Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Το τέλος της ανοδικής εβδομάδας έφερε μία ήπια διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο που για τους περισσότερους ήταν μάλλον φυσιολογική και αναμενόμενη. Όταν μέσα σε μία εβδομάδα ο Γεν. Δείκτης έχει καταγράψει τόσο μεγάλη άνοδο με τα blue chips (τράπεζες και μη χρηματοοικονομικά) να πρωταγωνιστούν ανοδικά, είναι λογικό να υπάρξει διόρθωση.

Η εβδομαδιαία μεταβολή Γενικού Δείκτη ήταν 4,73% και η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 108 εκατ. Ευρώ. Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε εάν θα υπάρξει συσσώρευση (στήριξη στις 900-910 μονάδες) ή περαιτέρω άνοδο προς τις 1.000 μονάδες μέχρι το τέλος του μήνα.

Διορθώνουν οι δείκτες σε Αμερική και Ευρώπη

Πτωτικά κινούνται οι μεγαλύτερες δείκτες στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε και Βρετανία. Η σημερινή ήπια υποχώρηση αποδίδεται και στην εικόνα που έχουν οι ευρωπαϊκές αγορές ενώ και στην Αμερική υπάρχει ακόμη πιο βίαια διόρθωση λόγω των φόβων για τις πληθωριστικές πιέσεις και τις αποκόμισης των εβδομαδιαίων κερδών.

Μία μικρή υποχώρηση στον Γεν. Δείκτη από την αποκόμιση κερδών

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 949,39 μονάδες ( ελάχιστη διακύμανση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης) με υποχώρηση (-0,67%). Η αξία συναλλαγών ήταν υψηλή μεν αλλά αρκετά χαμηλότερα από τις προηγούμενες συνεδριάσεις στα 84,3 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 45 έκλεισαν ανοδικά και οι 65 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE large cap υποχώρησε κατά (-0,83%) και ο δείκτης FTSE Mid Cap μειώθηκε κατά (-0,3%). Ανοδικά κινήθηκαν οι κλάδοι Υγείας (2,89%), Κατασκευών (0,83%) και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (0,09%). Τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν οι κλάδοι των Ταξιδιών-Αναψυχής (-1,18%), Τηλεπικοινωνιών (-1,03%), Πρώτων Υλών (-1,01%) και Τραπεζών (-0,95%).

Οι συνεδριάσεις από την νέα εβδομάδα θα επηρεαστούν από τις ανακοινώσεις (εάν υπάρξουν) της Fitch για το ελληνικό αξιόχρεο και τις τράπεζες (μας είχε ήδη προιδεάσει θετικά με την πρόσφατη έκθεσή της) και βέβαια τις διεθνείς εξελίξεις σχετικά με τον πληθωρισμό και το κόστος ενέργειας. Γενικότερα οι αγορές προς το παρόν έχουν διαψεύσει όσους έβλεπαν καταστροφές αλλά και πάλι δεν παύουν να είναι ευάλωτες σε βίαιες διορθώσεις. Πάντως ο Ιανουάριος είναι θετικός για την συντριπτική πλειονότητα των αγορών ανά τον κόσμο και για τις εισηγμένες μετοχές τους.

Πηγή