Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η ΚΥΑ 43144/2024 με το νέο πρόγραμμα κατάρτισης 10.000 ανέργων δικαιούχων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αστέγων και επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση αυτών.


Η δαπάνη του προγράμματος βαρύνει τον προϋπολογισμό της Δ.ΥΠ.Α. (ΚΑΕ 2493), χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΤΑ 093) του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και κατανέμεται σε ετήσια βάση, ως εξής:

2024: 113.871.435,44€ και

2025: 37.794.564,56€


Εισαγωγή – περιγραφή του έργου

Το παρόν έργο αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση με σκοπό την αναβάθμιση δεξιοτήτων και την επανακατάρτιση μέσω προγραμμάτων Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ), την πιστοποίηση και τη βραχυπρόθεσμη απασχόληση ανέργων εγγεγραμμένων στο Ψηφιακό Μητρώο Δ.ΥΠ.Α., οι οποίοι ανήκουν σε όλες τις κατηγορίες δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), ήτοι μονοπρόσωπα νοικοκυριά, πολυπρόσωπα νοικοκυριά και άστεγοι.

Σκοπός του έργου είναι η αναβάθμιση των δεξιοτήτων ή/και η επανακατάρτιση της ομάδας – στόχου σε τομείς υψηλής ζήτησης και στη συνέχεια η ένταξη στην απασχόληση των ωφελούμενων που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα ΣΕΚ και πιστοποιήθηκαν. Συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει κατάρτιση και πιστοποίηση των αποκτηθεισών γνώσεων και δεξιοτήτων η οποία ακολουθείται από πρόγραμμα δωδεκάμηνης (12) επιχορηγούμενης από τη Δ.ΥΠ.Α. απασχόλησης για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας.

Με την υλοποίηση του έργου αναμένεται να επιτευχθούν οι ακόλουθοι ενδεικτικοί στόχοι:

i. Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της ανεργίας, μέσω της αναβάθμισης των επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων των ανέργων καθώς και της τοποθέτησής τους σε θέση βραχυχρόνιας επιχορηγούμενης απασχόλησης μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης και της πιστοποίησής τους.

ii. Η αύξηση της απασχολησιμότητας των ανέργων.

iii. Η ποιοτική αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ωφελούμενων, μέσω προγραμμάτων Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης, που ανταποκρίνονται στα σύγχρονα δεδομένα της παραγωγικής δομής και της οικονομίας.

Ως επιλέξιμες γεωγραφικές περιοχές για την υλοποίηση του παρόντος έργου ορίζονται όλες οι Περιφέρειες της Ελλάδας.

Το έργο διακρίνεται σε δύο Προγράμματα ως εξής:


α) Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ):

Το πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (εφεξής ΣΕΚ) αφορά σε κατάρτιση και πιστοποίηση, σε τομείς υψηλής ζήτησης, για έως 10.000 ανέργους εγγεγραμμένους στο Ψηφιακό Μητρώο Δ.ΥΠ.Α. οι οποίοι είναι Δικαιούχοι του ΕΕΕ, έχουν υποδειχθεί σε επιχειρήσεις από τους εργασιακούς συμβούλους της Δ.ΥΠ.Α. και έχουν προεπιλεγεί από αυτές. Η αναβάθμιση δεξιοτήτων υλοποιείται μέσω της παροχής δια ζώσης Προγραμμάτων ΣΕΚ διάρκειας 80 ωρών. Την κατάρτιση των ωφελούμενων ακολουθεί πιστοποίηση των αποκτηθεισών γνώσεων και δεξιοτήτων.

β) Πρόγραμμα Απασχόλησης:

Το αντικείμενο του προγράμματος της απασχόλησης είναι η δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης με την πρόσληψη των ωφελούμενων, οι οποίοι ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα κατάρτισης του Κεφαλαίου Γ’ της παρούσας και έλαβαν πιστοποίηση, για δώδεκα (12) μήνες, σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.


Δικαιούχοι

Δικαιούχοι του προγράμματος απασχόλησης είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα και δραστηριοποιούνται σε όλες τις περιφέρειες της Χώρας. Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο έργο οφείλουν να τηρούν τη νομοθεσία περί υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου.

Ωφελούμενοι

Ωφελούμενοι του έργου είναι άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο Δ.ΥΠ.Α., που ανήκουν σε όλες τις κατηγορίες δικαιούχων του ΕΕΕ (μονοπρόσωπα νοικοκυριά, πολυπρόσωπα νοικοκυριά και άστεγοι). Οι ωφελούμενοι που θα συμμετάσχουν στο έργο υποδεικνύονται στις δικαιούχους επιχειρήσεις από τους εργασιακούς συμβούλους της Δ.ΥΠ.Α. στο πλαίσιο της διαδικασίας εξατομικευμένης προσέγγισης και με βάση το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης που έχουν καταρτίσει από κοινού. Οι δικαιούχοι επιχειρήσεις προεπιλέγουν μεταξύ των υποψηφίων τον κατάλληλο για τη θέση και ενημερώνουν σχετικά τη Δ.ΥΠ.Α., μέσω της πλατφόρμας e-Services Δ.ΥΠ.Α. Στη συνέχεια οι ωφελούμενοι άνεργοι υποχρεούνται να επιλέξουν πρόγραμμα ΣΕΚ που παρέχεται στο πλαίσιο του παρόντος Έργου.




Το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ανέργων δικαιούχων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος


Αντικείμενο του Προγράμματος

Αντικείμενο του Προγράμματος είναι η δημιουργία 10.000 νέων επιχορηγούμενων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης μέσω της πρόσληψης των ωφελουμένων που ολοκλήρωσαν και έλαβαν πιστοποίηση στο Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) του Κεφαλαίου Γ’ της παρούσας, σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, για δώδεκα (12) μήνες.




Καθεστώτα ενίσχυσης

1. Οι ενισχύσεις για την απασχόληση που προβλέπονται στην παρούσα δράση, χορηγούνται:

– Είτε βάσει του Κανονισμού (ΕΞ) 2023/2831 για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis),

– είτε βάσει του άρθρου 32 του Κανονισμού (ΕΕ) 651/2014, όπως έχει τροποποιηθεί με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2023/1315.

2. Το καθεστώς ενίσχυσης επιλέγεται κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης από τη δυνητικά δικαιούχο επιχείρηση.

Α) ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΘΟΥΝ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) 2023/2831 ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΗΣΣΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ (De- minimis)


1. Για τις επιχειρήσεις που δεν επιλέγουν ως καθεστώς ενίσχυσης το άρθρο 32 του Κανονισμού (ΕΕ) 651/2014, όπως έχει τροποποιηθεί με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2023/1315, οι ενισχύσεις χορηγούνται βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831 για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis).

2. Τα μέτρα ενίσχυσης που πληρούν το σύνολο των κριτηρίων που καθορίζονται στον Κανονισμό (ΕΕ) 2023/2831 θεωρείται ότι δεν ανταποκρίνονται στο σύνολο των κριτηρίων του άρθρου 107 παρ. 1 της Συνθήκης και, συνεπώς, δεν υπόκεινται στην υποχρέωση κοινοποίησης που προβλέπεται στο άρθρο 108 παρ. 3 της Συνθήκης. Συναφώς, πρέπει να εξετάζεται η τήρηση των σχετικών προϋποθέσεων.

3. Σύμφωνα με το άρθρο 1, παρ. 1 του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831, οι τομείς της πρωτογενούς παραγωγής προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας (όπως τα προϊόντα αυτά ορίζονται στο άρθρο 5 στοιχεία α) και β) του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1379/2013), της μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων αλιείας ή υδατοκαλλιέργειας, εφόσον το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα των προϊόντων που αγοράζονται ή διατίθενται στην αγορά, της πρωτογενούς παραγωγής γεωργικών προϊόντων (όπως ορίζεται στο άρθρο 2, παρ. 1 του Κανονισμού), της μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων (όταν το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα τέτοιων προϊόντων που αγοράζονται από πρωτογενείς παραγωγούς ή διατίθενται στην αγορά από τις οικείες επιχειρήσεις, ή όταν η ενίσχυση συνοδεύεται από την υποχρέωση απόδοσής της εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε πρωτογενείς παραγωγούς), των εξαγωγών προς τρίτες χώρες ή κράτη-μέλη (ιδίως δε τις ενισχύσεις που συνδέονται άμεσα με τις εξαγόμενες ποσότητες, με τη δημιουργία και τη λειτουργία δικτύου διανομής ή με άλλες τρέχουσες δαπάνες που σχετίζονται με την εξαγωγική δραστηριότητα) και των ενισχύσεων για τις οποίες τίθεται ως όρος η χρήση εγχώριων αγαθών ή υπηρεσιών αντί των εισαγόμενων, δεν είναι επιλέξιμοι για ενισχύσεις, δυνάμει της παρούσας.

4. Όταν μια επιχείρηση δραστηριοποιείται σε τομείς οι οποίοι δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831 (άρθρο 1) και σε έναν ή περισσότερους από τους τομείς οι οποίοι εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του εν λόγω Κανονισμού ή ασκούν άλλες δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής αυτού, ο Κανονισμός εφαρμόζεται σε ενισχύσεις χορηγούμενες στους τελευταίους αυτούς τομείς ή δραστηριότητες, υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται με κατάλληλα μέσα, όπως ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων ή ο διαχωρισμός των λογαριασμών, ότι οι δραστηριότητες στους τομείς που εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού δεν τυγχάνουν ενίσχυσης ήσσονος σημασίας που χορηγείται δυνάμει της παρούσας, εφόσον κατά την αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση, στην οποία αναφέρεται ρητά ότι το επιχορηγούμενο προσωπικό δεν πρόκειται να απασχοληθεί στο εξαιρούμενο αντικείμενο εργασιών.

5. Ο Κανονισμός (ΕΕ) 2023/2831 αναφέρεται σε «ενιαία επιχείρηση» (άρθρο 2, παρ. 2). Για τους σκοπούς του εν λόγω Κανονισμού και της παρούσας, στην έννοια της «ενιαίας επιχείρησης» περιλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις που έχουν τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες σχέσεις μεταξύ τους:

α) Μια επιχείρηση κατέχει την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων ή των εταίρων άλλης επιχείρησης,

β) μια επιχείρηση έχει το δικαίωμα να διορίζει ή να παύει την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού, διαχειριστικού ή εποπτικού οργάνου άλλης επιχείρησης,

γ) μια επιχείρηση έχει το δικαίωμα να ασκεί δεσπόζουσα επιρροή σε άλλη επιχείρηση βάσει σύμβασης που έχει συνάψει με αυτήν ή δυνάμει ρήτρας του καταστατικού αυτής της τελευταίας,

δ) μια επιχείρηση που είναι μέτοχος ή εταίρος άλλης επιχείρησης ελέγχει μόνη της, βάσει συμφωνίας που έχει συνάψει με άλλους μετόχους ή εταίρους της εν λόγω επιχείρησης, την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων ή των εταίρων αυτής της επιχείρησης.

Οι επιχειρήσεις που έχουν οποιαδήποτε από τις σχέσεις που αναφέρονται στα στοιχεία (α) έως (δ) με μία ή περισσότερες άλλες επιχειρήσεις θεωρούνται επίσης ενιαία επιχείρηση.

6. Στον έλεγχο ορίων μεμονωμένων ενισχύσεων αθροίζονται οι ενισχύσεις που έχει λάβει η ωφελούμενη επιχείρηση και όλες οι επιχειρήσεις που συνιστούν με αυτήν «ενιαία επιχείρηση», κατά την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 2 του Κανονισμού 2023/2831. Ειδικότερα, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 3 του Κανονισμού, το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται ανά κράτος μέλος σε μία ενιαία επιχείρηση δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών ετών. Πιο συγκεκριμένα, η περίοδος που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του ανώτατου επιτρεπτού ποσού των χορηγηθεισών ενισχύσεων βασίζεται στην ακριβή ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης και καλύπτει ακριβώς τα τρία προηγούμενα έτη, έως δηλαδή την ίδια ημερομηνία του τρίτου έτους που προηγείται της χορήγησής της.

7. Σε περίπτωση συγχωνεύσεων ή εξαγορών, όλες οι προηγούμενες ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έχουν ήδη χορηγηθεί σε οποιαδήποτε από τις συγχωνευόμενες επιχειρήσεις λαμβάνονται υπόψη για να προσδιοριστεί κατά πόσο η νέα ενίσχυση ήσσονος σημασίας στη νέα ή στην εξαγοράζουσα επιχείρηση υπερβαίνει το σχετικό ανώτατο όριο. Οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που είχαν χορηγηθεί νομίμως πριν από τη συγχώνευση ή την εξαγορά παραμένουν νόμιμες.

8. Αν μια επιχείρηση διασπαστεί σε δύο ή περισσότερες χωριστές επιχειρήσεις, η ενίσχυση ήσσονος σημασίας που χορηγήθηκε πριν από τη διάσπαση καταλογίζεται στην επιχείρηση που έλαβε αυτή την ενίσχυση, η οποία είναι κατά κανόνα η επιχείρηση που ανέλαβε τις δραστηριότητες για τις οποίες χρησιμοποιήθηκε η ενίσχυση ήσσονος σημασίας. Εάν ο εν λόγω καταλογισμός δεν είναι δυνατός, οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας πρέπει να κατανέμονται αναλογικά με βάση τη λογιστική αξία των ιδίων κεφαλαίων των νέων επιχειρήσεων κατά την πραγματική ημερομηνία της διάσπασης.

9. Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 5 του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831, ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που χορηγούνται βάσει του παρόντος Κανονισμού μπορούν να σωρεύονται με ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που χορηγούνται βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2832. Μπορούν να σωρεύονται με ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που χορηγούνται βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 1408/2013 και του Κανονισμού (ΕΕ) 717/2014 (παρ. 2 του άρθρου 5 του Κανονισμού 2023/2831), μέχρι το σχετικό ανώτατο όριο που καθορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 3 του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831.

