Νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης κατατέθηκε στη Βουλή με τίτλο : «Παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας σε εναρμόνιση με την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας με τον ν. 5108/2024 – Διατάξεις για τη δικαστική αστυνομία»

Με το υπόψη σχέδιο νόμου προβλέπονται τα ακόλουθα:

ΜΕΡΟΣ Α’

1.    Εισάγονται παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας [Κ.Πολ.Δ., (π.δ.503/1985)], προς τον σκοπό εναρμόνισης με τον ν.5108/2024, περί ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας των δικαστηρίων πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης. Μεταξύ άλλων, οι εν λόγω προσαρμογές αφορούν στις αρμοδιότητες των μονομελών και πολυμελών πρωτοδικείων και των εφετείων καθώς και στην υποχρέωση προκαταβολής παραβόλου για την άσκηση των ενδίκων μέσων της έφεσης, της αναίρεσης, της αναψηλάφησης και της ανακοπής ερημοδικίας.

Επιπλέον:

–   αναπροσαρμόζεται το ποσό εξόδων που προκαταβάλλεται σε δίκες διατροφής,
–   ορίζεται ότι δεν εφαρμόζονται επί αναγκαστικού δημοσίου πλειστηριασμού διατάξεις, που προβλέπουν ότι απαίτηση από παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, άρδευσης, ύδρευσης ή φυσικού αερίου βαρύνει τον ειδικό διάδοχο του κυρίου κινητού ή ακινήτου.  (άρθρα 1 – 49 και 51 – 52)

2.    Τροποποιείται το άρθρο 71 του Εισαγωγικού Νόμου του Κ.Πολ.Δ., αναφορικά με το δικαστικό ένσημο στις εργατικές διαφορές και στη διαδικασία έκδοσης διαταγής πληρωμής οφειλόμενου μισθού, η καταβολή του οποίου δεν απαιτείται εφεξής για αιτήματα της αγωγής ή της αίτησης μέχρι του ποσού των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ. Κατά τα ισχύοντα, η απαλλαγή αφορά σε αιτήματα αγωγής ή αίτησης, μέχρι του ποσού της εκάστοτε καθ’ ύλην αρμοδιότητας του ειρηνοδικείου [είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ]. (άρθρο 50)

ΜΕΡΗ Β’ – Γ’

Εισάγονται παρεμβάσεις στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν.4620/2019), προς τον σκοπό εναρμόνισης με τον ν.5108/2024, περί ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας των δικαστηρίων πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, καθώς και στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών [Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ. (ν.4938/2022)], κατά τα ειδικότερα οριζόμενα. (άρθρα 53 – 93)

ΜΕΡΟΣ Δ’


Ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στη δικαστική αστυνομία, με τροποποίηση των διατάξεων του ν.4963/2022. Ειδικότερα:

α. Ορίζεται ότι τα έξοδα των επιμορφωτικών σεμιναρίων του προσωπικού του πολιτικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας καλύπτονται από πόρους της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών (Ε.Σ.Δι.). Κατά τα ισχύοντα, η εισαγωγική εκπαίδευση του αστυνομικού και του πολιτικού προσωπικού καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

β. Προβλέπεται η πλήρωση θέσεων προσωπικού του πολιτικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας, κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ, που παραμένουν κενές κατά την πρώτη εφαρμογή του ν.4963/2022, με προσωπικό που επιλέγεται μέσω γραπτού διαγωνισμού, ο οποίος διεξάγεται από την Ε.Σ.Δι..

Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την προκήρυξη και τη διενέργεια του ανωτέρω διαγωνισμού, την αρμόδια εξεταστική επιτροπή, τη βαθμολόγηση των υποψηφίων και τη διαδικασία διορισμού των διοριστέων. Επιπλέον ορίζεται ότι, σε περίπτωση παραίτησης πριν από την παρέλευση του οριζόμενου χρονικού διαστήματος παραμονής στην υπηρεσία, ο διοριζόμενος υποχρεούται να επιστρέψει τις αποδοχές που εισέπραξε κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής εκπαίδευσης. (άρθρα 94 – 103)

ΜΕΡΗ Ε’ – ΣΤ’

Περιλαμβάνονται λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης και μεταξύ άλλων:
1.α. Παρέχεται εξουσιοδότηση για την έκδοση κ.υ.α., με την οποία καθορίζεται η αντιστοιχία σε γενικές διευθύνσεις, διευθύνσεις και τμήματα των Γραμματειών των Δικαστηρίων και Δικαστικών Υπηρεσιών της Χώρας, που ανήκουν στους οριζόμενους τομείς (άρθρο 18 του ν.4798/2021).

β. Διατηρείται και μετά την έναρξη ισχύος του ν.5108/2024, έως την έκδοση της προαναφερόμενης κ.υ.α., το επίδομα θέσης ευθύνης, που λαμβάνουν δικαστικοί υπάλληλοι πρωτοδικείων, οι οποίοι είχαν ήδη οριστεί προϊστάμενοι τμήματος δικαστηρίου προ της αναδιάρθρωσης των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού, και μπορούν να τους ανατίθενται όμοια καθήκοντα από τον διευθύνοντα το πρωτοδικείο στο οποίο υπηρετούν. (άρθρα 104 – 105)

2.    Αναστέλλεται, μέχρι το οριζόμενο χρονικό διάστημα, η εφαρμογή των ρυθμίσεων του ν.4798/2021, που προβλέπουν την υποχρεωτική διεξαγωγή σεμιναρίου από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.) και το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝ.ΕΠ.), στο πλαίσιο της διαδικασίας επιλογής προϊσταμένων δικαστικών υπαλλήλων.   (άρθρο 106)

3.    Συντέμνεται κατά τρεισήμισι (3,5) μήνες ο χρόνος πρακτικής άσκησης για τους σπουδαστές της κατεύθυνσης των Εισαγγελέων της Ε.Σ.Δι. της 30ής εκπαιδευτικής σειράς. (άρθρο 107)

Πηγή