμα των Δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και φυσικών οντοτήτων (το ίδιο δηλαδή), το οποίο άνοιγμα ισχύει αναδρομικά από 1/3/2024 και συνεπώς ο Χρόνος έναρξης για τυπικούς καθαρά λόγους θα μετράει από τότε.
Ο υφυπουργός οικονομικών ανακοινώνει ότι όσες δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων δεν τροποποιηθούν ή δεν συμπληρωθούν με άλλα στοιχεία μέχρι τις 30.6.2023 και ώρα 21.50 μμ, θα μπορούν να τροποποιηθούν και μετά από αυτή την ημερομηνία και ώρα. Κανένας φυσικά δεν κατάλαβε γιατί έγινε αυτή η δήλωση

Έναρξη «ψηφιακού δελτίου αποστολής» και «ψηφιακού πελατολογίου».
Με τις νέες οδηγίες της ΑΑΔΕ καθίσταται υποχρεωτική η διαβίβαση της διακίνησης και των παγίων μεταξύ των εγκαταστάσεων του επιχειρηματία, αλλά και μεταξύ των διαφορετικών χώρων εντός της εταιρίας (από γραφείο σε γραφείο) (εσωτερική διακίνηση παγίων).
Από το μέτρο της υποχρεωτικής διαβίβασης εξαιρούνται όλα τα «υπαίθρια επαγγέλματα», δηλαδή οι αγρότες, τα οικοδομικά επαγγέλματα, οι υπαίθριοι πωλητές, τα υπαίθρια πάρκινγκ, τα υπαίθρια σινεμά, η υπαίθρια διαφήμιση, η υπαίθρια εκπαίδευση, κ.λπ.
Εμφανίζεται ένα νέο επάγγελμα με ισχυρή ζήτηση, αυτό του «Φορτηγο-λογιστή», το οποίο μπορεί να ανταπεξέλθει στην διαδικασία αποστολής. του «ψηφιακού δελτίου αποστολής», αφού γνωρίζει όλους του κωδικούς διαβίβασης στη πλατφόρμα myDATA

✔Ανακοινώνεται το ψηφιακό πελατολόγιο το οποίο θα συνδέεται αυτόματα με την πλατφόρμα myDATA και θα συμπληρώνεται επίσης αυτόματα μέσω ειδικής ψηφιακής εφαρμογής η οποία θα “σκανάρει” το κινητό του πελάτη όταν θα μπαίνει μέσα στην επιχείρηση.
Η εφαρμογή αυτή έχει και παρενέργειες, καθώς γίνεται πια η συνηθέστερη αιτία των διαζυγίων.


Στο Υπ. Οικονομικών συστήνεται επιτροπή από λογιστές και στελέχη της ΑΑΔΕ για να επανεξεταστεί η νομοθεσία περί τελών χαρτοσήμου, η κατάργησή του και η αντικατάστασή του από ένα νέο τέλος συναλλαγών καθώς και «τέλος διαδικτύου».
Ειδικά για το facebook, προτείνονται τα εξής : α) Δημιουργία και χρήση λογαριασμού 100 ευρώ, β) Ανάρτηση 10 ευρώ και γ) like 1 ευρώ («καρδούλα» 5 ευρώ) . Η «αποδοχή φιλίας», θα είναι αφορολόγητη με σκοπό την σύσφιξη των κοινωνικών και άλλων σχέσεων.

Λαϊκή Σοφία
✻ Δε φοβάται ο παστουρμάς τ’ αλάτι.
✻ Όποιου του μέλλει να πνιγεί, δεν πάει από κρεμάλα.
✻ Απόθανε να σ’ αγαπώ και ζε να μη σε θέλω.
 

Μάιος


Δίνεται νέα παράταση για την διαβίβαση των εσόδων- εξόδων myDATA των ετών 2021-2022-2023


Ψηφίζεται νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής με το οποίο δίνεται δυνατότητα στην ΑΑΔΕ να εγκαθιστά κάμερες σε όλους τους υπολογιστές που εκδίδουν τιμολόγια για να βλέπει σε πραγματικό χρόνο και να ελέγχει.

