Κάτι παραπάνω από εμφανής είναι η χρηματιστηριακή αδυναμία της Austriacard, η οποία δυσκολεύεται αισθητά να κεφαλαιοποιήσει τα ολοένα και βελτιούμενα οικονομικά μεγέθη.

Κι αυτό είναι ένα πρόβλημα, το οποίο αναμφίβολα θα βρει μπροστά του ο επερχόμενος διευθύνων σύμβουλος, Εμμανουήλ Κοντός. Ο ίδιος, άλλωστε, έως την 1η Ιουλίου του 2024 θα κληθεί να αντικαταστήσει τον επί 13 συναπτά χρόνια CEO, Παναγιώτη Σπυρόπουλο.

Με την τιμή της μετοχής να είναι καθηλωμένη στα επίπεδα των 6 ευρώ, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας πληροφορικής, με έντονη παρουσία από τις ΗΠΑ έως την Τουρκία, δεν ξεπερνά τα 220 εκατ. ευρώ, έχοντας απολέσει τουλάχιστον 16% από τον Αύγουστο του 2023, όταν και εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές, οι οποίες προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου κατά 18,1 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, ο Γενικός Δείκτης μετρά άνοδο της τάξης του +8%.

Μανώλης Κοντός

Κι όλα αυτά, ενόσω τα οικονομικά στοιχεία της ελληνικής πολυεθνικής, η οποία ξεκίνησε ως Inform Lykos και μόλις το 2023 μετονομάστηκε σε Austriacard (μετά την εξαγορά της ομώνυμης εταιρείας), δείχνουν ότι τα καλύτερα έπονται.

Ο κύκλος εργασιών στο 9μηνο του 2023 αυξήθηκε κατά 13,1%, το προσαρμοσμένο EBITDA ενισχύθηκε κατά 11,6%, ενώ η καθαρή κερδοφορία διευρύνθηκε κατά 33% και ανήλθε σε 16,6 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια, δε, «φούσκωσαν» στα 104,5 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, η Αustriacard δραστηριοποιείται σε 35 χώρες, προσφέροντας λύσεις σε τομείς, όπως η παραγωγή καρτών για τράπεζες, η ψηφιακή ασφάλεια και η διαχείριση πληροφοριών.

Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και η προσπάθεια ψηφιοποίησης του ελληνικού δημοσίου, οπωσδήποτε, μπορούν να συνδράμουν στην περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας, με τη Eurobank Equities να προβλέπει μέση ετήσια βελτίωση των EBITDA κατά 11% έως το 2027.

Το χαμηλό free float

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αναντιστοιχία μεταξύ της χρηματιστηριακής και της οικονομικής πορείας της Austriacard εδράζεται στο χαμηλό free float, το οποίο κρατά «αιχμάλωτη» τη μετοχή. Μην ξεχνάμε ότι ο Νίκος Λύκος ελέγχει το 77,2% των μετοχών, ενώ ένα επιπλέον 13% έχει δοθεί ως αντάλλαγμα σε ιδιοκτήτες εταιρειών που εξαγοράστηκαν από την εισηγμένη.

Αυτό σημαίνει ότι σε ελεύθερη διασπορά τελεί ένα ποσοστό μόλις της τάξης του 10%. Γι’ αυτό τον λόγο, σπανίως βλέπουμε τη μετοχή στο Χρηματιστήριο να πετυχαίνει τζίρους άνω των 100.000 ευρώ/ημερησίως.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της Austriacard, η μετοχή της οποίας διαπραγματεύεται και στη Βιέννη, προσπαθεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανάταση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως είναι για παράδειγμα το νέο πρόγραμμα ιδίων μετοχών, αλλά και η δέσμευση για διανομή μερίσματος.

Όμως, το σημαντικότερο όλων είναι, αναμφίβολα, η ανάγκη για αύξηση του free float, η οποία θα ανοίξει την πόρτα και σε νέους επενδυτές. Επομένως, η διάθεση ενός ποσοστού από τους βασικούς μετόχους θεωρείται επιβεβλημένη.

Η Eurobank Equities, σε πρόσφατο report, αναφέρει ότι η εύλογη αξία του Ομίλου ανέρχεται στα 8 ευρώ, δηλαδή σε επίπεδα τουλάχιστον κατά 30% υψηλότερα σε σχέση με τα σημερινά, δεδομένου ότι η αποτίμηση σε όρους EV/EBITDA δεν ξεπερνά το 6x.

Σίγουρα, η χρηματιστηριακή ανηφόρα για τον κ. Κοντό, ο οποίος βρίσκεται στον Όμιλο από το 2018, είναι μεγάλη και με αρκετή κλίση. Αλλά ο ίδιος διαθέτει μια εμπειρία τουλάχιστον 25 ετών στον χώρο, έχοντας «περάσει» από μια σειρά διευθυντικών θέσεων σε General Mills, Colgate, Coca – Cola HBC, Korres κ.α.

Πηγή