Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή μεταξύ άλλων διατάξεων προβλέπονται και φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς καθώς και άλλες φορολογικές διατάξεις.
Συγκεκριμένα
✔ Προστίθεται άρθρο στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε., ν. 4172/2013) με το οποίο προβλέπεται η χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν στην εισαγωγή πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε ρυθμιζόμενη αγορά.
Ειδικότερα, οι σχετικές δαπάνες (οι οποίες απαριθμούνται ενδεικτικά) εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα αυτών, κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους προσαυξημένες κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) με ανώτατο όριο της προκύπτουσας ωφέλειας λόγω της προσαύξησης το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.0000) ευρώ. Αν προκόψουν ζημίες, αυτές μεταφέρονται με βάση το άρθρο 27 του Κ.Φ.Ε.
Σε περίπτωση διατήρησης των μετοχών και άλλων τίτλων ισοδύναμων με μετοχές μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη ρυθμιζόμενη αγορά για χρονικό διάστημα μικρότερο των δέκα (10) συναπτών ετών από την εισαγωγή τους, αίρεται η χορηγηθείσα προσαυξημένη έκπτωση.
Η χορήγηση της ενίσχυσης πραγματοποιείται σύμφωνα με τους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων.
Τα ανωτέρω εφαρμόζονται για δαπάνες που πραγματοποιούνται κατά τα φορολογικά έτη 2025, 2026 και 2027. (άρθρο 24)
✔ Προβλέπεται μειωμένος [πέντε τοις εκατό (5%) αντί δεκαπέντε τοις εκατό (15%)] συντελεστής φορολόγησης (και συνακόλουθα παρακράτησης) ως προς τους τόκους εταιρικών ομολόγων υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις (εισηγμένων σε τόπο διαπραγμάτευσης εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά εκτός Ε.Ε. κ.λπ.), που αποκτώνται από φυσικά πρόσωπα που είναι κάτοικοι ημεδαπής. (άρθρο 25)
✔ Το κίνητρο του άρθρου 70Α του Κ.Φ.Ε. [έκπτωση έως του πενήντα τοις εκατό (50%) του εισφερόμενου ποσού από το φορολογητέο εισόδημα] επεκτείνεται και στους φορολογούμενους – φυσικά πρόσωπα που εισφέρουν κεφάλαιο σε εταιρεία που είναι ενταγμένη ή εντάσσεται σε πολυμερή μηχανισμό διαπραγμάτευσης που λειτουργεί στην Ελλάδα. (άρθρο 26)
Αιτιολογική έκθεση
Άρθρο 24
Στόχος της αξιολογούμενης ρύθμισης είναι η ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς με αύξηση της προσβασιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την παροχή κινήτρου για τη μείωση του κόστους εισαγωγής μετοχών τους στη ρυθμιζόμενη αγορά.
Άρθρο 25
Η μείωση του συντελεστή φόρου τόκων εισηγμένων εταιρικών ομολόγων που αποκτούν φυσικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι ημεδαπής θα συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του χρηματιστηριακού δανεισμού μετοχών, ιδίως σε σχέση με τον διακανονισμό ατελών συναλλαγών (fail trade settlement) και την παροχή κινήτρων στους δικαιούχους για τη διάθεση μετοχών τους προς δανεισμό.
Άρθρο 26
Με τις αλλαγές του ν. 5172/2024 (Α’ 10) στο άρθρο 70 Α του Κ.Φ.Ε. θεσπίστηκαν επιπλέον φορολογικά κίνητρα για τους επενδυτικούς αγγέλους – φυσικά πρόσωπα (angel investors) σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Με την αύξηση του ανώτατου ορίου επένδυσης σε νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς και δια της επέκτασης της δυνατότητας αξιοποίησης του κινήτρου αυτού για επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (Α.Κ.Ε.Σ.), διευρύνθηκαν τα φορολογικά κίνητρα για τους «επενδυτικούς αγγέλους», προκειμένου να ευνοηθεί η δημιουργία επενδυτικών σχημάτων εδραζόμενων εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα. Με το παρόν άρθρο επεκτείνονται τα κίνητρα των επενδυτικών αγγέλων, ώστε να δίνεται η δυνατότητα να επενδύουν και σε εταιρείες ενταγμένες σε πολυμερή μηχανισμό διαπραγμάτευσης.