10. Απαγορεύεται η σώρευση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2023/2831 με άλλες κρατικές ενισχύσεις για τις ίδιες επιλέξιμες δαπάνες ή με κρατικές ενισχύσεις για το ίδιο μέτρο χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου, αν η σώρευση αυτή οδηγεί σε υπέρβαση της υψηλότερης σχετικής έντασης ενίσχυσης ή του ποσού ενίσχυσης που έχει καθοριστεί με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα κάθε περίπτωσης σε Κανονισμό απαλλαγής κατά κατηγορία ή απόφαση που έχει εκδώσει η Επιτροπή.

11. Ο σχετικός έλεγχος σώρευσης διενεργείται μέσω υποβληθείσας κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης (ανάρτηση της εντολής κενής θέσης) υπεύθυνης δήλωσης εκ μέρους της δικαιούχου επιχείρησης, στην οποία αναφέρεται οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση ήσσονος σημασίας έλαβε η οικεία επιχείρηση σε επίπεδο ενιαίας επιχείρησης, όπως έχει οριστεί ανωτέρω βάσει του παραπάνω Κανονισμού ή άλλων Κανονισμών για ενισχύσεις ήσσονος σημασίας κατά τα τρία προηγούμενα έτη από τη χορήγηση της ενίσχυσης, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 3 του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831, καθώς και μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Σώρευσης Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σύμφωνα με την υπό στοιχεία 59886/ΕΥΚΕ913/11-06-2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών σχετικά με τη λειτουργία του ΠΣΣΕΗΣ (Β’ 2417 – ΑΔΑ: ΩΦ7Π46ΜΤΛΡ-ΔΝΩ) και του αρχείου της Υπηρεσίας (ΚΠΑ 2).

12. Ειδικότερα, ο δυνητικός δικαιούχος αναφέρει στα σχετικά πεδία κάθε ενίσχυση ήσσονος σημασίας την οποία έλαβε σε επίπεδο ενιαίας επιχείρησης βάσει του εν λόγω Κανονισμού ή άλλων Κανονισμών για ενισχύσεις ήσσονος σημασίας κατά τα τρία προηγούμενα έτη από τη χορήγηση της ενίσχυσης και βεβαιώνει ότι το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που έχουν χορηγηθεί στην ενιαία επιχείρηση κατά τα τρία προηγούμενα έτη από τη χορήγηση της ενίσχυσης, συμπερι-λαμβανομένης της παρούσας ενίσχυσης, δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ. Η νέα ενίσχυση ήσσονος σημασίας σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2023/2831 χορηγείται, μόνο αφού εξακριβωθεί ότι η νέα ενίσχυση ήσσονος σημασίας δεν αυξάνει το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που έχουν χορηγηθεί στην οικεία επιχείρηση σε επίπεδο που υπερβαίνει το ανώτατο όριο που καθορίζεται στο άρθρο 3 παρ. 2 του εν λόγω Κανονισμού και ότι τηρούνται όλοι οι όροι που καθορίζονται σε αυτόν.

13. Το προβλεπόμενο στον Κανονισμό ανώτατο όριο χορηγούμενης ενίσχυσης αφορά σε «ενιαία» επιχείρηση. Όταν με τη χορήγηση της νέας ενίσχυσης ήσσονος σημασίας σημειωθεί υπέρβαση του σχετικού ανώτατου ορίου που ορίζεται προηγουμένως, η εν λόγω νέα ενίσχυση δεν υπάγεται στο ευεργέτημα του Κανονισμού. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί εκ των υστέρων υπέρβαση του σχετικού ανώτατου ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας, το σύνολο του ποσού που χορηγήθηκε είναι άμεσα απαιτητό, εντόκως από την ημερομηνία που τέθηκε στη διάθεση του δικαιούχου, με το επιτόκιο ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως αυτό καθορίζεται σύμφωνα με την Ανακοίνωσή της σχετικά με την αναθεώρηση της μεθόδου καθορισμού των επιτοκίων αναφοράς και προεξόφλησης, εφαρμοζόμενου κατά τα λοιπά του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α’ 190).

14. Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 6 του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831 τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι, από την 1η Ιανουαρίου 2026, οι πληροφορίες σχετικά με τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που χορηγούνται καταχωρίζονται σε κεντρικό μητρώο σε εθνικό ή ενωσιακό επίπεδο. Οι πληροφορίες στο κεντρικό μητρώο περιλαμβάνουν τα στοιχεία ταυτοποίησης του δικαιούχου, το ποσό της ενίσχυσης, την ημερομηνία χορήγησης, τη χορηγούσα αρχή, το μέσο ενίσχυσης και τον σχετικό τομέα βάσει της στατιστικής ταξινόμησης των οικονομικών δραστηριοτήτων στην Ένωση («ταξινόμηση NACE»). Το κεντρικό μητρώο δημιουργείται κατά τρόπον ώστε να καθιστά δυνατή την εύκολη πρόσβαση του κοινού στις πληροφορίες, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συμμόρφωση με τους κανόνες της Ένωσης για την προστασία των δεδομένων, μεταξύ άλλων μέσω της ψευδωνυμοποίησης συγκεκριμένων καταχωρίσεων, όταν απαιτείται.

15. Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 6 του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831 τα κράτη μέλη καταχωρίζουν τις πληροφορίες, όπως αυτές περιγράφονται ανωτέρω, στο κεντρικό μητρώο για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που χορηγούνται από οποιαδήποτε αρχή του οικείου κράτους μέλους εντός 20 εργάσιμων ημερών από τη χορήγηση της ενίσχυσης. Οι εν λόγω πληροφορίες σχετικά με τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που λαμβάνονται από ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς οι οποίοι εφαρμόζουν καθεστώτα ενισχύσεων ήσσονος σημασίας καταχωρίζονται εντός 20 εργάσιμων ημερών από την παραλαβή της αναφοράς σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 6 του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831. Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίσουν την ακρίβεια των δεδομένων που περιέχονται στο κεντρικό μητρώο.

16. Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 6 του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831 τα κράτη μέλη τηρούν αρχεία με τις καταχωρισμένες πληροφορίες σχετικά με την ενίσχυση ήσσονος σημασίας επί 10 έτη από την ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης.

17. Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 6 του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831 τα κράτη μέλη χορηγούν νέα ενίσχυση ήσσονος σημασίας σύμφωνα με τον Κανονισμό, μόνο αφού εξακριβώσουν ότι η νέα ενίσχυση ήσσονος σημασίας δεν αυξάνει το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που έχουν χορηγηθεί στην οικεία επιχείρηση σε επίπεδο που υπερβαίνει το ανώτατο όριο που καθορίζεται στο άρθρο 3 παρ. 2 του εν λόγω Κανονισμού και ότι τηρούνται όλοι οι όροι που καθορίζονται σε αυτόν.

18. Σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 6 του του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831 τα κράτη μέλη που χρησιμοποιούν κεντρικό μητρώο σε εθνικό επίπεδο υποβάλλουν στην Επιτροπή έως τις 30 Ιουνίου κάθε έτους συγκεντρωτικά δεδομένα σχετικά με τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που χορηγήθηκαν για το προηγούμενο έτος. Τα συγκεντρωτικά στοιχεία περιλαμβάνουν τον αριθμό των δικαιούχων, το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγήθηκαν και το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγήθηκαν ανά τομέα [με χρήση της «ταξινόμησης NACE»]. Η πρώτη υποβολή δεδομένων θα αφορά τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που θα χορηγηθούν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026. Τα κράτη μέλη μπορούν να υποβάλλουν εκθέσεις στην Επιτροπή σχετικά με προηγούμενες περιόδους, όταν τα συγκεντρωτικά δεδομένα είναι διαθέσιμα.

19. Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 7 του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831, μέχρι να συγκροτηθεί το κεντρικό μητρώο του άρθρου 6, όταν ένα κράτος μέλος προτίθεται να χορηγήσει ενίσχυση ήσσονος σημασίας σύμφωνα με τον εν λόγω Κανονισμό, ενημερώνει τον δυνητικό δικαιούχο σε έγγραφη ή ηλεκτρονική μορφή μέσω της εγκριτικής απόφασης από την υπηρεσία ΚΠΑ 2 της Δ.ΥΠ.Α. για το ύψος του ποσού της ενίσχυσης, καθώς και ότι πρόκειται για ενίσχυση ήσσονος σημασίας παραπέμποντας άμεσα στον εν λόγω Κανονισμό. Σε περίπτωση που μια ενίσχυση ήσσονος σημασίας χορηγείται, σύμφωνα με τον παρόντα Κανονισμό, σε περισσότερες επιχειρήσεις βάσει συγκεκριμένου καθεστώτος και οι εν λόγω επιχειρήσεις λαμβάνουν διαφορετικά ποσά ενίσχυσης βάσει του καθεστώτος αυτού, το οικείο κράτος μέλος δύναται να επιλέξει να εκπληρώσει την υποχρέωσή του γνωστοποιώντας στις επιχειρήσεις ένα ποσό που αντιστοιχεί στο μέγιστο ποσό ενίσχυσης το οποίο προβλέπεται να χορηγηθεί βάσει του συγκεκριμένου καθεστώτος. Στις περιπτώσεις αυτές, αυτό το καθορισμένο ποσό λαμβάνεται υπόψη προκειμένου να προσδιοριστεί αν υπάρχει συμμόρφωση με το ανώτατο όριο που καθορίζεται στο άρθρο 3 παρ. 2 του παρόντος Κανονισμού.

20. Ως ημερομηνία χορήγησης της συνολικής ενίσχυσης νοείται η ημερομηνία της εγκριτικής απόφασης (παρ. 3 του άρθρου 3 του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831) ανεξάρτητα από την ημερομηνία καταβολής της. Οι ενισχύσεις που καταβάλλονται σε δόσεις ανάγονται στην αξία τους κατά το χρόνο χορήγησής τους, με το προεξοφλητικό επιτόκιο που ισχύει κατά τον χρόνο χορήγησης της ενίσχυσης (παρ. 6 του άρθρου 3 Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831).

Β) ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΘΟΥΝ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 32 ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) 651/2014, ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΕΕ) 2023/1315

1. Για τις επιχειρήσεις που επιλέγουν να ενταχθούν βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 651/2014 όπως έχει τροποποιηθεί με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2023/1315 (για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης και του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2473 για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, τη μεταποίηση και την εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας συμβατών με την εσωτερική αγορά, κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης (EE L 167/1 της 30/6/2023)), οι ενισχύσεις για την απασχόληση που προβλέπονται στο παρόν πρόγραμμα, χορηγούνται βάσει του άρθρου 32 του Κανονισμού αυτού.

2. Τα καθεστώτα ενισχύσεων για την πρόσληψη εργαζομένων σε μειονεκτική θέση (άρθρο 32 του Κανονισμού (ΕΕ) 651/2014, όπως ισχύει) συμβιβάζονται με την εσωτερική αγορά κατά την έννοια του άρθρου 107 παρ. 3 της ΣΛΕΕ και απαλλάσσονται από την υποχρέωση κοινοποίησης που προβλέπεται στο άρθρο 108 παρ. 3 αυτής, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 32 και του Κεφαλαίου Ι του Κανονισμού (ΕΕ) 651/2014. Συ-ναφώς, πρέπει να εξετάζεται η τήρηση των σχετικών προϋποθέσεων. Στις περιπτώσεις που ο υπόψη εργαζόμενος τελεί σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση [σύμφωνα με τον ορισμό που δίδεται στο άρθρο 2, σημείο 99 του Κανονισμού (ΕΕ) 651/2014], οι μισθολογικές δαπάνες είναι επιλέξιμες δαπάνες για μέγιστη περίοδο 24 μηνών από την πρόσληψη.

3. Σύμφωνα με το άρθρο 1, παρ. 2 του Κεφαλαίου Ι του ΓΚΑΚ, ο ΓΚΑΚ δεν εφαρμόζεται σε ενισχύσεις για δραστηριότητες που σχετίζονται με εξαγωγές προς τρίτες χώρες ή προς κράτη μέλη, και συγκεκριμένα στις ενισχύσεις που συνδέονται άμεσα με τις εξαγόμενες ποσότητες, με τη δημιουργία και λειτουργία δικτύου διανομής ή με άλλες τρέχουσες δαπάνες που σχετίζονται με την εξαγωγική δραστηριότητα και σε ενισχύσεις που εξαρτώνται από την κατά προτίμηση χρήση εγχώριων προϊόντων αντί των εισαγομένων. Επιπλέον, σύμφωνα με την παρ. 3 του ίδιου άρθρου, δεν είναι επιλέξιμοι για ενισχύσεις βάσει του ΓΚΑΚ οι τομείς της μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων, αν το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα των εν λόγω προϊόντων που αγοράζονται από πρωτογενείς παραγωγούς ή διατίθενται στην αγορά από τις οικείες επιχειρήσεις ή όταν η ενίσχυση συνοδεύεται από την υποχρέωση απόδοσής της εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε πρωτογενείς παραγωγούς και οι ενισχύσεις που διευκολύνουν την παύση λειτουργίας μη ανταγωνιστικών ανθρακωρυχείων (υπ’ αρ. 2010/787 απόφαση του Συμβουλίου).

4. Σύμφωνα με την παρ. 4 του ίδιου άρθρου, ο ΓΚΑΚ δεν εφαρμόζεται στα καθεστώτα ενισχύσεων που δεν αποκλείουν ρητά την καταβολή μεμονωμένων ή ad hoc ενισχύσεων υπέρ επιχείρησης κατά της οποίας εκκρεμεί διαταγή ανάκτησης, κατόπιν προηγούμενης απόφασης της Επιτροπής, με την οποία μια ενίσχυση χορηγούμενη από το ίδιο κράτος μέλος κηρύσσεται παράνομη και ασυμβίβαστη με την εσωτερική αγορά.