✔ 
«Νέα αρχιτεκτονική» υπολογισμού για τους αδήλωτους εργαζομένους. Αφορά περιπτώσεις, που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να ασφαλιστούν λόγω λήψης «κοινωνικών επιδομάτων» ή έλλειψης άδειας εργασίας (παράνομοι μετανάστες). Δίνεται η δυνατότητα να ασφαλίζονται με «τεκμαρτή κλάση», και στα στοιχεία του εργαζόμενου να αναφέρεται «Αδήλωτος Εργαζόμενος». Σε περίπτωση ελέγχου, δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα, εφόσον οι συλληφθέντες «Αδήλωτοι» δεν ξεπερνούν τους «Αδήλωτους», που έχουν συμπεριληφθεί στις Μισθοδοτικές Καταστάσεις της Επιχείρησης. «Λύσαμε έτσι το χρόνιο πρόβλημα των εργατών γης» , είπαν οι αρμόδιοι παράγοντες.


Στο Υπ. Οικονομικών συστήνεται επιτροπή από λογιστές και μέλη της οργάνωσης ΛΣΕΜ (Λαική συσπείρωση ενάντια στα myDATA) για να την αναμόρφωση την φορολογικής αναμόρφωσης.

Λαϊκή Σοφία
✻ Όποιος κατουράει στη θάλασσα, το βρίσκει στο αλάτι.
✻ Του άγιου άναβε ένα κερί και του διαβόλου δέκα.
✻ Δείρ’ τονε για τ’ αυγό, να μην σου πάρ’ την κότα.

Ιούνιος


Η Ελλάδα παίρνει το πράσινο φως για παρέκκλιση από τα σχετικά άρθρα της Ευρωπαϊκής Οδηγίας και ανακοινώνεται επίσημα το χρονοδιάγραμμα της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τις B2B (Bill to Bill) συναλλαγές.
Οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 10.000.000 ευρώ πρέπει να εφαρμόσουν υποχρεωτικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση  έως 26/06/2025.
Οι επιχειρήσεις με τζίρο από 9.000.000 ευρώ έως 9.999.999 πρέπει να εφαρμόσουν υποχρεωτικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση  έως 27/06/2025.
Οι επιχειρήσεις με τζίρο από 7.000.000 ευρώ έως 8.999.999 πρέπει να εφαρμόσουν υποχρεωτικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση  έως 28/06/2025.
Οι επιχειρήσεις με τζίρο από 2.000.000 ευρώ έως 6.999.999 πρέπει να εφαρμόσουν υποχρεωτικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση  έως 29/06/2025.
Όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις μπορούν προαιρετικά να ενταχθούν στο μέτρο, αλλά μέχρι να εφαρμόσουν σύστημα υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης, ο Φ.Π.Α των τιμολογίων που εκδίδουν χωρίς Πάροχο, θα υπολογίζεται στο διπλούν.


Στην ΣτΑ (Συνέλευση των Αντιπροσώπων) του Ο.Ε.Ε, μεταξύ των άλλων τίθεται και το θέμα «Αναγνώριση των πτυχιούχων των Τ.Ε.Ι, ως Μελών του Ο.Ε.Ε». Εκτός από την Παράταξη, που έθεσε το θέμα και το οποίο είχε στο προεκλογικό της πρόγραμμα, όλες οι άλλες παρατάξεις το καταψήφισαν με δύο ισχυρά επιχειρήματα : α) Δεν το λέει ο νόμος και β) Οι εκλογές τελείωσαν.

Λαϊκή Σοφία
✻ Δες μάνα και πάρε κόρη.
✻ Μη βλέπεις τα ποδάρια του τα στραβά, βλέπε που χορεύει ίσια.
✻ Βασιλικός κι αν μαραθεί, τη μυρωδιά την έχει.
 

Ιούλιος


Το Υπ. Εργασίας ανακοινώνει ότι θα εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα και στο Δημόσιο με ευέλικτο ωράριο όμως έως συν/πλην 8 ώρες.