Άρθρο 58
Επιχειρείται ο εξορθολογισμός του συστήματος φορολόγησης των Α.Ε.Ε.Α.Π., και εισάγεται ένα ειδικό, απλό και προβλέψιμο σύστημα, ώστε να καθιστά ελκυστική την επένδυση σε ακίνητη περιουσία που αποτελεί τον κύριο βραχίονα οικονομικής ανάπτυξης μέσω Α.Ε.Ε.Α.Π. Κατά κανόνα, διατηρείται η βάση της φορολογικής μεταχείρισης που θεσπίστηκε με το άρθρο 31 του ν. 2778/1999 (Α’ 295), αλλά επιδιώκεται η επίλυση ζητημάτων εφαρμογής του.
Συγκεκριμένα, με την παρ. 1 προβλέπεται ότι η έκδοση μετοχών από την Α.Ε.Ε.Α.Π., καθώς και η μεταβίβαση ακινήτων προς αυτήν απαλλάσσονται παντός φόρου, τέλους,συμπεριλαμβανομένου του ψηφιακού τέλους συναλλαγής, εισφοράς, δικαιώματος ή οποιασδήποτε άλλης επιβάρυνσης υπέρ του Δημοσίου, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και γενικά δικαιωμάτων υπέρ τρίτων. Η απαλλαγή αυτή δεν καταλαμβάνει και τον φόρο εισοδήματος για την υπεραξία που προκύπτει κατά την εισφορά κάθε είδους περιουσιακού στοιχείου, τρίτου (φυσικού ή νομικού) προσώπου προς την Α.Ε.Ε.Α.Π. Οι μεταβιβάσεις εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί ακινήτων που ανήκουν στις Α.Ε.Ε.Α.Π. υπόκεινται σε φόρο μεταβίβασης ακινήτων.
Στην παρ. 2 ορίζεται ότι οι Α.Ε.Ε.Α.Π. απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος για τα εισοδήματα που αποκτούν από μερίσματα, δικαιώματα και τόκους, ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης πλην μερισμάτων ημεδαπής, που αποκτούν μη υποκείμενα σε παρακράτηση φόρου. Για τους τόκους ομολογιακών δανείων, η απαλλαγή του πρώτου εδαφίου ισχύει με την προϋπόθεση ότι οι τίτλοι, από τους οποίους προκύπτουν οι τόκοι αυτοί, έχουν αποκτηθεί τουλάχιστον τριάντα (30) ημέρες πριν από τον χρόνο που έχει ορισθεί για την εξαργύρωση των τοκομεριδίων. Σε αντίθετη περίπτωση, ενεργείται παρακράτηση φόρου σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με την οποία εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση της Α.Ε.Ε.Α.Π. για τα εισοδήματα αυτά.
Περαιτέρω, στην παρ. 3 προβλέπεται ότι οι Α.Ε.Ε.Α.Π. υποχρεούνται σε καταβολή φόρου, ο συντελεστής του οποίου ορίζεται σε δέκα τοις εκατό (10%) επί του εκάστοτε ισχύοντος επιτοκίου παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Επιτοκίου Αναφοράς) προσαυξανομένου κατά μία (1) ποσοστιαία μονάδα και υπολογίζεται επί του μέσου όρου των επενδύσεών τους, πλέον των διαθεσίμων, σε τρέχουσες τιμές, όπως απεικονίζονται στους εξαμηνιαίους πίνακες επενδύσεων. Σε περίπτωση μεταβολής του Επιτοκίου Αναφοράς, η προκύπτουσα νέα βάση υπολογισμού του φόρου ισχύει από την πρώτη ημέρα του επόμενου της μεταβολής μήνα. Ο φόρος αποδίδεται στη Φορολογική Διοίκηση μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα που ακολουθεί το χρονικό διάστημα που αφορούν οι εξαμηνιαίοι πίνακες επενδύσεων. Σε περίπτωση παρακράτησης φόρου επί κτηθέντων μερισμάτων, ο φόρος αυτός συμψηφίζεται με τον φόρο που προκύπτει από τη δήλωση που υποβάλλεται από την Α.Ε.Ε.Α.Π. εντός του μηνός Ιουλίου. Τυχόν πιστωτικό υπόλοιπο μεταφέρεται για συμψηφισμό με επόμενες δηλώσεις. Με την καταβολή του φόρου αυτού εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση της εταιρείας και των μετόχων της. Οι διατάξεις του ν. 5104/2024 (Α’ 58) εφαρμόζονται ανάλογα και για τον φόρο που οφείλεται με βάση τις διατάξεις της παραγράφου αυτής. Για τα διανεμόμενα μερίσματα στους μετόχους της εταιρείας δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρων 62 και 64 του Κ.Φ.Ε.