5. Σύμφωνα με την παρ. 5 του ίδιου άρθρου, δεν εφαρμόζεται στα μέτρα κρατικών ενισχύσεων που συνιστούν είτε αυτά καθαυτά, είτε οι όροι που τα συνοδεύουν ή η εφαρμοζόμενη μέθοδος χρηματοδότησής τους, παραβίαση του δικαίου της Ένωσης που τα καθιστά παράνομα στο σύνολό τους και ιδίως:

α) Σε μέτρα ενίσχυσης βάσει των οποίων η χορήγηση ενισχύσεων υπόκειται στην υποχρέωση του δικαιούχου να διατηρεί στο αντίστοιχο κράτος μέλος είτε την έδρα του είτε την κύρια εγκατάστασή του. Ωστόσο, είναι αποδεκτή η υποχρέωση του δικαιούχου να διατηρεί, κατά τη χρονική στιγμή καταβολής της ενίσχυσης, εγκατάσταση ή υποκατάστημα στο κράτος μέλος που χορηγεί την ενίσχυση,

β) σε μέτρα ενίσχυσης βάσει των οποίων η χορήγηση ενισχύσεων υπόκειται στην υποχρέωση του δικαιούχου να χρησιμοποιεί προϊόντα εγχώριας παραγωγής ή εθνικές υπηρεσίες και

γ) σε μέτρα ενίσχυσης τα οποία περιορίζουν τη δυνατότητα των δικαιούχων να κάνουν χρήση των αποτελεσμάτων έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας σε άλλα κράτη μέλη.

6. Εάν μια επιχείρηση δραστηριοποιείται τόσο στους τομείς που εξαιρούνται σύμφωνα με τα παραπάνω όσο και στους τομείς που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΓΚΑΚ, ο ΓΚΑΚ εφαρμόζεται στις ενισχύσεις που χορηγούνται στους τομείς αυτούς, υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται με τα κατάλληλα μέσα, όπως ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων ή η διάκριση των δαπανών, ότι οι δραστηριότητες που ασκούνται στους εξαιρούμενους τομείς δεν επωφελούνται από τις ενισχύσεις που χορηγούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΓΚΑΚ.

7. Σύμφωνα με την περ. (ιε) της παρ. 1 του άρθρου 4 του Κανονισμού (ΕΚ) 651/2014, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, οι ενισχύσεις για την πρόσληψη εργαζομένων σε μειονεκτική θέση δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 5,5 εκατ. ευρώ ανά έτος ανά επιχείρηση. Το ανωτέρω όριο δεν επιτρέπεται να καταστρατηγείται με τον τεχνητό διαχωρισμό των καθεστώτων ενισχύσεων ή των έργων ενίσχυσης (παρ. 2 του άρθρου 4 του ΓΚΑΚ).

8. Στον ως άνω έλεγχο ορίων μεμονωμένων ενισχύσεων αθροίζονται και οι ενισχύσεις που έχει λάβει η επιχείρηση στο σύνολο της. Οι συνδεδεμένες (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V) με την αιτούσα επιχειρήσεις ανήκουν στην ίδια επιχείρηση.

9. Σύμφωνα με την περ. (γ) της παρ. 5 του άρθρου 6 του ΓΚΑΚ δεν απαιτείται να έχουν ή θεωρείται ότι έχουν χαρακτήρα κινήτρου οι ενισχύσεις για την πρόσληψη εργαζομένων σε μειονεκτική θέση με τη μορφή επιδότησης μισθού, εφόσον πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 32.

10. Με σκοπό την εξακρίβωση της τήρησης των ορίων κοινοποίησης και των μέγιστων εντάσεων ενίσχυσης, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό των κρατικών ενισχύσεων που χορηγούνται στην επιχείρηση, όπως η έννοιά της λογίζεται στο πλαίσιο του ΓΚΑΚ [Παράρτημα Ι του ΓΚΑΚ (αιτούσα και συνδεδεμένες)]. Για τον υπολογισμό της έντασης και των επιλέξιμων δαπανών, όλα τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται, υπολογίζονται πριν την αφαίρεση φόρων ή άλλων επιβαρύνσεων και τεκμηριώνονται εγγράφως με σαφή, συγκεκριμένο και επικαιροποιημένο τρόπο. Οι οφειλόμενες για το μέλλον ενισχύσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που καταβάλλονται σε περισσότερες δόσεις, ανάγονται στην αξία τους κατά το χρόνο χορήγησης της ενίσχυσης με το προεξοφλητικό επιτόκιο που ισχύει κατά το χρόνο της χορήγησης. Ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης είναι η ημερομηνία απονομής στον δικαιούχο του έννομου δικαιώματος να λάβει την ενίσχυση, βάσει του εφαρμοστέου εθνικού καθεστώτος.

11. Οι απαλλασσόμενες βάσει του ΓΚΑΚ ενισχύσεις μπορούν να σωρευθούν με οποιεσδήποτε άλλες κρατικές ενισχύσεις, εφόσον αφορούν διαφορετικές προσδι-ορίσιμες επιλέξιμες δαπάνες.

12. Οι απαλλασσόμενες βάσει του ΓΚΑΚ ενισχύσεις μπορούν να σωρευθούν με οποιεσδήποτε άλλες κρατικές ενισχύσεις, όσον αφορά τις ίδιες επιλέξιμες δαπάνες, οι οποίες επικαλύπτονται πλήρως ή εν μέρει, μόνο εάν η σώρευση αυτή δεν οδηγεί σε υπέρβαση της υψηλότερης έντασης ή του υψηλότερου ποσού ενίσχυσης που εφαρμόζεται στην ενίσχυση αυτή βάσει του ΓΚΑΚ.

13. Οι απαλλασσόμενες βάσει του ΓΚΑΚ κρατικές ενισχύσεις δεν σωρεύονται με οποιεσδήποτε ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που αφορούν τις ίδιες επιλέξιμες δαπάνες, εάν η σώρευση αυτή οδηγήσει σε υπέρβαση της έντασης ενίσχυσης που προβλέπεται στο Κεφάλαιο ΙΙΙ του ΓΚΑΚ (παρ. 6 του άρθρου 32 του ΓΚΑΚ).

14. Εάν ενωσιακή χρηματοδότηση (που δεν τελεί υπό τον έλεγχο του κράτους μέλους) συνδυάζεται με κρατική ενίσχυση, για να εξακριβωθεί κατά πόσον τηρούνται τα όρια κοινοποίησης και οι μέγιστες εντάσεις ενίσχυσης ή τα μέγιστα ποσά ενίσχυσης, λαμβάνονται υπόψη μόνο οι κρατικές ενισχύσεις, με την προϋπόθεση ότι το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που χορηγείται για τις ίδιες επιλέξιμες δαπάνες δεν υπερβαίνει το πλέον ευνοϊκό ποσοστό χρηματοδότησης που καθορίζουν οι ισχύοντες κανόνες της ενωσιακής νομοθεσίας (παρ. 2 άρθρο 8 ΓΚΑΚ, όπως έχει τροποποιηθεί με το στοιχείο α) της παρ. 7 του άρθρου 1 του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/1315).

15. Ο σχετικός έλεγχος διενεργείται μέσω υποβληθείσας κατά την αίτηση χρηματοδότησης υπεύθυνης δήλωσης εκ μέρους της δικαιούχου επιχείρησης στην οποία αναφέρεται οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση έλαβε η οικεία επιχείρηση.

16. Ο δικαιούχος ενημερώνεται εγγράφως μέσω της εγκριτικής απόφασης από την υπηρεσία ΚΠΑ 2 της Δ.ΥΠ.Α. για το ύψος του ποσού της ενίσχυσης.

17. Ως ημερομηνία χορήγησης της συνολικής ενίσχυσης νοείται η ημερομηνία της εγκριτικής απόφασης.




Προϋποθέσεις υπαγωγής των δικαιούχων επιχειρήσεων


Οι προϋποθέσεις υπαγωγής των δικαιούχων επιχειρήσεων ανά καθεστώς ενίσχυσης ορίζονται ως εξής:


Α) ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΘΟΥΝ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) 2023/2831 ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΗΣΣΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ (De- minimis)

1. Για την υπαγωγή στο Πρόγραμμα βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιχείρηση να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής/χρηματοδότησης (ημερολογιακά).

Εφόσον ο αριθμός του προσωπικού κατά την ημερομηνία έναρξης του ελεγχόμενου μήνα είναι ίδιος και κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής/ χρηματοδότησης (ανεξάρτητα εάν στο διάστημα αυτό υπάρχουν μεταβολές του προσωπικού) είναι δυνατή η ένταξη της επιχείρησης στο πρόγραμμα.

Η ανωτέρω προϋπόθεση περί μη μείωσης προσωπικού πρέπει να τηρείται και για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής/χρηματο-δότησης έως και την ημερομηνία έκδοσης της εγκριτικής απόφασης ένταξης της επιχείρησης στο πρόγραμμα καθώς και κατά την ημερομηνία πρόσληψης του/των ωφελούμενων από την επιχείρηση.

2. Ως μείωση του προσωπικού κατά τον μήνα που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης, θεωρείται:

α) Η καταγγελία της σύμβασης εργασίας,

β) η αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση,

γ) η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου,

δ) η οικειοθελής αποχώρηση που λογίζεται ως καταγγελία σύμβασης, σύμφωνα με το άρθρο 38 του ν. 4488/2017 (Α’ 137),

ε) η θέση εργαζόμενου σε διαθεσιμότητα, και

στ) η άσκηση του δικαιώματος επίσχεσης εργασίας, σύμφωνα με το άρθρο 325 του Α.Κ.

Στις περιπτώσεις από α) έως δ) η επιχείρηση, προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα, πρέπει να καλύψει τη μείωση έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού, αλλά έχει προβεί σε προγενέστερη νέα πρόσληψη υπαλλήλου, μέσα στον ίδιο μήνα που έχει λάβει χώρα η μείωση, μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

3. Δεν θεωρείται μείωση προσωπικού κατά τον μήνα που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης:

α) Η καταγγελία σύμβασης εργασίας λόγω συνταξιοδότησης,

β) η καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου (πριν τη λήξη της) που οφείλεται σε σπουδαίο λόγο που αφορά στον εργαζόμενο (μήνυση για αξιόποινη πράξη που επηρεάζει ή μπορεί να επηρεάσει την εργασία του),

γ) η λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου,

δ) η φυλάκιση και ο θάνατος,

ε) η οικειοθελής αποχώρηση, και

στ) η αδυναμία ανανέωσης της άδειας διαμονής και πρόσβασης στην αγορά εργασίας αλλοδαπών εργαζόμενων.

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις οφείλουν να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

4. Μη επιλέξιμοι τομείς δραστηριότητας των δικαιούχων επιχειρήσεων:

α) Επιχειρήσεις, φορείς, υπηρεσίες και οργανισμοί που διέπονται, όσον αφορά την πρόσληψη του προσωπικού τους, από τις διατάξεις του ν. 2190/1994 (Α’ 28), του ν. 3812/2009 (Α’ 234) και του ν. 4765/2021 (Α’ 6).

β) Οι επιχειρήσεις, στις οποίες έχουν επιβληθεί πρόστιμα, σύμφωνα με τον ν. 4488/2017, μέσα σε χρονικό διάστημα δύο (2) ετών από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αίτησης χρηματοδότησης:

αα. Τρεις (3) πράξεις επιβολής προστίμου από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της Επιθεώρησης Εργασίας για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που χαρακτηρίζονται, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 80016/31-8-2022 (Β’ 4629), υπουργική απόφαση, όπως ισχύει, «υψηλής» ή «πολύ υψηλής» σοβαρότητας, οι οποίες προκύπτουν αθροιστικά από τρεις (3) διενεργηθέντες ελέγχους, ή

ββ. δύο (2) πράξεις επιβολής προστίμου από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της Επιθεώρησης Εργασίας ή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) για παραβάσεις που αφορούν αδήλωτη εργασία, οι οποίες προκύπτουν αθροιστικά από δύο (2) διενεργηθέντες ελέγχους. Ο δυνητικός δικαιούχος κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης δηλώνει υπεύθυνα ότι δεν έχουν επιβληθεί σε βάρος του οι ως άνω κυρώσεις.

γ) Επιχειρήσεις που δεν τηρούν την αρχή της «Ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και πρόληψης διακρίσεων». Κατά την αξιολόγηση εξετάζεται αν προασπίζεται η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών και αποτρέπεται κάθε διάκριση λόγω φύλου, φυλής, εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας, πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας, γενετήσιου προσανατολισμού καθώς και στις περιπτώσεις που απασχολούνται άτομα με αναπηρία, η εξασφάλιση της προσβασιμότητας τους στους χώρους εργασίας.

δ) Επιχειρήσεις εις βάρος των οποίων εκκρεμεί διαταγή ανάκτησης κατόπιν προηγούμενης απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή και του Δικαστηρίου, με την οποία μία ενίσχυση κηρύσσεται παράνομη και ασυμβίβαστη.

ε) Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς στους οποίους δεν εφαρμόζεται ο Κανονισμός (ΕΕ) 2023/2831 (άρθρα 1 και 2). Στην περίπτωση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς στους οποίους δεν εφαρμόζεται ο Κανονισμός (ΕΕ) 2023/2831, αλλά ταυτόχρονα δραστηριοποιούνται και σε έναν ή περισσότερους από τους τομείς οι οποίοι είναι επιλέξιμοι, η επιχείρηση δύναται να ενταχθεί στη δράση υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται με κατάλληλα μέσα, ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων ή η διάκριση του κόστους, ότι οι δραστηριότητες στους τομείς που εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού δεν τυγχάνουν ενίσχυσης ήσσονος σημασίας και εφόσον κατά την αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση, στην οποία αναφέρεται ρητά ότι το επιχορηγούμενο προσωπικό δεν πρόκειται να απασχοληθεί στο εξαιρούμενο αντικείμενο εργασιών.

στ) Τα νυκτερινά κέντρα.

ζ) Εξωχώριες εταιρείες, υποκαταστήματα ή γραφεία αυτών, όπως και επιχειρήσεις που στην εταιρική τους σύνθεση συμμετέχουν εξωχώριες εταιρείες.

