Με τη συνδρομή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) θα επιχειρηθεί να λυθεί το πρόβλημα της στέγασης των 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ), έπειτα από την αποτυχία να προχωρήσει σχετικό ΣΔΙΤ.

Με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασιλείου Παπαγεωργίου, ανατέθηκε στο ΤΕΕ η υλοποίηση του έργου «Αγορά 13 κτιρίων για τη στέγαση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας», συνολικού προϋπολογισμού 127,194 εκατ. ευρώ, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΑΙΓΙΣ».

Όπως σημειώνεται σχετικά η υλοποίηση της δράσης κρίνεται απαραίτητη καθώς αφορά στην όλο και πιο επιτακτική ανάγκη διαχείρισης κρίσεων και στη νευραλγικής σημασίας ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Η …περιπέτεια ενός ακόμα κτιριακού ΣΔΙΤ άρχισε στο τέλος του 2020 όταν η εταιρία του δημοσίου Κτηριακές Υποδομές (ΚΤ.ΥΠ.) ανέλαβε για λογαριασμό του Πολιτικής Προστασίας να προωθήσει διαγωνισμό συνολικού προϋπολογισμού 131,5 εκατ. για την κατασκευή των 13 ΠΕΚΕΠΠ.

Είχε προηγηθεί η εξαγγελία τους με το ν. 4662/2020. Αντικείμενο των ΠΕΚΕΠΠ είναι ο συντονισμός, ο σχεδιασμός, η εποπτεία, η οργάνωση και η υλοποίηση των δράσεων αντιμετώπισης και παροχής οργανωμένης υποστήριξης στον αρμόδιο φορέα διαχείρισης και αντιμετώπισης των καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης και των συνεπειών τους, στο πλαίσιο της τοπικής αρμοδιότητάς τους καθώς και η συλλογή, επεξεργασία και διαβίβαση πληροφοριών που αφορούν σε εν εξελίξει συμβάντα ή επικείμενη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Μεσολάβησαν περίπου τρεισήμισι χρόνια και στις 25 Ιουλίου 2024, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΤ.ΥΠ. αποφάσισε τη ματαίωση της διαδικασίας με την αιτιολογία ότι «δεν παραδόθηκαν από τον κύριο του έργου (υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας) οικόπεδα κατάλληλα ιδιοκτησιακά και πολεοδομικά για την ανέγερση των Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας».

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ είχε «σπάσει» σε δύο τμήματα. Το ένα περιελάβανε 7 ΠΕΚΕΠΠ κόστους 70,8 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρο, Βόρειο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά και το δεύτερο 6 κόστους 60,7 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου. Ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει οι ΓΕΚ Τέρνα, Άκτωρ Παραχωρήσεις, Άβαξ, Intrakat και Μυτιληναίος (σήμερα Metelen) – ΑΤΕΣE.

Πηγή