OEE ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
15ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΧΑΝΙΑ – ΡΕΘΥΜΝΟ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΧΑΝΙΑ 24/07/2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κύριε Πρωθυπουργέ

Μετά τις σημερινές προκλητικές δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του Υπουργού Οικονομικών θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι:

ΖΗΤΟΥΜΕ από ΕΣΑΣ, όπως λάβετε πρωτοβουλία για την παράταση των φετινών φορολογικών δηλώσεων καθώς σε 2 ημέρες απομένουν να υποβληθούν 1.000.000 Δηλώσεις με τρομαχτικά πρόστιμα σε Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα της ελληνικής επικράτειας. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών & Νομικών Προσώπων φορολογικού έτους 2023 πέραν της Παρασκευής 26/7/2024 ενεργοποιούνται τόσο αυτοτελή πρόστιμα όσο και προσαυξήσεις στου εξαγόμενους φόρους.

Η εμπρόθεσμη υποβολή τόσων εκατοντάδων χιλιάδων δηλώσεων (λόγω της πολυπλοκότητας της εφαρμογής MYDATA, των πολλαπλών ελέγχων που πρέπει να διενεργούμε σε κάθε περίπτωση σε συνδυασμό με την διαβίβασης και τον χαρακτηρισμού πλήθους ετερόκλητων εξόδων) καθίσταται απλά ΑΝΕΦΙΚΤΗ.

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί:

Α) 5,8 εκ. δηλώσεις Φυσικών Προσώπων επί συνόλου 6,6 εκ. (ποσοστό 87%)
υπολείπονται 850.607 δηλώσεις

Β) 1,2 εκ. δηλώσεις επιχειρήσεων (Ε3) επί συνόλου 1,6 εκ.(ποσοστό 74%)
υπολείπονται 409.071 δηλώσεις

Γ) 221 χιλ. δηλώσεις Νομικών Προσώπων επί συνόλου 308 χιλ. (ποσοστό 72%)
υπολείπονται 87.415 δηλώσεις

Όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό και τοξικό περιβάλλον εργασίας για τους συναδέλφους Λογιστές-Φοροτεχνικούς οι οποίοι βρίσκονται σε ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗ καθώς και ΑΔΥΜΑΜΙΑΣ ΝΑ ΑΦΟΜΕΙΩΣΟΥΝ να κατανοήσουν, να εφαρμόσουν και να κατευθύνουν – ενημερώσουν ορθά τους πελάτες τους – επιχειρήσεις.

Η τήρηση δε της Νομιμότητας από τις επιχειρήσεις λόγω των ΑΣΦΥΚΤΙΚΩΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΩΝ που τόσο ΒΑΝΑΥΣΑ, ΑΚΡΙΤΑ και ΑΒΙΑΣΤΑ επιβάλλονται από τη Διοικητική Δομή τόσο του Υπουργείου Οικονομικών – ΑΑΔΕ όσο και του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σε συνάρτηση των ΥΠΕΡΟΓΚΩΝ και ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ που συνεπάγεται η τυχόν μη συμμόρφωση τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΟΥΣ και μάλιστα χωρίς υπαιτιότητά τους.

Ως Επιστημονικός Φορέας εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και προτάσσουμε την επάνοδο στην λογική και τον ορθό επανακαθορισμό όλων των παραπάνω προθεσμιών και υποχρεώσεων.

Θυμίζουμε δε ότι όλα τα παραπάνω αναφερόμενα και με τον τρόπο που προωθούνται βρίσκουν τις επιχειρήσεις εν μέσω τουριστικής περιόδου που το κύριο μέλημά τους πρέπει να είναι η άσκηση επιχειρηματικότητας και όχι η πρόκληση πανικού, αβεβαιότητας και προβλημάτων στην λειτουργία τους.

Πηγή