Τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς χαλάρωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση για τους Αμερικανούς  που επιθυμούν να ταξιδέψουν, κάνοντας άλλο ένα βήμα προς την αποκατάσταση των διεθνών πτήσεων εν μέσω ανησυχιών για την διάδοση νέων παραλλαγών του κορωνοϊού.

Η Αλβανία, το Χονγκ Κονγκ, ο Λίβανος, το Μακάο, η Βόρεια Μακεδονία, η Σερβία και η Ταϊβάν προστέθηκαν επίσης στη αποκαλούμενη «λευκή» λίστα των χωρών από τις οποίες επιτρέπονται τα μη απαραίτητα ταξίδια προς τους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Στη «λευκή» λίστα περιλαμβανόταν ήδη η Ιαπωνία.

Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ εντός ημερών, μόλις δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι ήδη αρκετές χώρες της ΕΕ επιτρέπουν στους εμβολιασμένους Αμερικανούς να τις επισκέπτονται.

Η συμπερίληψη, ωστόσο, των ΗΠΑ στη «λευκή» λίστα της ΕΕ σημαίνει ότι οι περιορισμοί θα αρθούν σε ολόκληρο το μπλοκ. Σημαίνει επίσης ότι οι χώρες μπορούν να επιτρέψουν τα ταξίδια χωρίς την υποχρέωση της καραντίνας, και ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού.

Η κίνηση αυτή θα δώσει ώθηση σε μεγάλους αερομεταφορείς, όπως η Air France-KLM και η Deutsche Lufthansa, που διαθέτουν σημαντική παρουσία στους κερδοφόρους υπερατλαντικούς διαδρόμους μαζί με τους αμερικανικούς αερομεταφορείς.

 «Σπουδαία νέα για τις οικονομίες της ΕΕ και όλους τους διατλαντικούς συμμετέχοντες στην αλυσίδα εφοδιασμού ταξιδιού», χαρακτήρισε την απόφαση Μάρτιν Φέργκιουσον της American Express Global Business Travel. «Αναμένουμε μια ισχυρή ανάκαμψη των κρατήσεων σε αυτές τις διαδρομές», εκτίμησε.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η κίνηση δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως σε ολόκληρο τον Ατλαντικό, με τις ΗΠΑ να απαγορεύουν ακόμα στους Ευρωπαίους να επισκέπτονται τη χώρα.

Η ΕΕ πιέζει τη διοίκηση του Τζο Μπάιντεν να απαντήσει αίροντας επίσης τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους πολίτες της, καθώς οι εμβολιασμοί εξελίσσονται σε ολόκληρη την ήπειρο και ο αριθμός των μολύνσεων από τον κορωνοϊό μειώνεται σταθερά.

Ορισμένοι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες φάνηκαν επιφυλακτικοί με τη συγκεκριμένη απόφαση, να τοποθετηθούν δηλαδή οι ΗΠΑ στη «λευκή λίστα»,  προτού συμφωνήσουν να ανταποδώσουν. Η ΕΕ αποφάσισε όμως να προχωρήσει εν μέσω πίεσης από τις οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό καθώς βρισκόμαστε ήδη στην αρχή της θερινής περιόδου.

Ενώ οι αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ, όπως η Delta Air, η United και η American Airlines, έχουν επίσης όφελος από υπερατλαντικές διαδρομές, η ανάκαμψή τους στηρίχθηκε από την ταχεία ανάκαμψη των πτήσεων εσωτερικού.

Οι πωλήσεις εισιτηρίων στις ΗΠΑ τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 18% σε σύγκριση με τον Απρίλιο, τον πέμπτο συνεχή μήνα ανάπτυξης, σύμφωνα με στοιχεία της Airlines Reporting.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Πηγή