Πηγή: ΕΡΤNEWS

Στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, μίλησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Όμηρος Τσάπαλος.

Αναφέρθηκε στην πορεία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και η εικόνα μέχρι και σήμερα το πρωί είναι ότι έχουν ήδη υποβληθεί επιτυχώς πάνω από 5.600.000 δηλώσεις.

Συνέχισε λέγοντας «Είμαστε περίπου ένα με ενάμιση εκατομμύριο παραπάνω υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, κάτι που δείχνει δύο πράγματα κατά τη γνώμη μου: Το ένα ότι οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί έχουν πραγματικά κάνει εξαιρετική δουλειά και έχουν υπερβάλει εαυτόν τους τις τελευταίες ειδικά ημέρες προκειμένου να καταφέρουμε αυτό το νούμερο. Και το δεύτερο το ότι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ο φορολογικός μηχανισμός ήταν πολύ πιο έτοιμος στο να δεχθεί τις δηλώσεις και να έχει από πριν σε μεγάλο βαθμό, παρά τα προβλήματα που όντως υπήρχαν προσυμπληρωμένα στοιχεία, προσυμπληρωμένες δηλώσεις για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Θυμίζω λοιπόν, ότι η καταληκτική ημερομηνία, την οποία την έχουμε ανακοινώσει είναι η Παρασκευή 26η Ιουλίου ,απομένουν να υποβληθούν γύρω στις 880.000 φορολογικές δηλώσεις μέχρι και την Παρασκευή. Θεωρούμε ότι με δεδομένο το ότι πάντοτε τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται πάρα πολύ οι ρυθμοί υποβολής, αλλά και με δεδομένο το ότι υπάρχουν περίπου 250.000 ήδη συμπληρωμένες σε πολύ μεγάλο βαθμό φορολογικές δηλώσεις, αλλά προσωρινά αποθηκευμένες στο σύστημα, δηλαδή δεν έχουν οριστικοποιηθεί, θεωρούμε ότι αυτός ο στόχος είναι ρεαλιστικός και μπορούμε να τον καταφέρουμε».

«200.000 δηλώσεις την ημέρα δεν είναι εύκολο»

Πρόσθεσε επίσης «Πάντως, το σύστημα τεχνικά αντέχει να δεχθεί αυτές τις δηλώσεις. Ξαναλέω, δεν είναι εύκολο. Καταλαβαίνω απόλυτα την αγωνία, την κούραση και την ανησυχία των χιλιάδων φοροτεχνικών και λογιστών που μας ακούνε αυτή τη στιγμή και πραγματικά και εμείς γινόμαστε δέκτες δικών τους μηνυμάτων. Και θέλω να πω και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει. Από την άλλη όμως έχουμε συγκεκριμένες προθεσμίες που πρέπει να τηρήσουμε. Δεν το κάνουμε από γινάτι. Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε στον κόσμο. Δεν είναι ότι για πρώτη φορά θέλουμε μετά από πολλές δεκαετίες να σταματήσει αυτή η λογική των θεσμικών παρατάσεων που έχει εμπεδωθεί. Δεν είναι αυτός ο βασικός λόγος. Ο βασικός λόγος είναι το ότι δημοσιονομικά δεν μας παίρνει να προχωρήσουμε σε μια παράταση πέραν του Ιουλίου, καθότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μας έχει καταστήσει σαφές από την πρώτη στιγμή ότι περιμένει χρήματα μέχρι τις 26 Ιουλίου.»

«Δεν γνωρίζω, δεν πιστεύω ότι θα δοθεί παράταση πέραν της 26ης Ιουλίου, διότι υπήρχε από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρο μήνυμα και της ΑΑΔΕ και του υπουργείου ότι οι ημερομηνίες είναι συγκεκριμένες και με δεδομένο και το κομμάτι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.»

«Περιμένει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να πληρωθεί η 1η δόση του φόρου εισοδήματος μέχρι την 31η Ιουλίου, τόσο από τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα. Περιμένει δηλαδή χρήματα. Εάν βγάλουμε μία ανακοίνωση και πούμε ότι ουσιαστικά παρατείνουμε κατά ένα μήνα τις φορολογικές δηλώσεις, άρα θα πληρώσουν οι πολίτες διπλή δόση τέλος Αυγούστου, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα έχει μια πολύ μεγάλη δημοσιονομική τρύπα μέσα στον Ιούλιο που δεν θα μπορέσει να καλύψει.»

«Ένας προϋπολογισμός καταρτίζεται και ψηφίζεται προκειμένου να εφαρμοστεί στο ακέραιο. Όταν έρχεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και σου λέει ότι θέλω συγκεκριμένα χρήματα κάθε τέλος του μήνα, δεν μπορεί κανένας, κατά τη γνώμη μου, ούτε εγώ, ούτε υφυπουργός ή κανένας υπηρεσιακός παράγοντας ελαφρά την καρδία να πάρει μια απόφαση και να πει εντάξει, θα βρούμε λεφτά από αλλού, ας τους δώσουμε δυο μήνες παράταση. Δεν λειτουργεί έτσι το κράτος και κανένας προϋπολογισμός.»

Για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις και τις διορθώσεις που χρειάστηκαν, ο κος Τσάπαλος σημείωσε:

«Πράγματι, σ’ ένα κομμάτι προ συμπληρωμένο και αυτόματα υποβληθείσα των φορολογικών δηλώσεων που για πρώτη φορά έγινε με αυτό τον καινούργιο τρόπο φέτος και διευκόλυνε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, υπήρξαν κάποιες αλλαγές όσον αφορά τα προ συμπληρωμένα στοιχεία, οι όποιες αλλαγές οφείλονταν κυρίως σε κάποιους φορείς του Δημοσίου που εκ των υστέρων ήταν με κάποια άλλα αρχεία και επικαιροποίησαν αυτά τα δεδομένα. Ξέρουμε όλοι όμως, από την άλλη και πρωτίστως οι φοροτεχνικοί και οι λογιστές, ότι ο χρόνος που απαιτείται για μια τροποποίηση φορολογικής δήλωσης σε σχέση με τον χρόνο που απαιτείται από το να την καταρτίσεις από το μηδέν, είναι συγκριτικά πολύ λιγότερος.»

Ακούστε ολόκληρο το ηχητικό απόσπασμα:

 

Πηγή: ΕΡΤNEWS

Πηγή