Νέο νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή για την Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, την απλοποίηση διαδικασιών, τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Με το υπόψη σχέδιο νόμου ρυθμίζονται τα ακόλουθα :

ΜΕΡΗ Α’, Β’

1.    Προσδιορίζεται ο σκοπός των προτεινόμενων διατάξεων και εξειδικεύεται το αντικείμενο αυτών. (άρθρα 1, 2)

2. α. Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την ολοκλήρωση ένταξης των υπό κτηματογράφηση περιοχών της χώρας σε καθεστώς λειτουργούντος Κτηματολογίου και τη διεκπεραίωση της κτηματογράφησης.

β. Παρέχεται η δυνατότητα στους αναδόχους της κτηματογράφησης να διενεργούν τις εργασίες που είχαν αναληφθεί αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί, με τροποποίηση των σχετικών συμβάσεων, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

γ. Παρατείνεται η παρασχεθείσα δυνατότητα στους ο.τ.α. α’ και β’ βαθμού να υποβάλλουν ατελώς δηλώσεις κυριότητας εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε ακίνητα περιοχών υπό κτηματογράφηση, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις. (άρθρα 3 – 6)

3.    Εισάγονται ρυθμίσεις σχετικά με τη διαδικασία διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων ακινήτων και μεταξύ άλλων:

α. Δημιουργείται, στο ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», Μητρώο Πιστοποιημένων Μηχανικών Κτηματολογίου, μέλη του οποίου αποτελούν πιστοποιημένοι μηχανικοί από υπαλλήλους και προσωπικό με σύμβαση μίσθωσης έργου του κλάδου Μηχανικών του νομικού προσώπου καθώς και ιδιώτες μηχανικοί.

Καθορίζονται τα προσόντα και η διαδικασία ένταξης των ενδιαφερομένων στο Μητρώο καθώς και οι υποχρεώσεις αυτών.

Μεταξύ άλλων:
– Απαιτείται η παρακολούθηση και η επιτυχής ολοκλήρωση από τους ενδιαφερομένους εξειδικευμένου σεμιναρίου, υπό την εποπτεία του νομικού προσώπου, το οποίο διενεργεί και τη σχετική διαδικασία πιστοποίησης κατόπιν προγραμματικής συμφωνίας με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.).

–   Προβλέπεται η χορήγηση μηνιαίως του οριζόμενου επιμισθίου στους υπαλλήλους και στους Μηχανικούς με σύμβαση μίσθωσης έργου, κατά το χρονικό διάστημα άσκησης των καθηκόντων Πιστοποιημένου Μηχανικού, ενώ οι ιδιώτες πιστοποιημένοι μηχανικοί αμείβονται από το ανωτέρω νομικό πρόσωπο για την έκδοση κάθε απόφασης διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων ακινήτων. Η προαναφερόμενη αμοιβή χρηματοδοτείται με την καταβολή ειδικού τέλους υπέρ του εν λόγω νομικού προσώπου. Δεν καταβάλλεται αμοιβή στον πιστοποιημένο μηχανικό για την ανατεθείσα υπόθεση διόρθωσης, σε περίπτωση μη έκδοσης της σχετικής απόφασης εντός της τεθείσας προθεσμίας.

β. Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την υποβολή αίτησης διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων στις οριζόμενες περιοχές από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που έχουν έννομο συμφέρον, καθώς και από εξουσιοδοτημένους προς τούτο μηχανικούς. Δημιουργείται προς τούτο ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, την οποία διαχειρίζεται το Ελληνικό Κτηματολόγιο, όπου εγγράφονται υποχρεωτικά και οι δικαστικοί επιμελητές, που προβαίνουν στις σχετικές κοινοποιήσεις.

Κατά την ανωτέρω διαδικασία, τα μνημονευόμενα έγγραφα που συνυποβάλλονται με την αίτηση διόρθωσης καθώς και οι αιτήσεις για την έκδοσή τους απαλλάσσονται από κάθε τέλος και δικαίωμα, πάγιο ή αναλογικό.

