Θύμα άγριας επίθεσης από μέλη της ισραηλινής σωφρονιστικής υπηρεσίας φέρεται να έπεσε ο Μαρουάν Μπαργκούτι, ο πιο γνωστός Παλαιστίνιος κρατούμενος, σύμφωνα με καταγγελίες παλαιστινιακών οργανώσεων υπεράσπισης των δικαιωμάτων των κρατουμένων.

Βάσει των καταγγελιών, μέλη των «μονάδων καταστολής της σωφρονιστικής υπηρεσίας» χτύπησαν τον Μαρουάν Μπαργκούτι σε κελί απομόνωσης της φυλακής Μεγκίντο, στο βόρειο Ισραήλ, στις 9 Σεπτεμβρίου.

Οι οργανώσεις επικαλούνται έναν δικηγόρο που συνάντησε χθες, Σάββατο, τον κρατούμενο, στην πρώτη επίσκεψη που δέχθηκε εδώ και τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η επίθεση προκάλεσε πολλαπλά τραύματα στο σώμα του Μαρουάν Μπαργκούτι.

Η ισραηλινή σωφρονιστική υπηρεσία δεν έχει προβεί επί του παρόντος σε κάποιο σχόλιο, σύμφωνα με το AFP.

Παλαιστινιακές μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι ο Μαρουάν Μπαργκούτι έχει δεχθεί δύο επιθέσεις από τότε που τέθηκε σε απομόνωση.

Μαρουάν Μπαργκούτι: Ο φυλακισμένος Παλαιστίνιος που μπορεί να φέρει την ειρήνη

Ποιος είναι ο Μαρουάν Μπαργκούτι

Πρώην στέλεχος της Φάταχ, ο Μαρουάν Μπαργκούτι εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Συνελήφθη από τις ισραηλινές αρχές το 2002 και καταδικάσθηκε το 2004.

Θεωρείται «τρομοκράτης» από το Ισραήλ. Η ισραηλινή δικαιοσύνη του επέβαλε πέντε ποινές ισόβιας κάθειρξης για φόνους λόγω του ρόλου του στην δεύτερη Ιντιφάντα (2000-2005).

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται στα παλαιστινιακά εδάφη, παραμένει μία εξαιρετικά δημοφιλής προσωπικότητα της παλαιστινιακής αντίστασης, ενώ φέρει την επωνυμία «ο Μαντέλα της Παλαιστίνης».

Το όνομά του περιλαμβάνεται στις λίστες των Παλαιστινίων κρατουμένων η αποφυλάκιση των οποίων είναι πιθανόν να ζητηθεί στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων με ομήρους ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς.

Το όνομά του είναι επίσης το πρώτο που αναφέρεται σε άρθρα διεθνών αναλυτών στο πλαίσιο των υποθέσεων για την πιθανή σύνθεση μίας μελλοντικής ενιαίας παλαιστινιακής ηγεσίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Πηγή