Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Διακύμανση σε μικρό εύρος για τον Γενικό Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπια άνοδο πάνω από τις 1.425 μονάδες με αντίρροπες τάσεις ανάμεσα στα blue chips. Για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, θα έχει ενδιαφέρον η αυριανή ημέρα όπου θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από την MSCI.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1426,2 μονάδες με άνοδο 0,27%. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 93 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι  45 έκλεισαν ανοδικά και οι 66 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά 0,25%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 0,12%. Στους επιμέρους κλάδους, άνοδο είχαν οι τράπεζες (ETE, Eurobank, Οptima), τα τρόφιμα-ποτά (Coca Cola HBC) και τα διυλιστήρια (Μotor Oil) και υποχώρηση οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (Viohalco), Προσωπικών-οικιακών προϊόντων (Jumbo, ΟΠΑΠ), βιομηχανικών (Μυτιληναίος), Τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν σε ΕΤΕ, Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή, Τράπεζα Πειραιώς, Μυτιληναίος, Eurobank, Μotor Oil.

Ξένες αγορές: Με αυξημένη μεταβλητότητα οι ευρωπαικές αγορές

Με τις αμερικανικές αγορές να είναι κλειστές, οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές κινήθηκαν χωρίς τάση και ισορροπητικά στο μεγαλύτερο μέρος των συνεδριάσεών τους. 
Ο γερμανικός DAX άλλαξε αρκετές φορές ενδοσυνεδριακή τάση και λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος υποχωρούσε κατά -0,22%. Ο γαλλικός CAC διεύρυνε τις απώλειές του (-0,6%), ο ιταλικός MIB υποχωρούσε οριακά (-0,09%) και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 (-0,46%). Η έλλειψη τάσης επιβαρύνθηκε και από τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την δημοσιονομική εποπτεία σε 12 κράτη μέλη λόγω αυξημένων ελλειμμάτων.

Πηγή