γ. Εισάγεται διαδικασία δευτεροβάθμιας κρίσης επί αιτήσεων διόρθωσης σε περίπτωση απόρριψης αυτών, από δευτεροβάθμιο όργανο κρίσης, που συγκροτείται προς τούτο στο Ελληνικό Κτηματολόγιο και πρόβλεψη για υποβολή ενώπιον του Κτηματολογικού Δικαστή των αντιρρήσεων επί των αποφάσεων του οργάνου αυτού.  (άρθρα 7 – 10)

ΜΕΡΟΣ Γ’

1.α Παρέχεται η δυνατότητα στο ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο»:

–   να χρησιμοποιεί σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, με την ανάπτυξη Εφαρμογής Πλατφόρμας Νομικού Ελέγχου Εγγραπτέων Πράξεων για την υποστήριξη της διαδικασίας ελέγχου πράξεων Κτηματολογίου, το οποίο (σύστημα) λειτουργεί σύμφωνα με το μνημονευόμενο εθνικό και ενωσιακό δίκαιο,

–   να ορίσει την ψηφιακή υποβολή εγγραπτέων πράξεων σε εικοσιτετράωρη βάση,

–   να παραχωρεί κατά κυριότητα και να παραδίδει τα ψηφιοποιημένα αρχεία των υποθηκοφυλακείων της επικράτειας που του έχουν παραδοθεί, στους οικείους δήμους της τοποθεσίας των αρχείων, εφόσον πληρούνται οι τιθέμενες προϋποθέσεις.

Καθορίζονται οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν οι δήμοι από την παράδοση των αρχείων (λειτουργία των υπηρεσιών αρχειοφυλακείων, φύλαξη των σχετικών αρχείων, παροχή δυνατότητας λήψης πιστοποιημένων αντιγράφων), χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα του νομικού προσώπου για πρόσβαση και χρήση των αρχείων αυτών.  (άρθρα 11 – 12 και 14)

2. α.  Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη διαδικασία διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων των κτηματολογικών εγγραφών.

β. Παρέχεται το δικαίωμα σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή δικαιοπάροχους αυτών να αιτηθούν τη διόρθωση κτηματολογικής εγγραφής υπέρ των ιδίων επί ακινήτων, εφόσον ισχύουν σωρευτικά οι τιθέμενες προϋποθέσεις (εγγραφή στα κτηματολογικά βιβλία με εμφαινόμενο ως ιδιοκτήτη το Ελληνικό Δημόσιο ή τη Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απόφαση αποδοχής αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη κ.λπ.).    (άρθρα 13, 15)

3. α. Παρέχεται επίσης, η δυνατότητα σε κύριους γηπέδου ή οικοπέδου με υφιστάμενα κτίσματα, επί των οποίων δεν έχουν συσταθεί οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες καθώς και σε κύριους οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας, να προβαίνουν μονομερώς στη διόρθωση των συμβολαιογραφικών πράξεων κτήσης της κυριότητας επί του γεωτεμαχίου ή σε συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της οριζόντιας ή καθέτου ιδιοκτησίας εφόσον πληρούνται οι τιθέμενες προϋποθέσεις.

β. Θεωρούνται αποδεκτές οι μετρήσεις με την οριζόμενη απόκλιση εμβαδού και δεν απαιτείται η τροποποίηση ή διόρθωση των πράξεων σύστασης και των τίτλων κτήσης για τη μεταβίβαση των οριζοντίων ή καθέτων ιδιοκτησιών ή τη σύσταση εμπράγματων δικαιωμάτων επί αυτών.

γ. Παρέχεται η δυνατότητα άρσης της ακυρότητας μεταβίβασης και της σύστασης εμπράγματων δικαιωμάτων επί ακινήτων με αυθαίρετες κατασκευές, που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι την οριζόμενη ημερομηνία, με μεταγενέστερη υπαγωγή των αυθαιρεσιών ή των πολεοδομικών παραβάσεων στις προτεινόμενες ρυθμίσεις με σχετική διόρθωση, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.  (άρθρο 16)

4. α Εισάγεται η υποχρέωση υποβολής των τοπογραφικών διαγραμμάτων στη βάση δεδομένων του Ελληνικού Κτηματολογίου για τη χορήγηση οικοδομικής άδειας.

