«Με δυο σταγόνες κονιάκ»· το ξεθωριασμένο χειροκρότημα ζωντανεύει και  η σκηνή του Θεατράλε  φωτίζεται ξανά για να υποδεχτεί σε σκηνοθεσία της βραβευμένης Μαρίας Κατσιώνη το ομώνυμο θεατρικό της έργο. Η μουσικοθεατρική παράσταση κάνει πρεμιέρα αύριο,  Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, στις 7 μ.μ.  [Κασομούλη 30, Νέος Κόσμος].

Το «Δυο σταγόνες κονιάκ» είναι ένα αφήγημα με στιγμές από τη ζωή μιας ηθοποιού και μια ζωντανή αναπόληση των ρόλων που την σημάδεψαν· την ερμηνεύει η Κατερίνα Γκατζόγια, ενώ η παράσταση ανεβαίνει με συνοδεία ζωντανής μουσικής και τραγουδιού από τους μουσικούς Δημήτρη Καλογερά, Λεωνίδα Καλογερά και Νίκο Επίσκοπο.

Η ψυχή της παράστασης, σκηνοθέτις Μαρία Κατσιώνη μίλησε μαζί μας.

Θα θέλατε να μας συστήσετε την Ευγενία Καρανάση; Και την έχετε, άραγε, προικίσει με στοιχεία  του δικού σας επαγγελματικού ή προσωπικού προφίλ;

«Η Ευγενία Καρανάση είναι μια σπουδαία γυναικεία μορφή που ξεκίνησε κοριτσάκι την καλλιτεχνική της πορεία στα περιπλανώμενα μπουλούκια, έζησε τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες των θιάσων της εποχής και έλαμψε τη δεκαετία του ’70 στο ελληνικό θέατρο.

Η ηρωίδα μας είναι ένα πρόσωπο φανταστικό, επομένως ο ρόλος της χτίστηκε από την αρχή με κάθε λεπτομέρεια. Έχει στοιχεία δικά μου, κυρίως στον τρόπο που ακροβατεί τους ρόλους, αλλά περισσότερο  εμπνέεται από την ηθοποιό που υποδύεται την Καρανάση ,την Κατερίνα Γκατζόγια, στην ελευθερία που νιώθει στη  σκηνή και στον τρόπο που βιώνει τον κάθε ρόλο. Το δύσκολο κομμάτι στον ρόλο της Καρανάση είναι ότι έπρεπε να ξεχνά τη δική της  προσωπικότητα και, ταυτόχρονα, να την καταθέτει χωρίς κανείς να το καταλαβαίνει στους ρόλους που ζωντανεύει κάθε φορά. Το θέατρο εν θεάτρω!»

Το έργο σας συνοδεύεται από θεατρικά κείμενα. Πώς έγινε η επιλογή  τους; Και πόσο δύσκολη ήταν η ενσωμάτωση τους, ώστε να διατηρείται ο σεβασμός προς αυτά αλλά να υπάρχει και συνοχή μεταξύ τους;

«Η επιλογή των κειμένων καθώς και η διασκευή τους  ήταν αρκετά δύσκολη υπόθεση, γιατί έπρεπε να ταιριάζουν με το ύφος του έργου και με το μουσικό ρεπερτόριο· επειδή η Ευγενία Καρανάση μεταμορφώνεται σε διάφορες ηρωίδες,  οι οποίες αναδύονται μέσα από συγκεκριμένες μουσικές εποχές».

Υπάρχει ανάμεσα στα κείμενα αυτά κάποιο που εσείς θεωρείτε   ιδιαίτερα σύγχρονο και επίκαιρο;

«Ναι υπάρχει ένα κείμενο που έχω διασκευάσει από την αυτοβιογραφία της Φλέρυ Νταντωνάκη,  που μιλάει για τον καλλιτέχνη και την ψυχή που καταθέτει στο έργο του· πραγματικά ένα κείμενο πιο επίκαιρο από ποτέ. Θα δανειστώ και μια φράση που μου αρέσει πολύ “…Η τέχνη, αν το καλοσκεφτείς, είναι ένα άγχος, μια μαρτυρική αναζήτηση του πώς θα είσαι πάντα αληθινός…”».

Μιλήστε μας για την επιλογή να ερμηνεύσει την ηρωίδα σας η  Κατερίνα Γκατζόγια, αλλά και για την παρουσία των μουσικών που τη συνοδεύουν επί σκηνής.

«Η Κατερίνα είναι μια πολύ έμπειρη ηθοποιός, υπηρετούμε το ίδιο είδος θεάτρου και είμαστε ακριβώς στην ίδια καλλιτεχνική κατεύθυνση· στην αναζήτηση της αλήθειας του ηθοποιού και της μετάδοσής της. Επιπλέον, επέλεξα να συνοδεύουν την Κατερίνα με live μουσική και τραγούδι υπέροχοι μουσικοί, γιατί θέλω να δώσω στο κοινό ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα γεμάτο εικόνες και ήχους».

Πώς αισθάνεσθε  ως «απόφοιτος Λυκείου»; Νιώθετε ότι υποτιμάστε ή το πείσμα ενός καλλιτέχνη γέρνει τη ζυγαριά πάντα στην Τέχνη;

«Θίγουμε ένα τεράστιο θέμα, σχετικά με την κρατική υποβάθμιση των καλλιτεχνών και γενικότερα του κλάδου των παραστατικών τεχνών. Η απάντηση είναι η μοναδική ιστορικά πράξη της 8ης Φεβρουαρίου: Η παραίτηση των Καθηγητών της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου· είναι η νίκη του φόβου!»

Ποια είναι τα σχέδια της ηρωίδας σας, Ευγενίας Καρανάση; Θα παραμείνει στο Θεατράλε στον Νέο Κόσμο ή θα αφηγηθεί τη ζωή της και σε άλλες περιοχές;

«Η Ευγενία Καρανάση θα ταξιδέψει και σε άλλους χώρους τέχνης και πολιτισμού εδώ στην Αθήνα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό».

Σαν επίλογο της κουβέντας μας, ποια φράση της ηρωίδας σας θα θέλατε  να μοιραστείτε μαζί μας;

«“Μπουλουκτζήδες απίθανοι ήμασταν,  με πάθος φλογερό, με ντουέντε”».

Επόμενες παραστάσεις:
Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, ώρα 8:30 μ.μ.
Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, ώρα 7:00 μ.μ.
Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, ώρα 8:30 μ.μ.

Στη συνέχεια,  η παράσταση θα περιοδεύσει και σε άλλους χώρους τέχνης και πολιτισμού.

Ταυτότητα της παράστασης           

Σκηνοθεσία – διασκευή κειμένων: Mαρία Κατσιώνη
Ζωντανή μουσική τραγούδι – κιθάρα: Δημήτρης Καλογεράς & Λεωνίδας Καλογεράς
Ζωντανή μουσική πιάνο: Νίκος Επίσκοπος
Σκηνογραφία: Διονυσία Μπλαζάκη
Επιμέλεια κίνησης: Γεωργία Καραμέρου
Ερμηνεύει η Κατερίνα Γκατζόγια

Πηγή