η) Τα ΚΤΕΛ, ΚΤΕΛ ΑΕ και οι ιδιοκτήτες ή και οι συνιδιοκτήτες ενταγμένων σε αυτά.

θ) Κάθε οντότητα που δεν ασκεί τακτικά οικονομική δραστηριότητα.

ι) Οι επιχειρήσεις με έδρα την οικία του εργοδότη οι οποίες δε διαθέτουν διαμορφωμένο διακριτό επαγγελματικό χώρο για την απασχόληση των ωφελούμενων, εκτός των επιχειρήσεων οι οποίες λόγω της φύσης της δραστηριότητάς τους, απασχολούν το προσωπικό εκτός του χώρου της έδρας τους (όπως υπηρεσίες εκμετάλλευσης φορτηγών, υπηρεσίες εκμετάλλευσης ταξί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι).

ια) Οι συστεγαζόμενες επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις οι οποίες στον χώρο όπου θα απασχοληθεί το επιχορηγούμενο άτομο (έδρα ή υποκατάστημα) συστεγάζονται με άλλη επιχείρηση.

Δεν αποτελεί κριτήριο χαρακτηρισμού μιας επιχείρησης ως συστεγαζόμενης, αν αυτή εξυπηρετείται (βάσει ισχύουσας σύμβασης για την εγκατάσταση της σε δομές ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας όπως είναι οι θερμοκοιτίδες, τα τεχνολογικά πάρκα, οι χώροι συνεργασίας/ co-working spaces).

Β) ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΘΟΥΝ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 32 ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) 651/2014, ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΕΕ) 2023/1315

1. Για την υπαγωγή μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα βάσει του σημείου 32 του άρθρου 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 651/2014, όπως έχει τροποποιηθεί με το σημείο δ της παρ. 2 του άρθρου 1 του Κανονισμού 2023/1315 πρέπει η δημιουργούμενη θέση εργασίας να αντιπροσωπεύει καθαρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στη συγκεκριμένη επιχειρηματική εγκατάσταση, σε σύγκριση με το μέσο όρο των δώδεκα (12) τελευταίων μηνών, που προηγούνται του μήνα ανάρτησης της εντολής κενής θέσης – δήλωσης προτίμησης – ελέγχου προϋποθέσεων, μετά την αφαίρεση από τον αριθμό των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν τυχόν απωλειών θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου. Όταν η πρόσληψη δεν αντιπροσωπεύει καθαρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της οικείας επιχείρησης, σε σχέση με τον μέσο όρο του δωδεκαμήνου που προηγήθηκε, η θέση ή οι θέσεις εργασίας πρέπει να έχουν μείνει κενές λόγω εθελοντικής αποχώρησης, αναπηρίας, συνταξιοδότησης λόγω ηλικίας, εθελοντικής μείωσης του χρόνου εργασίας ή νόμιμης απόλυσης για πειθαρχικούς λόγους και όχι λόγω κατάργησης των θέσεων εργασίας (παρ. 3 του άρθρου 32 του Κανονισμού).

2. Ως αριθμός εργαζόμενων, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Παραρτήματος Ι του Κανονισμού (ΕΕ) 651/2014, όπως ισχύει, νοείται ο αριθμός των Ετήσιων Μονάδων Εργασίας (εφεξής Ε.Μ.Ε.), δηλαδή ο αριθμός των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που έχουν εργαστεί κατά τη διάρκεια των δώδεκα (12) τελευταίων μηνών, που προηγούνται του μήνα υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης της επιχείρησης.

3. Η μερική απασχόληση, δηλαδή οι απασχολούμενοι με συμβάσεις εργασίας μερικής απασχόλησης και η εποχική απασχόληση, δηλαδή οι απασχολούμενοι με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, υπολογίζονται στην καθαρή αύξηση και ισοδυναμούν με κλάσμα ετήσιων μονάδων εργασίας.

4. Ο υπολογισμός των Ε.Μ.Ε. και η δυνατότητα υπαγωγής μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα γίνεται σύμφωνα με το Παράρτημα IV, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας. Μία Ε.Μ.Ε. αντιστοιχεί σε μία θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Για την υπαγωγή μιας επιχείρησης λαμβάνεται υπόψη:

i. Ο αριθμός των Ε.Μ.Ε. και

ii. Ο αριθμός των απασχολουμένων κατά τη χρονική στιγμή της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (του μήνα υποβολής).

Στον αριθμό των απασχολουμένων υπολογίζονται όλοι οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση ανεξαρτήτως καθεστώτος απασχόλησης, εφόσον αυτό μετατραπεί σε πλήρη απασχόληση.

5. Εφόσον διαπιστωθεί η δυνατότητα υπαγωγής της επιχείρησης στη δράση, η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει το προσωπικό για το οποίο έχει δεσμευτεί καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, σύμφωνα με την εγκριτική απόφαση υπαγωγής στο πρόγραμμα, δηλαδή του αριθμού των Ε.Μ.Ε. ή του αριθμού των απασχολουμένων κατά τον μήνα υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης, αναλόγως ποιο είναι το μεγαλύτερο, εφεξής δεσμευόμενο (μη επιχορηγούμενο) προσωπικό.

Η ανωτέρω προϋπόθεση πρέπει να τηρείται και για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής/χρηματοδότησης έως και την ημερομηνία έκδοσης της εγκριτικής απόφασης ένταξης της επιχείρησης στο πρόγραμμα καθώς και κατά την ημερομηνία πρόσληψης του/των ωφελούμενων από την επιχείρηση.

6. Ως μείωση προσωπικού (μείωση Ε.Μ.Ε.) κατά το δωδεκάμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης, ορίζεται:

α) Η καταγγελία της σύμβασης εργασίας,

β) η αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση,

γ) η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου,

δ) η οικειοθελής αποχώρηση που λογίζεται ως άτακτη καταγγελία σύμβασης, σύμφωνα με τη παρ. 4 του άρθρου 23 του ν. 5053/2023 (Α’ 158),

ε) η λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου,

στ) η θέση εργαζομένου σε διαθεσιμότητα, και

ζ) η άσκηση του δικαιώματος επίσχεσης εργασίας σύμφωνα με το άρθρο 325 του Α.Κ.

Στις περιπτώσεις από α) έως ε) η επιχείρηση, προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα, πρέπει να έχει προβεί σε κάλυψη του αριθμού των Ε.Μ.Ε. του προηγούμενου δωδεκαμήνου, έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

7. Δεν θεωρείται μείωση προσωπικού (μείωση Ε.Μ.Ε.), εφόσον προσκομίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά:

α) Η καταγγελία σύμβασης εργασίας λόγω συνταξιοδότησης,

β) η καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου (πριν τη λήξη της) που οφείλεται σε σπουδαίο λόγο που αφορά στον εργαζόμενο (μήνυση για αξιόποινη πράξη που επηρεάζει ή μπορεί να επηρεάσει την εργασία του),

γ) η φυλάκιση και ο θάνατος,

δ) η οικειοθελής αποχώρηση, και

ε) η αδυναμία ανανέωσης της άδειας διαμονής και πρόσβασης στην αγορά εργασίας αλλοδαπών εργαζόμενων.

Οι ανωτέρω προϋποθέσεις ισχύουν και για επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν, μετά από μεταβίβαση ή αλλαγή νομικής μορφής ή διάλυση και επαναλειτουργία στον ίδιο ή σε άλλο χώρο, από τους ίδιους ή άλλους εταίρους, με το αυτό αντικείμενο δραστηριότητας.

8. Οι θέσεις που έχουν μειωθεί κατά το δωδεκάμηνο αναφοράς για τους προαναφερόμενους λόγους δεν προσμετρώνται στον υπολογισμό του αριθμού των Ε.Μ.Ε.

9. Οι ανωτέρω προϋποθέσεις ισχύουν, για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα.

10. Σε περίπτωση που κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης ο αριθμός των Ε.Μ.Ε., για το προηγούμενο 12μηνο, είναι μικρότερος ή ίσος του αριθμού των εργαζομένων στην επιχείρηση, τότε ως δεσμευόμενο προσωπικό θεωρείται το απασχολούμενο προσωπικό στην επιχείρηση, η οποία επιχορηγείται για όσους ανέργους προσλάβει πέραν του αριθμού των απασχολουμένων της.

Σε περίπτωση που κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης, ο αριθμός των Ε.Μ.Ε. είναι μεγαλύτερος του αριθμού των απασχολουμένων, τότε η επιχείρηση πρέπει να προσλάβει προσωπικό μέχρι του αριθμού των Ε.Μ.Ε. και στη συνέχεια δύναται να επιχορηγηθεί για τους ανέργους που θα προσλάβει πέραν του αριθμού αυτού.

11. Μη επιλέξιμοι τομείς δραστηριότητας των δικαιούχων επιχειρήσεων:

α) Όλες οι επιχειρήσεις που διέπονται, όσον αφορά στην πρόσληψη του προσωπικού τους, από τις διατάξεις του ν. 2190/1994 (Α’ 28), του ν. 3812/2009 (Α’ 234) και του ν. 4765/2021 (Α’ 6).

β) Επιχειρήσεις στις οποίες η πρόσληψη του επιχορηγούμενου προσωπικού δεν αντιπροσωπεύει καθαρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων σύμφωνα με το σημείο 32 του άρθρου 2 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 651/2014 όπως έχει τροποποιηθεί με το σημείο δ της παρ. 2 του άρθρου 1 του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/1315.

γ) Επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί πρόστιμα σύμφωνα με τον ν. 4488/2017 (Α’ 137), μέσα σε χρονικό διάστημα δύο (2) ετών από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αίτησης χρηματοδότησης:

αα. Τρεις (3) πράξεις επιβολής προστίμου από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της Επιθεώρησης Εργασίας για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που χαρακτηρίζονται, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 80016/31-8-2022 (Β’4629) υπουργική απόφαση, όπως ισχύει, ως «υψηλής» ή «πολύ υψηλής» σοβαρότητας, οι οποίες προκύπτουν αθροιστικά από τρεις (3) διενεργηθέντες ελέγχους, ή

ββ. δύο (2) πράξεις επιβολής προστίμου από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της Επιθεώρησης Εργασίας ή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) για παραβάσεις που αφορούν αδήλωτη εργασία, οι οποίες προκύπτουν αθροιστικά από δύο (2) διενεργηθέντες ελέγχους. Ο δυνητικός δικαιούχος κατά την υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης δηλώνει υπεύθυνα ότι δεν έχουν επιβληθεί σε βάρος τους οι ως άνω κυρώσεις.

δ) Επιχειρήσεις που δεν τηρούν την αρχή της «Ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και πρόληψης διακρίσεων». Κατά την αξιολόγηση εξετάζεται αν προασπίζεται η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών και αποτρέπεται κάθε διάκριση λόγω φύλου, φυλής, εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας, πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας, γενετήσιου προσανατολισμού καθώς και στις περιπτώσεις που απασχολούνται άτομα με αναπηρία, η εξασφάλιση της προσβασιμότητας τους στους χώρους εργασίας.

ε) Εξωχώριες εταιρείες, υποκαταστήματα ή γραφεία αυτών, όπως και επιχειρήσεις που στην εταιρική τους σύνθεση συμμετέχουν εξωχώριες εταιρείες.

στ) Οι προβληματικές επιχειρήσεις (Παράρτημα V), με εξαίρεση επιχειρήσεις που δεν ήταν προβληματικές την 31η Δεκεμβρίου 2019, αλλά κατέστησαν προβληματικές κατά την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου 2020 έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, σύμφωνα με την περ. γ) της παρ. 4 του άρθρου 1του ΓΚΑΚ.

Προκειμένου η επιχείρηση να υπαχθεί στο πρόγραμμα υποβάλλει:

i) Υπεύθυνη δήλωση του λογιστή της επιχείρησης που να βεβαιώνει ότι η επιχείρηση την 31.12.2019 (ανάλογα με την νομική μορφή και το είδος βιβλίων της επιχείρησης):

– Είτε δεν είχε απωλέσει πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμένων ζημιών,

– είτε δεν είχε απωλέσει πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως εμφαίνεται στους λογαριασμούς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμένων ζημιών.

Η ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση δεν απαιτείται στην περίπτωση ανεξάρτητων ατομικών επιχειρήσεων, καθώς και στην περίπτωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δεν έχουν συμπληρώσει τριετία από τη σύστασή τους.

Επιπλέον, εάν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση, να βεβαιώνεται ότι τα τελευταία δύο έτη:

– Ο δείκτης χρέους προς ίδια κεφάλαια της επιχείρησης δεν ήταν υψηλότερος του 7,5 και

– ο δείκτης κάλυψης χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων της επιχείρησης (EBITDA interest coverage ratio) δεν ήταν κάτω του 1,0.

ii) Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας σε ισχύ.

iii) Υπεύθυνη δήλωση ότι η επιχείρηση:

– Δεν έχει λάβει ενίσχυση διάσωσης ή αναδιάρθρωσης, ή

– έχει λάβει ενίσχυση διάσωσης, αλλά έχει αποπληρώσει το δάνειο ή έχει λύσει τη σύμβαση εγγύησης, ή

– έχει λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης η οποία όμως έχει ολοκληρωθεί.

ζ) Κάθε οντότητα/επιχείρηση που δεν ασκεί τακτικά οικονομική δραστηριότητα.

η) Οι επιχειρήσεις με έδρα την οικία του εργοδότη οι οποίες δεν διαθέτουν διαμορφωμένο διακριτό επαγγελματικό χώρο για την απασχόληση των ωφελούμενων, εκτός των επιχειρήσεων οι οποίες λόγω της φύσης της δραστηριότητάς τους, απασχολούν το προσωπικό εκτός του χώρου της έδρας τους (υπηρεσίες εκμετάλλευσης φορτηγών, υπηρεσίες εκμετάλλευσης ταξί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι).

θ) Επιχειρήσεις εις βάρος των οποίων εκκρεμεί διαταγή ανάκτησης κατόπιν προηγούμενης απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή και του Δικαστηρίου, με την οποία μία ενίσχυση κηρύσσεται παράνομη και ασυμβίβαστη.