β. Θεσπίζεται η δυνατότητα σύνταξης με αυτοσύμβαση οριστικών συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία σε εκτέλεση προσυμφώνων που έχουν συνταχθεί έως την οριζόμενη ημερομηνία, χωρίς την προσκόμιση των μνημονευόμενων πιστοποιητικών.

γ. Παρατείνονται οι προθεσμίες επικύρωσης ανώμαλων δικαιοπραξιών.
(άρθρα 17 – 19)

ΜΕΡΟΣ Δ’

Εισάγονται διατάξεις σχετικά με τη λειτουργία του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και, μεταξύ άλλων:

α. Καταβάλλεται μηνιαίως, από τους πόρους του ανωτέρω νομικού προσώπου, στους υπαλλήλους των μνημονευόμενων κατηγοριών και στους υπηρετούντες σε αυτό δικηγόρους με σχέση έμμισθης εντολής, στους οποίους έχουν ανατεθεί τα καθήκοντα νομικού ελέγχου των εγγραπτέων πράξεων, επιμίσθιο στο οριζόμενο ύψος, για την καταχώρηση εγγραπτέων πράξεων και την ταχύτερη διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων.

β. Επιτρέπεται η πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για την κάλυψη αναγκών Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων του ανωτέρω νομικού προσώπου, σε νησιωτικούς δήμους ή παραμεθόριες περιοχές ή σε περιπτώσεις όπου δεν καλύπτεται καμία από τις οργανικές θέσεις μονάδων αυτού. Ορίζεται το ανώτατο όριο της διάρκειας απασχόλησης του προσλαμβανόμενου προσωπικού, η ισχύς δε των συναπτόμενων συμβάσεων παύει αυτοδικαίως με την πλήρωση των οικείων θέσεων.

γ. Αυξάνεται το συνολικό ποσό της πάγιας προκαταβολής χρηματικού των κτηματολογικών γραφείων για την εκπλήρωση των αναγκών λειτουργίας τους και παρέχεται η δυνατότητα αναπροσαρμογής του ποσού αυτής με την έκδοση κανονιστικής πράξης.

Προβλέπεται η σύσταση πάγιας προκαταβολής και στα Υποκαταστήματα του Ελληνικού Κτηματολογίου και καθορίζεται ο τρόπος διαχείρισης αυτής.

δ. Μνημονεύονται, διευκρινιστικά, οι φορείς του Δημοσίου υπέρ των οποίων καταβλήθηκαν τέλη κατά τον χρόνο λειτουργίας καταργηθέντων άμισθων ή έμμισθων Υποθηκοφυλακείων και τα οποία επιστρέφονται, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος εγγραφής εγγραπτέας πράξης.

ε. Περαιτέρω, ορίζεται ότι, η διάθεση προσωπικού του ανωτέρω νομικού προσώπου στο ΓΑΚ-Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας παύει και αυτό επανέρχεται στις οργανικές θέσεις του νομικού προσώπου, ο χρόνος δε προϋπηρεσίας του αναγνωρίζεται για τη βαθμολογική και μισθολογική του εξέλιξη.
(άρθρα 20 – 25)

ΜΕΡΟΣ Ε’

Εισάγονται λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

1.    Προβλέπεται η σύσταση στο ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», μετάτην περαίωση της κτηματογράφησης, τριμελών Επιτροπών Εκκαθάρισης, για την καταγραφή των εγγράφων που έχουν προσκομιστεί σε έγχαρτη μορφή στο πλαίσιο της διαδικασίας κτηματογράφησης και έχουν καταστεί ημιενεργά ή ανενεργά. Τα εν λόγω αρχεία, εφόσον έχουν ψηφιοποιηθεί, ανακυκλώνονται, σύμφωνα με την οριζόμενη διαδικασία. (άρθρο 26)

