Με τις διατάξεις της νέας τροπολογίας στο σχέδιο νόμου του Υπ. Ανάπτυξης «Βιώσιμη ανάπτυξη, παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας – Τροποποίηση διατάξεων του αναπτυξιακού νόμου 4887/2022 Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη- και λοιπές διατάξεις» προβλέπονται τ’ ακόλουθα:
→ Συμπληρώνονται διατάξεις του ν. 4604/2019 (σχετικά με την ουσιαστική ισότητα των φύλων κ.λπ.) και προβλέπεται ότι, στη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναπτύσσεται και λειτουργεί ψηφιακό σύστημα συλλογής και αξιολόγησης δεδομένων για τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε θέματα αρμοδιότητάς της.
→ Ορίζεται ότι, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας υλοποιεί πρόγραμμα επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης των εργαζομένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε θέματα αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι δαπάνες για τη χρηματοδότηση του εν λόγω προγράμματος βαρύνουν τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGenerationEU στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Για την υλοποίηση του προγράμματος και την παροχή της επιμόρφωσης αναπτύσσεται και λειτουργεί στο προαναφερόμενο Υπουργείο ψηφιακή πλατφόρμα εκπαίδευσης.
Για την επιμόρφωση στο πλαίσιο του προγράμματος χορηγείται στους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα αποζημίωση ειδικού σκοπού, η οποία είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά ή ψηφιακό τέλος συναλλαγής, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών.
Με κανονιστική διοικητική πράξη ρυθμίζεται κάθε θέμα σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος.
→ Διευρύνεται κατά το οριζόμενο χρονικό διάστημα, η περίοδος κατά την οποία αναγνωρίζεται/ονται αυξημένη/α ημερήσια αποζημίωση/έξοδα διανυκτέρευσης, για τις εκτός έδρας μετακινήσεις των εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος («Κ.Θ.Β.Ε.»).
→ Μετατίθεται, για την οριζόμενη ημερομηνία, η υποχρέωση των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) να παρέχουν πιστοποιημένα προγράμματα (άρθρο 169 παρ. 17 περ. β), του ν.4763/2020). Παρατείνεται για το οριζόμενο χρονικό διάστημα, η προθεσμία εντός της οποίας οι καταρτιζόμενοι των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Σ.Α.Ε.Κ.), που δεν έχουν πραγματοποιήσει την πρακτική άσκηση έως την έναρξη ισχύος του ν.4763/2020, υποχρεούνται να ολοκληρώσουν την πρακτική άσκηση.
→ Παρατείνονται, από τη λήξη τους και για το οριζόμενο χρονικό διάστημα, οι προθεσμίες αναφορικά με την υποχρέωση πιστοποίησης, από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), των ιδρυθέντων μέχρι την έναρξη ισχύος των προτεινόμενων διατάξεων, Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) και των Π.Μ.Σ. του Πανεπιστημιακού Κέντρου Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών (ΠΑ.ΚΕ.ΔΙ.Π.Σ.). Αν τα Προγράμματα δεν πιστοποιηθούν κατά τα ανωτέρω παύουν να εισδέχονται νέους φοιτητές και λειτουργούν αποκλειστικά έως την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2025 – 2026 φοιτητών.
Αιτιολογική έκθεση
Η «ταυτότητα» της αξιολογούμενης ρύθμισης
1. Ποιο ζήτημα αντιμετωπίζει η αξιολογούμενη ρύθμιση;
Άρθρο 1: Με την αξιολογούμενη ρύθμιση αντιμετωπίζεται η ανάγκη ανάπτυξης και λειτουργίας ψηφιακού συστήματος συλλογής και αξιολόγησης δεδομένων για τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε θέματα αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός καταγραφής, παρακολούθησης και αξιολόγησής τους για τη βελτίωση των πολιτικών που εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Άρθρο 2: Με την αξιολογούμενη ρύθμιση αντιμετωπίζεται η ανάγκη ευαισθητοποίησης των εργαζομένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και αύξησης της επίγνωσης σε θέματα αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέσω της υλοποίησης σχετικού προγράμματος επιμόρφωσης από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Συγκεκριμένα, με την αξιολογούμενη ρύθμιση προβλέπονται η ανάπτυξη και λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας εκπαίδευσης, καθώς και η χορήγηση αποζημίωσης προς τους εργαζόμενους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιμόρφωσης, με στόχο τη διευκόλυνση και την ενθάρρυνση της συμμετοχής σε αυτό.