Προτεινόμενες διατάξεις
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
Άρθρο 24
Χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν στην εισαγωγή πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε ρυθμιζόμενη αγορά – Προσθήκη άρθρου 22ΣΤ στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος
Στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’ 167) προστίθεται άρθρο 22ΣΤ ως εξής:
«Άρθρο 22ΣΤ
Χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν στην εισαγωγή πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε ρυθμιζόμενη αγορά
1. Οι δαπάνες που αφορούν στην εισαγωγή μετοχών και άλλων τίτλων ισοδύναμων με μετοχές πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων (μικρομεσαίων) επιχειρήσεων, όπως αυτές ορίζονται στη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ της 6ης Μαΐου 2003 σχετικά με τον ορισμό των πολύ μικρών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων (L 124), σε ρυθμιζόμενη αγορά που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα σύμφωνα με τον ν. 4514/2018 (Α’ 14), εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα αυτών, κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους προσαυξημένες κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) με ανώτατο όριο της προκύπτουσας ωφέλειας λόγω της προσαύξησης αυτής τις διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ.
2. Δαπάνες που εμπίπτουν στην παρ. 1 αποτελούν ιδίως:
α) οι δαπάνες για τη διενέργεια απαραίτητων νομικών, οικονομικών και φορολογικών ελέγχων στο πλαίσιο εισαγωγής στη ρυθμιζόμενη αγορά,
β) οι δαπάνες για την ανάθεση σε ανάδοχο/σύμβουλο του συντονισμού και της διαχείρισης της διαδικασίας εισαγωγής στη ρυθμιζόμενη αγορά,
γ) οι δαπάνες που αφορούν σε εκπιπτόμενους, σύμφωνα με τον παρόντα, φόρους, τέλη και χρεώσεις που προκύπτουν στο πλαίσιο εισαγωγής στη ρυθμιζόμενη αγορά,
δ) οι δαπάνες για την εκτύπωση ενημερωτικών δελτίων, καθώς και οι λοιπές δαπάνες που αφορούν στην προετοιμασία του φακέλου εισαγωγής στη ρυθμιζόμενη αγορά.
3. Αν προκύψουν ζημίες μετά από την αφαίρεση του ποσοστού της παρ. 1, αυτές μεταφέρονται με βάση το άρθρο 27.
4. Σε περίπτωση διατήρησης των μετοχών και άλλων τίτλων ισοδύναμων με μετοχές μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη ρυθμιζόμενη αγορά για χρονικό διάστημα μικρότερο των δέκα (10) συναπτών ετών από την εισαγωγή τους, αίρεται η χορηγηθείσα προσαυξημένη έκπτωση, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 1.
5. Η χορήγηση της ενίσχυσης με βάση το παρόν πραγματοποιείται σύμφωνα με τους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων, όπως αυτοί εξειδικεύονται στην απόφαση του επόμενου εδαφίου. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μετά από εισήγηση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, εξειδικεύονται οι δαπάνες της παρ. 2, οι προϋποθέσεις συμβατότητας από άποψη κρατικών ενισχύσεων, οι διαδικασίες χορήγησης της προσαυξημένης έκπτωσης και ελέγχου αυτής, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας.
6. Το παρόν εφαρμόζεται για δαπάνες που πραγματοποιούνται κατά τα φορολογικά έτη 2025, 2026 και 2027.».
