Στο άρθρο «Ενδυναμώνοντας το Ευρύτερο Οικοσύστημα Εταιρικής Αναφοράς: Ξεκινά μια Νέα Εποχή Για τον Έλεγχο;» που συνέγραψε η manager του ACCA κα Μαριάννα Ρογδάκη —σε συνεργασία με την ΕΛΤΕ και το ΣΟΕΛ— και μετέφρασε ο Καθηγητής κ. Κώστας Καραμάνης, παρουσιάζονται συνοπτικά οι ελεγκτικές πτυχές προτεινόμενων αλλαγών, οι οποίες έχουν τεθεί σε διαβούλευση στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ευρύτερα σε διεθνές επίπεδο.

Είναι γεγονός ότι το ελεγκτικό επάγγελμα, μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, βρίσκεται αυτή την εποχή, σε ευρωπαϊκό και ευρύτερα διεθνές επίπεδο, αντιμέτωπο με το πιθανότατο ενδεχόμενο νέων δομικών αλλαγών, στον απόηχο αρκετών πρόσφατων εταιρικών αποτυχιών στην Ευρώπη (π.χ. Wirecard, Carillion).

Με στόχο τη συνεχή διασφάλιση της ποιότητας και αξιοπιστίας των εταιρικών αναφορών, οι αλλαγές αυτές αγγίζουν τους τρεις βασικούς πυλώνες άσκησης του επαγγέλματος αλλά και ευρύτερα των εταιρικών αναφορών: τον έλεγχο, την εταιρική διακυβέρνηση και την εποπτεία και επιβολή αυτών. Υπό την έννοια αυτή, οι προτάσεις επηρεάζουν σημαντικά και τη διοίκηση των υποκείμενων οντοτήτων. Οι προτάσεις επικεντρώνονται στις οντότητες δημοσίου ενδιαφέροντος (ΟΔΕ) και στους ελεγκτές τους, ενώ υπό συζήτηση είναι και η επέκταση του ορισμού αυτών, ώστε να συμπεριλαμβάνονται οντότητες που υπερβαίνουν ένα όριο μεγέθους, ακόμη και αν τίτλοι τους δεν διαπραγματεύονται σε οργανωμένη αγορά. Σε γενικές γραμμές, η θεματολογία περιλαμβάνει ιδέες για επέκταση του πεδίου ελέγχου, τη δυνατότητα της οντότητας να επιδιώκει μεγαλύτερο επίπεδο διασφάλισης σε σχέση με το εκ του νόμου προβλεπόμενο, αυστηροποίηση των εσωτερικών δικλίδων διεύθυνσης που μπορεί να φθάνει μέχρι και ένα καθεστώς τύπου Sarbanes-Oxley «SOX»), νέες ευθύνες για τους ελεγκτές και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αλλά και ενδυνάμωση των θεσμικών οργάνων εποπτείας.

Παράλληλα, έχει προταθεί η έκδοση ενός ξεχωριστού, αυτόνομου προτύπου ελέγχου για οντότητες μειωμένης πολυπλοκότητας, με στόχο την απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της πολυπλοκότητας μιας οντότητας μπορεί να σχετίζονται με την έκταση των λογιστικών εκτιμήσεων, το είδος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της οντότητας, το επιχειρηματικό μοντέλο ή τον κλάδο δραστηριότητας, την ιδιοκτησία, εποπτεία ή οργανωτική δομή, το περιβάλλον και τα συστήματα πληροφοριακής τεχνολογίας, κ.λπ.

Οι προτεινόμενες αλλαγές, που αναφέρονται συνοπτικά σε αυτό το άρθρο, δημιουργούν νέες ανάγκες και απαιτούν νέες γνώσεις και δεξιότητες. Οι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές, αλλά και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων, καλούνται να ενεργήσουν προδραστικά για την επιτυχή μετάβαση στη αναδυόμενη εποχή. Η εκπαίδευση των επαγγελματιών του χώρου έχει να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο, προσαρμοζόμενη έγκαιρα στις κυοφορούμενες αλλαγές.

Το άρθρο είναι διαθέσιμο εδώ στην Αγγλική αλλά και στην Ελληνική γλώσσα στον ιστότοπο του ACCA.
https://www.accaglobal.com/uk/en/professional-insights/global-profession/key-developments-audit-profession.html

Πηγή