Άρθρο 3: Με την αξιολογούμενη ρύθμιση αντιμετωπίζεται η ανάγκη επέκτασης και στον μήνα Ιούνιο εκάστου έτους του χρονικού διαστήματος, κατά το οποίο καταβάλλεται προσαυξημένα η ημερήσια αποζημίωση και τα έξοδα διανυκτέρευσης των μετακινούμενων με εντολή του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος («Κ.Θ.Β.Ε.») σε απόσταση μεγαλύτερη των πενήντα (50) χιλιόμετρων από την έδρα τους, σύμφωνα με το πέμπτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 10 της υποπαρ. Δ.9 της παρ. Δ’ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (Α’ 94).
Άρθρο 4: Με την αξιολογούμενη ρύθμιση αντιμετωπίζεται η ανάγκη παράτασης της προθεσμίας πιστοποίησης των προγραμμάτων σπουδών των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.), καθώς και του χρονικού διαστήματος εντός του οποίου οι καταρτιζόμενοι των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.), οι οποίοι δεν έχουν πραγματοποιήσει έως την έναρξη ισχύος του ν. 4763/2020 την πρακτική άσκησή τους, υποχρεούνται να την ολοκληρώσουν.
Άρθρο 5: Με την αξιολογούμενη ρύθμιση αντιμετωπίζεται η ανάγκη παράτασης, έως την 31η.12.2025, της τιθέμενης καταληκτικής προθεσμίας πιστοποίησης των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρωμάτων (Α.Ε.Ι.) και του Πανεπιστημιακού Κέντρου Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών (ΠΑ.ΚΕ.ΔΙ.Π.Σ.) από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), καθώς και της δυνατότητας λειτουργίας αυτών, σε περίπτωση μη πιστοποίησήςτους έως την εν λόγω προθεσμία, μέχρι την αποφοίτηση των εγγεγραμμένων φοιτητών του ακαδημαϊκού έτους 2025 – 2026.
Γιατί αποτελεί πρόβλημα;
Άρθρο 1: Η αξιολογούμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία, καθώς η απουσία ενός ψηφιακού συστήματος συλλογής και αξιολόγησης δεδομένων για τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε θέματα αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δυσχεραίνει την αποτελεσματική προώθηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης και την υλοποίηση των δράσεων που σχεδιάζονται για την ανάπτυξη μηχανισμού καταγραφής, παρακολούθησης και αξιολόγησης των δεδομένων που σχετίζονται με τις πολιτικές που εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Άρθρο 2: Η αξιολογούμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία, καθώς η απουσία συστήματος εκπαίδευσης και αποζημίωσης των εκπαιδευόμενων δυσχεραίνει την υλοποίηση των δράσεων που σχεδιάζονται για την επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση των εργαζομένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε θέματα αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Άρθρο 3: Η αξιολογούμενη ρύθμιση καθίσταται αναγκαία προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση και διαμονή των μετακινούμενων με εντολή του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος («Κ.Θ.Β.Ε.») κατά τον μήνα Ιούνιο, δεδομένου ότι οι περιοδείες των παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος αρχίζουν από τον μήνα Ιούνιο, αντί του μηνός Ιουλίου, όπως συνηθιζόταν τα προηγούμενα χρόνια, λαμβανομένης υπόψη και της αύξησης στα κόστη και τις υπηρεσίες των ξενοδοχείων, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.