ι) Τα ΚΤΕΛ, ΚΤΕΛ ΑΕ και οι ιδιοκτήτες ή και οι συνιδιοκτήτες ενταγμένων σε αυτά.

ια) Οι συστεγαζόμενες επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις οι οποίες στον χώρο όπου θα απασχοληθεί το επιχορηγούμενο άτομο (έδρα ή υποκατάστημα) συστεγάζονται με άλλη επιχείρηση.

Δεν αποτελεί κριτήριο χαρακτηρισμού μιας επιχείρησης ως συστεγαζόμενης, αν αυτή εξυπηρετείται (βάσει ισχύουσας σύμβασης για την εγκατάσταση της σε δομές ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας όπως είναι οι θερμοκοιτίδες, τα τεχνολογικά πάρκα, οι χώροι συνεργασίας/ co-working spaces).

ιβ) Επιχειρήσεις για δραστηριότητες που δεν εφαρμόζεται ο ΓΚΑΚ.

ιγ) Όταν το αντικείμενο εργασιών μιας επιχείρησης είναι σύνθετο και το ένα από τα αντικείμενα εξαιρείται του προγράμματος, η επιχείρηση για να ενταχθεί στο πρόγραμμα πρέπει να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναφέρει, ότι το επιχορηγούμενο άτομο δεν πρόκειται να απασχοληθεί στο εξαιρούμενο αντικείμενο εργασιών.


Αίτηση υπαγωγής/χρηματοδότησης από τις επιχειρήσεις

1. Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση υπαγωγής/χρηματοδότησης στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης Gov.gr. Η διαδικασία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης υπαγωγής/χρηματοδότησης περιγράφεται στα εγχειρίδια υποβολής αίτησης υπαγωγής/ χρηματοδότησης, τα οποία αναρτώνται στον ιστότοπο της Δ.ΥΠ.Α.

2. Οι δικαιούχοι επιχειρήσεις που διατηρούν υποκαταστήματα και επιθυμούν να προσλάβουν άτομα για να απασχοληθούν σε αυτά, υποβάλλουν ξεχωριστή αίτηση ανά έδρα ή για κάθε υποκατάστημα, ανάλογα με τα όρια σώρευσης του καθεστώτος ενίσχυσης που επιλέγει η επιχείρηση. Η αίτηση υποβάλλεται στον ανωτέρω σύνδεσμο με αναφορά στο αρμόδιο ΚΠΑ2, εφόσον έχουν δημιουργήσει σχετικούς κωδικούς πρόσβασης στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Δ.ΥΠ.Α. (Ο.Π.Σ. Δ.ΥΠ.Α.), μετά από επικοινωνία με την αρμόδια Υπηρεσία ΚΠΑ2, πριν την υποβολή της αίτησης υπαγωγής/χρηματοδότησης.

3. Τα υποκαταστήματα ή γραφεία με έδρα σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση υπαγωγής/χρηματοδότησης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου (Gov.gr) με φορέα υποδοχής τα ΚΠΑ2 που εδρεύουν σε περιοχές αρμοδιότητας όλων των περιφερειών της χώρας, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης, εφόσον το υποκατάστημα ή το γραφείο ανήκει σε περιοχή αρμο-διότητάς τους.

4. Η υποβολή αίτησης υπαγωγής/χρηματοδότησης είτε για την έδρα της επιχείρησης, είτε για τα υποκαταστήματα αυτής προϋποθέτει η επιχείρηση να είναι εγγεγραμμένη στο Ο.Π.Σ. Δ.ΥΠ.Α. και να έχει πρόσβαση σε αυτό με τη χρήση κωδικών TAXISnet ή με ειδικούς κωδικούς πρόσβασης στο Ο.Π.Σ. της Δ.ΥΠ.Α. (Ονομασία Χρήστη και Συνθηματικό). Η εγγραφή στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Δ.ΥΠ.Α. γίνεται με χρήση κωδικών TAXISnet (εκτός ατομικής επιχείρησης ήδη εγγεγραμμένων φυσικών προσώπων και υποκαταστημάτων επιχειρήσεων οποιασδήποτε νομικής μορφής).

5. Επιχειρήσεις που είναι ήδη εγγεγραμμένοι χρήστες στο Ο.Π.Σ. Δ.ΥΠ.Α. πρέπει να επικοινωνήσουν (τηλεφωνικά ή/και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Δ.ΥΠ.Α. πριν την υποβολή της αίτησης, εφόσον απαιτείται, για επικαιροποίηση των στοιχείων τους. Η επικαιροποίηση των στοιχείων (όπως αλλαγή έδρας), γίνεται με υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη, η οποία αποστέλλεται είτε μέσω του Gov.gr, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο αρμόδιο ΚΠΑ2.

Στην περίπτωση αποστολής e-mail, για τη διασφάλιση της εγκυρότητας των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών ή αιτημάτων, οι συναλλασσόμενοι πρέπει να αποστέλλουν μαζί και επικυρωμένη υπεύθυνη δήλωση ή υπεύθυνη δήλωση που εκδίδουν από την σχετική ιστοσελίδα: https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/psephiaka-eggrapha-gov-gr/ekdose-upeuthunes-deloses

Στην υπεύθυνη δήλωση δηλώνεται ότι διαβιβάζεται το συγκεκριμένο αίτημα ή/και τα συγκεκριμένα δικαιολογητικά.

6. Η επιχείρηση φέρει την ευθύνη της πλήρους και ορθής συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής αίτησης. Ειδικότερα, υποχρεούται να συμπληρώσει τα σχετικά πεδία της ηλεκτρονικής αίτησης με τα ζητούμενα στοιχεία. Η αίτηση συνιστά εξουσιοδότηση προς τη Δ.ΥΠ.Α. για τη χρήση και επεξεργασία των στοιχείων της από τα Πληροφορικά Συστήματα (Π.Σ.): Ο.Π.Σ. Δ.ΥΠ.Α., Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ΑΑΔΕ, e-ΕΦΚΑ, Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και Υπουργείου Εσωτερικών (όσον αφορά στις περιπτώσεις των πολιτών τρίτων χωρών και των ομογενών) και του Πληροφοριακού Συστήματος Σώρευσης Κρατικών Ενισχύσεων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (sorefsis: https://www.sorefsis.gr/).

7. Η ηλεκτρονική αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75), όσον αφορά στα στοιχεία που περιλαμβάνονται και αναφέρονται σε αυτή. Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται από τον ενδιαφερόμενο στην ηλεκτρονική αίτηση επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

8. Κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης υπαγωγής/χρηματοδότησης (στην οποία εμπεριέχεται η εντολή κενής θέσης), οι επιχειρήσεις προσδιορίζουν την ειδικότητα των ατόμων που επιθυμούν να προσλάβουν και λοιπά επιθυμητά προσόντα πρόσληψης (ξένες γλώσσες, προϋπηρεσία, γνώσεις Η/Υ), στο πλαίσιο του προγράμματος.

9. Κατά την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης οι δυνητικά δικαιούχοι επισυνάπτουν τα ακόλουθα έγγραφα:

α) Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75):

– Είτε για τη σώρευση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) και τη μη απασχόληση του επιχορηγούμενου προσωπικού στο εξαιρούμενο αντικείμενο εργασιών του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831 (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι),

– είτε για τη σώρευση των ενισχύσεων και τη μη απασχόληση του επιχορηγούμενου προσωπικού στο εξαιρούμενο αντικείμενο εργασιών του Κανονισμού (ΕΕ) 651/2014 όπως έχει τροποποιηθεί με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2023/1315 (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ).

β) Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 περί μη ύπαρξης εκκρεμότητας αναφορικά με διαδικασία ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασυμβίβαστης κρατικής ενίσχυσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προκειμένου να αξιολογηθεί εάν μια επιχείρηση είναι προβληματική (σε επίπεδο αιτούσας επιχείρησης καθώς και σε επίπεδο συνδεδεμένης επιχείρησης) και ανάλογα με τα έτη λειτουργίας της, κατά τα ανωτέρω αναφερθέντα.

γ) Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 με τα στοιχεία ταυτότητας (κατ’ ελάχιστον, όνομα, επώνυμο, αριθμός φορολογικού μητρώου και ημερομηνία γέννησης) του/ των πραγματικού/ων δικαιούχου/ων της ενίσχυσης (ΠΔ), σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν. 4557/2018 (Α’ 139) και σύμφωνα με τη Διαδικασία Δ20 «Συλλογή και Καταχώρηση δεδομένων» του Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΣΔΕ) των Δράσεων και Έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σύμφωνα με το άρθρο 22.2.δ. του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/241, (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI) και ως κατωτέρω:

i) Για τις περιπτώσεις οντοτήτων που έχουν υποχρέωση εγγραφής στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων του άρθρου 20 του ν. 4557/2018 (Α’ 139), προσκομίζεται σχετική εκτύπωση των στοιχείων και πληροφοριών από το εν λόγω Μητρώο, συνοδευόμενη από την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, αρμοδίως υπογεγραμμένη, στην οποία δηλώνονται τα ανωτέρω αναφερθέντα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων του αποδέκτη των κονδυλίων ή του αναδόχου.

ii) Για τις περιπτώσεις εισηγμένων εταιρειών σε ρυθμιζόμενη αγορά ή σε Πολυμερή Μηχανισμό Διαπραγμάτευσης, προσκομίζονται τα στοιχεία που προβλέπονται στην παρ. 2 του άρθρου 20 του ν. 4557/2018 (Α’ 139), τα οποία συνοδεύονται από την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, αρμοδίως υπογεγραμμένη, στην οποία δηλώνονται τα στοιχεία των φυσικών προσώπων που κατέχουν άμεσα ή έμμεσα μετοχές με δικαίωμα ψήφου άνω του 5% ή που λογίζονται ως Πραγματικοί Δικαιούχοι.

Αν, και μόνο εφόσον εξαντληθούν όλα τα δυνατά μέσα και ελλείψει βάσιμων υποψιών, δεν προσδιοριστεί κανένα πρόσωπο ως πραγματικός δικαιούχος κατά την έννοια των ανωτέρω, το ή τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν θέση ανώτατου διοικητικού στελέχους διευθύνοντος την εταιρεία δύνανται να θεωρούνται ως πραγματικοί δικαιούχοι.

Η προαναφερθείσα υποχρέωση προσκόμισης υπεύθυνης δήλωσης εφαρμόζεται και για την περίπτωση που ο οικονομικός φορέας ανάδοχος είναι αλλοδαπός φορέας, οπότε και προσκομίζεται κείμενο ανάλογης αποδεικτικής αξίας, σύμφωνα με τις διατάξεις της χώρας προέλευσής του, το οποίο συνοδεύεται από επίσημη μετάφρασή του στα Ελληνικά κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 454 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και άρθρου 36 του Κώδικα περί Δικηγόρων (ν. 4194/2013).

Σε περίπτωση επικαιροποίησης των στοιχείων των ΠΔ μέχρι την ολοκλήρωση του Προγράμματος, οι δικαιούχοι επιχειρήσεις υποχρεούνται να προβούν σε ενημέρωση της Δ.ΥΠ.Α. για την επικαιροποίηση αυτών εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, ως αυτές ορίζονται κατά περίπτωση στους ν. 4557/2018 (Α’ 139) και ν. 3556/2007 (Α’ 91).

10. Οι υποβαλλόμενες υπεύθυνες δηλώσεις των δικαιούχων επιχειρήσεων πρέπει να είναι επικυρωμένες από δημόσια αρχή ή από το Gov.gr.

11. Κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων υπαγωγής/ χρηματοδότησης στο παρόν έργο πραγματοποιούνται διασταυρώσεις δεδομένων, ώστε να επαληθευτεί η ακρίβεια των δηλωθέντων στοιχείων και να αποφευχθούν οι κίνδυνοι απάτης σε βάρος του ενωσιακού προϋπολογισμού.

12. Η δικαιούχος επιχείρηση αποδέχεται ότι τα μηνύματα που αποστέλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και στην ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail) που έχει δηλώσει, επέχουν θέση κοινοποίησης και συνεπάγονται την έναρξη όλων των έννομων προθεσμιών και συνεπειών.

13. Πρέπει να τηρούνται οι απαιτήσεις του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου, του ν. 4624/2019 (Α’ 137) καθώς και τα όσα ορίζονται από τις αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, προκειμένου να διασφαλίζονται όλες οι σχετικές προβλέψεις για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων και την προστασία τόσο των εν λόγω δεδομένων, όσο και των δικαιωμάτων των υποκειμένων τους.

14. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής της αίτησης υπαγωγής/χρηματοδότησης, η επιχείρηση λαμβάνει αποδεικτικό με αριθμό πρωτοκόλλου και ημερομηνία υποβολής.

15. Σε περίπτωση που μια επιχείρηση ή ένα υποκατάστημα επιχείρησης έχει υποβάλει αίτηση και θελήσει να την τροποποιήσει/διορθώσει, μετά την οριστικοποίηση της στο Ο.Π.Σ. της Δ.ΥΠ.Α. και πριν την αξιολόγησή της από το ΚΠΑ2, μπορεί να υποβάλει ηλεκτρονικά νέα αίτηση, η οποία ισχύει εφεξής, ακυρώνοντας κάθε προηγούμενη. Η αίτηση δύναται να τροποποιηθεί/διορθωθεί μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής.




Επιλέξιμες δαπάνες –
Προϋπολογισμός ανά καθεστώς ενίσχυσης

Α) ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΘΟΥΝ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) 2023/2831 ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΗΣΣΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ (De-minimis)


1. Επιλέξιμες δαπάνες- Διάρκεια Υλοποίησης


1.1 Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων, εγγεγραμμένων στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α., δικαιούχων ΕΕΕ, κατά την υπόδειξή τους στις επιχειρήσεις, που έλαβαν πιστοποίηση μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης του Κεφαλαίου Γ της απόφασης


1.2 Το πρόγραμμα υλοποιείται με εφαρμογή κλίμακας μοναδιαίου κόστους, βάσει του οποίου το μοναδιαίο κόστος ανά θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης (25 ασφαλιστικές ημέρες), διαμορφώνεται σε 1.118 ευρώ μηνιαίως.


