Τη δυναμική των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και κατά πόσο μπορούν να συμβάλουν στην εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα υγείας ανέλυσε χθες ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτοφροντίδας (Self-care) που είναι στις 24 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΦΕΧ, Γρηγόρη Καρέλο, ο τζίρος συνολικά του κλάδου των OTC για την περίοδο Απρίλιος 2023 – Μάρτιος 2024 στα φαρμακεία ανήλθε στο 1,2 δισ. ευρώ, με το 70% εξ αυτών να αφορά τα ΜΥΣΗΦΑ. Σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Αυτοφροντίδας AESGP, για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται εξασφαλίζονται συνολικά 6,7 ευρώ στο σύστημα υγείας.

Ο κλάδος, όπως εξήγησε ο κ. Καρέλος, χαρακτηρίζεται από υψηλό ρυθμό καινοτομίας, καθώς μόλις τα τελευταία τρία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά 1.255 νέα προϊόντα αυτοφροντίδας. Ενώ η δυνατότητα διεύρυνσης της λίστας των ΜΗΣΥΦΑ με 55 δραστικές ουσίες από τη λίστα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων θα αποφέρει 567,6 εκατ. ευρώ στο σύστημα.

Εξοικονόμηση από τη φαρμακευτική δαπάνη

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται εξοικονόμηση γύρω στα 230-240 εκατ. από τη φαρμακευτική δαπάνη και άλλα τόσα από τα έξοδα των πολιτών για ραντεβού με γιατρούς κ.λπ. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι η κλιματική αλλαγή θα επιβαρύνει τα συστήματα υγείας με 2-3 δισ. ευρώ έξτρα δαπάνες ετησίως καταλαβαίνουμε την αναγκαιότητα της Αυτοφροντίδας. Υπολογίζεται ότι η χώρα μας έχει στη λίστα των ΜΗΣΥΦΑ περίπου 100 δραστικές ουσίες, όταν η Αγγλία έχει 160 τουλάχιστον.

Επιπροσθέτως, όπως ανάφερε ο κ. Καρέλος, λαμβάνοντας υπόψη ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Έλληνες χρησιμοποιούν προϊόντα αυτοφροντίδας σε καθημερινή βάση, ενώ πραγματοποιούνται ημερησίως σχεδόν 500.000 επισκέψεις στα φαρμακεία με στόχο την αγορά των αντίστοιχων προϊόντων, τα οφέλη της αυτοφροντίδας, στην περίπτωση των ήπιων ασθενειών, είναι μεγάλα. Κάθε πολίτης θα χρειαζόταν να αφιερώσει 106 λεπτά στη μεταφορά, την αναμονή και τη θεραπεία στον ιατρό, εάν δεν είχε στη διάθεσή του προϊόντα αυτοφροντίδας, ενώ κάθε ιατρός θα ήταν απαραίτητο να εργάζεται 2,4 ώρες περισσότερο κάθε ημέρα.

Πηγή