Άρθρο 4: Η αξιολογούμενη ρύθμιση καθίσταται αναγκαία προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.), αποτρέποντας τη διακοπή σημαντικών προγραμμάτων, η παρακολούθηση των οποίων παρέχει στους καταρτιζόμενους πρόσβαση στην αγορά εργασίας σε θέσεις με υψηλή ζήτηση, όπως εκείνες του προσωπικού ασφαλείας. Επιπλέον, διευκολύνονται οι καταρτιζόμενοι των Σ.Α.Ε.Κ. με παράταση ενός (1) έτους του χρονικού διαστήματος εντός του οποίου υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν την πρακτική άσκησή τους, λόγω δυσχέρειας ανεύρεσης θέσεων πρακτικής άσκησης και προκειμένου να μην απωλέσουν την κατάρτισή τους και την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας.
Άρθρο 5: Η αξιολογούμενη ρύθμιση καθίσταται αναγκαία, προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνος για την ομαλή και απρόσκοπτη ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης του εξαιρετικά μεγάλου αριθμού των Π.Μ.Σ. που εκκρεμούν προς έγκριση στην ΕΘ.Α.Α.Ε., λαμβανομένου υπόψιν του γεγονότος ότι η διενέργεια κάθε πιστοποίησης αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί χρονικό διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων ή πέντε μηνών και εμπλέκει μεγάλο αριθμό εμπειρογνωμόνων.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 1
Ψηφιακό σύστημα συλλογής και αξιολόγησης δεδομένων για τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε θέματα αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας – Προσθήκη άρθρου 9Α στον ν. 4604/2019
Στον ν. 4604/2019 (Α’ 50) προστίθεται άρθρο 9Α ως εξής:
«Άρθρο 9Α
Ψηφιακό σύστημα συλλογής και αξιολόγησης δεδομένων για τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε θέματα αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
1. Στη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναπτύσσεται και λειτουργεί ψηφιακό σύστημα συλλογής και αξιολόγησης δεδομένων για τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε θέματα αρμοδιότητάς της.
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, ρυθμίζονται η ανάπτυξη και λειτουργία του ψηφιακού συστήματος της παρ. 1 και ιδίως οι ομάδες χρηστών που έχουν πρόσβαση στο ψηφιακό σύστημα, η διαδικασία εισόδου των χρηστών στο ψηφιακό σύστημα και ο τρόπος αυθεντικοποίησής τους, οι όροι χρήσης του ψηφιακού συστήματος, τα στοιχεία τα οποία υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους, οι απαραίτητες διαλειτουργικότητες και τα ζητήματα επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς και κάθε άλλο τεχνικό ή άλλο αναγκαίο ειδικότερο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος.».
Άρθρο 2
Πρόγραμμα επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης των εργαζομένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε θέματα αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Προσθήκη άρθρου 9Β στον ν. 4604/2019
Στον ν. 4604/2019 (Α; 50) προστίθεται άρθρο 9Β ως εξής:
«Άρθρο 9Β
Πρόγραμμα επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης των εργαζομένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε θέματα αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
1. Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας υλοποιεί πρόγραμμα επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης των εργαζομένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε θέματα αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι δαπάνες για τη χρηματοδότηση του προγράμματος βαρύνουν τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGenerationEU στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
2. Για την υλοποίηση του προγράμματος και την παροχή της επιμόρφωσης της παρ. 1 αναπτύσσεται και λειτουργεί στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ψηφιακή πλατφόρμα εκπαίδευσης, η οποία επιτρέπει τη διασύνδεση, την επικοινωνία και τη διαλειτουργικότητα με τα απαραίτητα μητρώα και συστήματα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
3. Για την επιμόρφωση της παρ. 1 χορηγείται στους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα αποζημίωση ειδικού σκοπού, η οποία είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης, γενικής ή ειδικής, διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά ή σε ψηφιακό τέλος συναλλαγής, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών.
