Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Στις 1477,22 μονάδες ο Γ.Δ.

Το ελληνικό χρηματιστήριο, έδειξε σημάδια συσσώρευσης και σε επίπεδο δεικτών και σε επίπεδο μετοχών. Σε επίπεδο δεικτών, η μεγάλη υποχώρηση (-7%) της μετοχής της Jumbo (λόγω του discount στο placement του 3% των προσωπικών μετοχών του) πίεσε και τον κλαδικό δείκτη (οικιακά προϊόντα) αλλά και τον Γενικό Δείκτη από την έναρξη της συνεδρίασης. Ο Γ.Δ βρέθηκε στις 1.470 μονάδες και έκτοτε με επανατοποθετήσεις σε δεικτοβαρή blue chips, οδηγήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα. Η ημερήσια αξία συναλλαγών ξεπέρασε τα 280 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα μισά αφορούσαν τις μετοχές του placement της Jumbo.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1477,22 μονάδες με άνοδο 0,25%. Η αξία συναλλαγών ανήλθε στα 285 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 59 έκλεισαν ανοδικά και οι 53 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά 0,08% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap κατά 0,06%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες άνοδο είχαν οι Τράπεζες (0,2%) ενώ μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι μη χρηματοοικονομικοί κλάδοι των Βιομηχανικών (1,68%), των πετρελαϊκών (0,91%), οι Τηλεπικοινωνίες (0,74%), τα τρόφιμα-ποτά (0,31%). Υποχώρησε βέβαια ο κλάδος των οικιακών και προσωπικών προϊόντων (-3,24%) λόγω της πίεσης στη μετοχή της Jumbo αλλά και του ΟΠΑΠ.

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν σε Jumbo (137 εκατ. ευρώ περίπου από το placement), ETE, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Epsilon Net, Αlpha Bank και Μυτιληναίος.

Ξένες αγορές: Συνεχίζεται το ράλι σε Ευρώπη. Ήπιες μεταβολές σε Αμερική

Το ράλι των ευρωπαϊκών αγορών συνεχίζεται εν μέσω εταιρικών αποτελεσμάτων και εν αναμονή της μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών κινούνται σε νέα υψηλά. Την ίδια ώρα, οι αμερικανικές αγορές καταγράφουν εικόνα συσσώρευσης με τους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να κινούνται με οριακές υποχωρήσεις λίγο μετά την έναρξη των συνεδριάσεών τους. Ενδεικτικά, ο Dow Jones υποχωρούσε -λίγο μετά την έναρξη- κατά (-0,05%), ο S&P 500 κινούνταν σταθεροποιητικά και ο Nasdaq είχε οριακή άνοδο. Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο DAX είχε άνοδο 0,95%, ο γαλλικός CAC 0,42%, ο ιταλικός MIB κινούνταν οριακά ανοδικά και ο Eurostoxx 50 κατά 0,1%.

Πηγή