Ανακοινώνεται επίσης νέα Ρύθμιση ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών σε έως 480 δόσεις για οφειλές οι οποίες είχαν δημιουργηθεί από τις 18.11.2023 έως 19.11.2023 και μόνο για οφειλέτες οι οποίοι είχαν επιλέξει το κίτρινο τιμολόγιο των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος.


Στο Υπ.Οικονομικών συστήνεται επιτροπή από λογιστές και στελέχη της Kομισιόν με σκοπό να επανεξεταστεί το πλαίσιο απο-σύνδεσης  POS με ταμειακές μηχανές καθώς ανακαλύφθηκε ότι έχει δημιουργηθεί ένας πολύ ισχυρός βαθμός εξάρτησης μεταξύ αυτών των δύο συστημάτων.

Λαϊκή Σοφία
✻ Την ξένη γνώμη αγροίκα την και τη δική σου κράτει, κι εκείνην όπου σε ωφελεί, με δαύτηνε περπάτει.
✻ Πάντα ξεχνά η πεθερά πως ήτονε και νύφη.
✻ Μάτια και φρύδια έβλεπα και πίστεψα ο καημένος, μα την καρδιά δεν έβλεπα και βγήκα γελασμένος.
 

Aύγουστος

✔ Ανακοινώνεται παράταση για την υποβολή των δηλώσεων. Ο Υφυπουργός οικονομικών δηλώνει ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί και ότι από το νέο έτος θα υπάρχει ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο για την υποβολή των δηλώσεων.


Ανακοινώνεται η νέα έκδοση myDATA 1.34. Τροποποιείται η απόφαση Α.1138/2020 και καθορίζεται νέος τρόπος και χρόνος για την διαβίβαση των εσόδων. Από 1.1.2025 τα έσοδα τιμολόγησης θα πρέπει να διαβιβάζονται σε εξω-πραγματικό χρόνο, δηλαδή ΠΡΙΝ την έκδοση του παραστατικού (με την λήψη της Παραγγελίας). Η αλλαγή αυτή προκρίθηκε καθώς είναι γνωστό ότι Παραγγελία θα έχουμε σε κάθε περίπτωση, ενώ η έκδοση του παραστατικού εσόδου είναι αμφίβολη.


Εξαρθρώθηκε «κύκλωμα» διακίνησης «αποδείξεων καυσίμων», που δρούσε σε όλη την Ελλάδα. «Εγκέφαλος» ήταν η Θεία – Κονδύλω (εκ Ριόλου Αχαΐας). Το κύκλωμα είχε υπό τον έλεγχό του 2.131 (περίπου) πρατήρια υγρών καυσίμων σέ όλη την Ελλάδα. Εκτός από την επικεφαλής συνελήφθησαν, έως τώρα και 300 «μηδενιστές του φόρου» ή αλλιώς αποκαλούμενοι «Σου βγάζω ότι φόρο θέλεις». Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν «αποδείξεις καυσίμων», αξίας 35 εκατομμυρίων ευρώ περίπου που οι κατηγορούμενοι ετοιμάζονταν να χρησιμοποιήσουν ως «Μπαλαντέρ» στις Φορολογικές Δηλώσεις των πελατών τους (υπολογίζεται ότι τις χρησιμοποιούσαν επί 5 φορές).
Η ΑΑΔΕ, με σκοπό τον περιορισμό του φαινομένου δημιουργεί καινούργιο κωδικό διαβίβασης «13.99» στην πλατφόρμα myDATA στον οποίο αναγράφονται και τα στοιχεία της Απόδειξης, ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί σ΄ άλλο φορολογούμενο.

Λαϊκή Σοφία
✻ Αυτός που ‘χασε το χοίρο του, όλο μουγκριές ακούει.
✻ Προτού σκάσουν τα αυγά, άρχισε να μετράει τα πουλιά.
✻ Σε όλα υπάρχει νόμος, στα μάτια όχι όμως.
 

Σεπτέμβριος

✔ Δημοσιεύεται η απόφαση για την ενεργοποίηση των προστίμων myDATA. Από τα πρόστιμα εξαιρούνται το Δημόσιο και ο ευρύτερος Δημόσιος Τομέας, οι Αγρότες και «αυτοδικαίως» όσοι από την παροχή υπηρεσιών και από την εστίαση δεν εκδίδουν αποδείξεις καθώς είναι γνωστό ότι όταν δεν εκδίδεις δεν διαβιβάζεις.