4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, ρυθμίζεται κάθε τεχνικό ή άλλο αναγκαίο θέμα σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος και την υλοποίηση του προγράμματος της παρ. 1 και ιδίως:
α) το περιεχόμενο, ο χρόνος και ο τρόπος υλοποίησής του προγράμματος της παρ. 1, οι προϋποθέσεις, τα αρμόδια όργανα, τα κριτήρια και η διαδικασία επιλογής των ωφελούμενων εργαζομένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, τα θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων που προκύπτουν από την παρακολούθηση του προγράμματος και τη χρήση της ψηφιακής πλατφόρμας εκπαίδευσης της παρ. 2, τα δικαιολογητικά για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, η διαδικασία και τα αρμόδια όργανα παρακολούθησης και ελέγχου υλοποίησης του προγράμματος, οι όροι και οι λεπτομέρειες χρηματοδότησής του,
β) το ποσό, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής της αποζημίωσης της παρ. 3 σε εργαζομένους σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, καθώς και τα θέματα διαχείρισης των πιστώσεων αυτής και της κάλυψης του ανά συναλλαγή κόστους προς τρίτους και
γ) η διαδικασία εισόδου στην ψηφιακή πλατφόρμα εκπαίδευσης των ενδιαφερόμενων και ο τρόπος αυθεντικοποίησής τους, οι όροι χρήσης της ψηφιακής πλατφόρμας εκπαίδευσης, τα μητρώα και συστήματα του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με τα οποία διασυνδέεται, επικοινωνεί και διαλειτουργεί η ψηφιακή πλατφόρμα εκπαίδευσης, καθώς και η διαδικασία διασύνδεσης, επικοινωνίας και διαλειτουργικότητας.».
Άρθρο 3
Ζητήματα μετακινήσεων εκτός έδρας εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου, Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 10 υποπαρ. Δ.9 παρ. Δ’ άρθρου 2 ν. 4336/2015
Στο πέμπτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 10 της υποπαρ. Δ.9 της παρ. Δ’ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (Α’ 94), περί καθορισμού ημερήσιας αποζημίωσης και εξόδων διανυκτέρευσης μετακινούμενων μετά από εντολή του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων της χώρας, η λέξη «Ιουλίου» αντικαθίστανται από τη λέξη «Ιουνίου» και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:
«5. Για τους μετακινούμενους με εντολή του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος («Κ.Θ.Β.Ε.») και των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων της χώρας («ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.»), (εφεξής θέατρα) σε απόσταση μεγαλύτερη των πενήντα (50) χιλιόμετρων από την έδρα τους αναγνωρίζονται έξοδα διανυκτέρευσης, όταν η μετακίνηση γίνεται αποκλειστικά για τις αποδεδειγμένες ανάγκες της πραγματοποίησης της χειμερινής και θερινής περιοδείας των θεάτρων και με σκοπό την προετοιμασία, οργάνωση και εκτέλεση των παραγωγών των θεάτρων. Ειδικά, για τις μετακινήσεις των προσώπων του προηγούμενου εδαφίου, η ημερήσια αποζημίωση ορίζεται στο ποσό των πενήντα (50) ευρώ και τα έξοδα διανυκτέρευσης στο ποσό των σαράντα πέντε (45) ευρώ ανά διανυκτέρευση. Η ημερήσια αποζημίωση καταβάλλεται και για την ημέρα επιστροφής των μετακινούμενων στην έδρα τους, μετά το πέρας των παραστάσεων. Η απόφαση μετακίνησης εκδίδεται από το αρμόδιο προς διορισμό όργανο. Ειδικά, για το χρονικό διάστημα από 1ης Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου εκάστου έτους για τους μετακινούμενους του πρώτου εδαφίου με εντολή του Εθνικού Θεάτρου και του «Κ.Θ.Β.Ε.», η ημερήσια αποζημίωση του δευτέρου εδαφίου ορίζεται στο ποσό των πενήντα πέντε (55) ευρώ και τα έξοδα διανυκτέρευσης του ιδίου εδαφίου στο ποσό των εξήντα (60) ευρώ ανά διανυκτέρευση.».
