Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven
Η υψηλή ανεργία και ο πολύ υψηλός πληθωρισμός είναι τα δύο ‘αγκάθια’ για το οικονομικό επιτελείο ενόψει του τέλους του 2022 και του α’ εξαμήνου 2023. Τα μηνύματα που φέρνουν οι ξένοι σύμβουλοι στην κυβέρνηση είναι ότι ανεργία και πληθωρισμός θα πρέπει να υποχωρήσουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα προκειμένου η επόμενη χρονιά (προϋπολογίζεται ανάπτυξη πέριξ του 2,5%) να δείξει σημάδια αναπτυξιακής αντοχής και να μην περάσει σε ύφεση.
Επείγουσα ανάγκη μείωση της ανεργίας
Στον τομέα αντιμετώπισης της ανεργίας, η κυβέρνηση προχωρά στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 1,5 δις ευρώ προκειμένου να αυξήσει την απασχόληση σε νεαρές ηλικίες. Πρόκειται για ένα μέτρο συγκεκριμένης διάρκειας απασχόλησης που θα καλύψει τουλάχιστον 50.000 εργαζόμενους μέχρι τις αρχές 2023. Ταυτόχρονα θα προχωρήσει στις χρηματοδοτήσεις με 1-1,5 δις ευρώ για την κατάρτιση εργαζομένων και την προώθηση της ψηφιακής μεταρρύθμισης προκειμένου να αυξηθεί μεσο-μακροπρόθεσμα η παραγωγικότητα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί σε μονοψήφιο αριθμό η ανεργία μέχρι τον Μάρτιο 2023. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα κινείται στο 12,5% που είναι από τα υψηλότερα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με την έρευνα της Eurobank Research, το σταδιακό άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων από τον Μάιο 2021 είχε ως αποτέλεσμα την επιστροφή στο εργατικό δυναμικό πολλών δεκάδων χιλιάδων ατόμων που είχαν οδηγεί εκτός αγοράς εργασίας λόγω πανδημίας. Τα άτομα που επέστρεψαν, καταγράφηκαν ως απασχολούμενοι και όχι ως άνεργοι. Οι υπηρεσίες ήταν αυτές που έδωσαν τη μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη στο οκτάμηνο 2022. Το μέσο ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό / πληθυσμό αυξήθηκε στο 60,1% στο 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022 από 57,9% το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2021 και 56,5% στο 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020. Το μέγεθος της απασχολησιμότητας (60,1%) ουσιαστικά είναι μεγαλύτερο από την προ-πανδημίας περίοδο (59,1%) και η περαιτέρω ενίσχυσή του δύναται να αντισταθμίσει σε έναν βαθμό -τουλάχιστον για κάποια χρόνια- την αρνητική επίδραση του δημογραφικού προβλήματος στην απασχόληση.
Πληθωρισμός. Ο ‘γόρδιος δεσμός’
Στο επίπεδο του πληθωρισμού, τα λειτουργικά κόστη σε όλους τους κλάδους της οικονομίας έχουν αυξηθεί πάνω από 20% έως και 50% σε βιομηχανικές δραστηριότητες και αυτό καθιστά εξαιρετικά πιθανή μία επιχειρηματική επιδείνωση μέσα στο α’ εξάμηνο 2023, δηλαδή κατά το διάστημα που θα διεξαχθεί και ο προεκλογικός αγώνας. Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την ΕΚΤ έχει περάσει το μήνυμα ότι ο υψηλός πληθωρισμός της Ελλάδας (αυξήθηκε κατά 3% μέσα στον Σεπτέμβριο) πρέπει να αντιμετωπιστεί είτε με μισθολογικές μειώσεις (αντέδρασαν τα οικονομικά επιτελεία) είτε με περιορισμό της κατανάλωσης (αντιδρούν οι επιχειρήσεις). Το οικονομικό επιτελείο αναζητεί τρόπους για επιχειρηματικές επιδοτήσεις μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα προκειμένου να απορροφήσουν οι επιχειρήσεις την άνοδο του λειτουργικού κόστους χωρίς να μειωθούν μισθοί.