Η ΑΑΔΕ διοργανώνει επίκαιρη ημερίδα στη Αυστραλία για να ενημερώσει τους Έλληνες της διασποράς για τα νέα πρόστιμα myDATA.


Στο Υπ. Οικονομικών συστήνεται επιτροπή από λογιστές και στελέχη του συνήγορου του πολίτη για να διερευνήσουν :
α) για ποιο λόγο δεν δόθηκε παράταση στις δηλώσεις έως 15.9.2024 και
β) για ποιο λόγο δεν ζητήθηκε παράταση.


Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει στη ΔΕΔ νέα μέτρα πριν τα ανακοινώσει στη ΔΕΘ,  καθώς τα έσοδα από την φορολογία των ατομικών επιχειρήσεων παρουσιάζουν αύξηση κατά 2 δις ευρώ μόνο από τις δηλώσεις του 2023.
Τα νέα μέτρα είναι τα ακόλουθα:
– Έκτακτο βοήθημα, το αποκαλούμενο «Θερμοκηπιακό», για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Αυτό προκαλεί σύγχυση, καθώς κάποιοι νομίζουν ότι αφορά και τους εργάτες γης, που εργάζονται στα θερμοκήπια.
– Δίνεται επιχορήγηση στις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική.

Λαϊκή Σοφία
✻ Αντί να βογκάει ο γάιδαρος βογκάει ο καβαλάρης.
✻ Τον γάιδαρο δεν τον ρωτούν όταν τον σαμαρώνουν.
✻ Πάνω που έμαθε ο γάιδαρος να μην τρώει, ψόφησε.

 

Οκτώβριος


Τροποποιείται το σχετικό άρθρου του νόμου που ορίζει την ασθένεια λογιστή και με τη νέα διάταξη ορίζεται πλέον ότι η σχετική απόφαση θα εκδοθεί εντός των επόμενων 5 ετών.


Το Υπ. Εργασίας ανακοινώνει ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά και για τις επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης και στον κλάδο των ξενοδοχείων, τουριστικών καταλυμάτων κ.λπ, αλλά μόνο για τους Έλληνες εργαζομένους των επιχειρήσεων αυτών.


Ανακοινώνεται ως κατ΄ έθιμο η παράταση της προθεσμίας στις Γενικές Συνελεύσεις κατά 50 επιπλέον ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία που ορίζει ο νόμος.


«Πλατινένιο», μέσα σε λίγες μέρες γίνεται το cd «Να βάλεις Πάροχο», που εκτός το ομώνυμο τραγούδι, περιέχει και τις επιτυχίες (σουξέ) : «μπι του τζι» «κιού αρ», «Φημ και πώς», «Κλειδωμένοι κ΄ οι δύο », «Μια Απόκλιση και μόνο είσαι στο δικό μου Δρόμο», «Φημάς, να με θυμάσαι όπου πας» κ.λπ. Εκτός λοιπόν τις Εταιρείες Λογισμικού, τους Εισηγητές Σεμιναρίων και τους Συγγραφείς, έρχεται τώρα και η «Μουσική Βιομηχανία», να τα «κονομήσει» από τα myDATA. Φημολογείται ότι Στιχουργός στο συγκεκριμένο cd, είναι γνωστός αρθρογράφος και εισηγητής του «Φορολογικού Παράδεισου», κρυπτόμενος κάτω από το ψευδώνυμο «Riolos».

Λαϊκή Σοφία
✻ Αν δεν κουνήσ’ η σκύλα την ουρά της, ο σκύλος δεν πάει κοντά της.
✻ Μητ’ ο σκύλος τρώει τ’ άχυρο μήτε τον γάιδαρο αφήνει.
✻ Δεμένο σκυλί, πρόβατα δε φυλάει.