1.3 Οι επιλέξιμες δαπάνες δίνονται με τη μορφή επιχορήγησης και αφορούν το μισθολογικό και μη μισθο-λογικό κόστος του ωφελούμενου για δώδεκα (12) μήνες πλήρους απασχόλησης, συμπεριλαμβάνοντας τις μηνιαίες μικτές αποδοχές, τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές καθώς και τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και επίδομα αδείας. Η συνολική διάρκεια της επιχορήγησης της απασχόλησης ορίζεται σε δώδεκα (12) μήνες.

2. Επιχορήγηση

Η επιχορήγηση για την αποζημίωση δαπανών του προγράμματος ανέρχεται σε ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 100% της ως άνω κλίμακας μοναδιαίου κόστους.

Το ανώτατο ποσό επιχορήγησης που μπορεί να λάβει μία επιχείρηση για κάθε ωφελούμενο αποτυπώνεται στον κάτωθι πίνακα:

Κατηγορία ωφελούμενων Άνεργοι/-ες Δικαιούχοι/-ες ΕΕΕ
Δημόσια Δαπάνη ανά ωφελούμενο 13.416,00€ = 12 ΜΗΝΕΣ Χ 1.118,00 (100% Επιχορήγηση της Δ.ΥΠ.Α.)

Για κάθε ημέρα απασχόλησης που υπολείπεται των είκοσι πέντε (25) ημερών, το ανωτέρω μηνιαίο ποσό επιχορήγησης, μειώνεται κατά 1/25.

Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται ανά κράτος μέλος σε μία ενιαία επιχείρηση δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 € σε οποιαδήποτε περίοδο τριών (3) ετών, τηρουμένων των προϋποθέσεων σώρευσης του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831.

Σε περίπτωση υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης, στο πλαίσιο της παρούσας, από περισσότερες ή όλες τις επιχειρήσεις που συνθέτουν ενιαία επιχείρηση και εφόσον, κατόπιν διασταύρωσης των σχετικών αιτήσεων διαπιστωθεί ότι το συνολικό ποσό που αιτούνται οι εν λόγω επιχειρήσεις υπερβαίνει τα ανώτατα κατά περίπτωση όρια της παρούσας παραγράφου, το ύψος της ενίσχυσης για κάθε μία από αυτές μειώνεται αναλογικά, με βάση το αιτούμενο από κάθε μία επιχείρηση ποσό, προκειμένου το συνολικό εγκριθέν ποσό ενίσχυσης ανά ενιαία επιχείρηση να μην υπερβαίνει τα εν λόγω όρια. Σε περίπτωση που με τη χορήγηση νέας ενίσχυσης σημειωθεί υπέρβαση του ανώτατου ορίου, η εν λόγω νέα ενίσχυση δεν υπάγεται στο ευεργέτημα του παρόντος Κανονισμού.

Β) ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΘΟΥΝ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 32 ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) 651/2014, ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΕΕ) 2023/1315

1. Επιλέξιμες δαπάνες- Διάρκεια Υλοποίησης


1.1 Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων, εγγεγραμμένων στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α., δικαιούχων ΕΕΕ, κατά την υπόδειξή τους στις επιχειρήσεις, που έλαβαν πιστοποίηση μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης του Κεφαλαίου Γ της παρούσας.


1.2 Η συνολική διάρκεια της επιχορήγησης της απασχόλησης ορίζεται σε δώδεκα (12) μήνες.


2. Επιχορήγηση


Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου με ανώτατο όριο τα 1.118,00 ευρώ μηνιαίως και αφορά σε προσλήψεις άνεργων ωφελούμενων δικαιούχων του ΕΕΕ.


Ως «μισθολογικό κόστος», για τις ανάγκες της παρούσας, νοείται το συνολικό ποσό που πράγματι επιβαρύνει τον δικαιούχο της ενίσχυσης όσον αφορά τις αντίστοιχες θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ακαθάριστων αποδοχών προ φόρων και υποχρεωτικών εισφορών, όπως οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.


Οι αποζημιώσεις του Δώρου Χριστουγέννων, Δώρου Πάσχα και Επιδόματος Αδείας αποτελούν επιλέξιμη δαπάνη και συμπεριλαμβάνονται στο συνολικό ανώτατο ποσό επιχορήγησης (ήτοι 1.118,00 ευρώ) των μηνών που αυτά καταβάλλονται.

Η επιχορήγηση υπολογίζεται για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης για τους μισθωτούς και για τους ημερομίσθιους το ανώτερο μέχρι είκοσι πέντε (25) ημέρες ασφάλισης. Για κάθε ημέρα απασχόλησης που υπολείπεται των είκοσι πέντε (25) ημερών, το ανωτέρω μηνιαίο ποσό επιχορήγησης, μειώνεται κατά 1/25.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, διαμορφώνεται το ποσό επιχορήγησης του κάθε ωφελούμενου, ως εξής:

Κατηγορία ωφελούμενου Άνεργοι δικαιούχοι του ΕΕΕ
Δημόσια Δαπάνη ανά ωφελούμενο Έως 13.416 = 12 ΜΗΝΕΣ Χ 1.118,00 (50%)

Σύμφωνα με την περ. (ιε) της παρ. 1 του άρθρου 4 του Κανονισμού (ΕΚ) 651/2014, όπως ισχύει, οι ενισχύσεις για την πρόσληψη εργαζομένων σε μειονεκτική θέση δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 5,5 εκατ. ευρώ ανά έτος ανά επιχείρηση. Το ανωτέρω όριο δεν επιτρέπεται να καταστρατηγείται με τον τεχνητό διαχωρισμό των καθεστώτων ενισχύσεων (παρ. 2 του άρθρου 4 του ΓΚΑΚ).Γ ια να εξακριβωθεί κατά πόσον τηρούνται τα όρια κοινοποίησης του άρθρου 4 και οι μέγιστες εντάσεις ενίσχυσης του Κεφαλαίου ΙΙΙ του ΓΚΑΚ, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό των κρατικών ενισχύσεων που χορηγούνται στην ενισχυόμενη δραστηριότητα, στο ενισχυόμενο έργο ή στην επιχείρηση (παρ. 1 του άρθρου 8 του ΓΚΑΚ).


Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ): Υλοποίηση και Διαδικασία



Αντικείμενο προγράμματος

1. Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) συνεργάζεται με τα Κ.Ε.Δι.Βι.Μ. των Ελληνικών Δημόσιων ΑΕΙ, καθώς και με τα αδειοδοτημένα Κ.Δ.Β.Μ., τα οποία έχουν ενταχθεί στο Μητρώο Επιλέξιμων Παρόχων ΣΕΚ της Δ.ΥΠ.Α., για την παροχή προγραμμάτων κατάρτισης σε ανέργους εγγεγραμμένους στο ψηφιακό μητρώο Δ.ΥΠ.Α, δικαιούχους του ΕΕΕ και αστέγους δικαιούχους του ΕΕΕ, κυρίως για την υποστήριξή τους ως ευάλωτες ομάδες ώστε να (επαν)ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

2. Αντικείμενο του παρόντος προγράμματος, αποτελεί η παροχή υπηρεσιών Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) και πιστοποίησης σε ανέργους, εγγεγραμμένους στο ψηφιακό μητρώο Δ.ΥΠ.Α., δικαιούχους του ΕΕΕ και αστέγους ωφελούμενους του ΕΕΕ η οποία οδηγεί σε πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων.

Ειδικότερα, οι υπηρεσίες που παρέχονται στο πλαίσιο του παρόντος έργου περιλαμβάνουν:

α) Πρόγραμμα δια ζώσης θεωρητικής κατάρτισης ανέργων εγγεγραμμένων στη Δ.ΥΠ.Α. δικαιούχων του ΕΕΕ διάρκειας 80 ωρών που οδηγεί σε απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων σε σε τομείς υψηλής ζήτησης, προσαρμοσμένα στο επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων των ωφελούμενων, ώστε να (επαν)ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

β) Πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος ΣΕΚ.

3. Η κατάρτιση λαμβάνει χώρα σε θεματικά αντικείμενα σύμφωνα με τις προτεραιότητες της δράσης για την κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων προκειμένου να ανταποκρίνεται στους στόχους του Τρίτου (3) Πυλώνα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Απασχόληση Δεξιότητες Κοινωνική Συνοχή». Το προφίλ των υποψηφίων καταρτιζόμενων, που θα κληθούν να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής, είναι οι άνεργοι Δικαιούχοι του ΕΕΕ που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας και έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν, να εργαστούν και να ζουν στην Ελλάδα.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής τους στα προγράμματα κατάρτισης εξειδικεύονται στη Δημόσια Πρόσκληση.

Το πρόγραμμα πρόκειται να υλοποιηθεί με τη διαδικασία της παροχής Επιταγών Κατάρτισης (Training Vouchers) και Επιταγών Πιστοποίησης (Certification Vouchers) προς τους υποψήφιους ωφελούμενους, οι οποίοι επιλέγονται μέσω Δημόσιας Πρόσκλησης που θα δημοσιεύσει η Δ.ΥΠ.Α.

4. Το Πρόγραμμα ΣΕΚ, υλοποιείται μέσω του Μητρώου Επιλέξιμων Παρόχων της Δ.ΥΠ.Α., το οποίο έχει συσταθεί σύμφωνα με την υπ’ αρ. 824/25/27.03.24 απόφαση του Δ.Σ. της Δ.ΥΠ.Α. «Κατάρτιση Μητρώου Επιλέξιμων Παρόχων Επιδοτούμενης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης σύμφωνα με το άρθρο 37 του ν. 4921/2022» (Β’ 1961). Η πιστοποίηση των ωφελούμενων στο πλαίσιο του Προγράμματος ΣΕΚ, υλοποιείται μέσω του Μητρώου Φορέων Πιστοποίησης της Δ.ΥΠ.Α., όπως ισχύει.


Σκοπός του Προγράμματος της κατάρτισης

Σκοπός του προγράμματος της κατάρτισης είναι η αναβάθμιση των δεξιοτήτων ή/και η επανακατάρτιση ανέργων δικαιούχων του ΕΕΕ, κυρίως για την απόκτηση δεξιοτήτων σε τομείς υψηλής ζήτησης που θα τους στηρίξουν στην (επαν)ένταξή τους στην αγορά εργασίας.




Προγράμματα Κατάρτισης

1. Η υλοποίηση των προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης πραγματοποιείται με δια ζώσης κατάρτιση συνολικής διάρκειας 80 ωρών και οδηγεί σε πιστοποίηση των αποκτηθεισών γνώσεων και δεξιοτήτων. Στο παρόν έργο επιλέγεται η δια ζώσης εκπαίδευση καθώς διασφαλίζει την αμεσότητα στη διδασκαλία μέσω της ταυτόχρονης παρουσίας σε αίθουσα διδάσκοντα και καταρτιζόμενων και ενισχύει την εμπειρία της μάθησης. Παράλληλα, επιλέγεται η δια ζώσης εκπαίδευση λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ομάδας- στόχου με σκοπό την ενίσχυση της προσβασιμότητας.

2. Ο κάθε καταρτιζόμενος πρόκειται να παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης προκειμένου να αναπτύξει γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες σε τομείς υψηλής ζήτησης, συνολικής διάρκειας 80 ωρών.

Η ημερήσια διάρκεια της θεωρητικής κατάρτισης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις έξι (6) ώρες. Η καταληκτική ώρα της διά ζώσης εκπαίδευσης δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 22:00. Δεν επιτρέπεται δια ζώσης εκπαίδευση τις Κυριακές, καθώς και τις επίσημες αργίες. Το κάθε πρόγραμμα κατάρτισης, διάρκειας 80 ωρών, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε διάστημα ενός (1) μήνα.

3. Οι πάροχοι ΣΕΚ πρέπει να πληρούν τις απαιτούμενες ειδικές προδιαγραφές για την άρτια υλοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης, όπως αυτές περιγράφονται αναλυτικά στις σχετικές προσκλήσεις που εκδίδει η Δ.ΥΠ.Α.

4. Η γλώσσα στην οποία υλοποιούνται κατά κανόνα τα προγράμματα είναι η Ελληνική. Επιπλέον, το εκπαιδευτικό υλικό (όπως σημειώσεις, παρουσιάσεις) αναπτύσσεται στην Ελληνική γλώσσα. Εκπαιδευτικό υλικό στην Αγγλική γλώσσα είναι δυνατό να διατίθεται, όπου αυτό κρίνεται εφικτό και αναγκαίο. Δύναται να υλοποιούνται προγράμματα αμιγώς στην Αγγλική γλώσσα. Σε κάθε περίπτωση, στην περιγραφή κάθε προγράμματος, πρέπει να αναφέρεται η γλώσσα υλοποίησης, καθώς και τα απαραίτητα προσόντα κάθε υποψηφίου καταρτιζόμενου.

5. Οι πάροχοι ΣΕΚ συγκροτούν χωριστά τμήματα κατάρτισης για κάθε Πρόγραμμα ΣΕΚ. Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων σε κάθε τμήμα κατάρτισης κατά την έναρξη αυτού πρέπει να είναι τουλάχιστον πέντε (5) άτομα και να μην υπερβαίνει τα εικοσιπέντε (25) άτομα. Εφόσον συμπληρωθεί ο ελάχιστος αριθμός συμμετοχών πέντε (5) ατόμων για ένα πρόγραμμα κατάρτισης, τότε ο πάροχος κατάρτισης οφείλει να το υλοποιήσει εντός του χρονικού πλαισίου του παρόντος.

Κατά τη συμπλήρωση ενός τμήματος κατάρτισης δύνανται να συμμετέχουν εκτός από τους ωφελούμενους του παρόντος έργου και άλλοι καταρτιζόμενοι του παρόχου κατάρτισης, με την προϋπόθεση ότι δεν υπερβαίνουν συνολικά τα εικοσιπέντε (25) άτομα. Σε κάθε περίπτωση οι ωφελούμενοι του παρόντος εγγράφονται κατά προτεραιότητα.

