Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Αμφίσημα μηνύματα ως προς τις πληρότητες και την πορεία των τιμών δείχνει η έρευνα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τον Μάρτιο 2022 στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας ήταν ανοικτό το 85% με μέση πληρότητα περίπου 39% και μέση τιμή διάθεση δίκλινου δωματίου τα 53 ευρώ. Τα στοιχεία αυτά μάλλον κρίνονται ικανοποιητικά εάν τα δούμε κάτω από το πρίσμα ότι η μέση τιμή διαμορφώνεται στα ίδια περίπου επίπεδα με τον Δεκέμβριο 2021 (ο Δεκέμβριος είναι παραδοσιακά εορταστικός μήνας και υπάρχει μεγάλη ζήτηση στα ξενοδοχεία πόλης και στους ορεινούς προορισμούς) και ότι γίνεται εν μέσω μίας περιόδου (Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022) που ο πληθωρισμός έχει κτυπήσει τα εισοδήματα των νοικοκυριών (έχει φτάσει στο 8,9% τον Μάρτιο) και κυρίως ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει πολλές ανησυχίες για το μέλλον.

Το γεγονός ότι η ζήτηση τουριστικών προϊόντων τον Μάρτιο είναι στα ίδια επίπεδα μ’ αυτά του εορταστικού Δεκεμβρίου (2021) προδιαθέτει ότι η περίοδος του καλοκαιριού (εάν δεν υπάρξουν περισσότερο δραματικές εξελίξεις από το μέτωπο της Ουκρανίας) θα ξεπεράσει τα επίπεδα κρατήσεων του 2021. Ήδη οι προκρατήσεις για τον Ιούνιο-Ιούλιο και Αύγουστο από το εξωτερικό είναι αυξημένες μεν αλλά οι τιμές που διεκδικούν οι ξένοι tour operators είναι μάλλον χαμηλότερες απ’ αυτές του 2021. Η επίσημη δικαιολογία (των ξένων tour operator) είναι ότι ο πληθωρισμός διεθνώς έχει μειώσει δραματικά τα εισοδήματα των ενδιαφερομένων και ότι το κόστος μεταφορών επιβατών έχει αυξηθεί πάνω από 20% (ανά επιβάτη) και έχει περαιτέρω ανοδικές τάσεις.  

Τι δείχνει η έρευνα του ΙΤΕΠ

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) έχει αναθέσει στο ΙΤΕΠ την διενέργεια μιας εβδομαδιαίας έρευνας πάνελ αποκλειστικά για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας ορεινού όγκου και πόλεων, για την αποτύπωση των βασικών παραμέτρων μέσης τιμής και πληρότητας σε αυτό το τμήμα του ξενοδοχειακού κλάδου.

Τα αποτελέσματα για το Μάρτιο του 2022 έχουν ως εξής:

ΣΥΝΟΛΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Ποσοστό ανοιχτών ξενοδοχείων: 85,0%
Μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία: 38,4%
Μέση πληρότητα με αναγωγή στο σύνολο των ξενοδοχείων
συνεχούς λειτουργίας: 31,2%
Μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου: 53€

ΟΡΕΙΝΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Ποσοστό ανοιχτών ξενοδοχείων: 89,4%
Μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία: 31,3%
Μέση πληρότητα με αναγωγή στο σύνολο των ορεινών ξενοδοχείων
συνεχούς λειτουργίας: 27,6%
Μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου: 60€

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΠΟΛΗΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Ποσοστό ανοιχτών ξενοδοχείων: 83,6%
Μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία: 39,9%
Μέση πληρότητα με αναγωγή στο σύνολο των ξενοδοχείων πόλης
συνεχούς λειτουργίας: 31,4%
Μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου: 51€

Πηγή