Νοέμβριος

✔ 
Εκδίδεται ο κανονισμός για τον 4557/2018 «Ξέπλυμα Χρήματος» από την ΑΑΔΕ οποίος προβλέπει ότι οι λογιστές μεταξύ άλλων θα υποχρεούνται να δηλώνουν στην αρχή ξεπλύματος βρώμικου χρήματος όσους δεν διαβιβάζουν εμπρόθεσμα στα myDATA. Επίσης με τον κανονισμό αυτό εγκρίνονται ως κατάλληλες και τέσσερις μάρκες απορρυπαντικών.
Ως εποπτική Αρχή για τους λογιστές ορίζεται με νομοθετική ρύθμιση η ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική αρμόδια αρχή για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εγκαταστάσεις).

✔  Στο υπ. Οικονομικών συστήνεται επιτροπή από λογιστές και φοροτεχνικούς για να επανεξεταστεί το πλαίσιο των επιτροπών.

✔ 
Πηγές της ΑΑΔΕ, αναφερόμενες στο θέμα της σύλληψης δύο Αγροτών στο χωριό Ριόλο Αχαΐας , οι οποίοι εξέδιδαν «χειρόγραφα τιμολόγια» , αντί της χρήσης «τιμολογιέρας» ή «παρόχου», δήλωσαν ότι είναι σε συνεννόηση με όλες τις αντιπροσωπείες τρακτέρ, για την προσθήκη όχι μόνο της «τιμολογιέρας» ή «παρόχου», ως αξεσουάρ στο τρακτέρ, αλλά και της «Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας», καθώς αυτή από 1/1/2025, καθίσταται υποχρεωτική και για τους Εργάτες Γης.
Ειδικά δε για τους «Λαικάτζήδες», θα προβλέπεται ως αξεσουάρ στα «Αγροτικά» και «ΦΗΜ διασυνδεδεμένη με POS», καθώς και ειδικοί ανιχνευτές του Υπ. Ανάπτυξης για τον Έλεγχο των τιμών.

Λαϊκή Σοφία
✻  Κι αν στόλισες το γάιδαρο, γι’ άλογο δεν περνιέται!
✻  Όταν ψοφήσουν τ’ άλογα, τιμή έχουν τα γαϊδούρια!
✻  Μαντζουράνα στο κατώφλι, γάιδαρος στα κεραμίδια.

Δεκέμβριος

✔  Εκδίδεται η ερμηνευτική για το Νόμο 4935/26-05-2022, με αρκετά παραδείγματα και διευκρινήσεις και με αναδρομική ισχύ από 1.1.2022. Οι δικαιούχοι των ευεργετημάτων θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση.

✔  Μειώνονται σε μεγάλο βαθμό, οι αντιδράσεις για το myDATA, μετά από την επιτυχία της πώλησης της εφαρμογής στις Φορολογικές Διοικήσεις επτά άλλων Χωρών με πλειοδοτικό διαγωνισμό.

✔ 
Δημοσιεύεται ιστορική μελέτη με τίτλο : «Τα αίτια των Παρατάσεων», στην οποία αναφέρεται ως κύριος λόγος της Παράτασης, η ύπαρξη των Προθεσμιών.

✔ 
Σύλληψη χιλίων δεκατριών ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης γιατί από τα στοιχεία του myDATA προέκυψε ότι οι μηνιαίες Αγορές τους ήταν άνω του πενταπλασίου σε σχέση με τις μηνιαίες Πωλήσεις. Οι περισσότεροι απ΄ αυτούς στην απολογία τους δήλωσαν : «Ο Λογιστής κάνει τις καταχωρήσεις, αυτός έχει και τους κωδικούς taxis, αυτόν ρωτήστε …» και μερικοί μερικοί είπαν «Μα εμείς φορολογούμαστε ούτως ή άλλως τεκμαρτά»

Λαϊκή Σοφία
✻  Πολλά ξέρει ο ποντικός μα πιο πολλά ο γάτος.
✻  Ο λύκος με μηνύματα ποτέ αρνί δεν τρώγει.
✻  Σαράντα τ’ άλογο κι εξήντα το σαμάρι.

Εις Μνήμη Βαγγέλη Μιχελινάκη.

Καλή Χρονιά με Υγεία Δύναμη και Δημιουργικότητα.

Πηγή