Άρθρο 4
Μεταβατικές διατάξεις – Πιστοποίηση προγραμμάτων Κέντρων Δια Βίου Μάθησης- Ολοκλήρωση πρακτικής άσκησης καταρτιζομένων των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης – Τροποποίηση περ. β) παρ. 17 και παρ. 31 άρθρου 169 ν. 4763/2020
1. Στην περ. β) της παρ. 17 του άρθρου 169 του ν. 4763/2020 (Α’ 254), περί μεταβατικών διατάξεων, οι λέξεις «Από 1η.1.2025» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Από 1η.1.2027», και η περ. β) διαμορφώνεται ως εξής:
«β) Από 1η.1.2027, τα Κ.Δ.Β.Μ., που υποχρεούνται να υποβάλουν προς πιστοποίηση τα προγράμματά τους, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 57, υποχρεούνται να παρέχουν πιστοποιημένα προγράμματα.».
2. Στην παρ. 31 του άρθρου 169 του ν. 4763/2020 οι λέξεις «έως το τέλος του 2024» αντικαθίστανται από τις λέξεις «έως το τέλος του 2025», και η παρ. 31 διαμορφώνεται ως εξής: «31. Οι καταρτιζόμενοι των Σ.Α.Ε.Κ. οι οποίοι δεν έχουν πραγματοποιήσει την πρακτική άσκηση έως την έναρξη ισχύος του ν. 4763/2020 υποχρεούνται να ολοκληρώσουν την πρακτική άσκηση έως το τέλος του 2025, σύμφωνα με τους όρους του άρθρου 27.».
3. Η ισχύς της παρ. 1 αρχίζει από την 1η.1.2025.
Άρθρο 5
Μεταβατικές διατάξεις -Πιστοποίηση Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών – Ρυθμίσεις για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης – Τροποποίηση παρ. 1 και 4 άρθρου 455 ν. 4957/2022
1. Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 455 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί των τελικών και μεταβατικών διατάξεων του Κεφαλαίου Θ’ του Μέρους Α’ του νόμου αυτού, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) οι λέξεις «έως την 31η.12.2024» αντικαθίστανται από τις λέξεις «έως την 31η.12.2025» και β) οι λέξεις «κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κατά το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Όσα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) έχουν ιδρυθεί έως την έναρξη ισχύος του παρόντος, καθώς και σε όσα έχει εκκινήσει η διαδικασία ίδρυσής τους πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, συνεχίζουν να λειτουργούν νομίμως, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος και του Εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας τους. Τα Π.Μ.Σ. του προηγούμενου εδαφίου υποχρεούνται να πιστοποιηθούν για πρώτη φορά από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης το αργότερο έως την 31η.12.2025, άλλως παύουν να εισδέχονται νέους φοιτητές και λειτουργούν αποκλειστικά έως την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 φοιτητών.».
2. Στην παρ. 4 του άρθρου 455 του ν. 4957/2022, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) οι λέξεις «έως την 31η.12.2024» αντικαθίστανται από τις λέξεις «έως την 31η.12.2025» και β) οι λέξεις «κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κατά το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026» και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:
«4. Τα Π.Μ.Σ. του ΠΑ.ΚΕ.ΔΙ.Π.Σ. που έχουν ιδρυθεί πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος συνεχίζουν να λειτουργούν νομίμως σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος και του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας τους και υποχρεούνται να πιστοποιηθούν από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.) το αργότερο έως την 31η.12.2025, άλλως παύουν να εισδέχονται νέους φοιτητές και λειτουργούν αποκλειστικά έως την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 φοιτητών.».