2. α.    Προβλέπεται η δημιουργία πληροφοριακού συστήματος με τίτλο «Σύστημα Αυθεντικοποίησης και Εξουσιοδότησης Προσώπων» (Σ.Α.Ε.Π.)», με σκοπό την αυθεντικοποίηση φυσικών προσώπων κατά την πρόσβασή τους σε ψηφιακά συστήματα φορέων του Δημοσίου και φορέων του ιδιωτικού τομέα καθώς και την εξουσιοδότηση τρίτων προσώπων για τη χρήση των συστημάτων αυτών για λογαριασμό τους. Για τη λειτουργία του Σ.Α.Ε.Π. συστήνονται κατ’ ελάχιστον τα μνημονευόμενα υποσυστήματα.

β. Το Σ.Α.Ε.Π. εγκαθίσταται στο Κυβερνητικό Νέφος Δημόσιου Τομέα (G-Cloud) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία είναι αρμόδια για την παραγωγική λειτουργία και την τεχνολογική υποστήριξη αυτού.

γ. Παρέχονται οι απαιτούμενες νομοθετικές εξουσιοδοτήσεις για την υλοποίηση και τη λειτουργία του Σ.Α.Ε.Π.  (άρθρα 27 – 29)

3. Συμπληρώνονται διατάξεις του ν. 4173/2013 σχετικά με την προστασία των εκπομπών των ραδιοφωνικών σταθμών της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Τηλεόρασης (Ε.Ρ.Τ.) Α.Ε. και μεταξύ άλλων:

–     επιτρέπεται, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα και μέχρι την επικαιροποίηση και έκδοση του νέου χάρτη συχνοτήτων και τη νέα απονομή συχνοτήτων, η διατήρηση των υφισταμένων υποδομών λειτουργίας, εγκατάστασης, εκπομπής και μετάδοσης των ραδιοφωνικών πομπών της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.. Προβλέπεται, σε εφαρμογή του προαναφερόμενου μέτρου, η παύση των κυρώσεων και προστίμων εις βάρος της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., των νομίμων εκπροσώπων της και του προσωπικού της,

–     παρέχεται, υπό τους συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, η δυνατότητα σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. να χρησιμοποιούν και δευτερεύουσες θέσεις μετάδοσης και εκπομπής.        (άρθρο 30)

ΜΕΡΟΣ ΣΤ’

α. Παρέχονται οι απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις για την εφαρμογή των προτεινόμενων ρυθμίσεων και μεταξύ άλλων, σχετικά με:

–   τον καθορισμό των παγίων και αναλογικών τελών για την εγγραφή πράξεων και την έκδοση και τη χορήγηση αντιγράφων, πιστοποιητικών και διαγραμμάτων από τις υπηρεσίες του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Παράλληλα, καταργούνται οι σχετικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας,

–   τον προσδιορισμό του ύψους της αμοιβής ιδιωτών πιστοποιημένων μηχανικών για την έκδοση απόφασης επί αιτήσεων διόρθωσης κτηματολογικών εγγραφών καθώς και του ειδικού τέλους που εισπράττεται για τη χρηματοδότηση της προκαλούμενης δαπάνης,

–   την ασφαλή εκκαθάριση και ανακύκλωση των ψηφιοποιημένων αρχείων του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο»,

–   την ανάπτυξη και τη λειτουργία της εφαρμογής εισήγησης νομικού ελέγχου με τη χρήση συστήματος τεχνητής νοημοσύνης,

–   την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού για την κάλυψη αναγκών Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο»,

–   τη δυνατότητα μεταβίβασης της κυριότητας ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου ιδιοκτησίας φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, σε άλλους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, με την καταχώριση ατελώς της σχετικής απόφασης στα κτηματολογικά φύλλα.

β. Παρατίθενται οι μεταβατικές και οι καταργούμενες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.   (άρθρα 31 – 34)

Πηγή