Γέννημα θρέμμα του μίσους που πυροδότησε η μαζική εισροή προσφύγων το 2015 και η αδυναμία εύλογης αντιμετώπισής του, φαίνεται να είναι ο 50χρονος Σαουδάραβας, δράστης της επίθεσης στο Μαγδεμβούργο.
Είναι το ίδιο κύμα που σχεδόν την ίδια περίοδο τροφοδοτούσε και το νεοσύστατο τότε το ακροδεξιό, αντι-ισλαμικό, αντιμεταναστευτικό και λαϊκιστικό, AfD.
Με τη Γερμανία να οδεύει προς τις εκλογές της 25ης Φεβρουαρίου, το μεταναστευτικό, ήδη τεράστιο ζήτημα στη χώρα, απειλεί με ανάφλεξη όλο το προεκλογικό σκηνικό και εκτροχιασμό της συζήτησης από το πεδίο της οικονομίας, θέμα που έμοιαζε να συνιστά την υπ’ αριθμό 1 προτεραιότητα και ανησυχία των Γερμανών, προ της επίθεσης.
Πράγματι, σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις (ινστιτούτο Forschergruppe Wahlen) σχετικά με τις κύριες ανησυχίες των Γερμανών ψηφοφόρων, η οικονομική κρίση είχε ξεπεράσει τη μετανάστευση.
Αλλά η τάση αυτή ενδέχεται να υποχωρήσει ραγδαία μετά την επίθεση, όπως συνέβη και μετά τη δολοφονία σε φεστιβάλ του Ζόλινγκεν το περασμένο καλοκαίρι. Και τούτη τη φορά οριστικά.
Δηλητήριο
Διότι εάν σε αυτό το κλίμα προσθέσει κανείς την επάνοδο Τραμπ με την αντιμεταναστευτική του ατζέντα αλλά και τις δηλητηριώδεις παρεμβάσεις -δίκην εξωτερικού σχολιαστού- πολιτικά αμφιλεγόμενων προσωπικοτήτων όπως ο Έλον Μασκ και ο Νάιτζελ Φάρατζ- τότε η τραγωδία της Παρασκευής μπορεί να επικρατήσει σαρωτικά στην γερμανική προεκλογική σκηνή.
Τα μεγάλα κόμματα έχουν ήδη υιοθετήσει μια πιο σκληρή στάση για τη μετανάστευση στα προεκλογικά τους μανιφέστα. Με το CDU και το AfD, να θέλουν αμφότερα να εισαγάγουν συνοριακούς ελέγχους στη Γερμανία και να διευκολύνουν την απέλαση των προσφύγων.
Το AfD, μαζί με άλλα ακροδεξιά ευρωπαϊκά κόμματα, λίγο μοιάζει να ενδιαφέρονται για τα θύματα ή τα ελατήρια του δράστη. Επικεντρώνουν απλά στο γεγονός ότι υπήρξε και αυτός ένας από τους μετανάστες. Η Άλις Βάιντελ, συμ-πρόεδρος του AfD, ήδη ρωτά: «Πότε θα τελειώσει αυτή η τρέλα;»
Ο Μερτς του CDU έσπευσε να σκιαγραφήσει ένα συντηρητικό όραμα για το πώς θα κυβερνήσει, λέγοντας ότι θα μειώσει ραγδαία τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που θα επιτρέπεται να εγκατασταθούν στη Γερμανία.
Είχαν προειδοποιηθεί;
Αλλά αυτό που μπορεί να φτάσει στα άκρα την προεκλογική συζήτηση είναι πληροφορίες που (επικαλούμενες τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας) υποστηρίζουν ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της μουσουλμανικής χώρας είχαν προειδοποιήσει τις γερμανικές αρχές -και μάλιστα όχι μία φορά- για τον δράστη και τις εξτρεμιστικές του απόψεις.
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, του οποίου το κεντροαριστερό κόμμα φαίνεται ότι θα χάσει την εξουσία τον Φεβρουάριο, περιέγραψε την επίθεση ως μια «τρομερή, παρανοϊκή πράξη» προσθέτοντας ότι «όσοι θέλουν να σπείρουν μίσος» δεν θα κερδίσουν.
Αλλά ο Σολτς αντιμετωπίζει ήδη καίρια ερωτήματα τις επόμενες ημέρες σχετικά με το τι ήταν γνωστό για τον ύποπτο.
Στις εκατοντάδες, παραληρηματικές κατά κανόνα αναρτήσεις του, προ της επίθεσης, ο Ταλέμπ έκανε λόγο για συνωμοσία από τις γερμανικές αρχές εναντίον των Σαουδάραβων προσφύγων που θέλουν να γλιτώσουν από την πατρίδα τους, σε «μυστικές επιχειρήσεις» Γερμανών αστυνομικών, παραδεχόταν ανοιχτά το μίσος του για το Ισλάμ και έλεγε ότι ζητούσε εκδίκηση για το γεγονός ότι η Γερμανία, όπως ισχυριζόταν, ήθελε να «ισλαμοποιήσει» την Ευρώπη.
Σε μια από τις αναρτήσεις του στο X από τις 13 Αυγούστου, έγραψε στα αραβικά: «Σας διαβεβαιώ: εάν η Γερμανία θέλει πόλεμο, θα τον έχει. Αν η Γερμανία θέλει να μας σκοτώσει, θα τους σφάξουμε, θα πεθάνουμε ή θα πάμε περήφανα στη φυλακή».
Και η ανάρτηση προχωρούσε: «Επειδή έχουμε εξαντλήσει όλα τα ειρηνικά μέσα, και αντιμετωπίζουμε απλά περισσότερα εγκλήματα από την αστυνομία, την κρατική ασφάλεια, την εισαγγελία, τη δικαιοσύνη και το υπουργείο Εσωτερικών, η ειρήνη δεν έχει νόημα πια».
Σημείο καμπής
Σε άλλη ανάρτησή του τον Μάιο έγραφε ότι αναμένει να πεθάνει φέτος. Ισχυριζόταν ότι οι γερμανικές αρχές είναι διεφθαρμένες και προσέθετε: «Θα αναζητήσω δικαιοσύνη με κάθε κόστος».
Σημείο καμπής για τον Ταλέμπ ίσως ήταν η έγκριση της αίτησής του για άσυλο το 2016.
Τότε δημοσιοποίησε το γεγονός ότι αποκήρυξε την πίστη του στο Ισλάμ, γεγονός που έστρεψε την οικογένεια και τους φίλους του εναντίον του καθώς και πολλούς ασθενείς του.
Συνέντευξή του στη FAZ το 2019, είναι αποκαλυπτική για το μίσος του δράστη προς το Ισλάμ και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του.
«Φαίνεται ότι το παρασκήνιο του εγκλήματος θα μπορούσε να ήταν η δυσαρέσκεια του δράστη για τη μεταχείριση των προσφύγων από τη Σαουδική Αραβία στη Γερμανία», ανέφεραν οι γερμανικές αρχές επισήμως.
Η δε υπουργός Εσωτερικών Φέζερ δήλωσε ότι οι αρχές μπορούν «να πουν με βεβαιότητα ότι ο δράστης ήταν προφανώς ισλαμοφοβικός».