Το τμήμα κατάρτισης δεν πρέπει να παρουσιάζει ασυνέχειες. Διακόπτεται κατά τις επίσημες αργίες ή/και σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας (φυσικές καταστροφές κ.λπ.), με απαραίτητη ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδας του πληροφοριακού συστήματος του έργου. Σε περιπτώσεις που ο πάροχος κατάρτισης υποχρεούται να διακόψει τη λειτουργία του, υποχρεούται να υποβάλει αιτιολογημένο αίτημα προς έγκριση στη Δ.ΥΠ.Α. εντός δέκα (10) ημερών. Στις προσκλήσεις που εκδίδονται στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι διαχείρισης, παρακολούθησης, ελέγχου της υλοποίησης της θεωρητικής κατάρτισης, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια που δεν ορίζεται στην παρούσα απόφαση.

Κατ’ εξαίρεση, σε νησιωτικές και ορεινές απομακρυσμένες περιοχές δύναται να χρησιμοποιούνται μισθούμενες λειτουργικές αίθουσες πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μετά από έγκριση της Δ.ΥΠ.Α., κατόπιν υποβολής σχετικού τεκμηριωμένου αιτήματος από τον πάροχο. Εφόσον η υλοποίηση προγραμμάτων πραγματοποιηθεί σε μισθούμενα λειτουργούντα σχολεία, ο πάροχος έχει την υποχρέωση για τη μεταφορά του απαραίτητου εξοπλισμού. Σε αυτή την περίπτωση, ο πάροχος έχει την υποχρέωση να ορίσει τουλάχιστον ένα άτομο με καθήκοντα γραμματειακής υποστήριξης/υπευθύνου για την υλοποίηση του προγράμματος. Ο πάροχος κατάρτισης οφείλει να αποδεικνύει τουλάχιστον μια (1) Ετήσια Μονάδα Εργασίας (ΕΜΕ), η οποία προσμετράται στη δομή αυτή, προκειμένου για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης. Η μια (1) ΕΜΕ πρέπει να είναι διαφορετική από τις ΕΜΕ που έχει δηλώσει για τη συμπε-ρίληψή του στο Μητρώο Παρόχων του Προγράμματος.

Η ΕΜΕ προκύπτει είτε από το ήδη υπάρχον προσωπικό του παρόχου κατάρτισης, σε οποιαδήποτε αδειοδοτημένη δομή ο ίδιος διαθέτει, είτε με νέα πρόσληψη, η οποία λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο των οριζόμενων στην παρούσα.

6. Κατόπιν αίτησης του παρόχου κατάρτισης προς τη Δ.ΥΠ.Α., επιτρέπεται η συνεργασία, με άλλη αδειοδοτημένη δομή, η οποία πληροί την υπό στοιχεία 141267/ Κ6/5.11.2021 (Β’ 5159) απόφαση του Γενικού Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στην περίπτωση αυτή, η συνεργαζόμενη αδειοδοτημένη δομή δεν πρέπει να έχει συμπεριληφθεί στο Οριστικό Μητρώο Παρόχων του προγράμματος. Ο πάροχος κατάρτισης που συνάπτει το συμφωνητικό συνεργασίας με την αδειοδοτημένη δομή οφείλει να αποδεικνύει τουλάχιστον μια (1) επιπλέον ΕΜΕ η οποία προσμετράται στη δομή αυτή, προκειμένου για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης.




Αντικείμενα Κατάρτισης

1. Τα προγράμματα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) εστιάζουν σε θεματικά αντικείμενα που έχουν καθοριστεί από τη Δ.ΥΠ.Α. και αφορούν τομείς υψηλής ζήτησης, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στους στόχους της προτεινόμενης μεταρρύθμισης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

2. Στους καταρτιζόμενους παρέχεται πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό του παρόχου κατάρτισης, το οποίο έχει συνάφεια με τις εκπαιδευτικές ενότητες του κάθε προγράμματος και ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Το εκπαιδευτικό υλικό πρέπει να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που καθορίζονται αναλυτικά στη σχετική Δημόσια Πρόσκληση.

3. Οι πάροχοι ΣΕΚ μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους στα ως άνω θεματικά αντικείμενα και τα προγράμματα ΣΕΚ, καθώς και το εκπαιδευτικό υλικό και εγκρίνονται, σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στη σχετική πρόσκληση. Στην περίπτωση προγραμμάτων κατάρτισης που έχουν κατατεθεί από πάροχο κατάρτισης και έχουν αξιολογηθεί θετικά στο πλαίσιο προηγούμενων προσκλήσεων της Δ.ΥΠ.Α. δεν απαιτείται εκ νέου αξιολόγησή τους και θεωρούνται εγκεκριμένα.




Υλοποίηση του Προγράμματος – Σύστημα Επιταγών Κατάρτισης (Training Vouchers) και Πιστοποίησης (Certification Vouchers)

1. Η κατάρτιση και πιστοποίηση 10.000 ανέργων, εγγεγραμμένων στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α. δικαιούχων του ΕΕΕ, υλοποιείται με τη διαδικασία του συστήματος παροχής Επιταγών Κατάρτισης (Training Vouchers) προς τους υποψήφιους ωφελούμενους και αφορά σε θεματικά αντικείμενα σε τομείς υψηλής ζήτησης.

2. Δικαίωμα συμμετοχής στη ΣΕΚ, στο πλαίσιο του παρόντος έργου, έχουν όσοι άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο ψηφιακό μητρώο Δ.ΥΠ.Α., δικαιούχοι του ΕΕΕ υποδείχθηκαν από εργασιακό σύμβουλο για απασχόληση σε δικαιούχο επιχείρηση της παρούσας και προεπιλέχθηκαν από αυτήν. Κάθε ωφελούμενος έχει υποχρέωση να επιλέξει πρόγραμμα ΣΕΚ, εντός του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος από την ημερομηνία προεπιλογής του από τη δικαιούχο επιχείρηση συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα που παρέχεται από το πληροφοριακό σύστημα του παρόντος έργου.

Η επιλογή των ανέργων, εγγεγραμμένων στο ψηφιακό μητρώο Δ.ΥΠ.Α., δικαιούχων του ΕΕΕ και η δυνατότητα συμμετοχής τους στο πρόγραμμα ΣΕΚ γίνεται αυτόματα από την ειδική ιστοσελίδα του προγράμματος και εφόσον πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής (προεπιλογή από εργοδότη, ανεργία, να είναι Δικαιούχοι του ΕΕΕ) και μέχρι εξαντλήσεως των προσφερόμενων θέσεων ΣΕΚ.

Όσοι άνεργοι Δικαιούχοι του ΕΕΕ κριθούν επιλέξιμοι βάσει των προϋποθέσεων και των κριτηρίων που ορίζονται στην παρούσα, δύνανται να προχωρήσουν στην ενεργοποίηση της επιταγής κατάρτισης (Training Voucher), μέσω της σύναψης της διμερούς σύμβασης μεταξύ παρόχου και ωφελούμενου και να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα ΣΕΚ. Οι ωφελούμενοι ενημερώνονται για την επιλεξιμότητά τους από τη Δ.ΥΠ.Α. με κάθε πρόσφορο τρόπο.

3. Το παρόν πρόγραμμα ΣΕΚ και πιστοποίησης υλοποιείται με το σύστημα των Επιταγών Κατάρτισης και Πιστοποίησης (Training/Certification Vouchers), το οποίο αφορά στη λειτουργία ενός συστήματος παροχής και διαχείρισης υπηρεσιών ΣΕΚ, που προσφέρει τη δυνατότητα στους ωφελούμενους να λαμβάνουν υπηρεσίες Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης και Πιστοποίησης, σύμφωνα με τις προσωπικές τους ανάγκες και από παρόχους της επιλογής τους. Προϋπόθεση είναι οι πάροχοι κατάρτισης και πιστοποίησης να έχουν ενταχθεί στο μητρώο παρόχων Κατάρτισης και στο μητρώο φορέων Πιστοποίησης της Δ.ΥΠ.Α. Στο πλαίσιο αυτό, οι ωφελούμενοι του παρόντος, δικαιούνται μια προσωπική επιταγή κατάρτισης, με την οποία αποκτούν τη δυνατότητα να καταρτιστούν σε συγκεκριμένο πρόγραμμα ΣΕΚ που επιλέγουν οι ίδιοι, κατά τη φάση υποβολής της φόρμας επιλογής προγράμματος. Οι ωφελούμενοι λαμβάνουν επίσης Επιταγή Πιστοποίησης (Certification Voucher) για τη συμμετοχή τους σε εξετάσεις πιστοποίησης, οι οποίες διενεργούνται από ανεξάρτητους Φορείς πιστοποίησης ενταγμένους στο Μητρώο της Δ.ΥΠ.Α., μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισης.

Ο ωφελούμενος του προγράμματος ΣΕΚ δικαιούται να παρακολουθήσει ένα μόνο πρόγραμμα ΣΕΚ, στο πλαίσιο της ίδιας δράσης και να μην έχει παρακολουθήσει το ίδιο πρόγραμμα ΣΕΚ στο πλαίσιο διαφορετικών δράσεων, λαμβανομένων υπόψη των περιορισμών του άρθρου 30 του ν. 4144/2013, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Για τα παραπάνω υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση από τον δυνητικά ωφελούμενο η οποία και ελέγχεται με τα στοιχεία της πλατφόρμας της Δ.ΥΠ.Α.

4. Μέσω της επιταγής κατάρτισης ο πάροχος ΣΕΚ λαμβάνει την αμοιβή του για το πρόγραμμα κατάρτισης. Μεταξύ του παρόχου κατάρτισης και του καταρτιζόμενου υπογράφεται κατ’ αρχάς «Διμερής Σύμβαση» στην οποία επισυνάπτεται ως Παράρτημα αυτής και ο «Κώδικας Δεοντολογίας». Τόσο στη σύμβαση, όσο και στο παράρτημα αυτής, προσδιορίζονται οι βασικές αρχές και οι όροι που διέπουν τη συνεργασία των συμβαλλομένων μερών και για την οποία αμφότεροι οι συμβαλλόμενοι έχουν λάβει γνώση.

5. Σε κάθε ωφελούμενο που θα ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις χορηγείται από τον οικείο φορέα πιστοποίησης Πιστοποιητικό γνώσεων και δεξιοτήτων. Σε περίπτωση αποτυχίας του ωφελούμενου χορηγείται από τον Φορέα Πιστοποίησης Βεβαίωση συμμετοχής του στις εξετάσεις πιστοποίησης, η οποία φέρει το όνομα του καταρτισθέντος και τις ημερομηνίες διεξαγωγής των εξετάσεων στις οποίες συμμετείχε.




Πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων – Φορείς πιστοποίησης – Μητρώο Φορέων Πιστοποίησης

1. Η διαδικασία ανάπτυξης των επαγγελματικών προσόντων συνοδεύεται και υποστηρίζεται από ένα σύστημα πιστοποίησης των επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων, διασφαλίζοντας την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των ανέργων δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αυξάνοντας τις πιθανότητες απορρόφησής τους στην αγορά εργασίας.

2. Κάθε πρόγραμμα ΣΕΚ απαιτείται να συνοδεύεται από πιστοποίηση των εκροών/μαθησιακών αποτελεσμάτων από ανεξάρτητους διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης. Πριν από την έναρξη υλοποίησης κάθε προγράμματος κατάρτισης, πρέπει αποδεδειγμένα (μέσω της προσκόμισης σχετικής βεβαίωσης από φορέα πιστοποίησης) να εξασφαλίζεται η δυνατότητα συμμετοχής των ωφελούμενων του προγράμματος σε εξετάσεις πιστοποίησης από τουλάχιστον έναν φορέα πιστοποίησης.

Στο παρόν έργο, η πιστοποίηση γίνεται δια ζώσης λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ωφελούμενων, ήτοι, των δικαιούχων του ΕΕΕ και των αστέγων δικαιούχων του ΕΕΕ.

3. Η διαδικασία της πιστοποίησης των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των ωφελούμενων οργανώνεται με βάση το ισχύον Εθνικό ή Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και διενεργείται από:

α) Ανεξάρτητους Φορείς Πιστοποίησης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή/και διεθνώς και οι οποίοι είτε είναι διαπιστευμένοι κατά ISO/IEC 17024, από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) ή άλλο αναγνωρισμένο ευρωπαϊκό φορέα διαπίστευσης ο οποίος συμμετέχει στην αμοιβαία αναγνώριση της European Accreditation (EA/MLA), είτε είναι διαπιστευμένοι βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου να πιστοποιούν πρόσωπα.

β) Φορείς διεξαγωγής εξετάσεων διεθνώς αναγνωρισμένων πιστοποιήσεων ψηφιακών δεξιοτήτων που παρέχονται από εταιρείες λογισμικού και πληροφορικής με διεθνή παρουσία.

4. Οι ανωτέρω φορείς απαιτείται να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Φορέων Πιστοποίησης της Δ.ΥΠ.Α., όπως έχει επικαιροποιηθεί με την υπ’ αρ. 4547/110/12.12.2023 απόφαση του ΔΣ της Δ.ΥΠ.Α., όπως τροποποιείται και ισχύει κάθε φορά. Οι Φορείς Πιστοποίησης που είναι ήδη ενταγμένοι στο αντίστοιχο Μητρώο της Δ.ΥΠ.Α., μπορούν να συμμετέχουν στο παρόν έργο, με την προϋπόθεση ότι καταθέτουν σχετική «Αίτηση» για τη συμμετοχή τους με βάση την πρόσκληση που εκδίδει η Δ.ΥΠ.Α, χωρίς να απαιτείται εκ νέου υποβολή των δικαιολογητικών που έχουν ήδη προσκομιστεί και αξιολογηθεί για την ένταξή τους στα ανωτέρω μητρώα, εφόσον αυτά παραμένουν σε ισχύ. Οι Φορείς Πιστοποίησης οφείλουν να διατηρούν επικαιροποιημένα τα στοιχεία που έχουν καταθέσει κατά την ένταξή τους στο ανωτέρω Μητρώο.

