ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
OIKONOMIKO EΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δ/νση: Aριστοτέλους 26
Τ.Κ. 54623
Τηλ.: 2310275727
Fax.: 2310275728
E-mail: [email protected]

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Γενικός Γραμματέας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος των Εφοριακών Θεσσαλονίκης – Κιλκίς – Χαλκιδικής, κ. Μενέλαος Παπαποστόλου, παραβρέθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτη και των εκπροσώπων των παραγωγικών – επιστημονικών φορέων και επιμελητηρίων, παρουσία του Υφυπουργού κ. Γκιουλέκα και του συντονιστή του Πρωθυπουργικού Γραφείου κ. Παπαγεωργίου.

Επισημάνθηκε αρχικώς ο σημαντικός ρόλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, των Οικονομολόγων και των Λογιστών – Φοροτεχνικών στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας.

Ειδικότερα, αναλύθηκαν τα παρακάτω αιτήματα:

• Η θεσμοθέτηση του επαγγέλματος Οικονομολόγου – Μελετητή με την δημιουργία μητρώου Οικονομολόγων Μελετητών υπαγόμενο στο Ο.Ε.Ε., καθώς και η υποχρεωτικότητα της σύνταξης και υπογραφής όλων των οικονομικών μελετών αποκλειστικά πιστοποιημένους Οικονομολόγους – Μελετητές, εγγεγραμμένους στο αντίστοιχο Μητρώο του Ο.Ε.Ε.

• Άμεση νομοθέτηση ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος, με σαφή ορισμό ημερομηνίας έναρξης – λήξης, από την 1η Μαρτίου μέχρι την 30η Ιουνίου κάθε έτους, όπως ίσχυε στο παρελθόν, εντός του οποίου θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις, με τη δέσμευση όμως ότι θα έχουν δοθεί οι απαιτούμενες οδηγίες, δεν θα υπάρχουν εκκρεμότητες και θα είναι σε πλήρη λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα χωρίς τεχνικά προβλήματα.

• Επιτάχυνση των έργων υποδομής στην Κεντρική Μακεδονία – Διασύνδεση αγοράς εργασίας με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με σκοπό την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Για τα παραπάνω αιτήματα επιδόθηκαν υπομνήματα, όπου παρουσιάζονται αναλυτικά οι συγκεκριμένες προτάσεις, καθώς και η αναγκαιότητα υλοποίησής τους.

Παρατίθεται το υπόμνημα προτάσεων – αιτημάτων:

1. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ – ΜΕΛΕΤΗΤΗ

1.1 Αναγκαιότητα ρύθμισης: Τα προβλήματα που προκύπτουν, τόσο με τις διαδικασίες στην υποβολή προγραμμάτων ΕΣΠΑ & Αναπτυξιακών Νόμων και κυρίως οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις αξιολογήσεις και τις πιστοποιήσεις λόγω λαθών και ελλείψεων, όσο και τα προβλήματα επικοινωνίας και συνεργασίας με τους ενδιαμέσους φορείς.

1.2 Πρόταση – Αίτημα: Η θεσμοθέτηση του επαγγέλματος Οικονομολόγου – Μελετητή με την δημιουργία μητρώου Οικονομολόγων Μελετητών υπαγόμενο στο Ο.Ε.Ε., καθώς και η υποχρεωτικότητα της σύνταξης και υπογραφής όλων των οικονομικών μελετών αποκλειστικά πιστοποιημένους Οικονομολόγους – Μελετητές, εγγεγραμμένους στο αντίστοιχο Μητρώο του Ο.Ε.Ε.

Η υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης και φακέλων από πιστοποιημένους και εξειδικευμένους οικονομολόγους μελετητές εγγεγραμμένους στο μητρώο που θα τηρείται από το Ο.Ε.Ε. θα διασφαλίζουν την βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα των οικονομοτεχνικών μελετών, καθώς και την επιτάχυνση των διαδικασιών χρηματοδότησης επιχειρηματικών και επενδυτικών σχεδίων.

2. ΑΜΕΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ ΑΥΣΤΗΡΟΥ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

1.1 Αναγκαιότητα ρύθμισης: Η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων άνοιξε στις 26 Απριλίου 2024 με ελλείψεις και δυσλειτουργίες και σε χρόνο περίπου δύο μηνών πριν την 30η Ιουνίου 2024, δηλαδή τη θεσμοθετημένη καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Με το νέο σύστημα της αυτόματης υποβολής των προσυμπληρωμένων δηλώσεων μισθωτών-συνταξιούχων, πολλοί φορολογούμενοι της κατηγορίας αυτής να έπρεπε να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, λόγω λανθασμένων στοιχείων ή μη ανάρτησης από δημόσιους οργανισμούς, των βεβαιώσεων αναδρομικών ή οικονομικών ενισχύσεων. Ως εκ τούτου, οι λογιστές-φοροτέχνες επιβαρύνθηκαν για ακόμα μία φορά αδίκως για παραλείψεις και λάθη που δεν ευθύνονται.