Άρθρο 25
Μείωση συντελεστή φόρου τόκων εισηγμένων εταιρικών ομολόγων –
Αντικατάσταση παρ. 2 άρθρου 40 και περ. β) παρ. 1 άρθρου 64 Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος
1. Η παρ. 2 του άρθρου 40 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε., ν. 4172/2013, Α’ 167), περί συντελεστή φόρου εισοδήματος από κεφάλαιο, αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Οι τόκοι φορολογούνται με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%), εκτός των τόκων εταιρικών ομολόγων υπό τις προϋποθέσεις της παρ. 5 του άρθρου 37, οι οποίοι αποκτώνται από φυσικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι ημεδαπής, για τους οποίους ο συντελεστής ορίζεται σε πέντε τοις εκατό (5%).».
2. Στην παρ. 1 του άρθρου 64 του Κ.Φ.Ε., περί συντελεστών παρακράτησης φόρου, η περ. β) αντικαθίσταται ως εξής:
«β) για τόκους δεκαπέντε τοις εκατό (15%), εκτός των τόκων εταιρικών ομολόγων υπό τις προϋποθέσεις της παρ. 5 του άρθρου 37, οι οποίοι αποκτώνται από φυσικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι ημεδαπής, για τους οποίους ο συντελεστής ορίζεται σε πέντε τοις εκατό (5%),».
Άρθρο 26
Επέκταση κινήτρων για επενδυτικούς αγγέλους σε επενδύσεις σε εταιρείες ενταγμένες σε πολυμερή μηχανισμό διαπραγμάτευσης – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 70Α Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος
Στην παρ. 1 του άρθρου 70Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’ 167), περί έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα ποσοστού επί κεφαλαίου που εισφέρουν φυσικά πρόσωπα σε εγγεγραμμένες επιχειρήσεις του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων και σε αμοιβαία κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο τέλος της περ. β) προστίθεται το διαζευκτικό «ή», β) προστίθεται περ. γ), και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Αν ο φορολογούμενος – φυσικό πρόσωπο εισφέρει κεφάλαιο (angel investor) σε:
α) κεφαλαιουχική εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης ή
β) σε αμοιβαίο κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών (Α.Κ.Ε.Σ.) του άρθρου 7 του ν. 2992/2002 (Α’ 54), το οποίο συστήνεται στην ημεδαπή και η διαχείρισή του ασκείται από ημεδαπή εταιρεία για την πραγματοποίηση επενδύσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 21α του Κανονισμού (ΕΚ) 651/2014 της Επιτροπής, της 17ης Ιουνίου 2014 για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (L 187), ή
γ) εταιρεία που είναι ενταγμένη ή εντάσσεται σε πολυμερή μηχανισμό διαπραγμάτευσης της περ. 22 του άρθρου 4 του ν. 4514/2018 (Α’ 14) που λειτουργεί στην Ελλάδα, εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημά του ποσό έως πενήντα τοις εκατό (50%) του ποσού της εισφοράς του, αναλογικά ανά κατηγορία δηλωθέντος εισοδήματος, του φορολογικού έτους εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε η εισφορά.».
Άρθρο 58
Φορολογία Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία
1. Η έκδοση μετοχών από την Α.Ε.Ε.Α.Π., καθώς και η μεταβίβαση ακινήτων προς αυτή απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος, συμπεριλαμβανομένου του ψηφιακού τέλους συναλλαγής, εισφορά, δικαίωμα ή επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και υπέρ τρίτων. Η απαλλαγή του πρώτου εδαφίου δεν καταλαμβάνει τον φόρο εισοδήματος για την υπεραξία που προκύπτει κατά την εισφορά κάθε είδους περιουσιακού στοιχείου, τρίτου προσώπου προς την Α.Ε.Ε.Α.Π. Οι μεταβιβάσεις εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί ακινήτων που ανήκουν στις Α.Ε.Ε.Α.Π. υπόκεινται σε φόρο μεταβίβασης ακινήτων.