5. Οι Φορείς Πιστοποίησης οφείλουν να συμμορφώνονται με την υποχρέωση του άρθρου 22.2 iii του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/241. Στο πλαίσιο αυτό, είναι υπόχρεοι να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα του πληροφοριακού συστήματος του παρόντος έργου την Υ.Δ. του ν 1599/1986, σύμφωνα με πρότυπό του που θα εξειδικευτεί στην Δημόσια Πρόσκληση, συνοδευόμενη, εφόσον είναι υπόχρεοι, από σχετική εκτύπωση των στοιχείων και πληροφοριών από το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων του άρθρου 20 του ν. 4557/2018 (Α’ 139).

6. Σε περίπτωση επικαιροποίησης των στοιχείων των πραγματικών δικαιούχων μέχρι την αποπληρωμή του έργου, οι αποδέκτες των κονδυλίων/ανάδοχοι οφείλουν να γνωστοποιούν στον Φορέα Υλοποίησης τα επικαιροποιημένα στοιχεία εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών ως αυτές ορίζονται κατά περίπτωση στους νόμους 4557/2018 και 3556/2007, και ο τελευταίος να προβαίνει αμελλητί στην ενημέρωση του ΟΠΣ ΤΑΑ.



Πιστοποιητικό γνώσεων και δεξιοτήτων -Βεβαίωση συμμετοχής σε εξετάσεις πιστοποίησης

Σε κάθε ωφελούμενο που ολοκληρώνει επιτυχώς τις εξετάσεις χορηγείται από τον οικείο φορέα πιστοποίησης Πιστοποιητικό γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων. Σε περίπτωση αποτυχίας του ωφελούμενου χορηγείται από τον Φορέα Πιστοποίησης Βεβαίωση συμμετοχής του στις εξετάσεις πιστοποίησης, η οποία φέρει το όνομα του καταρτισθέντος και τις ημερομηνίες διεξαγωγής των εξετάσεων στις οποίες συμμετείχε.




Ενημέρωση των ενδιαφερομένων

Η Δ.ΥΠ.Α. παρέχει συνεχή ενημέρωση στους ενδιαφερόμενους (ωφελούμενους/παρόχους ΣΕΚ και φορείς πιστοποίησης) για το πρόγραμμα, αλλά και για θέματα που ανακύπτουν σε κάθε στάδιο υλοποίησής του, μέσα από την ιστοσελίδα του πληροφοριακού συστήματος του έργου και την ιστοσελίδα της Δ.ΥΠ.Α. (www.dypa. gov.gr), σύμφωνα με τους όρους των προσκλήσεων που εκδίδονται. Η Δ.ΥΠ.Α. δεν υποχρεούται να ενημερώνει με οποιονδήποτε άλλο τρόπο (όπως εγγράφως) τους ενδι-αφερόμενους, οι οποίοι οφείλουν να λαμβάνουν γνώση των κατευθύνσεων και οδηγιών με δική τους φροντίδα και επιμέλεια, από τις ως άνω ιστοσελίδες.




Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Προγράμματος – Προϋπολογισμός


1. Η λήξη του φυσικού αντικειμένου της κατάρτισης και πιστοποίησης για έως 10.000 ανέργους δικαιούχους του ΕΕΕ ορίζεται για το τέλος του μηνός Δεκεμβρίου του έτους 2024. Η λήξη του οικονομικού αντικειμένου του έργου ορίζεται για το τέλος του μηνός Σεπτεμβρίου του έτους 2025. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος της κατάρτισης και της πιστοποίησης δεν υπερβαίνει το ποσό των οκτώ εκατομμυρίων τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ (8.400.000,00 €).

2. Το κόστος ανά ώρα κατάρτισης ανά καταρτιζόμενο για τους παρόχους κατάρτισης ορίζεται σε 4,5 ευρώ στο οποίο περιλαμβάνεται το κόστος για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των καταρτιζόμενων, ενώ για τους καταρτιζόμενους ορίζεται σε 5 ευρώ, ανά ώρα κατάρτισης μη συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών.

3. Το κόστος πιστοποίησης ορίζεται σε 80 ευρώ ανά καταρτιζόμενο και παρέχεται μέσω Επιταγής Πιστοποίησης (Certification Voucher) μετά την ολοκλήρωση της παρακολούθησης του προγράμματος ΣΕΚ.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος αποτελεί 100% δημόσια δαπάνη και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Τυχόν τραπεζικές προμήθειες βαρύνουν τον προϋπολογισμό της Δ.ΥΠ.Α. στον ΚΑΕ 0431.

4. Το πρόγραμμα υλοποιείται στο σύνολο των διοικητικών περιφερειών της χώρας.


Ωφελούμενοι – Μητρώο Ωφελούμενων

1. Ωφελούμενοι του παρόντος προγράμματος είναι άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο Δ.ΥΠ.Α., δικαιούχοι του ΕΕΕ.

2. Δικαίωμα συμμετοχής στο παρόν πρόγραμμα έχουν άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο Δ.ΥΠ.Α., δικαιούχοι του ΕΕΕ.

3. Για την υλοποίηση του παρόντος ακολουθείται η διαδικασία της παροχής Επιταγών Κατάρτισης (Training Vouchers) και Επιταγών Πιστοποίησης (Certification Vouchers) προς τους ωφελούμενους.

4. Η επιλογή των ωφελούμενων στο πλαίσιο της σχετικής πρόσκλησης γίνεται κατά σειρά προτεραιότητας και η επιλεξιμότητά τους καθορίζεται από τη χρονική στιγμή που προεπιλέχθηκαν από δικαιούχο επιχείρηση της παρούσας.

5. Κάθε ωφελούμενος άνεργος επιλέγει πρόγραμμα ΣΕΚ, μετά από την ημερομηνία προεπιλογής του από τη δικαιούχο επιχείρηση συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα που παρέχεται από το πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος. Κάθε ενδιαφερόμενος άνεργος, έχει δικαίωμα να παρακολουθεί ή και να έχει παρακολουθήσει ένα μόνο πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης, στο πλαίσιο της ίδιας Δράσης (16922) του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης- Next Generation EU. Επίσης, δεν πρέπει να παρακολουθεί ή/και να έχει παρακολουθήσει πρόγραμμα κατάρτισης στο ίδιο αντικείμενο κατά τα τελευταία δύο (2) έτη πριν από τη δημοσίευση της Πρόσκλησης του παρόντος έργου. Επίσης, ο ωφελούμενος δεν δύναται να παρακολουθεί ή/και να παρακολουθήσει κανένα άλλο πρόγραμμα κατάρτισης που επιδοτείται με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων που συμπίπτει χρονικά, εν όλω ή εν μέρει, με το πρόγραμμα κατάρτισης για το οποίο υποβάλλει την αίτηση για τη συμμετοχή στο παρόν έργο. Τα παραπάνω σημεία ελέγχονται μέσω υπεύθυνης δήλωσης του ωφελούμενου κατά την υποβολή της Αίτησης Συμμετοχής.


Διαδικασία υποβολής Φόρμας Επιλογής Προγράμματος ΣΕΚ

1. Η υποβολή της φόρμας επιλογής προγράμματος ΣΕΚ από τους ωφελούμενους γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Ο ωφελούμενος οφείλει να τη συμπληρώσει και να την υποβάλλει σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω της ιστοσελίδας του προγράμματος εισερχόμενος με κωδικούς TAXISnet. Ο ωφελούμενος δηλώνει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ, μέσω των οποίων διαπιστώνεται αν πληρούνται οι προϋποθέσεις συμμετοχής στην κατάρτιση (ανεργία, προεπιλογή από επιχείρηση και αν είναι Δικαιούχος του ΕΕΕ).

Τα συγκεκριμένα κριτήρια ελέγχονται αυτόματα μέσω διαλειτουργικότητας με το Ο.Π.Σ. της Δ.ΥΠ.Α. και εφόσον διαπιστώνεται ότι αυτά πληρούνται, μπορεί να προχωρήσει στη συμπλήρωση της φόρμας επιλογής προγράμματος. Επίσης, το IBAN που δηλώνει ο ωφελούμενος ελέγχεται αυτόματα μέσω διαλειτουργικότητας του Ο.Π.Σ. της Δ.ΥΠ.Α. με το πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ.

Η «Φόρμα Επιλογής Προγράμματος ΣΕΚ» επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και δεν δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων της μετά την οριστική υποβολή της. Σε περίπτωση διαπίστωσης ότι στη φόρμα έχουν αναγραφεί λάθος στοιχεία, οι ωφελούμενοι μπορούν να υποβάλουν νέα, αφού ακυρώσουν την προηγούμενη και πάντως πριν την οριστική υποβολή της.

2. Κατά την υποβολή της φόρμας, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο Πρόγραμμα ΣΕΚ, οι ωφελούμενοι επιλέγουν το πρόγραμμα που επιθυμούν να παρακολουθήσουν από τη λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων. Η συγκεκριμένη λίστα εμφανίζεται στον κάθε ωφελούμενο σύμφωνα με το εκπαιδευτικό επίπεδο (απόφοιτος υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας κ.λπ.) καθώς και τα λοιπά ακαδημαϊκά προσόντα, τα οποία έχει δηλώσει. Παράλληλα, στη λίστα δίνονται απαραίτητες πληροφορίες, όπως ο τίτλος του προγράμματος και ο πάροχος ΣΕΚ. Κατά την επιλογή προγράμματος ΣΕΚ, συστήνεται, ο ωφελούμενος, να λάβει υπόψη του τις υποδείξεις του εργασιακού συμβούλου, οι οποίες έγιναν κατά τη διαδικασία σύνταξης του ατομικού σχεδίου δράσης του.

3. Ο ωφελούμενος οφείλει να αποθηκεύσει και να διατηρήσει ηλεκτρονικά την φόρμα επιλογής προγράμματος, η οποία αναγράφει τον ΚΑΥΑΣ καθώς και την ακριβή ημερομηνία και ώρα υποβολής της.

Ο κωδικός ΚΑΥΑΣ είναι αυστηρά προσωπικός και μοναδικός για κάθε φόρμα, χορηγείται αυτόματα από το οικείο μηχανογραφικό σύστημα με την υποβολή της, αποτελεί το αποδεικτικό της υποβολής της και χρησιμοποιείται αντί για το ονοματεπώνυμο του ωφελούμενου σε όλα τα έγγραφα (επιταγή κατάρτισης, κ.ά.) που δημοσιεύονται στο πλαίσιο της παρούσας, καθώς και για κάθε άλλη σχετική επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δ.ΥΠ.Α.

4. Η υποβολή φόρμας επιλογής προγράμματος στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης συνιστά εξουσιοδότηση προς τη Δ.ΥΠ.Α., την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, τους Ελεγκτικούς Μηχανισμούς και τους Παρόχους Κατάρτισης και Πιστοποίησης που συμμετέχουν στο έργο, για την περαιτέρω επεξεργασία, των προσωπικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων και των ευαίσθητων, για τις ανάγκες υλοποίησης του παρόντος έργου.

5. Για τη φόρμα επιλογής προγράμματος, ισχύουν τα εξής:

i. Εάν ένας ωφελούμενος απορριφθεί από την ένταξη στο πρόγραμμα ΣΕΚ που επέλεξε, λόγω ελλιπών προσόντων, του δίνεται άλλη μία φορά η δυνατότητα να επιλέξει άλλο πρόγραμμα ΣΕΚ στο πλαίσιο του παρόντος έργου.

ii. Εάν ένας ωφελούμενος απορριφθεί από την ένταξη στο πρόγραμμα που δήλωσε, λόγω μη υλοποίησης του τμήματος ή λόγω μη συμπλήρωσης του αριθμού συμ-μετεχόντων, του δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει άλλο πρόγραμμα ΣΕΚ και για όσες φορές συμβεί αυτό.

6. Κατά την υποβολή της φόρμας επιλογής προγράμματος, ο ωφελούμενος υποχρεούται να αναρτήσει τα κάτωθι δικαιολογητικά, για την τεκμηρίωση των στοιχείων που έχει δηλώσει, επί ποινή αποκλεισμού:

i. Αντίγραφα τίτλων σπουδών.

ii. Πρόσθετα δικαιολογητικά (π.χ. πτυχίο αγγλικής γλώσσας) που τυχόν απαιτεί το πρόγραμμα που θα επι-λέξει ο ωφελούμενος).

iii. Έγγραφο ταυτοπροσωπίας.

iv. Υπεύθυνη δήλωση μέσω Gov.gr.

7. Οι Πάροχοι Κατάρτισης επαληθεύουν τα δικαιολογητικά των ωφελούμενων και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας, προχωρούν στην ενεργοποίηση της επιταγής κατάρτισης, μέσω της σύναψης της «Διμερούς Σύμβασης» μεταξύ του παρόχου κατάρτισης και του ωφελούμενου. Οι πάροχοι έχουν την πλήρη ευθύνη για την επιλεξιμότητα των ωφελούμενων, ως προς τις προϋποθέσεις συμμετοχής.

8. Η Δ.ΥΠ.Α. προβαίνει σε δειγματοληπτικό έλεγχο και σε περίπτωση που προκύψει ότι πάροχος κατάρτισης εισήγαγε στην κατάρτιση μη επιλέξιμο ωφελούμενο, ως προς τα κριτήρια συμμετοχής τότε περικόπτεται το 100% του ποσού της επιταγής κατάρτισης, που αντιστοιχεί στον μη επιλέξιμο ωφελούμενο. Συνακόλουθα, ο ωφελούμενος διαγράφεται από το μητρώο ωφελουμέ-νων. Επιπλέον, η Δ.ΥΠ.Α. προβαίνει σε δειγματοληπτικό έλεγχο, ως προς τη νομιμότητα των δικαιολογητικών που έχουν αναρτήσει οι ωφελούμενοι.
 

Δείτε αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες στην απόφαση στο αρχείο του κόμβου

Πηγή