Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά και μόνο μετά την έναρξη των αμερικανικών αγορών έδειξαν σημάδια κόπωσης. Οι αμερικανικές αγορές ξεκίνησαν με ήπια διόρθωση αλλά μέχρι το τέλος της συνεδρίασης ουδείς γνωρίζει πως θα κλείσουν την εβδομάδα.

Έντονη υποχώρηση στον ΟΤΕ λόγω αποκοπής μερίσματος

Το ελληνικό χρηματιστήριο επηρεάστηκε και από τον υψηλό πληθωρισμό που ανακοίνωσε για την Ελλάδα η Eurostat αλλά και από τα αρνητικά στοιχεία που είχε η τελευταία έκθεση του ΙΟΒΕ για την πορεία βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας. Πέρα όμως από τα θεμελιώδη μεγέθη που εμφανίζονται πτωτικά, η τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι ξεκάθαρα καθοδική. Ίσως το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο της χθεσινής συνεδρίασης είναι το γεγονός ότι κατάφερε παρά την πτώση να κρατήσει τις 800 μονάδες.

Τελικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 805,79 μονάδες με υποχώρηση 0,57%. Η εβδομαδιαία μεταβολή ήταν (-3,48%). Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 51 έκλεισαν ανοδικά και οι 49 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά 0,67% ενώ ο δείκτης FTSE Mid Cap είχε άνοδο 0,68% εξαιτίας ανόδου μεμονωμένων μετοχών. Να επισημανθεί ότι τη μεγαλύτερη άνοδο είχε ο κλάδος υγείας (24,82%) εξαιτίας της ανόδου της μετοχής της Medicon.
 
Από τους υπόλοιπους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν τα Τρόφιμα-Ποτά (3,42%) λόγω Coca Cola HBC, οι Πρώτες Ύλες (0,71%), τα Ταξίδια-Αναψυχή (0,33%), η Τεχνολογία (0,33%). Εντονότερα πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (-4,98%) λόγω μεγάλης πτώσης στον ΟΤΕ (αποκοπή δικαιώματος στο μέρισμα), οι Βιομηχανικές (-1,36%), Προσωπικά και οικιακά προϊόντα (-1,05%).  

Το ζητούμενο για την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου θα είναι να κρατηθούν οι 800 μονάδες Γενικού Δείκτη και να υπάρξει ανάκαμψη σε μη χρηματοοικονομικά blue chips. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε μεν σήμερα αλλά είχε μεταβλητότητα και διαφοροποίηση ανάμεσα στις μετοχές τους.

Πηγή