2. Οι Α.Ε.Ε.Α.Π. απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος για τα εισοδήματα που αποκτούν από μερίσματα, δικαιώματα και τόκους, ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης πλην μερισμάτων ημεδαπής, που αποκτούν, χωρίς να υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου. Για τους τόκους ομολογιακών δανείων, η απαλλαγή του πρώτου εδαφίου ισχύει με την προϋπόθεση ότι οι τίτλοι, από τους οποίους προκύπτουν οι τόκοι αυτοί, έχουν αποκτηθεί τουλάχιστον τριάντα (30) ημέρες πριν από τον χρόνο που έχει ορισθεί για την εξαργύρωση των τοκομεριδίων. Σε αντίθετη περίπτωση, ενεργείται παρακράτηση φόρου σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε., ν. 4172/2013, Α’ 167), με την οποία εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση της Α.Ε.Ε.Α.Π. για τα εισοδήματα αυτά.
3. Οι Α.Ε.Ε.Α.Π. καταβάλλουν φόρο επί του μέσου όρου των επενδύσεών τους, πλέον των διαθεσίμων, σε τρέχουσες τιμές, όπως απεικονίζονται στις εξαμηνιαίες καταστάσεις επενδύσεων που προβλέπονται από την παρ. 1 του άρθρου 53, ο συντελεστής του οποίου ορίζεται σε δέκα τοις εκατό (10%) επί του εκάστοτε ισχύοντος επιτοκίου παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Επιτοκίου Αναφοράς) προσαυξανόμενου κατά μία (1) ποσοστιαία μονάδα. Αν μεταβληθεί το Επιτόκιο Αναφοράς, η προκύπτουσα νέα βάση υπολογισμού του φόρου ισχύει από την πρώτη ημέρα του επόμενου της μεταβολής μήνα. Ο φόρος αποδίδεται στη Φορολογική Διοίκηση μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα που ακολουθεί το χρονικό διάστημα που αφορούν οι εξαμηνιαίες καταστάσεις επενδύσεων της παρ. 1 του άρθρου 53. Σε περίπτωση παρακράτησης φόρου επί κτηθέντων μερισμάτων, ο φόρος αυτός συμψηφίζεται με τον φόρο που προκύπτει από τη δήλωση που υποβάλλεται από την Α.Ε.Ε.Α.Π. εντός του μηνός Ιουλίου. Αν υπάρχει πιστωτικό υπόλοιπο, μεταφέρεται για συμψηφισμό με επόμενες δηλώσεις. Με την καταβολή του φόρου αυτού εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση της εταιρείας και των μετόχων της. Ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 5104/2024, Α’ 58) εφαρμόζεται ανάλογα και για τον φόρο που οφείλεται με βάση την παρούσα. Για τα διανεμόμενα μερίσματα στους μετόχους της εταιρείας δεν εφαρμόζονται τα άρθρα 62 και 64 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’ 167). Κατά τον υπολογισμό του φόρου της παρούσας, δεν λαμβάνονται υπόψη τα ακίνητα που κατέχουν, άμεσα ή έμμεσα, θυγατρικές των Α.Ε.Ε.Α.Π., εταιρείες της υποπερ. αα) της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 46, εφόσον αυτά αναγράφονται διακεκριμένα στις καταστάσεις επενδύσεών τους.
4. Το Μέρος Δ’ του ν. 5162/2024 (Α’ 198), περί φορολογικών κινήτρων μετασχηματισμών, εφαρμόζεται και:
α) επί Α.Ε.Ε.Α.Π., η οποία:
αα) συνιστάται είτε με συγχώνευση δύο ή περισσότερων εταιρειών, οι οποίες διαθέτουν ακίνητη περιουσία είτε με διάσπαση ή απόσχιση κλάδου εταιρείας, που διαθέτει ακίνητη περιουσία, ή
αβ) αποκτά ακίνητη περιουσία, είτε λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση άλλης εταιρείας που διαθέτει ακίνητη περιουσία, είτε λόγω διάσπασης ή απόσχισης κλάδου εταιρείας που διαθέτει ακίνητη περιουσία,
β) στην εισφορά ενεργητικού έναντι τίτλων και στην ανταλλαγή τίτλων, καθώς και στις συγχωνεύσεις και διασπάσεις Α.Ε.Ε.Α.Π.
5. Η υπεραξία από τη μεταβίβαση μετοχών των Α.Ε.Ε.Α.Π., μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος.
6. Το παρόν εφαρμόζεται και στις εταιρείες της υποπερ. αα) της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 46.