1.2 Πρόταση – Αίτημα: Άμεση νομοθέτηση ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος, με σαφή ορισμό ημερομηνίας έναρξης – λήξης, από την 1η Μαρτίου μέχρι την 30η Ιουνίου κάθε έτους, όπως ίσχυε στο παρελθόν, εντός του οποίου θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις, με τη δέσμευση όμως ότι θα έχουν δοθεί οι απαιτούμενες οδηγίες, δεν θα υπάρχουν εκκρεμότητες και θα είναι σε πλήρη λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα χωρίς τεχνικά προβλήματα. Επιπλέον, προτείνεται στη νομοθετική ρύθμιση να προβλεφθεί καταλογισμός ευθυνών για τυχόν λάθη ή καθυστερήσεις, που οφείλονται στον κάθε υπεύθυνο φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό. Τέλος, οποιαδήποτε φορολογική δήλωση θα πρέπει να υποβάλλεται αποκλειστικά από λογιστές – φοροτέχνες κάτοχοι άδειας Ά ή Β΄ τάξεως του Ο.Ε.Ε.

Με τον τρόπο αυτό εκκαθαρίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά οι φορολογικές δηλώσεις τόσο των φυσικών όσο και των νομικών προσώπων, σημαντικός παράγοντας για την υλοποίηση του προϋπολογισμού και την άμεση είσπραξη των εσόδων του κράτους και εμπεδώνεται κλίμα ασφάλειας, σταθερότητας και υπευθυνότητας μεταξύ φορολογούμενων, λογιστών – φοροτεχνικών και φορολογικής διοίκησης.

3. ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΑΝΩΤΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

3.1 Η ανάπτυξη των υποδομών είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς συνεχίζουν να υφίστανται προβλήματα. Οι διαδικασίες προχωρούν, αλλά απαιτείται επιτάχυνση. Οι ελλείψεις σε υποδομές δημιουργούν μεγάλο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας στις ελληνικές επιχειρήσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε κρίσιμα έργα των οποίων η ολοκλήρωση θα συμβάλλει καθοριστικά στην περιφερειακή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στην προσέλκυση επενδύσεων και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

• Επιτάχυνση της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς τα δυτικά και ανατολικά και προς το αεροδρόμιο.

• Επιτάχυνση της Ανάπλασης της Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης,

• Τήρηση του χρονοδιαγράμματος κατασκευής της εναέριας επέκτασης της Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης (FlyOver)

• Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του λιμένα της Θεσσαλονίκης, σύνδεσης του ΟΛΘ τόσο με την ΠΑΘΕ, όσο και με το Σιδηροδρομικό Δίκτυο (με τον 6ο προβλήτα).

• Άμεση ολοκλήρωση του Κέντρο Καινοτομίας και Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης – Thess INTEC.

• Επιτάχυνση της ενοποίησης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης.

• Δρομολόγηση και επιτάχυνση των έργων υποδομής (οδικό δίκτυο, υδροδότηση, βιολογικός καθαρισμός, άρδευσης) και στους όμορους περιφερειακούς νομούς της Θεσσαλονίκης (π.χ. Κιλκίς, Ημαθίας, Πέλλας, Χαλκιδικής), προκειμένου να διασφαλιστούν οι αγροτικές καλλιέργειες και να μην υποβαθμιστεί ο τουρισμός.

• Απλοποίηση διαδικασιών και άμεση στελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών για την επιτάχυνση των έργων υποδομής και

3.2 Για την βιώσιμη ανάπτυξη απαιτείται το παραγωγικό μοντέλο να στηρίζεται στην ενίσχυση και αξιοποίηση του πολυτιμότερου κεφαλαίου της χώρας, του ανθρώπινου δυναμικού της. Αυτό, με τη σειρά του, προϋποθέτει την ευθυγράμμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, για να δημιουργηθεί το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό με τις κατάλληλες σύγχρονες δεξιότητες. Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται:

• Σχεδιασμός για ενίσχυση των συνεργασιών μεταξύ των επιμελητηρίων, των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (Α.Π.Θ., ΠΑ.ΜΑΚ., ΔΙ.ΠΑ.Ε.) και των επιχειρήσεων, που θα οδηγήσουν σε προγράμματα σπουδών ευθυγραμμισμένα με τις ανάγκες αγοράς εργασίας

• Πρακτική άσκηση σε τελειόφοιτους, συμμετοχή σε ημέρες καριέρας

• Πρωτοβουλίες όπως διαλέξεις, προγράμματα καθοδήγησης και συμμετοχή σε ερευνητικά έργα συμβάλλουν στη δυναμική ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ του ακαδημαϊκού χώρου και επιχειρήσεων, ενισχύοντας ένα περιβάλλον συνεχούς μάθησης και προσαρμογής.

Πηγή